Szegasztok!

Huh, régen készítettem már anime/manga kritikát, de sajnos erre sok minden közre játszott (és sajnos fog is, szóval kicsit visszafogottabb leszek kritikák terén), de remélem azért nincs harag.... ;)

Aki jártas a kínai történelemben, biztosan ismeri Luo Guanzhong történelmi alapon készült "Romance Of The Three Kingdom" novelláját, amely három, később négy dinasztia harcát meséli el a Kína fölötti hatalomért. A történet olyan híres lett, hogy a Koei még egy Dynasty Warriors című játékot is készített.

Amikor meghallottam, hogy manga és anime is készült a Romance Of The Three Kingdom alapján, tüstént mentem olvasgatni, hiszen ki nem akarna látni Guan Yu-t, a háború istenét, ahogyan szarrá veri Sun Ce-t, majd együtt bezúzni a legendás harcost, Lu Bu? Viszont, ami fogadott engem.... szoknyák... rózsaszín bugyik.... 90-es mellkosarak.... mi van?!

Igen, a mai alanyom az Ikkitousen manga lesz, amelyre nyugodt szível mondhatom... ha ezt Luo Guanzhong, Liu Bei, Cao Cao, Guan Yu, Sima Yi, Sun Ce, Lu Bu, Sun Quan és a többiek látnák, forognának a sírjukban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Ikkitousen egy manga, melyet Shiozaki Yuji írt és rajzol már 2000 óta a Comi Gum magazin oldalain, mely havi megjelenésű sorozatok egy legismertebb kiadója. Műfaját tekintve akció, kaland, harcművészet, ecchi komédia, de szívem szerint hozzá tenném a "történelmi megcsúfolás" alkategóriát is.

Természetesen a rengeteg ecchi miatt már négy 12-13 részes anime széria készült, de már most szólok, hogy a címen, az első szérián és a karaktereken kívül SEMMI KÖZÜK NINCS EGYMÁSHOZ! Szóval a négy anime szériát (amiben még több ecchi van persze) és a mangát külön kell kezelni.

 

A történet nem is rossz. Az ősi kínai hadvezérek (Liu Bei, Sun Jian stb...) lelke és ereje "Magamata" kövekbe zárják, melyek generációról generációra öröklődnek azoknál, akikben újjászülettek a régi harcosok (logikus módon ennél fogva csak ők is kaphatják meg és tudják használni a kövek erejét), és a harcosok útját kell járniuk.

Ez nagyon jól hangzik, ugye? Csak az a baj, hogy kb ennyi a jó rész, most jöjjön a "kiherélés".

Sun Ce ugyanis szemmel láthatóan egy XXXXXL-es mellkosarú  iskolás lányban, Hakufu-ban születik újjá, és miután anyja odaadta neki a kis kövecskét, egyből elküldi, hogy foglalja el a világot. És vajon hogyan kell elfoglalni a világot... naná, hogy iskolás gyerekek szétverésével és azok megfélemlítésével.

És kb ennyi történet... öcsééééééém! Most nem az, viccesnek vicces, tehát ezzel ugyan tényleg elérte a mangaka a célját, de azért... Jó, tény, az én hibám is, hiszen nem így képzeltem anno a történetet.

Viszont a manga történetével (és az animékre is vonatkozik) az a baj, hogy a komolytalan, néha humoros és vicces történetből a mangaka megpróbált kb 20-30 fejezet után egy vér komoly történetet csinálni. És nem azért, de ha egy történet már alapból komolytalan, akkor maradjon is az, és csak a legeslegvégén legyen egy picit komolyabb a sztori.... szerintem.

  

Karakterek terén nincs mit mondanom, mert sajnos nagyon kevés karakter típus van, és azt több karakternél is elsütik. Hakufu egy harcmániás, süsü lány, aki mindenáron verekedni akar, és normális lányokkal ellentétben nem akkor van orgazmusa, ha egy fiú simogatja a haját, a fülét vagy pedig nyelves puszit ad neki, hanem ha bemos valakinek (ja, és a történet szerint a Sun Ce reinkarnációja). Ryomou egy cselédlány ruhában mászkáló pszichopata, akinek ugyanaz a karaktere van, mint Hakufu-nak, azzal a különbséggel, hogy néha elkapja a féltékenységi roham, ha Saji (Zuo Ci reinkarnációja) egy másik lánnyal flörtöl. Gakushu egy hatalmas izmos "Songoku" emberke, aki ellen csak nyerni lehet.

Itt van még Motoku, aki egy olyan csendes, komoly ember (hasonlóan Cao Cao-hoz). Ryubi, egy kedves, halk szavú, könyv moly lány (Liu Bei reinkarnációja), aki viszont néha behülyül, és csak Kannu (Guan Yu reinkarnációja) tudja leállítani.

És kn ennyi a fontosabb karakterek száma, és itt van a manga másik legszomorúbb negatívuma. Sok karakter állt a mangaka rendelkezésére, de ezeknek még a felét sem használta fel (hol van pl Sun Quan, Taishi Ci, Wei Yan és a többiek "reinkarnációja"?), akiket meg felhasznált, azoknak meg majdnem ugyanazt a személyiséget adta, csak más tálalásban (pl máshogyan beszél).

  

A harcok viszont elég jók lettek, sok helyen izgalmas, máshol pedig meg humorosak. Kedvenc harcaim, amikben Hakufu is benne van.

A rajzolás az nagyon szép (és idővel még szebb is lett), jól megvannak rajzolva mind a karakterek, mind pedig a táj. Még a fegyverek is szépen vannak kidolgozva, ahogyan egy havi megjelenésű mangától el is várhatja az ember.

A hangulatot a rengeteg humor és poén nagyon jól feldobja. Hakufu szadista hozzáállása, Ryubi túlzott fantáziálgatása, Saijin szívásai mind hozzátesznek a mangához.

  

Viszont ami nagyon nem tetszett (nekem), az pont az, hogy a Romance Of The Three Kingdom-ot használta fel Yuji a mangához. Most nem azért, de aki tisztában van az említett művel, és tudja, hogy ki-ki, akkor mondjuk nem biztos, hogy élvezni fogja a sok ecchi és "yuri" poén miatt. Jó példa a fenti félreértős poén kép.... na, most képzeljétek oda az "eredeti" szereplőket (Kannu = Guan Yu, Ryubi = Liu Bei).... fúúúj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összefoglalva, az Ikkitousen egy elég jó kis manga, melyet érdemes egyszer elolvasni - bár amilyen lassan jönnek ki a fejezetek, és amennyire nyújtja a "sztorit" a mangaka, még 2029-is olvasni fogjuk.

Egyedüli problémáim vele a kevés érdekes karakter, a többi karakter mind ugyanazzal a személyiséggel bír, a sztorit megpróbálta a mangaka vér komolyan venni.

Mindenesetre aki szereti az ecchi-t, mert abból jó sok van, és szeretne valami vicceset olvasgatni, akkor az essen nekik!

Ikkitousen

- Idő: 2000-től (még mindig tart)

- Író & Rajzoló: Shiozaki Yuji

- Magazin: Comi Gum

- Műfaj: Akció, Kaland, Harcművészet, Ecchi, Komédia

- Hossz: 17 mangakönyv eddig

 Ami Tetszett:

- Nagyon szépen megvan rajzolva.

- Vicces.

- Jó a hangulat.

- Jók a harcok. 

- Ecchi kedvelők paradicsoma.

- Saji lazasága.

Ami nem tetszett:

- Állítólag a Romance Of The Three Kingdom-ot vette alapul, amit elég alaposan kiherél...

- Rengeteg érdektelen karakter.

- A történetet egy idő után nagyon komolyan akarja venni a mangaka.

- Néha befigyel a logika is...

Értékelés: 

- Rajzolás: 5/5

- Karakterek: 2/5

- Egyediség: 4/5

- Humor: 4/5

- Mondanivaló: 2/5

- Hangulat: 5/5

- Történet: 3/5

- Karakter Fejlődés: 3/5

- Pontban: 28/40 = Jó

(1-14 Szar, 15-19 Rossz, 20-24 Közepes, 25-29 Jó, 30-35 Kiváló, 36-40 Király)

- Százalék: 86%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király)

- 10/10-es skála szerint: 8.5/10

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

 Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr672846565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Death/Mortis 2011.04.22. 15:10:46

Fura, a szöveg alapján sokkal kevesebb pontot vártam. Egyediség 4/5? Hol???

Mangekyo22 2011.04.22. 18:08:03

@Death/Mortis: A Romance Of The Three Kingdom-ra való hajazása miatt. Tény, nagyon rosszul használta ki a ROTTK novella adta lehetőségeket, de valljuk be - ez az egyetlen manga/anime, ami legalább elővette. Ha lett volna másik 10 a ROTTK-mot felhasználó anyag, akkor persze simán ment volna a 0/5 is.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.04.26. 16:38:14

Ha jól értem, a manga és az anime sztorija teljesen más, de a stílus ugyanaz? :)
süti beállítások módosítása