Szegasztok!

Itt az ideje, hogy újra egy érdekes témát feszegessünk a "Hónap Témájában". Ezúttal egy igen különleges esetről fogok írni, méghozzá az anime "anti-rajongóiról", illetve annak okairól, hogy miért nem ennyire népszerű az anime itt Európában, mint mondjuk amerikában vagy japánban.

A cikk ötletéért köszönetet mondok SanTheMapper-nek, aki a naruto-kun.hu fórumon megpróbált egy eléggé vicces és "Korszakalkotó" dolgot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint tudjuk, mindennek, ami jó, vannak rajongói, fanai vagy csak simán olyanok, akik szeretik ezeket (könyvek -Harry Potter -, regények, filmek - Szellemirtók-, sorozatok stb...). És mindennek van egy úgymond "anti" tábora is, mely vagy azért vannak, mert szerintük túl értékelik ezeket a dolgokat, vagy mert "fikázós" kedvük van.

Az animék és mangák terén sincs ez másképp, amint megjelentek az animék és mangák, egyből létrejöttek az "anti" táborok is. És ha megfigyeljük a statisztikákat, akkor bizony magyarországra ez 10x-sen igaz. De hogy mi is az oka/okai annak, hogy ennyire népszerűtlenek itt magyarországon (vagy máshol európában) az animék? A következőek lehetnek az okai:

I.Elterjedési akadályok:

Mint tudjuk, ahhoz, hogy valami népszerű legyen más országokban is, el kell terjednie más országokban. Igen, de ennek sok akadálya volt/lehet. Vegyük csak európát a kommunizmus idején. Ez idő tájt a kedves orosz "elvtársaknak" szinte semmi sem jöhetett be az általuk megszállt területekre, köztük anime sem, hiszen az "vörös ingesek" 1989-ig itt maradtak, és miután elmentek, akkor kaptak a vas függöny áldozatai akkora szabadságot, hogy más országokból is haza hozhassanak bármit. És a média is csak ekkor nyert el akkora szabadságot, hogy már tényleg bármit leadhattak.

Természetesen nem csupán történelmi okai vannak az animék elterjedésének problémáira, hanem pénz kérdése is. Egyszer, amikor voltam az Animax székházában, elmondták, hogy a licencek nem kis pénzbe kerülnek, és elég gyakori, hogy a hosszabb sorozatok (Bleach, Naruto, One Piece stb...) csak évente kb 1 évadot vásárolnak meg, mire meglesz a következő "évadra" a pénz. Ennél fogva pedig értelemszerű, hogy nem vásárolhatnak meg minden animét, csak az olyanok, amiknek vagy nagy hírnevük van, vagy meg eléggé túlhypol-t (felkapott) sorozatról van szó (Naruto, Bleach stb...).

II.A Gonosz Média:

A média, mint azt már mindenki tudja, bármire képesek a pénzért, akár felnőtteknek szánt sorozatokat is levetítenek gyerekeknek kora reggel.

A média tehet arról, hogy az animékat nem animációs filmekként vagy animációs sorozatokként kezelik, hanem "meseként". Aki látott igazi mesét és animét, az tudja a különbséget, de megint hála a "történelmi elterjedési problémáknak" az emberek még valóban el is hitték, hogy ezek az animék gyerekeknek készült mesék, csak mert animálva volt. Pedig ez alapján akkor a South Park-ot is nyugodtan leadhatnánk reggel 7-kor 6-7 éves gyermekeinknek, hiszen az is "animálva/rajzolva" van.

Aki emlékszik a Dragon Ball botrányra, az emlékezhet, hogy az ORTT eredetileg csak azt követelte meg, hogy a késő esti órákban adják le a Dragon Ball szériát. Hogy akkor miért nem tették ezt? Egyszerű a válasz: nem folyt volna már be elég pénz. Hiszen mint írtam, ha valami nem termel elég profitot egy televíziós csatornán, azt leveszik, vagy egyáltalán meg sem veszik. És ahogyan az RTL Klub-nál láthattuk, imádnak cenzúrázott animéket gyerekeknek leadni reggel a "matinéba" (cenzúrázott Yugioh, cenzúrázott Pokemon stb...).

III.4Kids - az animésok esküdt ellensége:

Mi is a 4Kids? Az egy olyan "gyermek csatorna", melynek mániája jó anime sorozatokat szándékosan óvodás szintre lecenzúrázni és nevetségessé tenni. És sajnos a drága RTL Klub meg ilyen kereskedelmi csatornák a 4Kids-től veszik meg az animékat, mivel olcsóbb tőlük megvenni, mint az eredetieket.

A 4Kids nem egy anime világ körüli útjának tett keresztbe. Vegyük pl a Yugioh-t. Elolvastam egy ilyen Yugioh Wikia portálon, hogy milyen ocsmányságokat tettek a Yugioh 5D-el (ami a Yugioh franchise legjobb sorozata), csak hogy a 7-8 éves gyerekeknek leadhassák. És most szólok, hogy a most következő felsorolás nagyon sokkoló lehet sok ember számára, szóval aki áll, az üljön le, aki rágózik az köpje ki, aki meg eszik az gyorsan nyelje le, nehogy a torkára akadjon a falat.... Mehet? Na akkor lássuk, mit műveltek szegény Yugioh 5D-vel, amit eredetileg a 17-18 éves korosztálynak szántak, csak hogy a 8-9 éveseknek leadhassák:

  • Minden főbb szereplő nevét megváltoztatták csecsemő nevekre.
  • Eltüntették a vért.
  • Kitörölték a halál vagy erőszakos jeleneteket. Pl: Sherry szüleit Aporia megölte, és a kis lány a szülei holtestjeiknél sírt. Na, ezeket a jeleneteket kitörölte a 4Kids, és a 4Kids "verzióban" nem haltak meg a szülei, csak eltűntek, és Aporia (akinek a neve a 4Kids-es verzióban Jakob) eldugta őket egy másik dimenzióba........ (anyád!)
  • A szövegkörnyezetet gyerekessé tették, néha mást mondanak, ami eredetileg volt, és minden női szereplő "csata" közben "húúú-ik", minden férfi szereplő meg "ó jeee"-zik.
  • Bármilyen jelenet, ami akár csak egy kicsit is utalhat szexre (például egy csók), azt is kitörlik.
  • Ha egy-egy epizód már annyira erőszakos, akkor már le se adják és a következő epizódot vetítik le, vagy meg több epizódot vágnak össze eggyé.
  • Senki sem hal meg, csak egy másik dimenzióba kerülnek.

De talán egy kép jobban ki tudná fejezni, hogy miket művel a 4Kids (mondjuk a Naruto-val):

 

 

 

A 4Kids legjobban a One Piece-re van rászállva, ahol a puskák és kardok helyett vízipisztolyok vannak, Sanji cigi helyett meg nyalókát "szív".

És mivel ezeket a "4Kids-es verziójú" animékat vetítik le a Jetix meg RTL Klub adók reggel a "gyerek-matinékba", ezért nem kell csodálkozni, hogy miért kezelik még mindig egyesek az animékat gyerekesen.

IV.Fanatisták:

Hát igen, mint mindenhol, itt is vannak olyan "rajongók", akik más istenként tekintenek egy-egy sorozatra, és mindig csak arról képesek beszélni. Ez magyarországon a "Narutardokra" igaz (és most bocsánatot is kérek az igazi Naruto rajongóktól, mert nem ő rájuk értem azt, amit írni fogok, hanem "azokra". Ezek a fanatisták már tényleg nem tudnak másról beszélni, és gyakran elfelejtik, hogy nem csak egy dologról szól az élet. A fórumokon pedig orrba-szájba fikázzák más animésok kedvenc sorozatait, ha meg valaki az ő kedvencük ellen ír akár egy szót is, össze trollkodnak ellen, majd az adminok-kal együtt "száműzik" maguk közül.

De nem szabad elfelejteni, hogy ilyenek mindenhol vannak, egy filmnél (Harry Potter), egy sorozatnál, egy vallásnál egy ideológiánál stb... nem ilyen fanatikusok alapján kell megítélni egy-egy dolgot, hanem magadnak kell tapasztalnod, hogy akkor ez most jó vagy sem.

V.Téveszmék:

Mindenhol vannak téveszmék, és az animéknál is. Vizsgáljuk meg ezeket a téveszméket, és lássuk, vajon mennyire igazak:

  1. Aki animét nézz, az nem jó tanuló = Butaság, semmi köze a tanulmányi eredményeknek, ha valaki animét nézz vagy olvass. Az, hogy ha valaki azért nem jó tanuló, mert minden idejét mással tölti tanulás helyett, az már úgy igaz. Mert a "gettó sulikba" nem animésok kerülnek ugye, hanem a "duc-duc" gyerekek, akik mások fikázásával és verésével pazarolják el idejüket.
  2. Aki szereti az animéket, az a szüleinél lakik még felnőtt korában is = Butaság, egy ember nem azért marad a szüleinél is mondjuk 25 évesen, mert animéket nézz vagy mangát olvass, hanem mert nem engedheti meg magának, és a szülei sem tudnák finanszírozni a gyerek szállását. és ez főleg Magyarországra igaz, ahol még mindig annyira nehéz megélni, hogy csak akkor repül ki a gyerek a fészekből, ha már megállapodott, vagy meg ha már van fizető állása.
  3. Aki animét nézz, az nem sportol = Szinte nevetséges tévhit, hiszen még sportolók is nézhetnek animét (sőt, néha olyanokat is néznek, amit nem nézne ki belőlük az ember).

VI.Fika oldalak (napiszar, netszar stb...):

És ezzel most talán sok embert magamra fogok haragítani, de sajnos el kell fogadni a tényt, hogy főleg magyarországon mások lefikázása sokkal természetesebbnek van elfogadva, mint a kisebbségek.

Ez ilyen fika oldalak sajnos mindenkit kifikáznak, nem csak azokat, akiket tényleg ki lehet - sőt, sokszor nem is azokat fikázzák.

Itt egy link, ahol egy cosplay-es srácot fikáznak le.

 

Az ilyen "fika oldalaknak" nem kell igazat adni, hiszen csupán olyanok szerkesztik és olvassák, akik a nap 24 órájából 22-őt a számítógép előtt töltenek.

  

Ezek lennének hát az okok, hogy miért nem terjedt el eléggé az anime és manga, mint szórakozási ág.

Én azt mondom, hogy ne az ilyen téveszmék, fanatikusok, fika lapok meg kereskedelmi adók matinéjében levetített cenzúrázott marhaságok alapján kell megítélni az animékat, vagy bármi mást is! Meg kell ismerkedni részletesebben az animékkal, hiszen valóban sok dolgot köszönhetünk nekik - tudtáttok, hogy a Mátrix alkotóit a Ghost In The Shell anime film inspirálta őket?

Nem elég csupán egy-egy anime alapján megítélni ezt a "szórakozási műfajt", meg kell nézni néhány komolyabb művet is, és csak az alapján lehet megítélni.

Azok az anti-anime fanok, akik ezt olvassák, és úgy érzik, hogy valóban nem ismernek/hallottak több animéről a Naruto és Yuhioh sorozatnál, akkor adok nekik néhány komolyabb címet, melyek alapján már kicsit tisztább képet ismerhetnek meg az animék világáról.

  • Monster
  • Kaiba
  • Dante Pokla
  • Ninja Scroll
  • Akira
  • Wonderful Days
  • Perfect Blue
  • Tokiói Keresztapák
  • Hellsing

És egy valamit senki se felejtsen el: az animék és mangák is csak egyfajta "szórakozási cikkek"! Azért vannak, hogy elszórakoztassanak minket.

Köszönöm, hogy elolvastáttok. Véleményeteket írjátok meg kommentben, sziasztok!

Mangekyo022

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr542529536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xx18Rolandxx 2010.12.21. 09:05:43

Hát ja a 4Kids az esküdt ellenség,a YUGIOH-t még mindig nem bocsátottam meg nekik.

Viszont sztem a szűlők többsége az aki rossz szemmel nézi az animéket és sajnos már voltam fültanúja ilyan szűlői mondatnak hogy:

"HA FOLYTON ILYEN HÜLYESÉGEKET BÁMULSZ AKKOR SOSE LESZ BELŐLED ORVOS VAGY ÜGYVÉD HANEM MEHETSZ EGYSZERŰ GYÁRI MUNKÁSNAK"!

Bár ugy vettem észre hogy az animésok többsége magasról tesz az ilyen fenyegetésekre!

TheReaperHUN 2010.12.21. 09:30:19

A 4kids a Sonic X-el is ezt a baromságot tette, az eredeti verzió se valami tökéletes, az 1.-2. évad még élvezhető, de van egy pár hibája, de a 3. évad hiba hogy egyáltalán elkészült. A 4kids verzió, meg minden lehetőt elkövetett, hogy ne lehessen élvezni. Szar szinkron, értelmetlenné alakított szövegek, átrajzolások, vágások. És ebben az a szomorú, hogy az eredetit, csak japánban és franciaországban sugározták, máshol csak a 4kids-es borzalmat.
A fikaoldalakról is nekem az a véleményem, mint neked. Utálom mindet.
És én vagyok az élő példa, aki megcáfolja az 1. számú téveszmét. 4-5 tanuló vagyok és mégis animéket nézek.
A 4kids-es Yu-Gi-Oh kátyát te szerkesztetted, vagy a Guglin találtad?

TheReaperHUN 2010.12.21. 10:11:54

El is felejtettem, hogy a 4kids egyik legrosszabb baromsága, az openingek és endingek lecserélése és a zenék kicserélése. Így teljesen elvész a hangulat.

AlexM1983D 2010.12.21. 11:13:07

Egyetérek az írottakkal, talán még csak annyi, hogy Magyarországra gyakorlatilag a kereskedelmi csatornák megjelenéséig, Vasárnap 5-6-ig volt animált tartalom, az is szigorúan Walt Disney volt, ekkor tanultam meg németül, mert náluk volt rendes műsor. (Én lényegében 93 óta élek Magyarországon.)

Mátrix-nál még annyi, hogy több anime inspirálta őket, illetve ha igaz, amit olvastam a 23-as Megazónára nagyon hasonlít. (Még nem láttam, de tervezem megnézni.)

@xx18Rolandxx: Anyám is mondogat ilyen baromságokat, ha meglátja. Ekkor azt mondom neki, hogy csatlakozz és nézd meg mennyire gyerekeknek való. Természetesen soha se csinálja.

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2010.12.21. 16:08:19

@xx18Rolandxx: ki az a beteg, aki ügyvédként akar dolgozni? :D

Jó kis cikk lett ez is.

xx18Rolandxx 2010.12.21. 16:43:17

@:{) MIKI (}:: Csak fültanuja voltam a szóváltásnak!

Shirokuma 2010.12.21. 21:15:17

Felháborító ami itt folyik egy ideig még magasról tettem rá mert német csatornákon néztem az animéket Ranma 1/2-en és hasonlókon nőttem fel de mégsem lettem perverz személyiségzavaros állat.

Az igazi baj sajnos az hogy a média olyan mint egy WC ami belekerül azt lehúzzák.

viktor900 · http://hunh.exp.hu/ 2010.12.22. 20:18:16

Köszi ezt a cikket nagyon faszán le tudsz írni mindent :)
Most már bővebb mondani valóm lesz ha valaki azt kérdi hogy: Az animék nem gyerekeknek valók eh?

(a helyesírás-javító se ismeri az anime szót úgy látom) XD

Jah és a listába a végén elfelejtetted odaírni a Dokuro-chan-t xdxdxdxd

2010.12.23. 01:23:34

azért amit a Yu-gi-oh 5D-vel műveltek a 4kids-nél, azt ne általánosítsuk le mindenkire! pl. volt egy sorozat az animaxen, magyarul vadmacska kommandó volt a címe (az eredetire nem emlékszem már), abban emlékszem hogy volt egy csókjelenet, pedig ahogy emlékszem, azt is a 4kids adta ki idehaza

Tamfarkasthegreatelord 2010.12.23. 21:29:03

Ezek az anti animések tényleg köcsögök.

Peter1989 · http://peter1989.wordpress.com/ 2010.12.27. 00:34:12

Testhezálló téma. =)

A bejegyzés alapvetően nem rossz, de a Jetix (ami már nem is létezik, Disyney TV van helyette) az RTL Klub, és a 4Kids idekavarása 2010-ben már rég nem aktuális. 2005-óta itt van nálunk ez a szubkultúra, először volt az A+ ami 2007-ben Animax lett, ami karöltve tevékenykedik a Mondo-val (ami a csatorna szócsöve) és a Mangafan-al.

Ebből következik is az első probléma, hogy nincs ellensúly, nincs konkurencia, ami ezeket féken tartaná és egyfajta egészséges versenyszellemet teremtene. Lássátok anno a Nyugati rajzfilmeknél ez teljesen máshogy ment, a Cartoon Network mellett ott volt a Nickelodeon és a Fox Kids is.

A második probléma a fandom, pontosabban az abban jelenlévő emberkék átlagmentalitása, aminek nem csak a Narutardok a fő okozói, mert a Bleach, a Yaoi, a Yuri, sőt minden nevesebb anime ugyan ilyen súlyban termelik ki a saját kis szélsőségeiket. A különbség a korosztályoknál ütközik ki, hogy még egy Narutot a 13-18 évesek, addig az Utenát a 25-30-as korosztály fogja védelmezni, akik még rosszabbak tudnak lenni.

A helyzet az, hogy nagyon sok anime fan képtelen a legkisebb mértékű kritikát is elviselni, és elfogadni a tényt, hogy amit ő királynak lát, azt nem biztos hogy más is annak fogja tartani, és ezért még nem kéne a másik torkának ugrani, mert a másik félnek ugyan úgy joga van a véleményéhez, mint neki a sajátjához. A nézeteltérések is 99%-ban ebből alakulnak ki, hogy valaki leírja a nemtetszését például az Elfen Lied-ről, mire egyből jön 4-5 emberke, akik A (ez a fiatalabbakra jellemző) beszólnak neki B (ez az idősebbekre jellemző) lekezelő, flegma stílusban kioktatják, gyakorlatilag burkoltan lehülyézik.

Tipikus fan eszközök ilyenkor a "nem értetted" és a "nem vagy nyitott" kezdetű eszmefuttatások, amik hallatán én bátorkodom kiröhögni az illetőt, mert honnan veszi ő, hogy a másik mit ért meg, vagy mire nyitott? Személy szerint nagyon szeretem ezt a fajta nevetséges, sznob, álművelt "ez az Anime nagy A-val, és mi denagyon értjük" hozzáállást, mint ha a "megértés" csak az ő kiváltságuk lenne, és mindenki más hülye lenne hozzá.

Nyitottságra vonatkozóan az én nyitottságomról például annyit, hogy én a Papillon Rose OVA-t is tudtam élvezni, pedig az már annyira ecchi, hogy majdnem hentai, mégis végig röhögtem rajta, mert egy percig nem lehetett komolyan venni és amit ki akart figurázni (a magickal girl kliséket) azt mesterien tette. Ennek ellenére ha valakinek nem tetszik, elfogadom, nem esek a torkának.

A napiszart és társait se tartom a legjobb ötletnek felhozni, hiszen alapvetően ezek az oldalak az emberi hülyeség ellen lennének, és aki általában kikerül oda, az nem véletlenül kerül ki. Ezzel persze nem azt mondom, hogy nem kerülnek ki igazságtalanul is emberek, de ez meg benne van a pakliban. Felszoktam nézni a Napiszarra, de sohasem kommentelek, és inkább a Subbát szeretem.

Cosplay… a kényes téma. Természetesen nem az a probléma, hogy valaki beöltözik valaminek, hanem hogy annak a végeredménye az esetek többségében mi lesz. Mert hogy sokan még mindig nem jutottak el odáig, hogy mielőtt belevágnának egy cosplaybe, némi önkritikát gyakorolva belenézzenek a tükörbe és felmérjék, adottak e a testi adottságaik ahhoz a karakterhez, amit el próbálnak játszani. Ez a legkritikusabb pontja az egésznek, és ez nem csak a túlsúlyos, de a túl vékony, gyenge fizikumú emberekre is vonatkozik. Mert ahogy egy 150kg-os KKJ nem vonzó, pláne amikor lehajol és a férfi közönségben akkor egy világ omlik össze, ugyan úgy nem vonzó a vaságyastul 40 kilós, lapos Asuka cosplay sem. És ez nem csak a lányokra, fiúkra is érvényes.

Ha ez megvan, utána pedig azon kéne dolgozni, hogy az a jelmez nézzen is ki valahogy, igényes, részletesen kidolgozott, felismerhető legyen. A baj ott kezdődik, amikor a tisztelt úr/hölgy minderre nem hajlandó, és indokolja mindezt azzal, hogy: “Ezt ő rajongásból, szórakozásból teszi, és ezért nem törődik mások véleményével, mert senkinek nincs joga őt ezért megkritizálni.” – ami persze ostoba gondolkodásmód, mert nem otthon a 4 fal között, vagy egy zártkörű buliban teszi ezt, hanem nyilvánosan, 100-ak szeme láttára.

Apropó… ha valakit érdekel, az animékkel én személy szerint nem ápolok túl jó viszonyt, többet dobtam, mint amit végignéztem, és még kevesebb tetszett. A blogomon a műfajról és a fanokról is nem egy provokatív bejegyzést fogalmaztam meg, és bizony mindnél elég sűrűn jöttek a hittérítők, de szerencsére az értelmesek is, akik értették is amit olvasnak. =)

Mangekyo22 2010.12.27. 07:04:33

@peter1989: Ejha, ez aztán szép összefoglalás a "fanatikusokról"! Egyetértek is veled ezekben.

Viszont a napiszarral nem nagyon, mivel én szerintem semmi vicces nincs abban, hogy egy alvó hajléktalanból csúnyán viccet csinálnak, vagy meg hogy valaki azért kerül fel oda, mert raccsol, ami lehet hogy nem is az ő hibája.

És nem kell félned, nem vagyunk mi se ilyen "hittérítők", csak arra szerettem volna rámutatni az "anti-animésoknak", hogy ne a "vicsorgó fanatisták" és a röhej szintjére cenzúrázott "yugioh" meg "naruto" animék alapján ítéljenek el másokat, hiszen ahogyan a filmeknél is, itt is meg tudja találni a neki tetszőt is...

Peter1989 · http://peter1989.wordpress.com/ 2010.12.27. 21:47:16

A Napiszar tud igazságtalan is lenni, de általában aki kikerül oda, az meg is érdemli.

"Hittérítőket" egyelőre még én se láttam itt, és abban igazat adok, hogy tényleg vannak olyanok akik az animéket elintézik annyival, hogy "ja igen azok a nagyszemű, perverz mesék" de ez meg egy olyan dolog, hogy ha őt ennyire érdekli, akkor amíg nem csesztet másokat akik szeretik, addig őt is felesleges csesztetni, van egy véleménye és ennyi.

Persze vannak olyanok akik ezt a fajta véleményüket rendre hangoztatják kifejezetten azért, hogy másokat idegesítsenek vele… na igen, ilyen is van, tapasztaltam magam is, pláne mert fiú létemre anno Sailor Moon-al foglalkozó oldalt vezettem. =) Gondolom nem kell részleteznem, milyen értelmes véleményeket kellett hallgatnom, amikor info órán ránéztem, hogy más gépen is úgy működnek, látszanak e a dolgok ahogy otthon, meg hogy jött e új komment.

Fanatikusra egy jó példa: peter1989.wordpress.com/2010/10/26/serious-business-az-internetes-csoda/#comment-2897

Tamfarkasthegreatelord 2011.01.05. 15:26:24

Rohadt köcsög 4kids, rohadt faszfej Anti-Animésok, rohadt Metin 2 (Bocsika ezért minden Metin 2 fannak, csak nem állt be a szám)
süti beállítások módosítása