Kulisszák Mögött - Mangafan

2010.11.08. 08:26

Szegasztok!

Ma nem egy külföldi anime/manga kiadóról vagy gyártóról fogok írni nektek a "kulisszák mögött"-ben, hanem egy magyar manga (és leányvállalata által anime) kiadóról, mely talán a leghíresebb is Magyarországon, ha nem a legnagyobb.

Ezennel bemutatom nektek a "Kulisszák mögött"-ben a Mangafan-t!

 

 

 

 

 

 

A Mangafan 2005-ben jött létre, vezetője és alapítója Boros Csaba, székhelye Szigetszentmiklós, leányvállalata az "Elemental Media & Merchandising". A kiadó emelet a "Magyar Képregénykiadók Szövetségének" egyik tagja is.

A Mangafan egyszerre foglalkozik mangák és dvd-ék kiadásával, valamint van egy folyó iratuk is Mondo névvel, melynek főszerkesztője Markovics Roland (laptulajdonosa pedig természetesen Boros Csaba). A Mangafan termékein lévő logójuk egy körben található hegy 3 felhővel körülvéve (a mangákon piros a kör és tartalma, míg a dvd-ken kék).

Boros Csaba 2005-ös "Japanimánia" rádiós adásában tett közleménye alapján a Mangafan célja a mangák és animék popkultúrájának terjesztése Magyarországon. Továbbá szeretnék a mangákat egy az egyben eredeti japánról lefordítani és kiadni a japánban ismert "tanbokon" (mangakönyvek) formájában.

A mangafan kezdetben az Inuyasha-t akarta behozni Magyarországba, de ez bizonyos ismeretlen okok miatt nem sikerült, és a mai napig sem. Így legelőször egy másik mangát hoztak be, a Shin Angyo Onshi-t, vagy ahogyan lefordították, az Árnybíró-t.

  

Az Árnybíró megjelenése sikeres volt. Relatívan az Árnybíró volt a legjobban keresett manga.

A sikeres start után természetesen a Mangfan egyre több mangát kezdett behozni az országba. Jelenleg eme mangákat adták és adják ki: Élni (Alive), Naruto, Death Note, Nana, Love.Com, Ruróni Kensin (Rurouni Kenshin), Chrno Crusade, Hellsing és a már említett Árnybíró (Shin Angyo Onshi). Köztük eddig egyedül az Árnybíró sorozat ért a végére, de Hellsing is hamar befejeződik.

A Mangafan tervbe vette a Darker Than Black, Vampire Knight és Shirahima-Syo: Snow Goddess Tales mangákat is.

A Mangafan leányvállalata, az "Elemental Media & Merchandising" 2008-ban jött létre, és az animax-al működik együtt szorosan. Eme leányvállalata a dvd-ék és más kiegészítő termékek kiadásával foglalkozik. Jelenleg eme anime dvd-ék kiadásával foglalkoznak: Fullmetal Alchemist, Bleach, Death Note, Kukucska Kalandjai.

A Mondo magazin 2007-ben jelent meg legelőször, és nemrég (2010-ben) olvadt egybe az Animestar-al. Sajnos nem sokat tudok írni a Mondo-ról, mert nem olvasom, így nem tudom, hogy mik vannak benne és hogy szerkezetileg milyen, csak annyit tudok róla ismerőseim beszámolója alapján, hogy Markovics Roland a főszerkesztője, és hogy nagyon objektívak - ami az ismerőseim szerint abban merül ki, hogy csak leíjrák a történetet, és mellé néhány információt (pl a Hellsing-nél a náci okkultizmust), de nincs se pontozás, se konkrét vélemény az animéről/mangáról.

Én nem olvasom a Mondo-t, így nem tudom hogy ebből mi igaz és mi nem, de egy biztos. Hogy a Mondo Magyarország egyetlen anime/manga világgal foglalkozó magazinja, az biztos.

 

 

A Mangafan különböző con-okat is szokott rendezni. Régebben a MAT-al (Magyar Anime Társaság) rendeztek con-okat, de néhány nézet eltérés miatt később külön váltak, és amíg a MAT az animecon-okat rendezik, addig a Mangafan a Mondocon-kat rendezik.

Így a végére a véleményem az, hogy a Mangafan Magyarország legjobb és legsikeresebb manga és anime kiadója, és szerintem nagyon sokat tettek eme popkultúrák terjeszkedésében Magyarországon, ahol még így is eléggé gyermekcipőben jár a téma.

Ajánlott mangák és animék tőlük:

- Árnybíró (Shin Angyo Onshi)

- Bleach

- Élni (Alive)

- Hellsing

- Fullmetal Alchemist

- Chrno Crusade

- Love.com

Mangekyo022

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr882432799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xx18Rolandxx 2010.11.08. 09:35:23

Jó ujság a Mondo én mindig megveszem! Igaz kicsit száraz és a posztereket is sürün hanyagolják de azért jókis ujság!

A Mangafan meg már kiadhatná a Katekyo Hitman Reborn vagy a D.Gray-Man mangáit!
süti beállítások módosítása