Szegasztok!

Bocsi, hogy tegnap nem raktam fel kritikát, volt egy pár "elintézetlen" dolgom, de most már vagyok, tehát szegasztok!

Ma egy olyan mangáról írok, amelynek az anime-adaptációja nem csak, hogy 1000-szer jobb, de az még legalább értelmes is, és az embernek nem jut el az agyáig, hogy hogyan tudtak az animésok egy ilyen sz*r-ból egy nézhető animút összedobni.

Ma az Elfen Lied mangáról lesz szó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Elfen Lied egy műfajilag dráma, horror, pszichológia manga lenne, melyet Lynn Okamoto írt és rajzolt, és amely a Weekly Young Jump magazin oldalain szerepelt 107 fejezet erejéig 2002-től 2005-ig.

A manga a bosszú, diszkrimináció, féltékenység, megbánás, szexuális zaklatás és egyéb dolgokat akarta megismertetni az olvasókkal, de helyette egy ÉRTELMETLEN, LOGIKÁTLAN, ERŐLTETETT, PEDOFIL ÉS RÖHEJES SZ*RT KAPTAK AZ OLVASÓK.

Magával az alap sztorival és ötlettel még nem lenne gond, van egy Diclonus nevű faj, melynek szarvai vannak a fejükön, és ők lennének a jövő emberei, de ugye a "jelenlegi emberek" ezt nem nagyon szeretnék, ha felváltanák őket, ezért bebörtönözik őket. De egy nap az egyik legerősebb Diclonus, Lucy (akinek az igazi neve valójában Kaede), megszökik, de szökés közben egy lövés a kobakján amnéziát és "instant skizofréniát" okoz, mely hatására létrejön egy új személyiség, Nyu - és ennyi is az össz szókincse. Majd a tengerparton találkozik egy Kouta nevű fiúval és egy Yuka nevű lánnyal, akik hazaviszik az "öntudatlan" Nyu-t. Később kiderül, hogy Kaede (Lucy igazi neve) valahonnan ismeri Kouta-t, és közben az "intézet", ahonnan megszökött, a lány Diclonus után ered, hogy visszaszerezzék.

És ezzel még nem lenne probléma.... DE A MANGAKA TETT, HOGY LEGYEN!

Ugyanis a "drága" mangaka olyan marhaságokat rakott bele történet terén, hogy attól lerepül az embere feje! Ráadásul mikor kiderül, hogy az intézet főnöke és fia parókát viselnek, és hogy mindkettőjüknek van egy nagyon hülye "troll/ördög" szarv a fejükön, a mangaka nem csupán úgy próbálja beállítani őket, hogy ők is diclonus-ok lehetnek, de még az intézet fiával egy olyan logikátlan és barom történetet is elmonologizál, hogy valamilyen párhuzamot teremtsen a Diclonus-ok és ő köztük, hogy az ember azt mondla: "tudod ki hiszi ezt el, b***meg"!

És persze jön majd a végén a "váratlan csavar", miután Kaede kifingatja az intézet főnökét - a saját féltestvérével együtt, melynek k**va sok értelme volt -, és egy rohadtul hülye fejjel mondja: "ti nem is voltatok Diclonusok, s a szarvak csupán közönséges mutációk, kis majmocskák".

Ejha...... hát mit mondjak, TÉNYLEG MARHA NAGY AGYSEBÉSZNEK KELL LENNI, HOGY AZ EMBER ERRE RÁJÖJJÖN! ÉN JOGI KARRA JÁROK, OSZT MÉGIS ÉN (és szerintem az olvasók 9/10) MÁR AZ ELSŐ KÉPKOCKÁNÁL RÁJÖTTEM, HOGY AZOK A "SZARVAK" MARHÁRA NEM "AZOK A SZARVAK".

A történet követhető, de egyrészt semmilyen, másrészt értelmetlen, harmadrészt meg sablonos. Egyedül a flashback-ek jók, meg talán, hogy kivételesen nem 100%-an happy end a vége, de azért ez még is csak kevés......

Na akkor most jöjjön a humor, ami nincs. z egyetlen úgymond poén forrása a mangának a "huggyantós poénok", melyek egyrészt nem viccesek, másrészt meg nagyon gusztustalanok.

Utána ott vannak a karakterek, amik nem csak gyengék, de igaziból rájuk mondják, hogy NINCS KARAKTERÜK! Egyedül 3 embernek van "karaktere", az egyik Nana, egy aranyos, naiv és butuska Diclonus, a második az Kaede, egy valóban nagyon megtört lány, akit a "sötét énje" könnyen tud manipulálni, a harmadik pedig egy kiskutya, aki egy szót nem beszél, de ő az egyetlen, aki pont emiatt nem idegesítő. Aki a leginkább az őrületbe kergetett, az Yuka volt, aki nem elég, hogy vérfertőző mániás - és erre szoktatja rá Kouta-t, de vagy csak bőg minden hülyeségen, vagy meg Haruno Sakura módjára veri Kouta-t, de közben egy jó poént nem tud elsütni!

 

 

 

A rajzolásra nem térek ki, elég szerintem, ha annyit mondok, hogy 2000-es mangához képest nagyon gyenge.

Hangulata az sajnos csak akkor van, amikor Kaede-nek flashback-je van, és sajnos pont ebből van nagyon kevés.

Írtam, hogy rengeteg logikátlanság van a mangában, hát most csak 5-öt mondok, mert ha leírnám az összeset, rámenne a fél napom:

1.Már a legelején, amikor a 2 biztonsági őr egyikének berepül a mobilja Kaede "ketrecébe", az őr - akinél a "ketrec" kulcsa is van - a mobil után ugrik, holott tudnia kéne (ottani dolgozóként), hogy nem szabad 2 méteren belül lennie Kaede-nek, különben kampec. És persze Kaede csak elveszi a kulcsot és kiszabadul, holott az őrök feladata pont az lett volna, hogy ne szerezze meg Kaede a kulcsot semmiképen!

2.Kaede sötét énje, a "hang" összevissza császkál és fenyegeti a csajt, DE KÖZBEN LÓ****T SE CSINÁL! A tetejében megöleti Kaede-val AZ EGYETLEN HÍM DICLONUS-T, AKI SZÜKSÉGES LENNE A DICLONUS FAJ TÉNYLEGES FENN MARADÁSÁHOZ, MIVEL EGYEDÜL CSAK KAEDE ÉS EGY HÍM DICLONUS TUDNÁK BENÉPESÍTENI A FÖLDET A DICLONUS FAJJAL.

3.Tudni kell, hogy a Diclonusok egyik ereje, hogy visszatudnak verni bármilyen szilárd támadást. Oké, de akkor miért nem használnak "hangfegyvereket", vagy meg mérges gázokat ellenül, amikor azok ellen semmit sem tudnák kezdeni? Nem csak golyó létezik a világon!

4.Mindegyik Diclonus-ban van egy "hang", ami azt mondja: "ölj annyi embert, amennyit tudsz". A kérdésem, hogy minek? Ha ők a következő generáció (mint a törzsfejlődésnél a majomokból az emberré válás), akkor semmi értelme nem lenne kiirtani őket, mert előbb vagy utóbb minden ember "az" lesz!

5.Az intézetben minden Diclonus rab, de egyiken sincs rabruha vagy bármi hasonló, csak zacskó vagy sisak a fejükön, amitől még ugyanúgy tudnak ölni, mintha nem lenne a fejükön semmi. De miért nincs rajtul rabruha? Ruhával még ők sem tudnának ölni!

A legundorítóbb az egészben, az a pedofília. Azt elhiszem, hogy azt akarta mangaka megmutatni, hogy ilyen is van.... DE AKKOR LEGALÁBB NE ILYEN TÁLALÁSBAN MUTATTA VOLNA MEG! Nekem marhára nem jött le, ahogyan az se, hogy Kouta és Yuka UNOKATESÓK - édesapjaik testvérek -, szóval köszi a vérfertőzős pairing-et is, Lynn!

Olvastam mindenhol, hogy állítólag van tanulsága is a mangának - de szerintem meg nincs! Inkább csak ilyen "utalások" vannak olyan témákra, mint a diszkrimináció, a felsőbbrendűek agressziója stb.

 

Ez a manga kérem egyedül a Fanservice-el tudja fenntartani magát, mert az van bőven - dugi-dugi, pairing wars, pedofília, huggyantós poénok és még sorolhatnám!

 

 

 

 

 

 

 

 

Én bevallom, ennél nagyobb csalódás, mint ez a manga, még nem ért! Nem azt mondom, hogy ténylegesen szar, mert maga az alapsztori meg alapötletek még jók voltak, de sajnos nagyon, nagyon látszik, hogy ezt a mangát a mangaka egy percig sem gondolta komolyan, és úgy is csapta össze!

Az meg szerintem pláne vicc, hogy az animésok jobb anime-adaptációt tudtak készíteni, mint amilyen mangát írt a mangaka. Én azt mondom, nézzétek meg nyugodtan az Elfen Lied animét (13 epizód), de a mangát kerüljétek el messzire!

Elfen Lied

- Idő: 2002-től 2005-ig.

- Író & Rajzoló: Lynn Okamoto

- Magazin: Weekly Young Jump

- Műfaj: Dráma, Psziológia, Horror

- Hossz: 12 mangakönyv (107 fejezet) 

Ami Tetszett:

- Kaede és a kiskuyta.

- Elég jók Kaede flashback-jei.

- Jó lett volna az alapsztori....

Ami nem tetszett:

- Ha nem baltázta volna el a mangaka rengeteg baromsággal.

- Logikátlan, nem kicsit, NAGYON.

- Nincsenek Nana-n kívül "karakterek".

- Túlerőltetett a történet.

- Tiszta pedofil az egész manga.

- Yuka.

- Csak nagyon gyenge utalások vannak tanúlságoknak eladva.

- Hihetetlenül gyenge rajzolás egy 2000-es mangához képest.

- Elmerték adni "horronak"!

Értékelés:

- Rajzolás: 2/5

- Karakterek: 2/5

- Egyediség: 3/5

- Humor: 1/5

- Mondanivaló: 2/5

- Hangulat: 2/5

- Történet: 1/5

- Karakter Fejlődés: 2/5

- Pontban: 15/40 = Rossz

(1-14 Szar, 15-19 Rossz, 20-24 Közepes, 25-29 Jó, 30-35 Kiváló, 36-40 Király)

- Százalék: 31%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király) 

Mangekyo022

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr192100395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2010.06.24. 22:30:25

Amúgy vicces, hogy a mangaka most egy síugrós mangát ír, amiben egy csaj bebizonyítja, hogy ebben nem csak férfiak lehetnek jók.
www.mangaupdates.com/series.html?id=19209

Nagyon hosszú ideig EL-fanboy voltam (úgy 4 éve), csak utána tanultam egy csomó pszichológiát és rájöttem, hogy a mangaka valszeg nem tette ugyanezt, főleg Mariko-n látszik meg.

Egy kijavítás: Lucy nem szkizofrén. Disszociatív személyiség-zavara van, regresszióval egy korábbi fejlődésszakaszba kerül vissza egy másik személyiség formájában, hogy megóvja magát a károsodástól, amit az alapszemélyiségében elszenvedne. Bár az igaz, a fentiek tükrében ezt a mangaka nem gondolta végig.

xx18Rolandxx 2010.11.06. 22:09:00

Egy kis javítás: Kaede nem Lucy neve hanem Kouta kishugának volt a neve akit Lucy ölt meg még régebben

Mangekyo22 2010.11.07. 06:57:40

@xx18Rolandxx: A manga utolsó fejezetében derül ki, hogy a "főhősnőt" Kaede-nak hívják.

Seregbontó 2011.07.11. 03:38:46

Az újjászületett főhősnőt. Nem az eredetit. A managa utolsó fejezetében Lucy és Nyuu születik újjá két külön testben.

Mongster Von Metacosmos 2013.01.08. 19:55:19

@xx18Rolandxx: Öhmmm... Nem. Kouta kishúgát Kanae-nak hívják, nem Kaede-nak.
süti beállítások módosítása