Sziasztok!

Nos, ismételt eltelt egy év. Idén is el voltunk látva néznivalókkal. Régi kedvencek kaptak új feldolgozást , esetleg folytatást és persze tucatsorozatokkal is bőven el voltunk látva. Akárcsak Ragna kolléga, most én is sorba szedem azokat amik szerintem az é legrosszabb illetve legjobb sorozatai voltak. Úgy alakult, hogy idén is kénytelenek voltunk döntetleneket hirdetni némely helyezéseknél.

Természetesen ahogy mindig, most is a lista teljes mértékben szubjektív. Vágjunk is bele.

 

top-and-bottom.png

 

Kezdjük a sort akkor a legrosszabbakkal.

 

5.Helyezett: Shin Ikkitousen

 

shin-ikki-tousen-image-anime.jpg

 

Senki nem kérte, senki sem könyörgött érte, senki nem volt kíváncsi erre, de mégis kaptunk egy újabb Ikkitousen animét aminek annyi értelme sincs hősugárzót vinni a sivatagba. Lehet, hogy valahol megérte ezért a Pierott stúdiónak kinyitni az Arms stúdiót, de nagyon az az érzésem van, hogy csak pénzmosoda volt ez a 3 rész amit kiizzadtak a készítők. A 2000-es években még elment ez a széria, de mára semmi létjogosúltsága sincs.

 

4. Futoku no Guild

 

futoku-no-guild-guild-of-depravity-visual-3.jpeg

 

Avagy a sorozat ami tökéletesen bizonyítja, hogy az ecchi mint műfaj mára teljesen kihalt. Azzal se lenne baj, hogy ha az alkotó úgy alkotja meg a művét, hogy közben feszegeti a határokat, hogy meddig mehet el anélkül, hogy a műve már pure hentai legyen. Jó példa erre az Ishizuku Rewivers is. Ám ennek a lónak is túlsó oldala ahova  ez a sorozat szépen át is esett. 1 darab értékelhető résszel büszkélkedhet ami a főzős, az utolsóban megpróbálnak olyan mély és gondolatébresztő lenni, a maradék 10 rész pedig semmi másról nem szól mint hogy változatos , csápos, fogas, karmos állatok meg indás növények rakják meg a női szereplőgárdát meg az egy darab trap karaktert aki valószínűleg csak azért lett az, hogy benne legyen. Emellett a látvány is egy  ótvarronda, ott is cenzúra van ahol nem kéne lennie, 2000-es éveket idéző photoshoppal szerkesztett förmedvény, érdektelen karaktergárdával. Ugyanakkor az opening zene valami csodával határos módon mégis működik. Viszont ebben ki is merül minden pozitívum az animével kapcsolatban.

 

3.Helyezett: Tiger and Bunny S2 / Tomodachi Game

 

fz8aejragaeoofe.jpg

 

tomodachi-game.jpg

 

Miért a Tiger and Bunny S2: Nos, kezdjük ott, hogy az egész azt az összképet adja, hogy a készítőknek segédfogalmuk sem volt arról, hogy mihez is akarnak ezzel kezdeni, de szerintem még csak megcsinálni sem akarták. Ennek az eredménye pedig az érdektelen és vontatott történet, minden egyes szereplő teljes megalázása és kiherélése ami a legjobban  Lunatic, Kotetsu és Barnaby szenvedtek el, olyan főgonoszok akik leginkább egy huszadrangú Marvel vagy DC filmbe vagy sorozatba illenének csak bele, de azokkal se kezdenek semmit azon kívül , hogy a főgenya nőszemélynek beböfögik a szomorú múltját hátha ettől érdekesebb lesz, Gregory meg egy Joker utánzatnak még elmehetne , de ahhoz meg túl kidolgozatlan a karaktere. A sorozat lezárása meg egyenesen felháborító. Tegyünk úgy mintha ez nem is létezne.

Miért a Tomodachi Game: Mert imádtam a Squid Game első évadát és mivel azzal harangozták be, hogy ez lesz annak az animés kiadása így kíváncsian ültem neki. Amit viszont kaptam az nem volt több egy rakás idegesítő és irritáló gyökér mindenféle logikát nélkülöző szarkavarásainál amik a végére már oda fajultak, hogy fogalmam sem volt, hopgy ki kit mért szeret, ki kit miért utál vagy nem utál, közben meg már az elején ellövik a figyelős szálat amit a Squid Game-ben ügyesen a háttérben tartottak. Ez az anime egészen egyszerűen fárasztó. Pedig ott volt benne a lehetőség, de mégsem éltek vele.

 

2. Shinobi no Ittoki

 

shinobi_no_ittoki-cover.jpg

 

Ez történik akkor amikor az egyik animátor kolléga annyira csókos, hogy képes elérni, hogy a 10 éves gyerekének a Wattpados ötletéből animét készítsen a stúdió. És ezzel még nem is lenne baj, és biztos, hogy a koncepció jól festett az alkotók fejében, csak amikor ki kellett húznia a sztorit 12 részesre akkor már bajban voltak így gyorsan fellapozták a "shounen klisék totál hülyéknek " című könyvet és gyorsan kimásoltak belőle mindent amit csak lehetett. Az eredmény pedig egy lelketlen, közhelyes, de magát véresen komolyanvevő anime lett ami a kliséken túl egyetlen eredeti ötletet sem tud felmutatni. A karaktergárda borzalmas, főgonosznak megint kapunk egy " szar gyerekkorom volt ezért mindenki dögöljön meg!" csókát, a látvány a 2010-es évek elejét idézi, a zenék meg annyira unalmasak , hogy nem is emlékszem már rájuk. Ez az alapanyag egy másfél, max 100 perces animefilmbe simán belefért volna, mondjuk akkor sem lett volna túl emlékezetes a 2 soros történettel és a sótlan szereplőgárdával.

 

1- Helyezett: Baraou no Souretsu

 

baraou-no-souretsu-b93e238e9e.jpg

 

Mivel már írtam róla kritikát, így nem fogom nagyon bőlére ereszteni hiszen gondolom Shakespeare azóta is forog a sírjában amióta ez kijött. Egy, a már kezdetektől fogva telibeszart, a Trónok Harcára hajazni akaró anime ami viszont nem több mint egy középkori szappanopera aminek az áll a középpontjában, hogy melyik pasi mikor akarja seggberakni a főszerereplőt.  És nem amiatt rossz ez mert melegek vannak benne. Nem. Hanem amiatt, hogy az amúgy tényleg érdekes királydráma ötlet helyett ezen van a hangsúly, de még azok a részei sem úgy működnek ahogy kellenének. Jobb ha nem vesztegetitek rá az időtöket.

Na, most, hogy letudtuk a legalját jöjjenek is 2022 legjobb animéi.

 

5. Helyezett: Paripi Koumei / Yofukashi no Uta

 

a24971-1466085335_1645125418.jpg

 

yohukashikv.jpg

 

Miért is a Paripi Koumei: Nos azért mert amikor azt hitted, hogy az isekai műfaj már nem tud semmi újat mutatni akkor valaki előáll egy olyannal amiben egy ősi és zseni kínai hadvezér és taktikus a mi világunkba érkezik a halála után és egy Eiko nevű lány énekesi karrierjét kezdi el egyengetni a háborús módszereivel miközben egyre jobban megismerkedik a modern világgal, a közösségi médiával és a modern emberekkel. Az így kapott végeredmény pedig egy rohadtul szórakoztató de egyben szívmelengető anime is remek látványvilággal és karakterekkel, de amik egyértelműen elviszik az animét a hátukon, azok a remek zenék, de azok közül is kiemelkedik a már mindenki által szénné hallgatott opening dal.

Hogy miért a Yofukashi no Uta: Mert egyértelműen 2022 leghangulatosabb, leggyönyörűbb látványvilágú animéjével van dolgunk ami ráadásul úgy nézeti magát, hogy effektíve a 10. részig semmi különös dolog nem történik benne azon kívül, hogy a két főhős videójátékozik, partizik , és egymás agyára megy a hülyeségeikkel, de mégis jó nézni Nazuna és Koo párosát. Nazuna pedig nyugodtan nevezhet 2022 egyik legjobb női karakterének, és az őt megszólaltató Amamiya Sora karrierjének egyik legjobb alakítását hozza.Erről is írtam kritikát szóval nem fogom nagyon bőlére ereszteni. Kötelező darab.

 

4. Helyezett: Tensei Shiatara Ken deshita

 

 

 

les-animes-venant-de-ln-sortis-en-automne-2022-14.jpg

 

Ugyanazt tudom mondani róla mint a Koumei esetében. Mikor azt hinné az ember, hogy már mindent látott az isekai műfajon belül akkor előállnak valamivel ami képes kitűnni a tömegből. A Tensei shitara pedig pontosan ez a kategória. Nem váltja meg a műfajt, története sincs csupán cselekménye, de mégis jó nézni ahogy Fran a macskalány és a kardban reinkarnálódott egykori ember akit csak Mesternek hívnak különböző kalandokban vesznek részt, ezáltal egyre nagyobb hírnévre és értékes lootokra szert téve. Látványilag szintúgy remek, de amiben szintúgy remekel azok a háttérzenék amik brutálisan jól lettek megcsinálva. És már bejelentették a 2. évadot is amit epekedve várok.

 

3.Helyezett: Summertime Render

 

summertime-render-lyrics.jpg

 

Mind láttunk már időugrós animéket, ha mást nem is akkor a Re Zerót. A Summertime Render azonban mind történetben, mind kivitelezésben, mid karaktergárdában, mind pedig zenei téren felmossa vele a padlót. Kapunk egy remekül megírt, misztikummal és árnydémonokkal megírt történetet akikkel a sziget maroknyi megmaradt  lakosa persze felveszi a harcot. Akiknek bejött a Lost  vagy mondjuk a Stranger Things azok érezhetnek némi párhuzamot , de mindenképpen ajánlom, hogy nézzétek meg.

 

2. Akiba Maid Wars

 

2fef5529d816a37572f7d4c3ed24fe741664208754_main.jpg

 

2022 legbetegebb animéje amit szintén a Koumei-t is jegyző P.A Works készített. Nem tudom, hogy kinek a fejéből pattant ki, hogy maid lányok és kávézók harcoljanak egymás ellen úgy, hogy azok olyan filmekre reflektáljanak mint a Maffiózók, a Sebhelyesarcú, a Kill Bill, a Nagymenők vagy a Kutyaszorítóban, de hatalmas pacsi neki. Nagomi és Ranko az idei év legjobb női főszereplői között toplistásak, Nagi 2022 legjobb főgonosza, a csaták eszméletlenül királyak és brutálisak , a zenei anyag meg erotikusak a fül számára. Kihagyhatatlan!

1. Helyezett: Ousama Ranking / Spy x Family

 

fhzkc78xwaqcs7o.jpg

 

ems.png

 

Miért az Ousama Ranking ? : Nos azért mert minden amit a Baraou elbaltázott az ezerszer jobban lett megcsinálva ebben a sorozatban. A látvány egyszerű, már már gyerekesnek és nem klasszikus animés hatást kelt, sokkal inkább mintha egy klasszikus nyugati rajzfilmet látnánk, de ez egy igazi királydráma elárult herceggel, trónköveteléssel, árulással, mostohákkal, hűséges lovagokkal és szörnyekkel és mindez a lehető legizgalmasabban van tálalva . Ehhez jönnek még a remekül megírt és rétegelt karakterek akik közül Bojji, Kage és Hiling magasan a sorozat legjobb karakterei , de az olyan szereplőkre se lehet nagyon haragudni mint a mostohabátyó Daida, vagy a varázstükör boszorkánya Miranjo. Az openingek és endingek pedig színténn kiválóak, de a 2. opening 2022 2. legjobb openingje lett. Remélem, hogy ennek is bejelentik a 2.évadát amint a speciel epizód lement .

Miért a Spy x Family: Először is, nem, nem a hype vagy az Anya mémek miatt. Hanem mert a történet egy hidegháborús időszakba ágyazott izgalmas, csavaros kémtörténet ahol főszereplő álcsaládot alapít egy Yor nevű bérgyilkosnővel , egy Anya nevű telepata kislánnyal és egy jövőbelátó kutyával Bond-al , hogy megfigyelhesse célpontját: Az ország egyik magasrangú katonai alakját: Donovan Desmondot. Ez az anime hihetetlenül szórakoztató és habár egyenlőre a családi és SoL részek kerültek előtérbe, de nem maradhatnak ki a kémes küldetések sem. Lloyd remek főhős, Yor sajnos nagyon a háttérbe van szorítva , de amiket kapunk a szakmájából azok minden pénzt megérnek. Anya pedig imádnivaló, és a róla készült mémeknek már se szeri se száma. A WiT stúdió és a Cloverworks összefogása pedig egy remek látványvilággal kelti életre a szintén remek mangát. A szinkronszínészek remekelnek, a zenék pedig lenyűgözőek, de egyértelműen a 2. opening az ami 2022 legjobb openingje lett mind klipp mind zene szempontjából.  A 2.évad plusz egy film is bejelentve szóval aki még nem látta az ne habozzon, álljon neki. Én biztos, hogy tűkön ülve várom a folytatást.

Ezek lettek volna 2022 számomra  legjobb illetve legrosszabb animéi. Hamarosan pedig jövök a filmes listámmal. Sziasztok!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr518012112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása