Sziasztok!

Ezúttal nem egy anime kritikával hanem egy amerikai sorozatnak a kritikájával készültem,méghozzá egy nem is akármilyen sorozatéval hanem egy olyannal ami hosszú idő után volt képes elérni azt,hogy újra elkezdjek bízni az amerikai rajzfilmgyártásban. Mert ahhoz kétség sem fér,hogy sorozatok terén szinte már minőségibb műsorokat kapunk mint amiket moziba küldenek de animációs sorozatok terén még mindig elég vegyesek az érzéseim a kapott szériákkal kapcsolatban.  Csakhogy egy idevágó példát említsek, az új He-Man sorozat bár egyáltalán nem volt rossz de még így sem hozta azt amit vártam tőle.  Ellenpéldának viszont ott a Cuphead Show ami még akkor is élvezhető ha az ember nem játszott a játékkal.

No és akkor idén debütált egy újabb játékadaptációs sorozat ami nem mást vett alapul mint a méltán híres D&D játékokat illetve web sorozatokat és annak egy történetét meséli el! Nézzük is, hogy milyen lett a The Legend of Vox Machina című sorozat!

 

the-legend-of-vox-machina-s01-810x456.jpg

A The Legend of Vox Machina egy Kickstarter kampány keretein belül született fantasy sorozat amit az Amazon Studios készített 2022-ben akik mint a nevükből is adódik az Amazon Prime-ra készítik a sorozataikat , így például a szintén kiváló Invincible-t is nekik köszönhetjük, de a The Boys sorozat animációs spin-off szériáját is nekik köszönhetjük.

A történet egy tipikus fantasy világban ,Exandriában játszódik, azon belül is Tal'Dorei királyságában amit egy szörnyűséges bestia tart rettegésben ami ráadásul olyan erős,hogy még a királyság legjobb harcosai sem bírnak vele. Itt kerül képbe a főszereplő csapat vagyis a Vox Machina néven ismert zsoldos csapat akik a mesés jutalom fejében elvállalják a küldetést miszerint levadásszák a bestiát, persze mint kiderül semmi sem az aminek elsőre hitték és a bestia kiléte is szolgál egy-két meglepetéssel.

legend-of-the-vox-machina-1-scaled.jpg

A fő cselekmény azonban mégsem ez köré összpontosul hanem  Percy a csapat egyik tagjának a bosszúsztorija köré akinek a nemesi családját  évekkel korábban kegyetlenül lemészárolta a gonosz Syras Briarwood és felesége Delilah akik ismét felbukkannak a fiú életében így elérkezettnek látja a bosszú idejét is amiben a többi csapattársa vagyis az elf testvérpár Vax és Vex, Grog a barbár, Pike a papnő, Keyleth az Elf Druida illetve Scanlan a bárd is a segítségére lesz, persze mint kiderül itt is jóval több minden húzódik meg a háttérben mint azt elsőre gondolnánk.

the-legend-of-vox-machina-episode-10-11-12-release-date-time-and-recap-780x470.jpg

 

Ahogy az már innen is látható, maga az alaptörténet egy klasszikus bosszúsztori köré épül fantasy elemekkel körítve. Nagyon kis mértékű történet de remekül felépített és olyan részletgazdag hogy az elképesztő. A sorozat ugyanis tényleg egy klasszikus, egészen az alapokig visszanyúló fantasy sorozat szörnyekkel, kalandokkal, varázslatokkal és ez a tálalás már a legelső másodperctől képes bevonzani a nézőt. Abban a korban amikor például a fantasy animéket a kismilliószor újrahasznált isekai sorozatok jelentik ahol például a fő konfliktus, hogy a főszereplőnek nyitnia kell egy gyógyszertárat vagy pedig 13 évesnek kinéző ezeréves mágusok mossák fel mindenkivel a padlót miközben meg sem izzadnak közben az izgalom írmagját is kiölve mindenből akkor itt van egy olyan sorozat ami mer visszanyúlni az alapokhoz, mer kellően brutális és véres lenni és jól felhasznált csavarokat is tartalmaz. Félreértés ne essék, a Vox Machina semmiben sem találja fel a spanyol viaszt de cserébe egy remekül összerakott, izgalmas történettel rendelkező sorozat ami jól használja fel a műfajra jellemző sablonokat. Ezért már jár egy piros pont.

Látvány terén viszont már kicsit kilóg a lóláb. Na nem ott,hogy például a háttérgrafika szemkápráztatóan gyönyörű, a karakterdizájn meg olyan jól néz ki, hogy kétség sem fér hozzá, hogy a profi cosplayerek már csinálják is a Keyleth, Delilah vagy Percy ruhákat és nem is a nagyon jól és fluid animációval megcsinált harcjeleneteknél. A lóláb a CGI-nál lóg ki. Igazából nem annyira vészes de nagyon látszódik és emiatt az ellenfelek is kissé sután néznek ki , ugyanakkor mégis mégsem röhejesek hanem tényleg ijesztőek, bár a pokolkutyák meg egy az egyben úgy néznek ki mint a Resident Evil játékoknak a mutáns kutyái, ezt erősíti meg ,hogy a fejük is ugyanúgy nyílik szét, illetve a sötét falu is inkább emlékeztet Silent Hill-re vagy a Resident Evil: Village falujára. Nem azt mondom, hogy ez rossz csak fura. Meg persze meg kell említeni, hogy a sorozat brutális és véres. De így nagyon. Viszont mégsem megy át Elfen Lied / Tokyo Ghoul szintű öncélú vérengzésbe és nem is azzal akarja eladni magát, hogy mindenkiből 5 liter vér folyik ki 2 percenként hanem csak akkor van véres jelenet ha az muszáj.

vox-machine-episodes-4-6-feature-image-3-cropped.jpg

 

Illetve ahol van még egy kisebb fennakadás azok a poénok. 99%-ban ütnek a poénok csak sajnos van 1-2 olyan jelenet amikor nagyon nem kellett volna poénkodniuk, mint például egyes karaktereknek a halálakor. Szerencsére kevés van belőlük de az az 1-2 az nagyon nincs jól időzítve. A többi viszont tényleg a WTF?! és a hangosan röhögős kategória.

thelegendofvoxmachinaofficialmytoothpickclipignblogroll-1640029012707.jpg

 

Na de akkor lássuk, hogy milyen karakterek is szállítják a poénokat. A Vox Machina tagjai pontosan olyanok mint amilyennek egy D&D-n alapuló zsoldosbandát el lehet képzelni. Isznak,káromkodnak, részegen bunyóznak, hereverő versenyeznek egymással, beszólogatnak egymásnak és sokszor látszik, hogy képesek lennének megfojtani egymást egy kiskanál vízben de a sorozat mégis remekül érezteti, hogy ők egy összetartó csapat. A tagok sem akármilyen figurák. Vex és Vax a szarkasztikus de egymást kisegítő elf testvérpár, Grog a buta de bivalyerős barbár de mégis ő mutatja ki a legjobban az érzéseit, Pike a gnóm papnő is egy szerethető figura , Keyleth a folyton bizonytalan druida lány, Scanlan a gnóm bárd aki a hangszerét használja fegyverként és Grog-al együtt remek comic relief párost alkotnak együtt. Illetve ott van még ugye Percy akinek mint mondtam a személyes bosszúsztorija adja a sorozat főbb cselekményét. Az ő karaktere megy át talán a legnagyobb fejlődésen és egészen jól van végigvezetve ahogyan egy bárkiben is megbízni képtelen, a saját démonaival küzdő  alakból lesz a végére a csapat teljes értékű tagja.

 

orthax-and-percy-vox-machina-1645207433356.png

 

A negatív karakterek sem nevezhetőek éppen eredetinek , de a Briarwood család vagyis Sylas és Delilah is jól megírt és stílusos gonoszok. Egy tényleg kegyetlen páros akik semmitől sem riadnak vissza a tervük elérésének az érdekében és habár be van mutatva a hátterük még véletlenül sem szándékozták őket úgy megcsinálni, hogy a nézők szimpatizáljanak velük ami remek húzás volt. Illetve  Percy-t a hatalmában tartó démon is bitang jól meg lett csinálva.

 

legend-of-the-vox-machina-scaled.jpg

 

A szinkronhangok mindegyik karakternél telitalálat.Minden hang pont olyan amilyennek lennie kell. Mondjuk ez nem is csoda hiszen olyan szinkronszínészeket válogattak be mint Ashley Johnson, Laura Bailey, Matthew Marcer vagy éppen a Delilah-t megszólaltató Grey Griffin (aka Grey Delisle) aki többek közt a Tündéri Keresztszülőkből, a Fosterék háza képzeletbeli barátoknak-ból, a Billy és Mandy kalandjai a Kaszással vagy éppen a Scooby-Doo sorozatokból lehet ismerős, de olyan cameo hangok is megszólalnak mint a Krieg-et megszólaltató David Tennant vagy a Vedmir-nek hangot adó Rory McCann.

A zenék fülkényeztetőek. Néhol kellemesen egyszerű fantasy dallamokat kapunk, máskor meg fantasy metál zenékkel kényeztetik a nézők fülét hiszen tény, hogy a fantasy és a metál régi jó barátok. Az opening zene és maga a klipp is piszkosul jól sikerült ami nem is meglepő lévén a zenéket az a Neal Acree komponálta aki olyan játékokhoz készített zenéket mint a WoW,a Starcraft 2, a Diablo 3 vagy az Overwatch.

vxma_s1_fg_111_00070405_still076-1200x640.jpg

 

Egy szó mint száz a The Legend of Vox Machina egy kiváló sorozat. Akik szeretik a D&D világát vagy a tényleg klasszikus fantasy sorozatokat azok bitang jól fognak szórakozni rajta, de igazából mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy nézze meg mind a 12 részt és külön öröm, hogy már be is jelentve a 2.évad. Persze ahogy véget ért a sorozat nem is volt kérdéses. Tényleg csak ajánlani tudom.

The Legend  of Vox Machina

- Idő: 2022

- Stúdió: Amazon Studio

- Rendező(k): Young Heller, Alicia Chan, Stanley von Medvey

- Műfaj: Akció, Fantasy

- Opening: Vox Machina theme by Neal Acree

- Ending: -

- Hossz: 12 rész

Ami Tetszett:

- Remek fantasy alaptörténet

- Jól felhasznált fantasy elemek.

- Gyönyörű látványvilág és karakterdizájn

- Remek harcjelenetek

- Szórakoztató karakterek

- Nem öncélú a vérengzés

- Poénok

- Zenék

- Opening

Ami Nem Tetszett:

- A kissé suta CGI

- A rosszkor elsütött poénok

Értékelés:

- Százalékban: 97% - Király

- Pontban: 9.5/10

Nos ennyi voltam mára, a legközelebbig Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr817779896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2022.03.16. 10:33:33

Köszi hogy felhívtad rá a figyelmet!

Kérdéseim:

- Hány perces egy rész?
- A szereplőkre hogy kerül XIX. századi ruha egy D&D sztoriban?

xx18Rolandxx 2022.03.16. 23:19:47

@Gyingizik:

Az első 2 rész illetve az utolsó rész 30 percesek, a többi az 24-25 perc hosszúak.

Mivel nem ismerem elég behatóan a D&D világát (csak annyira, hogy gyerekként párszor játszottam egy táblás játékkal) ezért erre nem tudok pontos választ adni. A ruhákkal semmi bajom nem volt, számomra klasszik fantasy ruháknak tűntek.
süti beállítások módosítása