Looney Tunes, vagyis a Bolondos Dallamok. Egy ikonikus rajzfilmsorozat, aminek minden része különálló szegmensekből állt más karakterekkel és helyszínekkel... többé-kevésbé. Gyerekkorom egyik legimádottabb sorozata marad. Aztán 1998 környékén láttam a Space Jam, magyarul a Zűr az Űrben című egész estés filmet, ami kilóra megvett. Aztán jött a Bolondos Dallamok: Újra Bevetésen, ami ismét hatalmas sikert aratott nálam. Mindkét filmet kazettára még fel is vettem, hogy állandóan megnézzem. Számomra viszont akkoris a Michael Jordan féle Space Jam maradt meg örök klasszikusként. Úgy voltam vele, hogy felesleges az élőszereplősdit erőltetni a Looney Tunesra, mert végleg kiaknáztak belőle mindent.

Aztán eljött 2020. Hollywood márcsak a nosztalgia gyalázások földje lett, mert annyi eredeti ötletük sincs már, mint a shounen iparnak. Ezt a hullámot a Space Jam se kerülte el és bejelentették, hogy jön a következő kosárlabdás darab, az Új Kezdet néven. Már akkor sejtettem, hogy a film egy raklapnyi aszott rohadt vizihulla lesz, amikor kijelentették, hogy Lola nyusziból deszkát csinálnak (mert nehogy már a gyerek egy rajzfilmes nyúlra reszelje a répát. WTF?) és Pepe le pici ki lesz vágva (ezt azzal indolkolták, hogy a nemi erőszak megtestesítője. Megintcsak WTF?!). Ám látva a filmet... szerintem a rendezőt és a forgatókönyírókat kéne kivágni a filmiparból lehetőleg örökre! Ez itt a Space Jam: Az Új Kezdet kritika, amivel egyáltalán nem leszek gyengéd és ízekre szedem. Spoileres lesz, de nem érdekel, mert ez a remek példája a filmszennyezésnek.


_315x420_fe83c77d1d195a5276688a990f702722ae6672590228f7f6d37b8eef8391b4ca.jpg

 A Space Jam első része még 1996-ban látott napvilágot Michael Jordan főszereplésével. A visszavonult kosaras kénytelen volt segíteni Tapsi Hapsiékon, nehogy legyőzzék őket a gonosz óriás mamlasztárok. Nemrég vettem elő a filmet és bárkinek tudom ajánlani egy jó kis nosztalgiára. Noha megvannak a hibái (színészi játékot szokták szidni.), képes vicces maradni és Lola pedig innen lett ismert. A második filmben viszont LeBron James sztárkosárlabdázó van a főszerepben, aki azt akarja, hogy a fia, Dom is kosaras legyen. Ám, a srác inkább videójáték fejlesztésben gondolkodik, amiből származik a fő konfliktus. Egy nap ellátogatnak a Warner stúdiójába, ahol bemutatják a szórakoztatás új formáját, a Warner 3000-et. Kisebb bonyodalmak árán bejutnak a gépbe, ahol a fő AI, Algore Itmus (Ez a név. Annyira kreatív, mintha egy ötéves találta volna ki.) fogadja őket. LeBron kettő pislogás után szem elől veszti a fiát. Algore ejtette fogságba, aki csak akkor hajlandó elengedni a fiát, ha lejátszik egy kosármeccset (persze előbb össze kell szedni a csapatát.) és nyer. Mikor ezt lebeszélték, főhősünket ledobja a Looney Tunes világba (eszem ágában sincs kimondani a magyar fordítást, annyira tré.), ahol találkozik Tapsi Hapsival. Innen kezdődik meg az útjuk, ami aztán a végső meccsbe torkollik. LeBron közben azt nem sejti, hogy a gonosz AI a fiát uszítja ellene.

 space_jam_jelenetfoto_11.jpeg

Ennyi volna a sztori dióhéjban, ami jó lenne alapjaiban, de van egy hírem: Sikerült minden téren elbaszni! Kezdjük azzal, hogy sem Lebronnal, sem pedig Dommal nem tudtam együtt érezni. Mindkettő konok seggfejként viselkedik és hülyék emellé. Algore Ritmus pedig egy egocentrikus, hisztis picsa, aki messze elüt a mamlasz fővezetőtől. Színészi játékról meg a szereplők 70-90%-a nem is halott. Annyira komolyan veszik magukat, hogy az szó szerint fáj. Ám, nem ez a film legnagyobb hibája. Az első film sem egy Oscar-díjas alakítás. Sokkal rosszabb hiba miatt történt nálam meg az, hogy ezt a filmet gyűlöljem.

 bugs_space_jam_2.jpg

A látvány noha szép (legyen szó rajzoltról vagy CGI-ról.), rettentően ocsmánynak hat a rengeteg váltás miatt. Egyszer élőszereplős, máskor rajzfilmes, aztán az utolsó 40 percre CGI az egész. Ennek köszönhetően rendkívüli katyvasz az egész. Zenei téren sem nyújt semmi extrát, de még működőképes maradt. Humor terén három fajtát mutat be: Feldobott magas labda szépen lepasszolva (ebből van három a közel kétórás játékidőre.), a feldobott, de le nem passzolt labda és a fel nem dobott, amit nemhogy lepasszolni nem tudtak, de szépen pofán is vágták magukat (Utóbbihoz van még egy alfaja, de erről később.) Ám, ezek sem tudtak kiborítani. Ami elsőképp feszegette a határokat, az a pofátlanul arcodba tolt reklámok széles garmadája!

letoltes_6.jpg

Igen, jól olvastátok! Másfél óra és jó drágán megfizetett reklám a Warnernek és az HBO-nak egy Space Jam filmben! Persze, ennek ára, hogy a Looney Tunes karakterei rendre háttérbe szorultak, de kit érdekel, nem? Komolyan, minden percben kapunk valami reklámot, ami már szó szerint felbassza a józan ember agyát. Mátrix, Trónok Harca, DC szuperhősök, Mad Max, Austin Powers, Rick and Morty és még kétezer féle másik reklám mind az arcodba tolva. A kosármeccsen borul el a szartartály, mert ott próbáltak annyi reklámot belesűríteni, amennyit nem szégyelltek. Emellé, nem egy szarul elsütött is befigyel (pl. Voldemortnak van orra! Értitek?! A Warner elfelejtette, hogy neki NINCS!). Amúgy, egy kérdés: Ezt a filmet a gyerekeknek szánták, akkor kérdem én: Mit keres benne Pennywise és a Démon Apáca?! Ahogy haladtam a nézésével folyton fel akart menni a pumpa, de ez még kezelhető volt. Ahogyan a logikai hülyeségek is egyaránt! Ez főképp Domra vonatkozik, akibe annyi életösztön se szorult, mint egy moszatba. A sztori elején "összeomlik" a játéka, aztán a Warner épületénél a biztonsági ajtók kártya nélkül nyílnak meg a szerverterembe és Al felettébb barátságos vele (egyszer még a démoni hangját is hallotta.). És az idiótája pedig akkoris azt csinálja, amit ez az AI mond, hogy bizonyítson apjának. Most komolyan, ezért a karakterért szurkoljak?! De semmi baj, mondtam én, nem a logika a fontos, sem az eddig felsoroltak. A kosármeccs. Ami az első film csúcspontja. Hát, itt szakadt le a pofám!

screen-shot-2021-04-03-at-9_07_00-am.png

Az egész meccset lehet Basketball helyett Cheaterballnak hívni. Al folyton megpróbál csalni (már eleve a csapata csalások garmadájából áll.) és emellé a kosár melletti stíluspontok tudnak dobni az értéken. Ez volt az a pont, ahol átment a film full kreténbe. Hirtelen bejövő rapszám (amihez képest a Spáh tesók rapje a Familía KFT-ből Eminem szintű számnak tűnik.), trollkodás Michael Jordannel kapcsolatba. Ám az utolsó löket, ami bebaszta nálam a kaput, az egyetlen jelenet volt. Amikor Al vesztésre állt, ilyet szól a csapatához: Élvezitek a játékot? Jól szórakoztok? Hát KURVÁVA NEM KÉNE, BAZDMEG! (vagy valami ilyesmi, mert ki volt sípolva.). Milyen kategóriás a film? E vagyis minden korosztálynak! HOGY VOLT KÉPÜK ILYESMIRE EGY GYEREKEKNEK SZÁNT MŰSORBA BELERAKNI?! Ez a negyedik humorfajta, ami kihozott a sodromból! Ez a filmszalagra és digitális úton felvett hiénaszenny kihozta belőlem azt, amit Mangekyoból az Oroszlánkirály élőszereplős változata! A forgatókönyírók és a rendezők szerint női nyúlra melleket rakni és egy francia szenvedélyt parodizáló borzot berakni nem oké, de a káromkodás az még oké?! Remélem, hogy ez a díszes bagázs soha többet nem nyúl a Space Jamhez, mert sikerült végleg elbaszniuk a filmet! És a befejezés meg ehhez méltán üres, kiszámítható és vérszegény.

 

Space Jam: Az Új Kezdet.

Pozitívumok (ha volt ilyen.):
- Zenék
- Egy-két, max három jó poén.

Negatívumok:
- Minden más!

Végeredmény: 5%, de személyszerint a 0-t adnám rá.

Szóval, jogos a kérdés: Mi értelme volt ezt a szériát feltámasztani? Miért kellett gyerekkorunk egyik filmjét átalakítani egy reklámblokká? Hát elmondom: A pénzért! Abból az én részemről nem ettek, mert voltam olyan okos és kivártam a tiszta minőségű és online nézhető változatot. Mondanám utószónak, hogy remélem Hollywood nem nyúl bele a tárcánkba nosztalgia címszóval burkolt, szépen álcázott lófasszal, de ez késő bánat. Megtekintését csak egy levét Xanax társaságában javaslom. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr9416701946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xx18Rolandxx 2021.09.29. 09:57:26

Na igen, ez a film a szükségtelen folytatás tipikus esete,amikor semmi más nem indokolja az elkészítését csak a pénz.Ilyen pofátlan önpromózásba pedig ami itt van még a Rontó Ralph 2 sem ment le pedig már ott is rezgett a léc sokszor, de az itteni még pofátlan és álszent is. Úgy értem, vágjuk ki Pepét mert 'nőerőszakoló" meg Lola ne legyen túlszexualizálva, de azért beteszik egy gyerekfilmbe promónak a bohócot az AZ-ból, Bette Davis-t a Mi történt Baby Jane-el? című filmből, az Éjkirályt a Trónok Harcából vagy pedig Danny deVito Pingvinjét amik nem feltétlenül kisgyerekeknek való látvány. Komolyan már csak az kellett volna, hogy az Ördögűzős kislányt is betegyék ide.

Ez a film tényleg egy rakás szar, de az őskáoszból való fajta.
süti beállítások módosítása