Sziasztok!

Az egyszeri animerajongó elég furcsa szemmel tud nézni a 80-as 90-es évek animéire. Aki hozzászokott a mai ábrázolásmódhoz, karakterekhez, történetekhez azok sokszor undorral vagy épp "áhhh ez nem érdekel mert régi" hozáállással tudnak viszonyulni hozzájuk pedig ezek a sorozatok szerintem fényévekkel jobbak a mai kínálatok úgy jó felénél. Persze ezek közt is akadnak említésre méltó és tűzre vetendő darabok de többségük abba a kategóriába tartozik amikor még nem erogék és vn-ek alapján készültek az animék. Mai alanyom is egy a retró időkből való darab ami viszont messze odaver a legtöbb mai több 100 részes animének. Ez a Ranma 1/2.

ranma-26.jpg

A Ranma a legendás mangaka Takahashi Rumiko azonos című Romantikus-Harcos-Komédia mangája alapján készült ami először 1987-ben jelent meg és egészen 1996-ig futott és összesen 38 kötet jelent meg belőle ami több mint 400 fejezetből áll. A mangaka nevéhez egyébként olyan művek köthetőek még mint az Urusei Yatsura , az Inuyasha , a Maison Ikkaku vagy a mostanában futó Kyokai no Rinne. Miután az Urusei Yatsura anime változata nagy siker lett és ez a manga is nagyon kedvelt volt ezért nem volt kétséges, hogy ez is kap egy animesorozatot.Magát az animét a Studio Deen készítette ami 1989-től 1992-ig futott és 161 részt élt meg illetve számos OVA-t is kapott illetve 2011-ben készült egy élőszereplős filmváltozat is. Magát  a sorozatot összesen 4 rendező dirigálta le névszerint Mochizuki Tomomi, Nishimura Junji, Sawai Koji és Shibayama Tsutomu.

A történet 1. számú szereplői a Tendo család nevezetesen az apa Soun aki nemrég vesztette el feleségét illetve a 3 lánya Kasumi, Nabiki és Akane.

ranma_half_season_1_002.jpg

Viszont fia nincsen ezért nem tudja kire hagyni a családi dojo-t annak ellenére, hogy Akane remek harcművész éppen ezért összebeszél a legjobb barátjával és tanulótársával Saotome Genmával, hogy a fiát Ranmát hozzáadják valamelyik lányhoz. Ők lennének a 2. számú főszereplők , meg is érkeznek ám döbbenetükre nem egy apa-fia páros hanem egy panda-harcias lány páros érkezik meg ezzel máris bonyodalmat váltva ki.

60263480.jpg

A helyzetet megoldva születik a nagyszerű ötlet miszerint a lány Ranmát hozzáadják a fiúutáló Akanéhez aki próbál is barátkozni vele mígnem meg nem pillant egy fiú Ranmát amiből persze újabb bonyodalom adódik mígnem ki nem derül, hogy mi is ez az egész: Ranmáék mikor Kínában jártak edzeni meglátogattak egy elátkozott tóból álló helyet miszerint ha valaki beleesik az egyikbe azzá változik ami abba a bizonyos tóba belefulladt.Ranma tehát hideg víz hatására lánnyá változik míg apja pandává de meleg víz hatására visszaváltoznak. Az eljegyzés azonban  már megtörtént így Ranma és Akane kénytelen elviselni egymást persze egyiküknek sem fűlik a foga az egészhez és a bajt csak tetézi, hogy Akanébe kb minden pasi szerelmes a suliból és járni akar vele illetve Ranma mindkét felébe beleszeret valaki vagy éppen a legváltozatosabb módon akarja őt kinyírni. Közben persze megjelenik még több szereplő ami újabb bonyodalmakhoz vezet és Ranma is próbálja megtalálni az ellenszert a bajára.

Nagyjából ennyi a történet ami mai szemmel nézve tényleg nem több egy átlagos romantikus-ecchi animénál sőt nekem az az érzésem volt, hogy a mangaka kvázi újrahasznosította az Urusei Yatsura alapötletét és áthelyezte egy másik közegbe. Ugyanakkor megtartotta a könnyed humort is ami végeredményben menti az összképet mert a Ranma az Urusei Yatsurához hasonlóan nem veszi túl komolyan magát hanem inkább a könnyedebb love humorra megy rá kb mint a School Rumble a mostani időszakból ráadásul nagyon jól egyensúlyozik a humor és a drámai harci jelenetek között. Nagy hátránya viszont , hogy a történet nem igazán épít másra csak helyzeti poénokra illetve félreértésekre és pont ezért a vége felé nagyon ellaposodik az egész mert nem szolgál semmi újdonsággal és persze a vége is teljesen más mint a mangáé hiszen nem dolgozták fel teljesen illetve egyes szereplőket hamarabb hoztak be a történetbe a nézőszám tartásának érdekében.És természetesen itt is vannak fillerek de szerencsére messze nem annyira gázak mint a mai shounen animék fillerei. Egyszóval a történet nem egy nagy kunszt de cserébe legalább nagyon szórakoztató és kellemes.

Régi anime ez és ez meg is látszik a látványon de személy szerint és sokkal jobban tudom preferálni az ilyeneket főleg mert ha ránéz az ember a mai animékre akkor csak bishiket vagy bishoujo-kat lát itt viszont az egyszerűbb oldschool karakterábrázolás sokkal jobban hat a nézőre.A hátterek szépek a maguk egyszerűségével, a karakterdizájn is nagyon jól néz ki és persze ott vannak a harci jelenetek amik közt ugyan tényleg vannak amik szemberöhögik a gravitáció törvényeit de cserébe nagyon jól vannak megkoreografálva és izgalmasak.

60267111.jpg

Aztán a karakterek. Mivel ugye ez másodsorban egy love comedy anime ezért megkapjuk a szokásos love comedy karaktereket.Ranma elsőre egy tipikus shounen főszereplő benyomását kelti de sokkal szerethetőbb mint mai kollégái és még lány énjében sem nagyon változik a karaktere. Akane a fiúutáló tsundere aki az elején baromi idegesítő de a sorozat folyamán azért változik a személyisége de Ranmával végig megmarad ez a fura barátság-utálat kapcsolata. Ranma apja viszont nem semmi. Egy igazi szarkavaró alak aki fűnek-fának odaígérte a szerencsétlen srácot de látszik rajta, hogy törődik is vele. A Tendo família többi tagja is eléggé szerethető figura. Kasumi a házias lány, Nabiki a nagyvilági pénzimádó csaj és apuci is egész elviselhető. Na de az igazi feketeleves nem mások mint a mellékszereplők. Atyaég annyi mellékszereplőt kapunk akiket meg kell jegyeznünk, hogy egy idő után nagyon összekuszálódnak a szerelmi szálak és nem nagyon lehet érteni, hogy akkor most ki kit akar megdugni vagy éppen ki kivel akar lefeküdni. Lássuk a fontosabbakat.

Kezdésnek itt van Ryoga az örök ellenfél karakter akin inkább szánakozik az ember és amúgy baromi idegesítő is a srác mint amúgy az összes love comedy anime ilyen jellegű srácai. Akanéba szerelmes.

91cb83ecb5538fbb3f5779af0554bb97.jpg

És ha ő nem lenne elég kapunk még egy ilyen srácot Kuno-t aki azonban még Ryogán is túltesz. Egy gazdag és ősi harcművész család sarja és aki nem mellesleg szintén baromi irritáló. Akanéba és Ranma lány alakjába szerelmes és ki akarja nyírni fiú Ranmát.

62f0626e34c224d82ca1658967e5e429.jpg

A srácnak amúgy van egy húga Kodachi aki szintén olyan szinten van agyilag mint a bátyja csak ő meg fiú Ranmába szerelmes és utálja Akanét.

fce928d35439d600563dc6272ef56dd0.jpg

Persze csajfronton is van még mit a tejbe aprítani. Megjelenik Shampoo egy kínai amazon lány aki viszont ki merem jelenteni a fontosabb mellékszereplők közül messze a legszerethetőbb karakter habár van egy kis yandere beütése de összességében ő a legelviselhetőbb női mellékszereplő a szeretők közül.

shampoo_s_battle_outfit_anime.png

Amúgy kis megjegyzés de a Slayers Next-ben volt egy Shampoo-ra felettébb hasonlító ikerpár. Langyos utalás lett volna?

Aztán kapunk még egy tsunderét Ukyo személyében akivel igazából csak egyel többen vannak más funkciója nagyon nincsen.

60300490.jpg

És ha Ryoga és Kuno nem lett volna még így sem elég akkor Shampoo szeretőjét is megkapjuk Mousee személyében aki viszont idiótizmusban messze veri a másik 2 srácot.

mousse-ranma-1-2-32657556-834-627.jpg

Van még fontosabb szereplő. Az egyik Happosai Genma és Soun mestere. Ő a tipikus perverz vénember karakter aki viszont ha zöldre lenne festve inkább yodára hasonlítana.

happosaiepisode140.png

Illetve Shampoo nagymamája Cologne aki maga az amazon művészet nagy istennője , képes a víz és jég irányítására illetve képzett mitológus.

cologne_ova_1.png

Már csak azért is megemlítendőek mert messze ők ketten vannak a legkomikusabban megrajzolva a sorozatban. Szóval a karakterek sem valami nagy eresztések néha szerethetőek néha a falnak tudnánk menni tőlük. A karakterek szinkronjai viszont megérdemelnek egy piros pontot hiszen nagyon jól végezték a munkájukat és nem mellesleg olyan mára legendás seiyuuk kezdték itt a karrierjüket mint Hayashibara Megumi , Yamaguchi Kappei illetve Yamedara Koichi, visszatértek hangok az Urusei Yatsurából is illetve sok más mára veterán seiyuu-t is hallhatunk a sorozatban.

Maguk a zenék szintén piros pontosak mert nagyon jól el lettek találva bár az OST listáról kvázi az 1. eyecatch zenéje a leghíresebb mind a mai napig. Az Openingek közül nekem az 1. és a 2. tetszett a legjobban viszont az Endingek közül egyik sem fogott meg annyira , hogy a kedvencemnek mondjam.

Nos így a végére azt kell mondjam, hogy a Ranma egy átlagos romantikus-harcolós anime annak minden velejárójával de cserébe milliószor nézhetőbb mint a mai hasonló animék pusztán azért mert a sorozat a könnyed szórakoztatásra helyezi a hangsúlyt. Ugyanakkor az idegesítő karakterek és a nagyon önismétlődő humor miatt tényleg nagyon ellaposodik a végére, Ugyanakkor mindenképpen tudom ajánlani egy megnézésre hiszen tényleg nagyon szórakoztató. Aki nem óckodik a retró animéktől annak kiváló választás lesz.

Ranma 1/2

-Idő: 1989-1992

- Rendező: Mochizuki Tomomi, Nishimura Junji, Sawai Koji, Shibayama Tsutomu

- Stúdió: Studio Deen

- Műfaj: Romantikus- Koméda-Akció

- Openingek: Jajauma ni Sasenaide by Nishio Etsuko

                   Little Date by Ribbon

                  Omoide ga Ippai by CoCo

                  Zettai by Hayasaka Yoshie

                  Chikyuu Orchestra by KUSUKUSU

                  Mou Nakanaide by Senou Azusa

                 Love seeker CANT STOP IT ! by Vision

- Endingek: Platonic Tsuranuite by Sakagami Kaori

                 Equal Romance by CoCo

                Dont my lay-lay boy by Nishio Etsuko

                Lambada Ranma by The Ranma cast

               Present by Tokyo Shounen

               Friends by YAWMIN

               Hinageshi by Nakajima Michiyo

               POSITIVE by Morikawa Miho

               Niji to Taiyou no Oka by Piyo Piyo

- Hossz: 161 rész ( normál sorozat)

Tetszett

- Egyszerű de szerethető a történet

- Nem rosszak a fillerek

- Ranma ,Shampoo és Cologne

- Szép a látvány

- Nagyon jó a humor

- A harcok is jól vannak megcsinálva

- Zenék

- Openingek és Endingek

Nem Tetszett

- A végére nagyon ellaposodik

- A többi szereplő vagy semmilyen vagy nagyon irritáló

- Csak helyzeti vagy félreértés poénokat tartalmaz

Értékelés:

-Százalékban: 86%- Jó

- Pontban: 8/10

Nos ennyi voltam mára Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr5112293129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása