Szegasztok!

Lassan itt a 19-ke, de szerencsére még mindig jönnek a bátor versenyzők a negyedik nyereményjátékunkra!

Itt a lagújabb versenyzőnk, Kossza, aki a Nichijou manga kritikájával szeretne részt venni versenyünkön!

Sok sikert Kossza-nak, a többieknek meg jó szórakozást és továbbra is várjuk a bátor versenyzőket!

"

Sziasztok! Kossza vagyok.

sample_000.png

A Nichijou (magyarul: Mindennapok) egy vígjáték manga amit Arai Keiichi ír és rajzol 2006 óta és jelenleg a 9. kötetnél tart. Leginkább az Azumanga Daioh és a Lucky Star ami hozzá hasonló. Nem igazán van összefüggő története, helyette a középiskolások (nem) mindennapi életét mutatja be rövid, maximum 10-12 oldalas fejezetekben, amik csak lazán kapcsolódnak egymáshoz. Nincsenek fontos események és váratlan fordulatok, inkább a humoron van a hangsúly. A "történet" két külön szálon indul, amelyek eleinte ritkán keresztezik egymást. Egyrészt egy középiskolás osztály mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást, másrészt a Shinonome laboratórium mindennapjait követhetjük nyomon.

sample_001.png

Első főszereplőink 3 középiskolás lány, akik a leghétköznapibb helyzetekből is, mint a képregény rajzolás vagy egy házi feladat lemásolása is képesek teljesen abszurd szituációkba keveredni:

Mio a kék hajú okos lány, aki hajlamos a hirtelen hangulatváltozásra, ilyenkor elveszti az önuralmát és akár verekedésbe is keveredik, titokban pedig ecchi mangákat rajzol. Legjobb barátnője Yukko aki energikus, sokat viccelődik és gyakran balszerencsés, ilyenkor mindig megjelenik egy Buddy nevű kutya, hogy megvigasztalja. Mai a pókerarcú, csendes, szemüveges lány furcsa humorral, aki bármikor képes olvasni vagy éppen szobrokat faragni.

sample_005.png

Az átlagosnak távolról sem nevezhető szereplőink pedig a Shinonome "család" tagjai:

Shinonome Professzor egy 8 éves gyerekes és makacs kislány, aki mellesleg feltaláló is. A valódi neve nem derült ki. Ő építette Nanót amivel gyakran eldicsekszik. Nano egy robot, aki megpróbál átlagos diáklány lenni, amit a hátán lévő felhúzókulcs tesz szinte lehetetlenné. Emellett ő végzi a házimunkát és nővéreként neveli a Professzort. Hozzájuk csatlakozik Sakamoto egy 2 éves fekete macska, aki szeret enni, aludni és a ház urának képzeli magát, tehát megszólalásig hasonlít egy átlagos macskára, de csakis addig, mert a nyakára kötött piros kendő miatt tud beszélni. Ő a felnőtt a családban, mivel macska években számolva elmúlt 20 éves ezért elvárja a tiszteletet és a Sakamoto-san megszólítást, ennek ellenére gyakran lesz a Professzor csínytevéseinek az áldozata.

sample_002.png

A manga nagy részében ők hatan vannak a történet központjában, de sok hasonlóan furcsa karakter van rajtuk kívül is, akik egy-egy jelenetben főszerepet kapnak.

A rajzolása leginkább az egyszerű szóval jellemezhető, a karakterek mind egy sablon alapján készültek, ennek ellenére jól megkülönböztethetőek egymástól. A mozdulatok és arckifejezések is könnyen felismerhetőek. A szereplők és a hátterek részletessége az aktuális szituációtól függ. A panelek elrendezése általában normál formátumú, de vannak négypaneles fejezetek is, a kötetek első oldalai pedig színesek.

sample_003.png

 

A Nichijou spin-off történetének tekinthető a mindössze 1 kötetet megélt Helvetica Standard, amit szintén Arai Keiichi készített. Minden oldala egy külön jelenet, főszereplői a Nichijou főhősei mellett emberek, szellemek, tenguk, onik és két angyal is. Már a Nichijou sem nevezhető komolynak, de ez minden szempontból túltesz rajta.

sample_008.png

A manga sikere után 2011-ben egy 26 részes anime adaptációt is kapott, ami az első 7 kötetet dolgozza fel, emellett a Helvetica Standard is része a sorozatnak. A jelenetek csak kisebb változtatásokon estek át és a sorrendjük eltérő az eredetihez képest, de történet hiányában ennek nincs jelentősége. Látványra sem lehat panasz, a mangában megszokott rajstílust kapjuk itt is.

sample_007.png

Összefoglalva ez egy jó manga, bár nem tökéletes. Remek kikapcsolódás lehet bárkinek, aki szereti a humoros, de sehová sem haladó történeteket, akiknek tetszett az Azumanga Daioh azoknak pedig szinte kötelező darab. Magyarul nyelven sajnos csak az anime elérhető, de angolul a manga is elolvasható a 172. fejezetig.

 

Cím:

Nichijou

Helvetica Standard

Idő:

2006

2008

Író és Rajzoló:

Arai Keiichi

Magazin:

Kadokawa Shoten és Comptiq

Kadokawa Shoten

Hossz:

9 kötet (még fut)

41 fejezet (befejezett)

Műfaj:

Vígjáték, Slice of Life

 

sample_012.png

Értékelés:

- Humor: 10/10

- Rajzolás: 7/10

- Karakterek: 8/10

- Egyediség: 7/10

- Mondanivaló: 3/10

- Hangulat: 10/10

- Történet: 3/10

- Karakterfejlődés: 2/10

Végső Értékelés:

- Százalékban: 80%

- Pontban: 8/10

 

 

2015. április 13.        

kossza

"

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr117374192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása