Szegasztok!

Ahogyan xx18Rolanxx is írta, idén 2013.03.30-án befejezik/szüneteltetik a Fiary Tail című animét is. Azért "is", mert vicces módon kb ugyanekkor fejezték be, illetve kezdték el szüneteltetni a Bleach-et is.

S mivel eme téma igen jó alany egy hónap témájára, beszélgessünk el egy kicsit jobban erről.

tbc.png

Nem ritka, hogy egy-egy anime sorozatot abba hagynak bizonyos okok miatt, melyek a következők szoktak lenni általában:

1.Be érte az anime a mangát. Ez szokott a leggyakoribb ok lenni, hogy miért fejezik be idő előtt az adott idő előtt vagy "teszik félre" később.

2.Elfogyott a pénz. Nagyon ritkán szokott ez megtörténni, de ha igen, látszik az anime minőségén is általában.

3.Nincs már rá akkora kereslet, hogy megérné folytatni. Ne felejtsük el, hogy sajnos az anime is olyan szórakozási cikk, mint minden más, s ha már többé nincs rá kereslet, akkor az már csak veszteség lenne mind az anime stúdiónak, mind a csatornának, amelyik az adott animét sugározta.

Most, hogy tudjuk az okokat, jöhet a következő kérdés: ha még a manga előtt kell fejezniük, illetve szünetre küldeni, hogyan fogják véghez vinni? Nos ezt általában a készítők a következő képen oldják meg:

1.Alternatív befejezés. Ilyenkor egy adott ideig követik az eredeti sztorit, majd vagy egy ideig, vagy pedig 1-2 részen belül kitalálnak egy alternatív befejezést a sorozatnak, s ilyenkor vagy újra kezdik, vagy várnak míg a manga befejeződik, s felveszik újra annál a cselekmény szálnál, ahol abba hagyták. Jó példa erre mondjuk a Fullmetal Alchemist sorozatok.

2.Egy adott arc-nál fejezik be. Ilyenkor úgy időzítik/lövik be a befejezést, hogy a cselekmény egy adott arc-nál legyen befejezve.

Most akkor jöhet a kérdés, hogy ez pontosan miért is jó, illetve miért rossz. Szerintem kezdjük a fényesebb oldalával a dolognak, hogy miért jó, ha egy animét idő előtt leállítanak s folytatják később.

1.Nincs filler, amely rontja az eredeti sztorit. S szerencsére mivel 90%-ban a manga befejezése után folytatják, ezért már nem is lehet fillert beleerőszakolni többé, hiszen már se értelme, se ideje nem lenne a fillerezésnek.

2.Sokkal gyorsabban haladhat a történet, hiszen míg arra vannak kötelezve az anime stúdiók, hogy a mangát ne érjék be s húzzák az időt, addig egy befejezett sztorinál már nyugodtan felvehetnek egy jobb, dinamikusabb tempót.

3.Igényesebb, korszakhoz igazodóbb lehet, erre legjobb példa az Inuyasha vagy Kinnikuman sorozatok, melyek 4-5 éves szünetre lettek kényszerítve, s amikor újra elkezdték folytatni, mind a rajzolás, mind a zenék s főleg a hangulat megtartása igényesebb, jobb lett.

Tehát mint látjuk, ennek is megvan a jó oldala. Persze megvan ennek a rossz oldala is, bár tény, nem akkora dolgok, hogy elszomorodjon az ember.

1.A mangára való hagyatkozás, akiket érdekel a sztori. Ez inkább a "csak animét nézek, mangát köszönöm nem kérek" személyeket sújtja, akiknek nem jön be a manga fekete-fehér-szürke viilága, s jobban szeretnék látni színesben kedvencüket. Ilyenkor nekik sajnos az a néhány színes kép sem segítség, amiket néha elejtenek a mangakak.

2."Mikor folytatják már" érzés. Az emberek túlnyomó része türelmetlen, de mindenben, s itt sincs másképpen. Folyton írogatnak a fórumokon, hogy mikor folytatják meg hasonló.

3.Ami a helyére kerül. Elég annyit mondanom, hogy sokszor igen igénytelen, de annál nagyobb hype-nak örülő agysorvadást kiváltó moslékot rakna be a helyükre. Lásd Bleach, melynek helyére a Rock Lee Shippuuden került, melynek már most kb 80%-ban több a filler, mint ami a mangában volt (lásd, Rock Lee Shippuuden manga kb 22 fejezet jelent meg, anime tart 50-ik résznél, s egy anime kb 2 manga fejezet... gondolom sejthetitek, hogy az 50-ből így mennyi "canon").

bleach_wallpaper_by_shinikiwigami94.jpg

Nekem erről mi a véleményem?

Nos, szerintem egyáltalán nem baj, ha szüneteltetnek egy-egy sorozatot, hiszen valljuk be, jobb, mintha fillereket néznénk, amik hazavágják a manga által létrehozott alapsztorit, valamint a tény, hogy pl a Sunrise az Inuyasha második szériájában nulla fillerrel 24-26 részbe raktak ugyanennyi manga kötetet (!), dinamikus tempóval s kiváló hangulattal, szerintem elég bizonyíték, hogy nem kell mindent erőltetni (lásd Naruto franchise), de jó példa erre akár a Kinnikuman és szintén említett FMA Brotherhood is.

Szóval szerintem ne csüggedjenek azok, akik szomorkodnak a Fairy Tail és Bleach miatt, mert így biztos, hogy amikor újra láthatjátok kedvenceteket, akkor már igényesebben, szebben és főleg jobb minőségben láthatjátok viszont. Akik meg cukkolnak titeket, csak kérdezzetek vissza, hogy "ezúttal hány hónapig lesz filler szezon a Natúró és One Piece-en". ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr575139158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoliboy94 2013.03.17. 15:44:09

Hát a igen a szüneteltetéseknél általában az a legzavaróbb, hogy nem tudni mikor folytatják. Az ember szívesen nézné még, de nem akar éveket várni rá. Amikor meg újra elkezdik lehet, hogy már kedve se lesz hozzá (mint én a Bleach esetében :D).

Dpain 2013.03.18. 13:25:03

Az lehet , hogy a Fairy Tailben több külön álló filler rész volt , de a One Pieceben elkezdet nagyon az anime rovására menni hogy már csak 1 manga = 1 animébe csinálják meg a részeket (annak ellenére hogy one piece mangában minden hely be van töltve ) ,szóval amit tehetnek fillerezik a manga alapján készült részeket, csak nézd meg a gyojin sziget arcban a nagy csatát és olvasd el a mangát , Naruto meg nézhetetlen több a filler 1 részbe mint manga meg az animálása szánalmas

Ronin1337 2013.03.24. 21:35:09

@Dpain: Jajj! Ne is említsd a Fisman Island Arc nevű atrocitást >_<! Szinte kínzással ért fel az amit hetente elénk vetett a Toei. Hál istennek a mostani arc úgy látszik normálisabb rendezőt kapott, mert kezd normálisabb tempót felvenni az anime.

Mangekyo22 2013.03.24. 22:15:02

@Ronin1337: Mondjuk szerintem amíg Fisher Tiger-ről voltak a visszaemlékezések, addig jó volt, de a többi már tényleg LOL-t érdemel.
süti beállítások módosítása