Szegasztok!

Már volt említés a Shintaro Ishihara féle japán anime ban törvényről, de gondoltam, hogy jobb lenne egy picikét jobban kivesézni a témát.

Tehát a januári hónap témája Shintaro Ishihara anime/manga ban törvénye + a japán társadalom "sötét oldala".

FIGYELMEZTETÉS: Azok az emberek, akik az animék és mangák hatására japánt egy tökéletes társadalomnak tartják, ne olvassák tovább a cikket, mert olyan dolgokat tudhatnak meg, amikről még álmodni sem mertek. Továbbá ha a figyelmeztetés ellenére tovább olvassák, nem vállalok felelősséget a lehetséges lelki traumáért!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Az anime/manga világ, és a bulvárszínvonalat nyújtó Sankaku Complex megdöbbenésének adott hangot, amikor a Japán Parlament elfogadta az animék és mangát nagymértékű korhatárba sorolását biztosító törvényt. Ennek lényege, hogy a Tokyo-ban nyomott képregényeket és meganimált filmeket ezentúl egy "szakértői" gárda fogja monitorozni, és amelyek átférnek a rostán kerülnek ki a televízió képernyőjére, illetve jelenhetnek meg a boltok polcain, a többiek "18+"-as jelzést kapnak és bárminemű reklám nélkül, kizárólag az ilyen termékeket árusító boltokban lesznek megtalálhatóak (tehát ahová kiskorú nem teheti be a lábát). A törvény elsődleges célja, hogy megvédje a kiskorúakat az olyan káros hatásoktól, mint a szexualitás, a fegyverek, az erőszak, az öngyilkosság."

Eredeti forrás:

http://lehetvelem.blog.hu/2010/12/18/japanban_bevezetettek_a_ban_torvenyt

 

És mielőtt a véleményemet mondanám el a ban törvényről, nézzük már meg azért a Japán társadalmat olyan formában, amilyen valójában:

Most hagyni fogom az olyan ismert közhelyeket, mint hogy használt női bugyit lehet venni automatából vagy hogy a metrón az öregek szeretik tapizni a fiatalabb lányokat, mert ugye mindannyian tudjuk, hogy baromira perverz népség. Inkább a komolyabb és legsajnálatosabb részre térek ki, a nagyon elcseszett szociális társadalmukra...

Japánban a mai korig a férfi látja el a családot, és a nők kb 90% még mindig nem dolgozik miután férjhez mentek (vagy már az előtt sem). Japánban továbbá a munkaidő nem 8 óra, hanem minimum 12 óra, de ez az idő kiterjedhet akár 16 óra munkára is (mi meg itt döglünk meg 8 óra munkától). Ennek viszont hátránya, hogy a férfiaknak eszükben sincs hazamenniük a családjukhoz, hanem vagy egy hotelben alszanak, vagy pedig lemennek a legközelebbi "kurva bolta", és ott szórakozzák ki magukat. És a legnagyobb probléma itt kezdődik, ugyanis emiatt nagyon erősen romlik a házastársak közti viszony, és gyakran a férfi egy ilyen kurva boltban lévő nővel való időt sokkal "valóságosabb kapcsolatnak" érzi, mint a feleségével való kapcsolatát, és inkább azzal a kis ribikével tölti a "maradék szabad idejét" is, mint családjával. De persze ennek ellenére a japán férfiak halálosan allergiások a külföldi férfiakra, és ha tehetik, legszívesebben a nyakukat levágnák szamuráj kardokkal. Kérdés: mi alapon? Ők nem törődtek a feleségeikkel/nőikkel, nehogy már akkor a külföldi férfiak legyenek a hibásak...

De a feleségeket sem kell félteni, mert lehet, hogy nekik a háztartást vezetniük kell (ami tényleg nem könnyű, mert otthon suli után mindig én látom el a mosás és egyéb tisztítási feladatokat), de mivel nem állandó munka, ezért általában csak otthon ül és vagy a többi szomszédnővel beszélget, vagy pedig ugyanazt csinálja, mint a drága férje, hív egy fiatalabb fiút/férfit, és azzal szórakozik. A japán nőknek meg már a japán férfi nem számít férfinak, mert szerintük eltunyultak és munka mániákusok. Ha meglátnak egy külföldi férfit, akkor az számukra a "fehér lovon érkezett arany páncélos szőke herceg". Vicces, ugye? Ha bibi ezzel, hogy ez tényleg annyira komoly, hogy a japán nők többsége tényleg már külföldi férfiakkal szeretnének párkapcsolatot kialakítani (nem dolgoznak annyit, törődnek velük, ölelgetik, szeretetet kapnak stb...).

Tudni érdemes, hogy a japán férfiak valóban nagyon visszahúzódó személyek szerelem terén, és a házasságok nagy részében gyakori az "összeházasítás" (fiú szülei barátainak lányát házasítják össze vele).

A gyerekek pedig nem ritkán tapasztalják ezt, és ugye amit látnak fiatal korukban, nagy eséllyel felnőtt korukban ugyanezt fogják tenni. A gyerekek pedig már általános iskolában minden éjszakát magolással töltenek, hogy jobb iskolába/gimibe/egyetemre kerüljön.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összefoglalva a japán társadalmat:

  1. - A japán férfiak 12-16 órát dolgoznak, családjukat alig látják és sokuk tunya is.
  2. - A japán nők 24 órából 22-őt egy kockában töltik (4 fal + padló + tető), férjüket relatívan alig látják.
  3. - A gyerekek sz*rrá tanulják magukat, plusz  nem valami szép példákat látnak szüleiktől.

És ugye ez = a totális stresszes élettel, aminek következményei lehetnek különböző mentális zavarok, mint öngyilkosság, túlzott agresszió, perverzió, depresszió stb....

Most, hogy tudjuk, miért ilyenek a japánok, akkor most felmerülhet a kérdés is a ban törvénnyel kapcsolatban: min is tudna ez változtatni? Mert nem jöjjenek nekem azzal, hogy az emberek japánban azért ilyenek, mert megnézték a Naruto vagy Bleach legutolsó részét! És lehetőleg ne 1 balf*sz pszichopatát hozzanak elő bizonyítéknak, hogy ez lesz a hatásuk, hanem minimum 1000 emberből nézzék meg hogy hányra igaz. Ez a ban törvény Ishihara-tól pontosan ugyanaz, mint amerikában Jack Thompson videó-játékok elleni keresztes hadjárata: "keress egy "bűnbakot", oszt kenjél mindent rá" álszent, pénzéhes politika.

Mert hát mi is az anime és manga ugyebár... szórakozási cikk, mint nyugaton és nálunk a mozi, a filmek, a képregény stb., szóval eszközök, melyek segítségével kicsit enyhíthetünk stresszes napjainkon. Ha ettől most megfosztják az embereket, akkor csak még stresszesebbek lesznek.

Arról nem beszélve, hogy az animék és mangák japán egyik legkeresettebb cikkévé vált piaci szemszögből is, ami miatt a RAW-ok letiltását kezdeményezte sok japán magazin (Weekly Shonen Jump stb...), erre meg hosszában elvágják az anime és manga stúdiók ereit azzal, hogy egy tanács azért nem engedi levetíteni tévében és csak bolti dvd formájában megvásárolhatóvá tenni, mert mondjuk egy szamuráj csata van benne? Azt, hogy a "silicon" meg "shokacon" vagy milyen pedofil mangákat letiltják, akkor azt mondom oké, érthető, de azért 18+ karikával a pronó filmek közé tenni a One Piece-t meg Detective Conan-t, mert van benne egy csata jelenet vagy érzelmileg túlfűtött, na álljunk már meg...

A leggusztustalanabb mégis az egészben, hogy egy bizonyos magyar politikai párthoz hasonlóan "5 éves kovács pityukkal" kampányolnak, hogy ezzel csak őket védik. Már nem azért, és tudom, hogy közhely, de az animék minimum 90%-a NEM GYEREKEKNEK KÉSZÜL. Csak mert valami animáció, nem jelenti azt, hogy gyerekeknek készült, hiszen a Family Guy, South Park meg hasonló műsorok is animációs sorozatok, és a készítőik is mondják, hogy nem gyerekeknek készült. És csak hogy fair legyen minden, megcsinálhatnák ugyan élőszereplős változatban is az anime sorozatokat, de akkor 800-szor drágább lenne a sorozat megcsinálása + több időbe kerülne egy rész megcsinálása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És most a végére foglaljuk össze, hogy mi lesz a ban törvény valódi eredménye:

  1. - Több száz vagy ezer anime készítő (rajzoló) és mangaka munkája szűnik meg (mert ugye a ban törvény mangákat is érint).
  2. - Tönkremennek anime stúdiók és manga magazinok (újabb elbocsátások).
  3. - Még stresszesebbek lesznek az emberek (megfosztva ugyebár egyik legjelentősebb szórakozásuktól).
  4. - Japán egyik legsikeresebb export terméke és szórakozási cikke elhal, ezzel szintén kisebb-nagyobb anyagi kiesést produkálva.
  5. - Megszűnhetnek jelenleg is futó manga és anime sorozatok (One Piece, Bleach, Naruto stb...).

Szóval ezzel a ban törvénnyel csak magukat szopatják majd, de hogy semmilyen morális javulás nem lesz az biztos, mert ugye a ban törvény nem vonatkozik pornófilmekre, vagy a bugyi automatákra és egyébb szexuális marhaságra, csak egy szórakozási cikket fognak hazab*szni.

Azt hiszem hogy nyugodtan kijelenthetjük, hogy Shintaro Ishihara úgy fogja végezni majd, mint Jack Thompson...

Hogy nektek mi a véleményetek a ban törvényről, és hogy szerintetek milyen hatásai lesztek, írjátok meg kommentben!

Szegasztok!

Mangekyo022

{Wangood: A DPJ (a törvényt kiagyaló Japán Demokrata Párt) népszerűsége mélyponton van, valószínűleg elvesztik a következő választásokat. Szerintem ők se gondolják komolyan, hogy ez bármin változtatni fog (különösen a "hibás génállományúakra" vonatkozó szösszenet után), itt már csak a zsebek megtömése megy}

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr982559706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexM1983D 2011.01.04. 13:18:22

Két ponton nem értek csak egyet:

1., "mi meg itt döglünk meg 8 óra munkától", sok helyen sajnos nem nyolc, csak a törvényben

2., A következményekből meg kihagytad az adaptációt, azaz a készítők alkalmazkodnak a törvényhez és megvágják, vagy alapból visszafognak az említett tartalmakból. Egyébként ez a valószínű kifejlete a törvénynek. Viszont a problémákat nem fogja megoldani.

thermo-nukleáris csatacickany 2011.01.04. 15:47:02

Nem értek 100%ig egyet...de ezt nem itt fogjuk megbeszélni...

Dragonman 2011.01.04. 16:32:57

Érdekes cikk Mangekyo22, de szerintem ez a japán társadalmasdi rész majdnem ugyanolyan sarkítás, mint a bugyiautomata és tapizó öreg a vonaton dolog. Ott se mindenki ilyen, csak sokakra jellemző.

Shintaro Ishihara-t meg bassza seggbe a Gyurcsány meg vissza, és süssék meg nyárson az összes femnácival!

Dragonman 2011.01.04. 16:41:05

@Dragonman: Oké, oké ez túl nagy kegyetlenség, inkább csak rúgja szét a tökeit egy megkergült vadkan!

viktor900 · http://hunh.exp.hu/ 2011.01.04. 20:33:40

Hallod ezt a cikket el kéne küldeni ICSiherének de most komolyan... milyen bölcsességek vannak ebbe, imádom ezt az oldalt:D

Am meg amitől japán híres lett azt szétbaxják, remélem lelövi vmi animefan-merénylő ezt a ge*i álllllatbarátot.
Nem lesz több rajzolt csöcs fan-service? Brutális, véres, horroraberáltság? Sőt még Bleach se? Najó az lesz mondjuk azt el tudják adni a boltba is:) Nekünk meg megy fel a netre :D:D De akkor is a perverz állatságokból, és a pszihopata brutál animékből, nem elég pár OVA, abból TV sorozatok kellenek nekem...
Vagy remélem a stúdiók megcsinálnak OVA-ba egy teljes sorozatot:S De azt úgyse fogják...

A lényeg hogy kicsit depis vagyok emiatt, mert az animékre akartam szentelni az életem jórészét. Most imádkozok Kyouka-sama-hoz hogy töröljék ezt el gyorsan, és legyen sok kegyetlen ütős ecchi:)(én benne hiszek nem Jézusba)

Tamfarkasthegreatelord 2011.01.05. 14:48:47

Egyébként ebben van valami jó is. Pl. az, hogy nem lesz Platonic Heart és School Days.
De a legrosszabb az ebben a törvényben, hogy még a magyarokat is megfosszák a jó animéktől és mangáktól.

Én már hat éves korom óta csak animéket nézek. Ha azok a büdös köcsögök ezt akarják csinálni, akkor először a felsőbb vezetést buzerálják ezzel a hülyeséggel.
1. Ha a felsőbb vezetés engedélyezi a törvény beiktatását, akkor biztos számolnunk kell egy új háborúra, mely ezek ellen a japán demokraták ellen fog lezajlani.
2. Ha nem engedik beiktatni ezt a törvényt, akkor a japán demokrata párt húzhat a picsába és az összes tagja hajtson végre magán egy harakirit.

Tamfarkasthegreatelord 2011.01.05. 14:50:56

Mivel én meg egy mangát akartam volna csinálni. Ezek pedig elveszik tőlem ezt a lehetőséget.

AlexM1983D 2011.01.05. 15:12:08

@Tamfarkasthegreatelord: Ha csak nem Japánban laksz attól még csinálhatsz. Az máskérdés, hogy itt a médihatósággal találhatod szenben magad.

Tamfarkasthegreatelord 2011.01.05. 16:06:28

Na jó, akkor nem csinálok egyet sem. De a japcsi demokrata párt tagjainak csak annyit üzenek: távelvunétoszárecignesávrengibugyogá

De egészen jópofa ötletnek tűnt, hogy csinálok egy saját mangát, melyet még itthon is elfogadnának. De ha a médiahatóság megbassza a netemet ezért, akkor nem csinálok bajt ebből.

Tamfarkasthegreatelord 2011.01.05. 16:07:19

És inkább maradok az elemzéseknél.

Dante.s 2011.01.08. 20:46:22

1.történés: hát emiatt egy ilyen Gears of War szintű mészárlás lesz Japánban(csak annyiban lesz más,hogy itt csak egy oldalnál lesz fegyver)
nem értem miért baj ha van egy kis erőszak az animékben(mer most csináljanak 100 olyan izét mint a Kukucska?) ezekre az értelmesekre csak annyit mondok: Moving Shit Containers!
2.történés: Ebből az lesz hogy a nép fellázad,leveri a kormányt és egy új normálisabb Japánt állítanak fel(lassan itthon is ez lesz)

AlexM1983D 2011.01.10. 11:19:24

@Dante.s: 1. történés & 2. történés: álmodozunk, álmodozunk. :D

Bocsi ezt nem bírom kihagyni:
"csak annyiban lesz más,hogy itt csak egy oldalnál lesz fegyver" ja a japán rendőröknél és katonáknál. :D
süti beállítások módosítása