Szegasztok!

Ezúttal ismét egy nagyon, nagyon régi manga kritikájával jelentkezem, melynek a híres Ghibli stúdió 1984-ben egy 2 órás anime film adaptációt adott annak ellenére, hogy a manga csak 1994-ben fejeződött be (hasonlóan az Akira-hoz, mely mangája még az után is futott, miután lett egy egész estés anime film változata).

Ezúttal a Nausica Of The Valley Of The Wind - mostantól röviden csak "Nausica" - eredeti mangájáról fogok írni.

 

 

A Nausica eredetileg egy manga volt, melyet Hayao Miyazaki írt és rajzolt 1982-től 1994-ig a havonta megjelenésű Animage magazin oldalain. 1984-ben a Ghibli egy anime film adaptációt készített a mangából, mely kb az első 2 kötetet dolgozta fel a 7-ből.

Műfaját tekintve fantasy, dráma, kaland.

 

 

A történet nagyon jó: 1000 év telt el a "Hét Napos Tűz" apokaliptikus csapás óta, melynek köszönhetően alig maradt emberi civilizáció a bolygón, és legalább a fél bolygót egy mérgező erdő borítja. Nausica a "Szél Völgyének" hercegnője nagyon közel áll a természethez, ha teheti, mindig az erdőkben császkál és "bogár" barátjaival van együtt. Később egy hatalmas fegyver, egy "God-Warrior" esett Nausica hazájába, amit mindenki próbál megszerezni annak reményében, hogy azzal elpusztíthatják a mérgező erdőket, nem érdekelvén, hogy ez akár visszafelé is elsülhetne....

Aki látta filmet, az nyilván tudja mi fog történni, de azt senki sem tudta, hogy a manga eseményei során Nausica rátalál a "Dorok"-ok szent városára, Shuwa-ra, ahonnan az egész pokol indult, és ahol a "God-Warrior"-ok készültek. Továbbá az is kiderült, hogy az akkori tudósok voltak mindennek a hátterében (a mérgező erdők és a God-Warrior-ok "tombolásának"), és egy "Crypt" szerű gépben hibernált állapotban arra várnak, hogy újra előjöhessenek, és ott folytassák az egészet, ahol 1000 éve abba hagyták. Mivel ugye ekkora hatalom senki kezébe nem kerülhetne, és a természetet sem szabad az emberi kéz által kiirtani, ezért Nausica egy "God-Warrior"-al elpusztítja a múlt civilizáció minden nyomát (Shuwa városát és a "Crypt"-ben alvó tudósokat), így esélyt ad a természetnek és az emberiségnek az újrakezdésnek.

 

 

A történet nagyon jó lett. Igazi fantasy regénybe való, kár, hogy nem dolgozták fel később (sem) az egészet, kíváncsi lettem volna a tudósokra.

A rajzolás eléggé eredeti lett. Ugyanis nem tintával csinálták, mint ma, hanem egyszerű ceruzával, és ez eléggé meglátszik rajta. Sajnos a kor is eléggé meglátszódik rajta, de azért még bőven az élvezhetőek közé tartozik.

A karaktereket nem kell bemutatnom, mert aki látta az anime filmet, az tudhatja, hogy nagyon jó kis szereplő gárdával van dolgunk.

Továbbá az is érdekesség a látványban, hogy nem A5-ös vagy az alatti méretszámban készült el a manga, hanem A4-es méretben, ami azért nem kicsi.

 

 

Mint ahogyan a legtöbb Miyazaki mű, itt is az ember és a természet közti kapcsolatát akarja bemutatni Miyazaki, és a tanulságot, miszerint az embernek nem szabadna mindig beleavatkoznia a természet működésében.

Emelet nem kevés társadalmi kritikát is kapunk természetesen, hogy amíg egy kisebb falucskában az emberek békében megtudnak lenni, addig a nagyobb városok és birodalmak csak még többet és többet akarnak.

 

 

Összefoglalva a Nausica egy nagyon, nagyon jól sikerült manga, melyet szerintem érdemes lett volna a Ghibli-nek vagy más anime stúdiónak inkább egy anime sorozatban adaptálnia mintsem egy 2 órás filmben, mely talán csak az első 2 könyvet dolgozza fel.

Nausica Of The Valley Of The Wind

- Idő: 1982-től 1994-ig

- Író & Rajzoló: Hayao Miyazaki

- Magazin: Animage

- Műfaj: Kaland, Fantasy, Dráma

- Hossz: 7 mangakönyv

 Ami Tetszett:

- Nagyon jó a történet.

- Végre egy viszonylag normális főhősnő.

- Sok csavar van a történetben.

- Jó a téma. 

- A karakterek elég jók.

Ami nem tetszett:

- A maiak nem értékelik a ceruzával készített látványokat.

- A viszonylag normális főhősnőnek enyhe Tarzan vonásai is vannak.

Értékelés:

 

- Rajzolás: 3/5

- Karakterek: 4/5

- Egyediség: 4/5

- Humor: 3/5

- Mondanivaló: 5/5

- Hangulat: 4/5

- Történet: 5/5

- Karakter Fejlődés: 4/5

- Pontban: 32/40 = Kiváló

(1-14 Szar, 15-19 Rossz, 20-24 Közepes, 25-29 Jó, 30-35 Kiváló, 36-40 Király)

- Százalék: 92%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király)

- 10/10-es skála szerint: 9/10

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

 Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr762412990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexM1983D 2010.11.01. 10:36:00

Jó kritika, mint mindig.

Csak egy kérdés: ezek a lapok amiket beletettél nem kínaiúl vannak véletlenül?

Mangekyo22 2010.11.01. 16:40:58

Sajnos nem tudom, de szerintem is inkább kínai...

AlexM1983D 2010.11.02. 11:43:44

Azt hogy kínai-e nem tudom, de azt biztosra megmondom, hogy nem japán.

Tamfarkasthegreatelord 2011.01.28. 21:23:27

Mert éépen a kínai fordítást tetted be mester. Ez is tetszik.
süti beállítások módosítása