WTF School Days értékelés

2010.01.08. 19:40

Az AnimeRewiew blog szerkesztője valószínűleg kellemes tudatmódosítók (vagy Avex-esek pénze) hatása alatt írta ezt az értékelést a romantikus- és háremanimék megcsúfolásáról, a néző idegeit két lábbal tipró School Daysről. Tessék, olvassátok.

 

School Days (2007)

Epizódok: 12 rész
Forrás: animefreak.tv
Dub/Sub: Sub (AniYoshi)
Fan service/Ecchi: Akad bőven
Értékelés: 8/10 (Ajánlott)

Számításaim szerint, ha az ember romantikus dráma vagy hárem animéket néz huzamosabb ideig, legfeljebb 3 hónapig tart míg egy School Days-es spoilerbe nem ütközik. Részben emiatt, de főleg a spoiler tartalma miatt a School Days sokkal inkább nevezhető hírhedtnek, mint sem híresnek vagy népszerűnek. Szerény véleményem szerint ennél azért többet érdemel, de haladjunk sorban.

Makoto minden reggel a vonaton bámulja gyengédebb érzelmeinek céltárgyát, a formás Kotonohát, és babonából le is fotózza mobiljával. Szerintem para, de mint tudjuk, Japán más világ. Új padtársa, Sekai meglátja a képet, levágja a szituációt és némi szivatás után segít nekik összejönni. A dolog persze nem zökkenőmentes: mindenki bénázik, ahogy a műfajnál megszokhattuk, Makoto pedig különösen sötét. Hálából a segítségért hősünk felajánlja, hogy bármit megtesz Sekai-nak, de az végül beéri egy csókkal. What a twist! A továbbiakat úgy lehetne összefoglalni, hogy "Oh bameg..kemény".

A School Days ügyesen csavarja maga kis szerelmi háromszögét, mely később inkább szerelmi ikozaéderbe csap át. A karakterek bár nem olyan sokrétűek, mint lehetnének, de nem is a megszokott tucatkarakterek; a maguk módján jól felépítettek és többnyire következetesek. Kedvencet választani ellenben lehet nehezünkre esne, mivel itt mindenki szemétláda, tehetetlen áldozat vagy mindkettő.

Amiért a hírhedtségnél többre érdemesnek neveztem a sorozatot az a magával ragadó hangulata. No ezt nem a szokványos értelemben kell gondolni: a School Days üzenete, hogy a világ egy kegyetlen és könyörtelen hely, és minden ember egy önző rohadék. Gyengébb lelkiállapotban lévőknek, depresszióra hajlamosaknak, etc nem ajánlom, mert a keserűség jó 10 részen keresztül szinte kicsap a képernyőből. Jómagam egyhuzamban néztem végig; csupán 6 rész után tartottam egy rövid ebédszünetet, de már akkor émelygett a gyomrom és öngyilkossági módokat hasonlítgattam össze.

Az említett hangulaton nagyot dob, hogy a School Days a műfaj legnagyobb neveit vonultatja fel zene terén: CooRie (Da Capo), yozuca (Da Capo), Yuria (Shuffle), Kuribayashi Minami, Itou Kanako! Egytől egyig zseniális számok/betétdalok, ahogy a hölgyektől elvárható. Ha csak eszembe jut a 12. rész háttérszáma még most is összeszorul a gyomrom.

Ha valamit fel lehet róni a sorozatnak, akkor hogy túlságosan végletekben gondolkodik, mely bár a történet mozgató rugója, de az utolsó részek felé kicsit túlzásba esnek. Ekkor már súrolják a határt, hogy mit képes a néző elhinni egy csapat középiskolásról, a hihetetlenségével pedig nevetségessé, önmaga paródiájává válik. Lehet ezt akár rosszul elsülő hatásvadászatnak is nevezni (ahogy tettem azt az Elfen Lied esetén).

Összességében a School Days-t mindenképp érdemes megnézni, még ha az embernek elspoilerezték is a végét (nekem még anno mikor a Da Capo-t néztem), bár remélhetőleg még van fél maroknyi ember, aki nem hallotta. Többnyire profi munka, de ha nem is tetszik, mindenképp mély nyomot hagy. Eleinte 7/10-est adtam rá, ám figyelembe véve, hogy három nappal később is a döbbenet, a depresszió és a rosszullét között voltam félúton, kénytelen voltam felhúzni. Ideggyengék viszont tényleg hagyják!

(Hát ja... bennem mély nyomot hagyott, mert ennél rosszabb animét sosem láttam- a szerkesztő)

(Énn - ezúttal Mangekyo022 - erre az úgy mond értékelésre ezt a videót szánom!)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr431657489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbbarniii 2010.04.29. 18:43:12

A School Days szerintem még az egy pontot sem érdemelné meg, mert ez egy mocskos szar. :P

Tamfarkasthegreatelord 2010.12.26. 18:26:13

Láttam róla képeket, szerintem egész jó lett. Ahhoz képest, hogy egy baromarcú a blogján a pedofil kategóriába tette be.
süti beállítások módosítása