Sziasztok!

Ahogy animék terén, úgy filmek terén is bőségesen el voltunk látva néznivalókkal. Akár moziban, akár valamelyik streaming szolgáltató felületén válogattunk, mindenki talált valami néznivalót, hogy aztán a végén időpocsékolásnak, vagy lenyűgözőnek találja a megnézett filmet. Mint minden évben, ezúttal is összeszedtem a 10 filmet ami szerintem, és csak szerintem a legjobb illetve legrosszabb filmélményeit adták. Sajnos a legtöbb olyan cím mint a Fableman Család, a Babylon , a Sziget Szellemei . a TÁR vagy a Bálna csak jövőre kapnak itthon mozis premiert (főképp az Oscar miatt), szóval ezek sajnos kimaradtak a listából. Lássunk is neki.

 

top-and-bottom.png

 

Ahogy mindig, a listát most is a rosszak felsorolásával kezdem.

 

10. Thor: Szerelem és Mennydörgés

 

thor4poszter2.jpg

 

Akik ezt a filmet moziban látták azok kaptak egy súlyos kis ízelítőt abból, hogy mit érezhettek azok a nézők akik anno moziban látták még 97-ben a Batman és Robin-t. Taika Waitit 2. Thos filmjénék sikerült végérvényesen kiherélnie a címszereplőt és végérvényesen a Marvel bu....bocsánat univerzum bohócává ledegradálnia. A film súlyos témákat érint, de ezekkel vajmi keveset foglalkozik mert a hangsúly az infantilis és debil poénkodáson van , és nem tudom, nem volt senki a forgatáson aki jelezte volna a rendezőnek, hogy "hé öreg, ez így már túl sok, kicsit vegyél vissza!"  A film egyetlen pozitívuma Christian Bale Gorr-ja, de ő meg túl keveset szerepel ahhoz, hogy megmentse ezt a 2 órás bóvliparádét.

9. Amsterdam

 

mv5bmzq2m2nhmzityzrins00owfmlwjjnmqtyzfkmtmymdkxztq2xkeyxkfqcgdeqxvymtuzmtg2odkz_v1.jpg

 

 

David O. Russel egy 1930-ban játszódó , Agatha Christie stílusú filmet készít olyan sztárokkal mint Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington, Anya-Taylor  Joy, Robert De Niro, Rami Malek és Michael Shannon. Mi mehet félre? Úgy az egész. A történet annak ellenére is unalmas, hogy rettenetesen túl van írva, a karakterek érdektelenek, a színészek közül Bale és Robbie teljesítménye a legelfogadhatóbb, de Chris Rock ott gyilkolja a jóízlést ahol tudja. Viszont ennek a filmnek mégis az a legnagyobb hibája, hogy Russel csak és kizárólag azért készítette ezt el, hogy végre Oscart nyerjen vele, és ez az erőlködés minden egyes képkockán érződik. Már az Amerikai Botrány kapcsán is lehetett ezt érezni, de azon még legalább elszórakoztam. Ez a film viszont majdhogynem nézhetetlen.

8. Tűzgyújtó

343167_1644835042_7707.png

 

Azért ahhoz már kell tehetség, hogy egy eleve gyenge lábakon álló filmből valaki egy olyan remake-et készítsen ami még az eredetinél is rosszabb. Már pedig Keith Thomas rendezőnek sikerült ezt elérnie Stephen King egyik kultikus könyvének és filmjének az újrázásával. Mint mondtam, már az eredeti film sem egy súlyos darab, de a remake még ezt is meghatványozta. Súlytalan és röhejesen tálalt cselekmény , ostoba karakterek, gyenge színészi játék, pszichothrillernek túlságosan érdektelen , családi drámának meg unalmas. Inkább nézzétek meg az eredeti filmet Drew Barrymore-al, mert ennél még az is élvezhetőbb.

7. Helyezett: Nincs baj ,Drágám!

 

578404_1663925614_7833.png

 

Ohhohhoooo, dehogynincs itt baj, sőt csak az van. Olivia Wilde 2. rendezése erőltetetten próbál misztikusnak, okosnak, csavarosnak mutatkozni, csak a nézőben érik meg egyre jobban a felismerés, hogy a rendezőhölgy újra leforgatta az 1975-ös Stepfordi Feleségek című filmet, amiből amúgy már 2004-ben is készült egy remake olyan színészekkel mint Nicole Kidman, Matthew Broderick, Glenn Close, Christopher Walken és Bette Midler.  Ez a film se nem csavaros, se nem misztikus, se nem okos hanem szimplán idegesítő és kellemetlen vállalhatatlan karakterekkel , a végecsavar meg nagyjából az a kategória ami akkor lepi meg a nézőt ha még előtte egy filmet sem látott. Harry Styles továbbra is borzalmas színész, Florence Pugh meg gyakorlatilag a hátán viszi el ezt a rakás szemetet. Remélem, hogy Wilde kisasszony a Spiderwoman-re összekapja magát , mert ez a filmje egy katasztrófa.

6. Helyezett: Lightyear

5119-lightyear.jpg

 

Nagyon kellett gondolkodnom, hogy az idei év 3 legrosszabb animációs filmje közül, vagyis ez, a Minyonok vagy a Fura Világ közül melyik kerüljön be. Végül azért került be ez a film mert a Minyonokról már előtte lehetett tudni, hogy rossz lesz, a Fura Világ meg az a tipikus bóvli scifi amit a Nickelodeonon adnak le vasárnap délután 6 éveseknek , de bajuk nem lesz tőle, addig a Lightyear egy tényleg izgalmas, látványos animációs filmet ígért. Nos, az előbbi kettőből csak a látványos igaz. A Lightyear ugyanis egy látványos dögunalom. És nem azért rossz mert van benne egy 1 mp-ig tartó leszbikus puszi. Hanem azért mert a témája túl komplex ahhoz, hogy egy 6-7 éves gyerek érdemben felfogja, de a poénok meg az ő ízlésükhöz lettek igazítva amik meg így viszont kilógnak a filmből, a karakterek nem szerethetőek hanem inkább taszítóak , a cselekmény meg olyan lyukas mint egy ementáli sajt tele logikátlanságokkal. A Pixar az utóbbi években bukást bukásra halmoz és ennek szerintem az az oka, hogy a stúdió egyrészt  irgalmatlan iramba nyomja ki a filmjeit, másrészt meg fontosabb lett számukra az "üzenet" átadása mint a minőségi kivitelezés. De hogy mi volt itt az üzenet? Fogalmam sincs, pedig igyekeztem észrevenni. Ha megfogadtok egy tanácsot akkor nem vesztegetitek erre az időtöket.

5.Helyezett: Pinocchio

 

mv5bzdiyyjm3n2etotu1mc00yta4ltgznjctmtnjodcxztzhodu2xkeyxkfqcgdeqxvymtm1mte1ndmx_v1_fmjpg_ux1000.jpg

 

És ha már Pixar akkor nem maradhat ki a Disney sem akik rendületlenül fossák ki magukból az egykori klasszikusaik lelketlen, üres élőszereplős filmjeinek az átdolgozásai, és ez alól a Pinocchio sem kivétel. A kivitelezés újfent üres és lelketlen, Tom Hanks apró pénzért égeti magát, a látvány borzalmas, a CGI fabábú megvalósítása talán még elment volna a 2010-es évek elején, de itt baromi rosszul néz ki, viszont legalább a sztorin nem változtattak túl sokat és ezt sajnos már pozitívumnak kell felhozni mert minden más kínos ebben a filmben. Ne is vesztegessétek rá az időtöket.

4. Helyezett: Démoni Fény

 

w3s6xednvgq5lulghqs6vlvsvl6.jpg

 

 Ennek a filmnek a képében is megkaptuk az év azon horrorját amit annak ellenére moziba küldtek, hogy baromira nincs ott semmi keresnivalója.Egy röhejes young adult mozi ahol a főszereplő most nem varázsolni tanul , nem íjjakkal lövöldöz,  hanem az ördögűzés szakmáját szeretné kitanulni, hogy így segítsen az embereken. Persze mivel ő lány ezért mindenki kételkedik abban, hogy képes lesz-e rá.  A végeredmény pedig egy kínos erőlködés lett, csontra kiszámítható jump scare ijesztgetésekkel, unalmas történettel, karakterekkel és színészi játékkal, gyakorlatilag semmi értékelhető nincs ebben a filmben. Ne vesztegessétek rá az időtöket.

3. Halloween End's

 

1662811366147_poster.png

 

Ha valaki azt kapja feladatul, hogy egy kultikus franchise záródarabját rendezze meg ahol a két főszereplő, egymás örök ellenségei utoljára csapnak össze egymás és a végén csak egy maradhat, akkor az a személy értsen is már hozzá. A Halloween franchise záródarabja ugyanis nem feszült, nem izgalmas, nem érdekes hanem dögletesen unalmas és fárasztó. Jamie Lee Curtis azért hozza a formáját, de rajta kívül mindenki más vagy segghülye még a levegővételhez is , vagy annyira idegesítő, hogy alig várod mikor öli meg őket végre Myers, de a film minden erejével azon van, hogy ezekkel az idiótákkal szimpatizáljon a néző. A nagy francokat kérem szépen. Ez a film egy méltatlan lezárása egy olyan franchise-nak ami, bár régebben is dúskált a hülyeségekben, de a státuszát nem lehet elvitatni.

2. Helyezett: A Buborék

584433_1646498652_7588.jpg

 

Szatirikus filmet nem könnyű készíteni, de kínosságmaratont viszont igen ami Judd Apatownak idén sikerült is. A Bubble ugyanis egy több mint 2 órás kínosan izzadságszagú erőlködés /cringe fesztivál ami minden fronton próbál viccesnek , parodisztikusnak vagy éppen kritikusnak lenni a mai filmiparral kapcsolatban, de semmi olyan új dolgot nem mutat amiről a néző ne hallott volna már legalább ezerszer. Lehetett volna menteni azzal ha az alkotók egyáltalán nem veszik komolyan amit csinálnak, de minden egyes képkockán érződik az eröltett humor , a színészek kínosan próbálnak kisajtolni magukból valami színészet szerűséget, a forgatókönyv csapnivaló, de mindezek tetejében a film megbukik mind paródia, mind pedig szatíra vonalon. Hogy ezt a Trópusi Vihar mennyivel jobban csinálta anno.

1. Helyezett: Resident Evil : Welcome to Raccon City

 

321742_1636366487_2548.jpg

 

Akármennyire is gondolkoztam, egyszerűen nem tudtam rosszabb filmet találni mint az idei Kaptár film. Hiába volt esélyes a Jurassic World : Világuralom is még az se tudott olyan ótvarosan szar lenni mint ez a film ami nem több mint egy jó vaskos középső ujj bemutatás mindenkinek aki valaha is azt merte mondani, hogy a Jovovich filmek szarok, meg rinyálni mertek azért, hogy a filmek nem követik a játékok menetét és nincsen komolyan véve az alapanyag. Erre a fejesek fogták magukat, aprópénzből leforgatták ezt a mocskot majd odadobták nekik , hogy aztán a lehető leggúnyosabban, legundorítóbban  cinikus módon a képükbe röhögjenek, hogy " Tessék, itt van! Ezért rinyáltatok, hát akkor most megcsináltuk nektek, megkaptátok amit akartatok, zabáljátok disznók!"  És ez a hozzáállás minden egyes pontján, a látványon, a színészeken, a történeten, mind meglátszik.  Egyértelműen 2022 legrosszabb filmje, ahogy a sorozat is 2022 egyik, de nem legrosszabb sorozata.

Oké, ennyi szar elég volt, jöjjenek akkor a legjobb filmek.

 

10. Avatár 2 - A víz útja

 

rxno8iqewbgnnc3g9sewmssuwe.jpg

 

2009-ben James Cameron az első Avatár filmmel olyat mutatott a közönségnek amitől mindenkinek elállt a lélegzete, és amit azóta is csak úgy emlegetnek, hogy a mozi egyik legnagyobb csodája. Aztán eltelt 13 év és Cameron újra megalkotta azt a csodát mint akkor. A történet itt is csak másodlagos elem, de amit ez a film a néző képébe tol látvány címszó alatt , az nem más mint a nagybetűs MINŐSÉG!  Amit ez a film  vizuális téren a néző szemébe tol azt nem lehet máshogy kifejezni, ez feltörli az összes Marvel meg DC filmmel a padlót ami az utóbbi években kijött. A víz alatti jelenetek , a tökéletes pontossággal megalkotott élőlények mind olyanok, hogy a néző elhiszi, hogy akár ő is találkozhatna velük. A Pandora élővilága szó szerint életre kel a vásznon. Az akciójelenetek is csúcsra vannak járatva, bár azért észrevehető, hogy Cameron sok jelenetet hozott át a Titanicból és az Apokalipszis most!-ból, emellett a karakterek és azok drámái sem találják fel a spanyol viaszt, de ahogy mondtam ezek mellékesek. Itt a főfókusz a látványon van ami miatt ezt moziban kell látni.

9.Helyezett: Csizmás a Kandúr 2 - Az utolsó kívánság

 

mv5bnjmymdbjmgutnduzzi00n2mwltg1mjitztk2mde1otzmntyxxkeyxkfqcgdeqxvymtq5nja0ndm0_v1_fmjpg_ux1000.jpg

 

És ha már sok éves visszatérésekről van szó akkor nem leeht elmenni a 2. Csizmás Kandúr film mellett sem, aminek viszont sikerült az ami az Avatár 2-nek nem: Jobb lett mint az első rész ami 2011-ben került a mozikba és habár jó volt, de egy korrekt értékelésnél nem tudott többet kapni. Na a 2. rész ezzel szemben nem csak, hogy izgalmasabb , de olyan témákkal is foglalkozik mint a múlttal  való szembenézés, az öregedés és az idő múlása mindezt pedig egy remek akciójelenetekkel teli és piszok szórakoztató filmben kapjuk meg. Kandúr továbbra is menő, de Ari és a Három Gengsztermedve , de akár a bérgyilkos farkas is toronymagasan lopják a show-t ha megjelennek. Ezt látni kell.

 

8.Helyezett: Fekete Telefon

fekete-telefon-plakat.jpg

 

A fekete telefon nem más mint Stephen King fiának, Joe Hill-nek a történetéből készült piszkosul hátborzongató pszichológiai horror ami remekül adagolja a feszültséget, és ami a fiatal gyerekszereplőgárdájának az ellenére mindenféle ST utánérzéstől mentes, Ethan Hawk pedig karrierjének egyik legjobb alakítását hozza a szociopata gyerekrabló és gyilkos képében. Ami nem sikerült a Tűzgyújtóval, az itt igen.

7. Helyezett: Prey

521968484.jpg

 

2022-ben a Predátor rajongók imái is meghallgatásra találtak, ugyanis a Prey képében megkaptuk az utóbbi évek legjobb Predátor moziját amiben az 1700-as évek Amerikájába utazunk vissza ahol egy bátor és bizonyítási vágytól fűtöt kommancslány száll szembe a szintén ugyanilyan tulajdonságokkal bíró Predátor ellen. Ez már önmagában is baromi jó alapszituáció, de a film emelett jól hasznosítja újra mindazt amit láttunk a 80-as Predátor filmekben, és akármennyire is szeretnék egyesek elhitetni, ez a film nem feminista propaganda film , akik meg azt hsizik azok tuti nem látták az Alient sem. A film remek karakterekkel és látvánnyal meséli el a történetet, a béta verziós Predátor nagyon menő, Naru a kommancslány pedig remek karakter és az őt megformáló Amber Midthunder profi lelkesedéssel hozza a karaktert. A Raccon City-vel ellentétben ezen a filmen látszik, hogy a rendező szívből szereti az alapanyagot és mindent megtett, hogy egy jó Predátor filmet hozzon össze ami sikerült is.

6. Az Unoka

148_1.jpg

 

A legjobb forgatókönyveket a valóság írja, tartja a mondás. Az unoka az utóbbi évek egyik legelterjettebb telefonos csalóira, az unokázós csalókra hívja fel a figyelmet mindezt pedig már-már skandináv krimikre emlékeztető módon teszi, a mi főleg a szereplőkön és az akciójeleneteken érződik.A film legnagyobb erőssége azonban még így is Pogány Judit alakítása, aki a tőle megszokott profizmussal játssza el az unokájában csalódott, de őt mégis szerető nagymamát. 2022 legjobb  , ám élőszereplős filmje.

5. Helyezett:  Guillermo del Toro's Pinocchio

273382_1668681158_4501.jpg

 

Miután a Víz Érintésével méltatlanul bezsebelt egy halom díjat , és a Rémségek Tárháza sorozata is elég vegyes kritikákat kapott úgy tűnt , hogy del Toro bácsi  is rálépett arra az útra mint Tim Burton, vagyis, hogy már soha nem fog meglepni minket. Erre idén , sok éves készítési pokol után a Disney változattal egyszerre érkezett a saját stop-motion stílússal életrekeltett Pinocchio adaptációja ami a másikkal ellentétben az év egyik legjobb filmje lett. Toto bácsi nem tétovázott, A stop-motion technika mellett az egész alapsztorit alaposan átírta, nyakon öntötte a saját fantázia világával és a cselekményt is áthelyezte a Mussolini féle háborús Olaszországba aminek köszönhetően egy jó adagnyi háború és fasizumus elleni kritikát is megfogalmaz a film, ugyanakkor mindezek mellett egy szerethető, szívbemarkoló filmet is kapunk amiben nagy szerepet kap még a gyász, a megbocsájtás illetve a megváltás is amit a legapróbb részletességgel kidolgozott stop-motion technika csak még jobban kiemel, emellett a szinkronszínészek is hozzák a legjavukat, külön kiemelve Ewan McGregor Cricket-jét és Tilda Swinton halál figuráját. , vagy a magyar szinkront ahol Gepettónak Mikó István adja a hangját.  Toro bácsi tehát az utóbbi évek legjobb Pinocchio feldolgozását készítette el ami viszont nem feltétlenül a kisgyerekeknek szól.

 

4. Helyezett: The Batman

mv5bmddmmtbintytmdizni00ngvllwizmdytztk3mtq3ngqxzgewxkeyxkfqcgdeqxvymzmwotu5mdk_v1_fmjpg_ux1000.jpg

 

Annyiszor láttuk mág a denevérruhás igazságosztó történetét mind élőszereplős, mind animált formában, hogy azt hisszük, hogy mindent láttunk már. Erre idén Matt Reeves idén elhozta a saját vízióját Bruce Wayne-ről ami nem csak, hogy az idei, de a DK trilógia óta a legjobb Batman film lett amit moziba küldtek. Félig-meddig eredet történet, hiszen itt még cdsak egy kezdő Batman-t kapunk Robert Pattinson alakításában akit amennyien kiröhögtek és utálattal fogadtak elsőre úgy fogta be a szájukat az alakításával. Paul Dano Riddlere pedig egy tökéletes , bosszúszomjas terrorista , ahogy John Turturro is tökléletes Gotham alvilágának vezéreként és Colin Farrel Pingvinje is jóval elüt Danny DeVito-tól , de ide pont ez kellett. Emellett nem egy agyatlan akciózúzdát kapunk, egy jól kivitekezett, több kirakósból álló nyomozós sztorit remek látvánnyal és bitang jó zenei aláfestéssel. Ha ezen a vonalon marad a folytatás akkor az talán még nagyobbat fog ütni.

3. Helyezett: Sikoly 2022 / X

sikoly_18.jpg

 

mv5bmtjimme5ywitowzjys00ytg0lwe0mtytmzg2zty4yjnkndezxkeyxkfqcgdeqxvymtazmdg4nzu0_v1.jpg

 

Ahogy az animés listámnál, itt is képnytelen voltan döntetlen hírdetni. Pusztán azért mert nem tudtam eldönteni, hogy melyik tetszett jobban, ugyanis mind az idei Sikoly, mind az X kiváló példái annak amikor egy horrorfilm úgy lesz sikeres, hogy mer és tisztellettel nyúl a műfahjoz és azok alapműveihez. A sikoly remek érzékkel nyúlt vissza a 90-es első filmhez, de mindemellett megtartotta azt amiről híres: A közönségére és a horrofilmekre való reflektálást , de mindezekk mellett mer társadalomkritikát is megfogalmazni arról, hogy miért baj ha szeretünk valamit amit mások meg nem, lenéznek vagy kiröhögnek.

Az X pedig ugyanilyen remek érzékletességgel nyúlt vissza az olyan  70-es slasher filmekhez mint a Texasi Lámcfűrészes, és ahogy ott sem itt sincs finomkodás. Van itt vér, csonkolás, krokodil általi halál, elmerozzant gyilkosok vagyis minden ami egy jó slasherhez kell, pedig ha van műfaj amit nem szeretek akkor a slasher az, de ez a film úgy nyúlt a témához, hogy azt öröm volt nézni. Időközben az előzményfilmje is elkészült , és a folytatás is hamarosan érkezik. Ez a két horror toronymagasan az év legjobb horrorjai. Ja , és mindkettően szerepel Jenna Ortega.

2. Helyezett: Toldi

578996_1661417609_3928.png

 

A Toldi nem csak, hogy 2022 legjobb animációs filmje, hanem 2022 legjobb magyar filmje , és egy tiszteletteli főhajtás Jankoivcs Marcell munkássága előtt aki szívét és lelkét beleadva, a rá jellemző stílusjegyekkel készítette el Arany János művének animációs feldolgozását amit Széles Tamás narrációja tesz még tökéletesebbé. Nem tudok eléggé szuperlatívuszokban beszélni erről a filmről, szóval mindenki nézze meg akiben még nem halt ki a magyar animációk iránti kíváncsiság.

1.Helyezett: Minden, mindenhol , mindenkor...

 

4nbqhdokmvnwuekje3msnpotdbp.jpg

 

"Ez mégis mi a fene?" . Teszik fel a kérdést sokan , és a válasz baromi egyszerű: Ez a film az ami középső ujjat mutat be nem csak a Doctor Strange 2-nek, hanem a teljes MCU-nak és a multierzumos agymenésének , és üzeni azt, hogy " Látjátok köcsögök? Így kell ezt csinálni!"

A Daniel tesók filmje olyan formában mutatja be a multiverzumot amilyet eddig még nem nagyon láttunk, és mindezt egy akciódús, néhol vicces, néha komoly történetbe ágyazza be ahol Michelle Yeoh élete alakítását nyújtja , de az olyan melllékszereplők mint az ezzel a filmmel egy csapásra sztárrá váló és újra felfedezett Ke Huy Quan, Stephanie Hsu vagy a szintén nagyon alakító Jamie Lee Curtis is csakúgy lubickolnak a szerepeikben. A látvány ezek mellett kifogástalan, a harci jelenetek parádésak és a zenei anyag is fülbemászó. Nem is kétséges, hogy miért 2022 kihagyhatatlan filménye ez a film.

Ezek lennének számomra az idei év legjobbb és legrosszabb filmje. Biztos vagyok benne, hogy kihagytam valamit, vagy csak szimplán nem láttam vagy elkerülte a figyelmemet, így várom a véleményeket más rossz filmekről is.

Ennyi voltam mára, a legközelebbig Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr2418014250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása