Szegasztok!

Ez az első "A Hónap Témája", ahol részletesen kivesézzük a dolgokat, s úgy gondoltam, ha már hivatalosan is véget ért a manga, optimális lenne ezt a nagyszerű franchise-ról beszélnem.

Tehát íme e havi témánk: Fullmetal Alchemist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Fullmetal Alchemist, japán nevén "Hagane no Renkinjutsushi",  franchise először manga formájában kezdődött 2001-ben, és a manga a Monthly Shonen Gangan oldalain lehetett olvasni egészen 2010 június 11-ig, amikor is a manga a 108-ik fejezettel lezárta a történetet. A manga írója és rajzolója Hiromu Arakawa volt.

A történet zseniális volt: egy, az alkímia világában játszódó világban egy fiú testvérpár, Edward Elric az idősebb fiú ,és Alphonse Elric a fiatalabbik fiú, az alkímia segítségével megpróbálták feltámasztani halott édesanyjukat, de az egész egy hatalmas tragédiává vált. Edward elveszítette az egyik karját és az egyik lábát, míg Alphonse az egész testét elveszítette, és a lelke egy páncélba lett zárva. Ezután a két fiú testvér néhány év edzés és tanulás után elindulnak egy hatalmas utazásra, hogy visszaszerezzék Edward karját és lábát, valamint Alphonse egész testét.

Erről szólna alapjából a történet. De a történetben rengeteg csavar van, ami miatt soha nem laposodik el a történet.

A manga hihetetlenül híres lett. A manga 2004-ben megkapta a Shogakukan Manga Award díjat, és csak japánban 2009-ben 40 millió példányt adtak el a mangából, és úgy, hogy mindegyik kötetből legalább 1 milliót.

A mangaka, Hiromu Arakawa rengeteg dicséretett kapott a mangájának köszönhetően, főleg a karakterei egyediségei miatt.

A manga havi megjelenésű volt, ezért havi 40-50 oldal egy fejezet hossza.

Habár a manga rajzolása nem a legszebbek közé tartozott, de kíválóan finom humora, a fantasztikus fordulatok, a pörgős harcok és a Shonen műfajhoz való rengeteg újítások, és főleg a történet fő mondani valója miatt lett a világ egyik leghíresebb műve.

 

 

Fontos tudni, hogy itt minden a középkori alkímia világát eleveníti meg. Itt vannak maguk az alkímia varázslatok, a bölcsek köve - ami legalább 1 millió ember feláldozásával lehet megszerezni -, a homunculus-ok - emberi mesterséges másolatok.

Ami még egyedibbé tette a mangát, hogy itt tényleg mindenki abból él, amilye van és amire képes, és mindenki saját képességeit veti be a harcokba, tehát nincs olyan, mint a Dragon Ball-ban, hogy mindenki tud Kamehame-t lőni, vagy mint a Naruto-ban, hogy mindenki tud Rasengan-t meg Susanoo-t használni.

Ami még nagyszerűvé teszi a művet, az a fő mondani valója: semmit nem kapunk meg anélkül, hogy adnunk kéne valamit. És ez egy olyan tanúlság, amit én szívem szerint már általános iskolában bevezetném, mint alapvető megtanulandó bölcsességet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miután már 2003-ban nagyon híres volt, ezért készített a Bones Stúdió egy 51 epizódos anime adaptációt a mangáról, de mivel nagyon gyorsan utolérte a mangát, azért az anime egy saját történetet hozott létre, ami sok hasonló gondok miatt más befejezést kapó anime adaptációkkal ellenkezőleg nem hogy nem vérzett el, de talán még híresebb is lett.

A 2003-as anime adaptációt a Bones Stúdió készítette el, rendezője Seiji Mizushima (Slayers Next) volt, írója pedig Sho Aikawa volt. Az anime adaptáció 2003-tól 2004-ig tartott, és összesen 51 epizód hosszú lett.

Az anime érdekessége, hogy mivel ugye nem tudták volna úgy befejezni az animét, ahogyan a manga befejeződött, ezért jó pár dolgon változtattak. Envy itt nem csak egy egyszerű homunculus, hanem az egyik főgonosz, és Edward valamint Alphonse fél testvére. A főgonosz pedig nem "Father", hanem Hohenheim régi kedvese, Dante. Itt Pride-ot és Wrath-ot összecserélték - Wrath pontosabban egy új szereplő lett. Sloth pedig egy nő, ráadásul Edward és Alphonse édesanyjának a homunculusa.

Továbbá itt a homunculusok úgy jönnek létre, hogy egy félre sikerült transzmutációs alkímia varázslat után egy szörny keletkezik, és azok a bölcsek köveinek a darabkáit megeszik, így lesznek erősebbek, és emberibb külsőt is így kapnak. És itt a homunculusokat úgy lehet elpusztítani, hogy egy transzmutációs körön belül rájuk dobjuk annak az embernek a maradványait, akinek a mesterséges másolata akart lenni a homunculus.

Továbbá itt bizonyos szereplők fontosabb szerepet kaptak, mint például Rose, vagy a főhősök édesanyja.

Az anime hatalmas hírnévnek örvendett. Rengeteg dicséretet kapott. Emelett olyan American Anime Awards díjakat nyert meg, mint "Legjobb Stáb", "Legjobb Főcím Zenék". A "Tokyo Anime Fair"-en olyan díjakat is nyert, mint a "Legjobb Történet", "Legjobb Zene".

Igen ám, de az anime szép lezárása után a történetet le akarták zárni egy film segítségével, ami a Fullmetal Alchemist The Film Conqueror Of Shamballa nevet viseli

A film 2005-ben készült el és került mozikba, rendezője itt is Seiji Mizushima volt, és a film 105-perces volt.

Habár én a filmet nem láttam, ez a film is rengeteg dicséretet kapott, és megpakta ez is a "Tokyo Anime Fair"-on a "Legjobb Történet" és "Legjobb Zene" díjakat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen mivel a 2003-as anime és a film nem a manga szerint fejeződött be, ezért előbb vagy utóbb illendő lett volna elkészíteni a manga 100% anime adaptációját is.

És természetesen el is készítették.

Ennek az anime adaptációnak a címe Fullmetal Alchemist Brotherhooh - mivel ugye már nem folytatódhatott volna az eredeti néven a 2003-as anime adaptáció miatt -, ezt az adaptációt is Bones Stúdió készíti - mivel még mindig tart -, itt a rendezó viszont már nem Seiji Mizushima, hanem Yasuhiro Irie (aki a 2003-as adaptáció openingjeit ő készítette), írója pedig Hiroshi Onogi. Ez az anime 2009 óta sugározzák és még mindig tart (a cikk megírásánál jelenleg a 61-ig résznél tart), és az előzővel ellentétben ez az adaptáció már 100%-an feldolgozza a mangát.

Furcsa módon valamiért jobban tetszett sok embernek a 2003-as adaptáció, mint ez, de hogy mi az igazi oka, azt nem lehet tudni.

Természetesen milyen franchise az, aminek nincs videó-játék adaptációja.

Két játék jelent meg Playstation 2-re, az egyik a Square-Enic által készített Fullmetal Alchemist and the Broken Angel, mely a Square-Enix játékokhoz illően egy erős RPG-kaland játék. Az 576 Konzol-ban 6/10-et kapott, és erősen dicsérték a játék harcrendszerét.

A második Playstation 2 játék a Fullmetal Alchemist 2 Curse Of The Crimson Elixir néven futott, és érdekessége, hogy itt az animésok készítetteka játékhoz anime film betéteket, melyek sokat dobtak a hangulaton. Az 576 Konzol 6.5/10 adott a játéknak, továbbra is dicsérve a játék harc rendszerét. És természetesen ezt is a Square-Enix dobta ki.

 

 

 

Persze megjelent több Fullmetal Alchemist játék is, de sajnos róluk nem tudok többet.

Összesen 5 játék készült a fsorozatból, s habár én egyikkel sem játszottam, én azt javaslom, hogy nyugodtan szerezzék be a 2 Playstation kettes játékot, mert nem csak anime szeretőknek, de még a RPG-kaland játék szerelmesei is élvezni fogják.

Mondanom sem kell, hogy a Fullmetal Alchemist rajongóinak rengetg fan cuccot készítettek, mint Edward vörös köpenye, kulcstartók és egyébb "marhaságok" (jó, mondjuk én soha nem értem meg, miért vesznek ilyeneket).

 

 

 

  

Bevallom, én nekem nagyon tetszett a Fullmetal Alchemist manga és anime sorozat is. A mű zseniális története, az alkímia rejtéjes világa, a szerethető karkaterek, az aranyos humor és a rengeteg mondanivalója által jogosan mondható a Fullmetal Alchemist-ről, hogy nem hiába a világ egyik leghíresebb franchise-a. Nézd meg az animét - tök nyolc, melyiket, mindkettő jó -, olvasd a mangát és próbáld ki a játékokat a sorozathoz (mondjuk engem a játék annyira nem érdekel), nem fogod megbánni!

Szega veletek legközelebbiig!

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr852077789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoo_Lee 2010.06.15. 15:56:26

Nagyon jó kis összefoglaló lett. Hibája, hogy elég sok a szó- és mondatismétlés (főleg az elején) valamint az az apró pontatlanság hogy játékadaptációból tudomásom szerint négy jelent meg (a harmadik valami God of the Flower Girl csak japánban, a negyedik pedig egy szintén japán-only gyengus verekedős játék lett.) A Brotherhood alapján is van már játék, PSP-re jelent meg, többé kevésbé az animét dolgozza fel a Fatherrel való első találkozásig, de a videókat elnézve az sem lehet valami nagy cucc.

2010.07.20. 00:48:20

nekem a BH sorozat sokkal jobban tetszik, mint az eredeti anime... annak nagyon nem lett jó a befejezése szerintem
süti beállítások módosítása