Szegasztok!

Örömmel jelentem be Harmadik Nyereményjátékunk Írásos Kritika versenyének szerencsés hetes versenyzőjét, Palacsintaxx-ot, aki ezúttal a "A Vadon Hercegnője" című Ghibli animével indul versenyünkön!

Jó olvasást kívánok, s reméljük, még sokan jelentkeztek harmadik nyereményjátékunk mindkét versenyére! ;)

"

Sziasztok!
Palacsintaxx vagyok!
Nos a héten  elkapott a héten egyfajta "retro" hangulat. Aminek következtében, a 90 es évek remekműveit kezdtem el újból nézni filmek és animék terén is. Sajnos jelenleg az anime mint műfaj számomra teljesen megcsömörlött. Sorra kapjuk futószalagon az igénytelenebbnél igénytelenebb alkotásokat. Félre ne értsetek, nem látványra gondolok én itt (bár azért sok animénél ez is felróható lenne az igénytelenség egyik okának) hanem a történetre. A történet az, ami jóvá tesz és legfőképpen hozzájárul egy írott (pl könyv), és/vagy képi (pl film,anime stb..)  alkotás élvezetéhez. Persze lehet velem vitatkozni,de bevallom őszintén, én élvezni tudok egy 80 as években vagy 90 es években készült alkotást is, ami nincs tele cgi-vel. Sőt gyakrabban még szebbnek is látom őket. Na mind egy. Ez egy másik történet. Tehát mint említettem egy igazi régebbi tartalmas és izgalmas animét szeretnék nektek bemutatni. Az én korosztályom már biztos találkozott vele, de talán a fiatalabbaknak még nem volt hozzá szerencséjük.

A vadon hercegnője
/Princess Mononoke/

mononoke.jpg

Egy kis háttér adalékanyag:

A vadon hercegnője egy 1997-es mondhatni monumentális japán "történelmi fantasy" anime film. Mijazaki Hajao rendezésében és írásában (itt megemlíteném zárójelesen, hogy neki köszönhetjük a következő címeket:A vándorló palota 1986,Totoro – A varázserdő titka 1988,Chihiro Szellemországban 2000 természetesen ez csak egy kis szelete a munkásságának, de azt hiszem ezen címek eljutottak szinte mindenkihez) és a Studio Ghibli gyártásában jelent meg. Annyit mondható, ha fentebb említett stúdió és rendező páros nevével találkozunk egy stáblistán belül, akkor az már egyfajta garancia a jó szórakozásra. A film főszereplőit a japán változatban A film főbb szereplőit Macuda Jodzsi, Isida Juriko, Tanaka Júko, Kobajasi Kaoru, Simamoto Szumi és Miva Akihiro szinkronszínészek szólaltatják meg. Természetesen a magyarított cím kritikám címében nem volt véletlen, hiszen maga a film kiváló élettel teli magyar szinkronnal ellátott,hiszen hazánkban is vetítették anno a mozikban, azóta pedig jó párszor műsorukra tűzték hazai csatornánink. A szereplők egyébként (magyarul) Lippai László,Czető Zsanett,Szabó Éva,Ősi Ildikó,Kocsis György,Németh Borbála,Orosz István,Kőszegi Ákos,F. Nagy Zoltán,Martin Márta szinkron színészek hangján szólalnak meg. S ismételten kiemelem,hogy remekül sikerült a magyar szinkron. Amit azért érdemes ennyiszer megemlíteni,mert animék és egyéb animációs filmek terén sajnos nem mindig sikerül ennyire jól. A film bemutatója egyébként Magyarországon 1999-ben volt, az un. Titanic fesztiválon, majd a tv2 vetítette többször is.  Több díjra is jelölték hazáján belül,illetve nyugaton melyeknek többségét elnyerte.

mononoke2.jpg

Kritika:

Na de gondolom elegetek van a szájbarágó háttért információktól. Igazából, ami mindenkit érdekel a kritikus véleménye mellett a háttért történet. Talán azért még érdemes megjegyeznem érdekes adalékként,hogy maga a címben szereplő Mononoke, egy kifejezés amely szörnyek/lélek jelentéssel bír.S ez tökéletesen illik a filmre. Bevallom őszintén gyermekkorunkban, már az én generációm persze amely még megélte a 90 es éveket fogalmunk se volt az anime jelentéséről. Minden animációs film rajzfilm címen futott. Főleg nyugati mesékhez jutottunk hozzá. Azaz ez nem teljesen igaz, hiszen már akkor amikor általános iskolás voltam a Dragon Ball ,Pálya ördögei és hasonló anime szériák futottak egyes csatornákon kísérleti jelleggel,de igazából fogalmunk se volt, hogy ezek az alkotások honnan származtak, csak élveztük az akkor még újdonsült erővel kidolgozottsággal és picit "felnőttesebb" tartalommal bíróbb történeteket. Hiszen fiatalként főleg ha mozi filmről volt szó a Walt Disney féle habosbabos cukormázas történeteken nőttünk fel. Most látom magam előtt kedves olvasó ha te is a 80 as évek végén születtél ,vagy még korábban bőszen bólogatsz magadban :D . Na igen az olyan alkotások mint A vadon hercegnője, elementális erővel hatott ránk. Hiszen mint említettem a történet sokkalta felnőttesebb volt, kiforrottabb és a külcsín mellé, addig sohasem látott brutalitás társult hozzá. A párbeszédek mélységéről nem is beszélve, na meg egy új világot tárt elénk a maga keleties fantázia lényeivel, öltözködésével és kultúrájával . A minap mutattam az unokaöcsémnek pár hasonló alkotást, hiszen lassan már elég nagy lesz az ilyen rajzfilmek nézéséhez is és annyi megjegyzést fűzött hozzá ,hogy "a történet jó, de fura ruhákban vannak " na igen, valami hasonló azért a mi fejünkben is megfordult. Na de térjünk vissza az anime fő vonalára, a történetre, hiszen eddig sokat még nem említettem belőle.Pedig ez az ami igazán említésre méltó a látvány mellett.

pm_c1.jpg

A történet Honshu szigetére a forrongó Muromachi-korszak végére kalaúzol el minket.Egy óriási vaddisznó,amelyet egy démon szált meg megtámad egy emsi falut. A falui védelmezője az utolsó emsi herceg Asitaka kénytelen megölni ezt a démont ,aminek következtében elszabadul egy átok amely a jobb kezére kerül. Az átok ugyan emberfeletti erővel ruházza fel főhősünk ,de terjedése végül viselője halálával jár majd.Ashitaka útnak idul, hogy megoldja a fenevad rejtélyét és megszabaduljon a végzetes átoktól: hamarosan egy pusztító háború közepén találja magát, egyik oldalon az erdőségeket irtó vaskohász közösséggel, a másikon pedig az otthonukat védő Állat-démonokkal, akiket a szépséges San hercegnő vezet.

Tovább nem akarom leírni a cselekményt, hiszen senkit sem akarok megvonni a film élvezetétől. Enélkül is remekül lehet elemezni. Nagy vonalakban elmondható magáról a filmről és a világról is, hogy egy remek sőt mondhatni tökéletesen kidolgozott fantasy világot tár elénk,amely hemzseg a szellemektől, lelkektől. S a szellemvilág és a "modern" technika harca által mutatja be, az ember természet ellen vívott háborúját, amelyet a technikai fejlődés az ipar képvisel. A film nem viseli a jelenkori japán anime betegségeket mint például a cica füleket, fanservicét, indokolatlanul betett fanservicéhez kapcsolható poénokat (pl orrvérzés). Helyette, egy komoly történetet kapunk, amely az egyszeri nyugati néző számára is befogadható. A karakterek remekül kidolgozottak, mindegyike a főbb szereplőnek egyéni személyiséggel van megáldva. Saját céljaik, és életfelfogásuk van, ennek megfelelően cselekednek.

princess-mononoke-princess-mononoke-16450786-1024-768.jpg

A film persze nem csak remek szereplőkkel van megáldva. A cselekmény is rendkívül izgalmas. A harci jelenetek, melyekből azért kapunk bőven minden apró részletében remekül megrendezettek, és kidolgozottak. Megemlíteném azt a jelenetet amikor Ashitakatára szamurájok támadnak. Ahogy hercegünk előhúzza íját, majd ahogy a kilőtt nyíl lepattan a szamuráj sisakjáról ,s ahogy saját élete rövidítésével hozzányúl átokból nyert erejéhez és közelharcra kerül sor. A lovak mozgásától kezdve ,a harci eszközök használatán keresztül, minden apróságra ügyelt a rendező. Természetesen a harci jelenetek a kidolgozottság mellett rendkívül erőteljes brutalitással rendelkeznek. Mondhatom azt, hogy vérből és levágott, leharapott ,letépett végtagokból sem lesz hiány. A brutalitás mellett , természetesen mással is operált a rendező. A film nagy részét,amelyet az utazás tesz ki ,remekül kidolgozott hátterekkel ,óriási világgal ,rengeteg apró kis lénnyel melyet a japán fantázia világ elénk tár támogatták meg. Gondolok én itt az olyan álló képekre amelyet a film elején láthatunk. Ahogy utazik a hősünk. Láthatjuk a folyót amin átkel. S nem csak a folyó van kidolgozva ,hanem az is ahogy a pára felszáll a háttérben a gyönyörű hegyek előtt. Illetve ügyeltek az olyan apró momentumokra is, mint például átkeléskor a ruhát azért leveszi a szereplő és a feje fölé tartja. Nehogy átnedvesedjen. Az ilyen apró finom dolgok teszik életszerűvé a történetet.

Természetesen említésre méltó a zene is, amely nélkül nem mozifilm a mozifilm. Tökéletesen belesimul a háttérbe, s amikor meghallja az ember a szívét valami kellemes érzés tölti el, néha pedig az izgalomra és a harcra erősít rá. Szinte tökéletes.

Talán elfogultnak hangozhat ez a kritika,de számomra egy remek élményekben gazdag alkotás volt gyermekként. Felnőttként is bármikor szívesen veszem elő. A helyzet az, hogy a jelenlegi animékkel már nem vagyok megelégedve, a jelenkori sivár középszerű fantasyk után mint pl az Attack on Titan ami tele van tömve cgivel, és a legnagyobb érdeme a "gyönyörű" cgizett látvány, illetve az, hogy meztelen óriások zabbantják be a síró picsogó főhősöket. Elő kell vennem egy ilyen mozi filmet,amely nem csak feltölt és eszembe juttatja, hogy miért is szeretem az animéket, hanem példaként szolgál mindenki számár a minőségi animéhez.

Végső értékelés:

Amit elmondhattam róla, spoilerek nélkül azt megtettem. Ez egy kötelező darab minden anime fan számára, s nem csak nekik. Egy olyan film/rajzfilm történeti alkotás amely minden, ezen témát szerető ember számára kellemes könnyed szórakozást nyújt. Számomra a 10 es skálámon egy 10 pontos értékeléssel tudom jutalmazni. Nem cseppet sem tökéletes ez az anime, félre ne értsd kedves olvasó, viszont ezt az értékelést megérdemli,hiszen egy mérföldkő volt az animék történetében. Ezt bátran mondhatom. Az ilyen filmek azok, amik megszerettetik az emberrel ezt a műfajt. S amelyeknek igazán képviselnie kellene a japán "kultúrát" nyugaton, ha már azzal dobálóznak egyesek, hogy az anime és manga a fő terméke a japán piacnak. Remélem a kritikám tetszett, és ha még nem láttad ezt az alkotást , akkor sikerült rávennem a megtekintésére. S félve mondom ez, de egy remek darab belépni az animés világba. Bár ezután a film után sokakat hatalmas csalódás érhet, hiszen futószallagon kapjuk manapság a szemetet amit szintén fantasy cimkével ruháznak fel japánban.

Ennyi voltam mára Sziasztok!

2014.02.02"

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr135796992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.02.04. 09:42:48

Nem fikázni akarom ezt a kiváló bemutató cikket az általam egyik legjobbnak tartott animéről, de kaphatnánk valami magyarázatot a következő számokra:A vándorló palota 1986,Totoro – A varázserdő titka 1988,Chihiro Szellemországban 2000
?
(Mert a vándorló palotánál például nem tudom, hogy jön ide ez az évszám és a google sem segített benne).

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2014.02.04. 10:48:23

elírás történt :) a vándorló palota évszámánál.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2014.02.04. 10:49:02

laputa az égi palota akart lenni az évszám mögé kerülni, de kimaradt.

Annulino 2014.02.15. 21:28:42

Meg kell mondanom, nagyon hatásos volt a kritika, és mivel egyet értek azzal, hogy csupa hulladékot kapunk mostanában, rögtön megnéztem (egyébként is tervbe volt). Nem bántam meg, nagyon jól szórakoztam rajta, és a történet is lenyűgözött :). Gratulálok a kritikához, és köszönöm a lelkesítést(remélem, többek nevében mondhatom). :)
süti beállítások módosítása