Sziasztok!

Emlékeztek a 2012-es Muv-Luv: Total Eclipsre? Nehéz elfelejteni. A Muv-Luv sokak szerint az egyik legjobb visual novel sorozat így az 1. animeszéria bejelentése  nyálcsorgató extázist váltott ki  a rajongókból ami aztán olyan szinten köpte pofán őket amit már tanítani kéne. Emlékszem, hogy baromi vontatott, unalmas, klisés és a világ talán legidegesítőbb főszereplő srácával operál és mind emellett látványilag borzalmas egyedül a zenék terén voltak képesek kitenni magukért. De még ez se mentette meg a sorozatot a totális bukástól. Aztán 2014-ben bejelentették, hogy a sorozat egyik melléktörténete is adaptációt amit ami aztán meg is érkezett 2015 elején. Ez a Schwarzesmarken!

bg.png

A sorozatot az Arslan Senki-t és a Terra Formars-t is jegyző LIDENFILMS stúdió készítette Watanabe Tetsuya rendezésében és a 2015-ös téli szezonban került bemutatásra.

A történet egy alternatív 80-as években azon belül is a kettészakadt Németország berkein belül játszódik. Főszereplőink a kelet-német hadsereg különleges 666.-os osztagának a Schwarzesmarkennek a tagjai akiknek a legfőbb küldetésük, hogy hatalmas mechák segítségével vegyék fel a harcot az űrből érkező , BETA-nak elnevezett földönkívüliek ellen.

Főszereplőnk Theodor a csapat egyik oszlopos tagja ám bizalmatlansága és forrófejűsége minden bevetésnél gondot okoz, utálatának legnagyobb tárgya pedig a csapat parancsnoka Irisdina  akit a helyi náci szervezet a Stazi besúgójának tart egy múltbéli tette miatt.

schwarzesmarken_028.jpg

Ám hamarosan új csapattag érkezik a bázisra, a nyugat-német származású Katia akivel eleinte a legtöbben bizalmatlanok ám miután többszörösen bizonyítja rátermettségét a csapat fontos tagja lesz ám neki is megvan a maga küldetése, elveszettnek hitt apját akarja megtalálni.

schwarzesmarken_002.jpg

Ám hőseinknek nem csak a BETA-val kell csatázniuk hanem a folytonos politikai harcok is nehezítik a dolgukat főképp a már előbb említett Stazi kötözködik velük állandóan miközben a BETA csak nyomul előre és szinte lehetetlennek tűnik a megállításuk így a csapatnak félre kell tennie minden személyes bizalmatlanságát és előítéletét, hogy legyőzhessék az ellenséget.

Ez az alapfelállás és ez egy háborús-mechás animének nagyon is kielégítő kerettörténet . Nem tudom , hogy maga a novel milyen lehet de ez a történet már első hallásra is jól hangzik ráadásul sokat merít az akkori kor hangulatából főképp a Stazi miatt ugyebár ami tényleg létezett ám 1990-ben megszüntették. Ugyan a történet szokásos mecha animének indul ám az alkotók a felénél csavartak egy nagyot és egy ilyen Alkonyattól Pirkadatigos műfajváltással megy át politikai-háborús animébe ami ugyan nem mindenkinek nyerte el a tetszését de szerintem ez is jól állt a sorozatnak. A hangulatra sem lehet panasz, nagyon jól érződik az akkori kor bizalmatlansága, nyugtalansága, a háború-s nyomasztó érzés végig jelen van és a Stazi-t is sikerült úgy ábrázolni amilyen a való életben lehetett. Egyszóval a történet nagyon fordulatos és kissé drámai, végig leköti az ember figyelmét és nagyon jól merít a valódi élet dolgaiból ráadásul egy nagyon kerek és szépen lezárt történetet kapunk.

Ami viszont meglepően jól sikerült az a látvány. A Total ( fail) Eclipse dögunalmas és feletébb béna grafikája után itt egy olyan látványt kapunk , hogy kettéáll a fülünk. A karakterdizájn nagyon szép, a CGI elsőrangú,a mechák is bitang jól néznek ki és a csaták látványosan animáltak.

schwarzesmarken_055.jpg

 

Az űrlények is bitang jól néznek ki és külön tetszett, hogy ott végre nem sütötték el azt a büdös nagy klisét, hogy az emberek belőlük csinálták a saját fegyvereiket illetve nem spóroltak a véres jelenetekkel sem. Igaz kapunk 1-2 grafikai hibát, az utolsó rész mereven animált tömegvonulása az valami döbbenetes és az kissé meglepett, hogy Berlin mennyire steril ahhoz képest, hogy baszom nagy űrlények támadnak de ezek tényleg csak elvétve vannak benne, látszik, hogy a készítők odafigyeltek arra, hogy mit csinálnak.

Aztán a szereplők. Theodor ugyan eleinte elég idegesítő tipikusan az a bullhead katonasrác mint amilyen Yuuya is volt de aztán a sorozat folyamán egy egész szép kis jellemfejlődésen megy keresztül igaz a háttérsztorija megint csak klisé de ez még úgy ahogy passzol ide. Iris a tökéletesen érzelemmentes parancsnoklány de az ő karaktere talán a legárnyaltabb mind közül, tökéletesen egyensúlyoz a munkája és a csapata iránt érzett felelősség és aggódás között. Katia ugyan elég egyszerűnek tűnik és eleinte mint ha nem is tudták volna,hogy mihez is akarnak kezdeni vele de aztán a végére pont, hogy ő kerül a középpontba.

schwarzesmarken_022.jpg

 

A főszereplő trióval tehát nincsen semmi nagyobb gond és végül is a mellékszereplők sem rosszak de ők szinte egyáltalán nincsenek kidolgozva. Megkapjuk a szokásos kliséket mint például az érzelemmentes és bunkó orosz csaj, a kedves csaj, a szemüveges okoska csaj az aki még  nagyobb szerepet kap a sorozatban, van veterán katonahapsi, sztereotíp orosz kémkrapek aki  nagyobb szerepet is kaphatott volna  mert az ő szála tényleg elég érdekes.

schwarzesmarken_074.jpg

Aki még fontosabb szereplőnek mondható az Lise , Theodor húgicája. Vele eleinte nem voltak gondok, tényleg átérezhető volt , hogy próbál együttműködni a csapattal és itt kezdtem bizakodni, hogy nem sütik el azt amitől féltem. De nem így lett.

schwarzesmarken_325.jpg

 

Nem hiszem el, hogy megint kapunk egy bátyuskomplexusos húgit de az a történet, ahogyan próbálták megmagyarázni, hogy miért ilyen az totál kicsapta a biztosítékot. Amikor ugyanis Lise nagy melódráma közepette elmondja, hogy ő mennyi ártatlan migránst kínzott és ölt meg csak azért, hogy a bátyussal lehessen attól a falba vertem a fejem. És ezzel akarták őt szimpatikusabbá tenné? Komolyan ez már egy Elfen Lied szintű idiótaság halmaz. Mondjuk a pálfordulása eléggé egyértelmű volt de akkor is ez így vállalhatatlan.

Aztán ott vannak még a Stazi tagjai, na őket legalább sikerült úgy ábrázolniuk amilyenek a valóságban is lehetettek.

schwarzesmarken_034.jpg

 

Az egyetlen akivel nem tudtam napirendre térni az Beatrix volt bár láthatóan vele a készítők sem tudtak mit kezdeni.

schwarzesmarken_023.jpg

A szereplőkkel tehát úgy unblokk nagyobb gondok nem voltak bár Lise felbukkanása nélkül Theodor drámája sokkal átérezhetőbb lett volna, ezt amúgy Katia apjánál viszont meglépték és jól működött.

A zenék felettébb jól sikerültek. A háttérzenék nagyon szépek és a legtöbbnél úgy éreztem mintha Kayiura Yuuki szerezte volna őket. Az Openinget a fripSide adja elő és ebből már ki lehetett találni, hogy egy nagyon pörgős és lendületes zenét kapunk és a klipp is nagyon jól sikerült hozzá. Amúgy készült egy újabb VN a sorozat után aminek szintén a fripSide énekli a nyitódalát és az is baromi jól sikerült, a két track amúgy együtt szerepel a single albumon. Az Ending kellemesen lassú amit Katia és Iris seiyuu hölgyei adnak elő.

Mindent összevetve a Schwarzesmarken egy nagyon pörgős, kissé drámai de  korrekt háborús anime egy szépen végigvitt és lezárt történettel bár ez a hirtelen sztoriváltás nem mindenkinek fogja elnyerni a tetszését. Akinek nem tetszett a Total ( fail ) Eclipse annak ez biztosan tetszeni fog mert annak is kb ilyennek kellett volna lennie.

Schwarzesmarken

-Idő: 2015

- Stúdió: LIDENFILMS ( Arslan Senki, Terra Formars )

- Rendező: Watanabe Tetsuya

- Műfaj: Sci-Fi, Mecha, Millitary

- Opening: white forces by fripSide

- Ending: Kanashimi ga Jidai wo Kakeru by Tanaka Minami & Yamamoto Nozomi

- Hossz: 12 rész

Tetszett:

- Nagyon jó a története

- Jók a fordulatok és a csavarok a történetben

- Jól használja fel az akkori kor elemeit

- A szereplők többsége nagyon is kedvelhető

-Iris az utóbbi évek egyik legjobb női karaktere

- Pazar a látványvilág főleg a csaták néznek ki marha jól

- Zenék

- Opening és Ending

Nem Tetszett:

- Lise

- A mellékszereplők nincsenek nagyon kidolgozva

- A hirtelen témaváltás nem mindenkinek fog tetszeni.

- A néhol felbukkanó grafikai fail-ek

Értékelés:

-Százalékban: 84% - Jó

- Pontban: 8/10

Ennyi voltam mára SZIASZTOK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr808633996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása