Sziasztok!

Itt a tavasz, többé-kevésbé jó idő is van szóval itt az ideje, hogy kimásszunk a kis kocka vermünkből és sportoljunk egy kicsit. Mert ahogy a dal is mondja " Egy kicsi mozgás mindenkinek kell' . Vagy ha esetleg még nem jött meg a sportoláshoz a kedvetek akkor sem kell félni ugyanis ma egy olyan animét hoztam nektek ami jó eséllyel meghozza az ember kedvét a mozgáshoz. Ez pedig a Haikyuu!!

picture.jpg

A Haikyuu!! az azonos című 2012 óta futó manga alapján készült amit Furudate Haruichi ír és rajzol és a Weekly Shounen Jump magazinban olvasható. Mivel nagy népszerűségnek örvend ezért rá 2 évre azaz 2014-ben jött is az 1. animesorozat amit a legendás Production I.G stúdió készített ami már több téren is bizonyította, hogy nem véletlenül az egyik legjobb animestúdió egész Japánban. Egyaránt jól tudnak slice-of life (Kimi no Todoke, Usagi Drop) mechás ( Ghost in the Shell) illetve fantasy ( Blood + ) animéket is csinálni és mostanában nagyon rámentek a sport animékre hiszen ott volt a Kuroko no Basuke szériájuk is. A Haikyuu-t Mitsunaka Susumu rendezte akinek ez volt az 1. komolyabb rendezése előtte csak segédkezett sorozatoknál.

A történet középpontjában a röplapda áll ugyanis 1. számú főszereplőnk Hinata Shouyou ennek a játéknak a szerelmese és minden vágya, hogy a bálványa egy bizonyos "Kicsi Óriás" nyomdokába léphessen és ő maga is profi játékos lehessen.

high_kyuu_001.jpg

Igen csakhogy a srác meglehetősen alacsony ezért állandó bizonyítási kényszerben szenved és már az első komolyabb meccsén összeveszik a rivális csapat csodagyerekével Kageyamával akit mindenáron felül akar múlni ( ismerős? na majd kitérünk erre is).

high_kyuu_003.jpg

A dolgokat csak tetézi, hogy a két rivális ugyanabba az iskolába iratkozik be és ugyanabba a röplabda csapatba akarnak bekerülni viszont a rivalizálásukat nem nézik jó szemmel a többiek így a riválisoknak meg kell tanulniuk együttműködniük és félre tenniük saját egójukat ha be akarnak kerülni a csapatba illetve később kijuthassanak a nagyobb versenyekre és megmérkőzzenek a profi játékosokkal.

Ennyi maga a történet , igazából ez egy sport animének nagyon is helytálló sztori és igen megtalálhatóak benne a szokásos shounen dolgok mint például rivalizáló főhős páros akik még az ajtón való belépésből is versenyt csinálnak, folyamatos edzés egymás ellen és így tovább. A tanulsága is lényegében a szokásos " Dolgozz meg az álmaidért" dolog ami azért elég szájbarágósan hangzik de mégis átjön és működik. Mert, hogy a Haikyuu!! egy percig sem akar több lenni mint aminek indult szóval nem megy át érzelgős bishounen csajorgazmusba mint a Free! vagy pedig merő dögunalomba mint a Prince of Stride . A Haikyuu!! képes végig a témájára koncentrálni és ami véleményem szerint a legjobb benne, hogy szépen bemutatja ezt a játékot igaz a szabályokat jobban is bemutathatták volna mert speciel 1-2 dolog kimaradt vagy éppen a háttérbe szorult. De emellett a szereplők is megkapják a saját műsoridejüket , mindenki megkapja a saját játékidejét. Egyszóval a történet elég átlagos de mivel a sorozat eleve nem akar többnek látszani mint ami ezért ez ide pont elég sőt kielégítően elég illetve a sorozat nem rugaszkodik el a valóságtól sem.

A grafikával szintén meg vagyok elégedve. A Kuroko-val és a Free!-vel ellentétben itt mindenki normálisan néz ki, nem egy újabb bishounen parádét kapunk a képünkbe , a szereplők a koruknak megfelelően néznek ki bár a főszereplő páros megint csak sárga haj-fekete haj kinézetet kapta de ez még szódával elmegy. A meccsek is szépen végig vannak játszva és nekem külön tetszett, hogy a csapat nem legyőzhetetlen. Ha emlékeztek az ilyen sport vagy játék animékben mindig a főszereplő csapat vagy főszereplő srác nyer állandóan egészen addig míg már a másik csapatnak nem kezdünk el szurkolni , hogy gyilkolják már őket a francba is ( a Vanguard utóbbi évada erre a legtökéletesebb példa ) szerencsére a sorozat képes volt hanyagolni ezt a felettébb bosszantó klisét és megmutatja, hogy igen ez a csapat nem legyőzhetetlen félistenekből hanem iskolásokból áll. Gratula.

high_kyuu_325.jpg

És persze van 1-2 poén is amik szintén jól sültek el,nem fog az ember a földön fetrengeni tőle de kellemesen megmosolyogtatóak.

high_kyuu_308.jpg

 

És akkor lássuk a szereplőket. Talán itt van a sorozat egyetlen fájdalmasabb pontja a főszereplő páros. Nem hiszem el, hogy megint ezt a karaktertípust kapjuk meg főszereplő párosnak. Mivel ugye Hinata kistermetű ezért ugyebár folyamatosan bizonyítani akar amivel még nem is lenne baj ha nem lenne fájdalmasan idegesítő a karaktere amihez még társul Murase Ayumu sokszor elviselhetetlen vinnyogó szinkronja is plusz muszáj volt erőltetni ezt a " majd én megmutatom nektek" arckifejezést is.

high_kyuu_331.jpg

Kageyama meg ugyebár a másik véglet. Ő lett a szuperállatkirályzsenijátékos aki viszont lesajnál mindenkit , minden játékot egyedül akar megnyerni de látványosan nem akarja észrevenni, hogy mindenki rühelli őt mint azt a bizonyos barna dolgot még akkor sem amikor szándékosan kikapnak és a társai ott hagyják csak azért, hogy végre elmehessenek ennek az újabb Sasuke klónnak a közeléből. Persze azért van jellemfejlődésük és hihetetlen de Kageyamát egész megkedveltem a végére de ezzel az újabb idegesítő törpével akárhogy is próbálkoztam nem tudtam dűlőre jutni. Akárhogy is próbálkoztam egyszerűen nem tudtam megkedvelni. Arról meg külön kritikát lehetne írni ahogyan az utolsó részben viselkedik. Viszont a mellékszereplők......

high_kyuu_017.jpg

Nem tudom, hogy láttam-e valaha shounenben egy ennyire megszerethető mellékszereplő gárdát. Az ő jellemük sem váltja meg a világot de legalább sokkal reálisabbak mint a legtöbb hasonló szereplő. Jóval normálisabbak, nincsenek elszállva maguktól csak mert jobbak és tapasztaltabbak , persze azért itt is van egy kicsit szenya-hiperaktív srác Ryuu akihez egyébként a legtöbb jó poén is köthető. De aki a mellészereplők közül a legjobban tetszett az Yuu volt aki amolyan Hinata No. 2 verzió de milliószor szerethetőbb karakter lett és én őt jobban el tudtam volna képzelni főszereplőnek.

high_kyuu_187.jpg

Aztán az ellenfelek sem lettek vészesek igaz nagyon ingáznak azon a bizonyos vonalon de ők sem lettek vészesek.

high_kyuu_170.jpg

Egy valaki volt akit nagyon nem tudtam hova tenni az pedig Kyoko volt. Kövezzetek meg de én nála azt éreztem,hogy ő csak amolyan balance karakter és csak azért van benne, hogy legyen egy úgymond női szereplő is mert egyébként nem sok érdemlegeset csinál a sorozatban és Nazuka Kaori-naksem lehetett sok dolga mivel nem nagyon szeret megszólalni.

high_kyuu_016.jpg

De összességében a két főszereplőt leszámítva a karakterekkel nincs nagyobb probléma.

Jók lettek a zenék is. A háttérzenék ugyan felejtősek de az OP-ED párosok nagyon fülbemászóak lettek. Az Openingekről a Spyair és a Sukima Switch gondoskodik míg az Endingeket a NICO Touches the Walls és a tacica adják elő.

Tehát a Haikyuu!!  nagyon átlagos sport anime de  egyáltalán nem gondolja magát többnek mint ami , végig képes a témájánál maradni és szépen megismerteti a nézőket ezzel a játékkal emellett a szereplőgárda is egész jó, a meccsek izgalmasak és a zenék is egész jók. Igaz hasonló témában ott van a Mila Superstar azaz az Attack No 1. című anime is de mivel az a 60-as 70-es években futott ezért arra már szinte senki sem emlékszik ( sajnos mert egyébként itthon is adták)  ha mégis kíváncsiak vagytok rá akkor asszem indán fent van pár rész. Ráadásul másik előnye a sorozatnak, hogy aki szeretne elkezdeni valamilyen csapatsportot de még nem döntött és megnézi ezt  akkor ez még inspiráló hatással is lehet rá. Nyugodtan nézzétek meg mert nagyon szórakoztató.

Haikyuu!!

- Idő: 2014

- Stúdió: Production I.G

- Rendező: Mitsunaka Susumu

-Műfaj: Sport-Shounen

- Openingek: Imagination by SPYAIR

                  Ah Yeah!! by Sukima Switch

- Endingek: Tenchigaeshi by NICO Touches the Walls

                 Leo by tacica

-Hossz: 25 rész ( 1.évad)

Tetszett:

- Sport animének nagyon jó

- Nem akar többnek tűnni mint az ami

- Végig képes a témájára koncentrálni

- Szép a grafika

- A meccsek is izgalmasak és végig vannak játszva

- A mellékszereplők

- A karaktereknek van jellemfejlődésük

- Zenék

- Openingek és Endingek

Nem tetszett:

- A főszereplő páros sablonabb nem is lehetne

- Hinata

- A szabályokat kicsit jobban is bemutathatták volna

Értékelés:

 

- Százalékban: 89% - Nagyon jó

- Pomtban: 8.5/10

Most pedig megyek csinálok 100 fekvőtámaszt, 100 guggolást, 100 felülést és futok 10 km-t. Mára ennyi voltam SZIASZTOK!

 

          

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr68486390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása