Sziasztok!

Habár a slice of life animék nem kifejezetten tartoznak a legizgalmasabb animék közé de azért jólesik időnként megnézi egyet-egyet ha már az ember unja a kifulladásig tartó shounen bunyókat vagy a mellpoénokat. Ezek egyszerű, hétköznapi történetek amik persze elsősorban a Japán emberek életét mutatja be de többségében olyan dolgokkal foglalkoznak amikkel képes azonosulni a néző mint például egyedülálló szülőnek lenni miközben helyt kell állnod a munkádban is még ha az nem is nevezhető teljesen hétköznapinak. Ezt a témát járja körbe mai alanyom a Kakushigoto című anime.

unnamed_2.jpg

A Kakushigoto egy 2015 óta futó manga alapján készült amit az a Kumeta Kouji ír és rajzol akinek a méltán népszerű Sayonara Zetsubou Sensei és a viszonylag ismeretlen Joshiraku című mangákat is köszönhetjük és ami a Weekly Shounen Magazine oldalain jelenik meg ám jövő hónapban ez is véget ér. Az animét pedig az Aija-Do stúdió készítette akik eddig olyan animéket tettek le az asztalra Shummatsu no Izetta vagy a Kaiketsu Zorori franchise, a rendezői székben pedig Murano Yuuta ült.

A történet maga két szálon , egy jeleni és egy jövőbeli síkon fut de a főbb hangsúly a jelen időbeli történéseken van. Főszereplőink Gotou Kakushi egy teljesen átlagos férfi aki egyedül neveli 10 éves kislányát Himét és akinek ha azt kérné még a csillagokat is lehozná az égről és igyekszik mindentől megóvni őt az életben.

5lyztbvos196gvyvw3zjwnrqszk-aeu6blh1qspv_vdjedlzask64xxqtxga8c9n.jpg

Ám egyetlen dolgot mégsem hajlandó neki elárulni,méghozzá azt, hogy a látszattal ellentétben nem sikeres üzletember hanem egy mangaka amivel alapjáraton nem is lenne baj de a mangája tele van felnőtt poénokkal amikről nem szeretne ha az imádott lánya tudomást szerezne ezért minden erejével igyekszik ezt eltitkolni előle ami persze rengeteg félreértéses jelenetet eredményez. A misztikumot a jövőbeli szál adja ami párhuzamosan fut a jelen idejű eseményekkel és amik 8 évvel azután játszódnak ahol is folyamatosan arra utalnak, hogy a férfivel történt valami ami után Hime tudomást szerez apuci valódi munkájáról és egyre több dolgot tud meg róla.

83875479_1760535877410376_5896866629983141888_o-2.jpg

 

Tehát lényegében ez egy nagyon aranyos és megható történet egy apa-lánya párosról ahol a férfi megpróbálja a tőle telhető legjobb módon felnevelni a lányát még ha sokszor érződik is , hogy azért rendesen túlfélti a lányát ám a sorozat mindezekre elég kielégítő válaszokkal szolgál. Nem rágja a szánkba a válaszokat hanem mindent pont akkor magyaráz el amikor kell és ezzel értelmet adva a jövőbeli szálnak is. A sorozat elején még nem voltam benne biztos,hogy ez így működőképes sztorivezetés lesz hiszen a sorozat maga 12 részes és válaszok vagy 2.évad nélkül mindez csak lógni fog a levegőben ez a szál ám a készítők egy érdekes lépéssel megoldották,hogy ne történhessen ez meg, történetesen azt csinálták,hogy megkapták a manga befejezését és azt készítették el utolsó résznek. Ez egy érdekes lépés és érthető is a maga módján ugyanakkor ez egy elég random befejezést adott mert így olyan érzést kelt mintha a készítők pontosan tudták volna, hogy nem lesz 2.évad ezért igyekeztek 1 részben megmagyarázni mindent amit csak lehetett  ami mint mondtam egész jól sült el és ami egyszerre egy nagyon szép és keserédes befejezést adott a történetnek és ez nekem nagyon bejött. Az anime nem találja fel a spanyol viaszt de a műfaj jellegzetességeit 100%-an hozza ám egyetlen percre sem válik ettől csöpögőssé vagy szirupossá hanem remekül keveredik benne a dráma és a humor mellette pedig remekül mutatja be a mangakák életét és munkáját is amit persze láttunk már más animékben is de ennyire viccesen még sehol nem mutatták.

evk0j1pucaalt1y.jpg

 

Az anime látványa egyszerű ám mégis szépen kidolgozott igaz ami kicsit rontja az összképet, hogy Hime a jövőbeli alakjában egyáltalán nem néz ki 18 évesnek max 14-15 évesnek de a látványra ezen kívül nem lehet panasz. A karakterdizájn is hozza a mangaka stílusát, nem egyszer visszaköszönnek  a Zetsubo Sensei karakterdizájnai is míg a háttérgrafika festőien szép és az is igaz, hogy sokszor nagyon elborult dolgokat rajzoltak bele a készítők.

v2zguiw.jpg

 

A humor szintén fergeteges és remekül működik. A nagyrészük ugyan helyzeti vagy félreértés vagy pedig maga Gotou szolgáltatja őket a viselkedésével és az arckifejezésével illetve a munkájához való hozzáállásával de sok utalásos poén is van benne például a mangaka korábbi műveire vagy pedig mai népszerű animékre de számomra mégis az abszolút kedvencek a Weekly Shounen Jump-nak való beszólogatások és oltások voltak amikbe azért van némi kritika is lévén köztudott a magazin eléggé kegyetlen munkapolitikája.

evu6lusvaaaa-5z.jpg

 

De térjünk is át a szereplőgárdára. A főszereplő apa-lánya páros kimaxolják az aranyosság fogalmát és remekül működnek. Gotou egy elsőre teljesen zakkant figurának hat ugyanakkor mégis egy felelősségteljes apa karakter aki igyekszik minden tőle telhetőt megtenni, hogy fel tudja nevelni a lányát miközben egy lelkileg sérült karakter aki nem tudta túltenni magát a feleségének az eltűnésén. Hime pedig minden kislányos szülő vágyálma. Aranyos, segítőkész és talpraesett kislány aki a jövőbeli szállal kap egy jókora jellembéli árnyalást is. A nekik hangot adó Kamiya Hiroshi és Takahashi Rie pedig zseniális szinkronmunkát hoz.

2eb7efbdf2ffa3165958226b01d7b8df1583410341_full.jpg

 

A mellékszereplő úgyszintén szerethető gárdából áll. Hime barátnői ugyan tényleg csak tucat szereplők és nem is kapnak túl sok műsoridőt viszont Gotou munkatársai mind megérik a pénzüket. Egytől egyig szerethető karakterek a maguk módján legyen szó a szemüveges geek srácról vagy a kissé cinikus editor srácról de ott vaan még Ami aki a pókerarc viselés világbajnoka vagy éppen Rasuna a csinos hölgy akivel lehet shippelni Gotou-t.

evmyyngueaat8n4.jpg

Viszont itt ütközik ki, hogy a mangának csak a végét rakták bele. Ugyanis feltűnik egy csomó olyan karakter is akikről az előző 11 részben szó sem esett például egy féltestvér, Hime anyukájának a családja akikről bár volt szó korábban de egyáltalán nem lettek se rendesen bemutatva se rendesen kibontva. Ezért is mondom, hogy valszeg jobban jártunk volna egy 2.évaddal vagy ha várnak addig amíg a manga véget ér , hogy teljesen fel tudják azt dolgozni mert ezek a dolgok csak lógnak a levegőben még annak ellenére is, hogy mint mondtam azért adnak egy rendes lezárást a sorozatnak. Illetve van még pár vicces mellékkarakter mint például a travi ruhaboltos csávó vagy pedig  a szerelmes és rajongó tancsinéni.

A másik dolog pedig , hogy sok kritika érte a sorozatot miszerint Gotou tragédiája túl klisés és mintha csak egy brazil szappanoperából vették volna át de bevallom őszintén, hogy nekem nem volt semmi különösebb bajom vele főleg, hogy már maga a baleset is egyfajta ironikussággal van tele és ad egy olyan érzelmi gyomrost a nézőnek, hogy az tényleg fájni fog.

A zenei paletta szintén pazarul sikerült. Nagyon szép és fülbemászó dallamokat kapunk háttérzenének míg az ED igazából a felejthető kategória na de az OP. Az OP az egyszerűen zseniálisan tökéletes mind zene mind videó téren. A zenét a flumpool szolgáltatja és a kellemes lágy Jrock dal remekül vegyül az évszakok változását bemutató videóval. Nem kertelek, a Kakushigoto OP-e nálam 2020 legjobbja!

kakushigoto-01_02_00_2020_04_02_12_58_25.jpg

A Kakushigoto tehát 2020 egyik legjobb animéje a Dorohedoro és a Somalia mellett. Ha csak egy slice of life animét néztek meg idén nagyon ajánlom , hogy ezt válasszátok mert bár igaz minden negatívuma abból fakad,hogy hirtelen zárták le a történetet de végül is az is kerekké teszi a történetet így végül is csak azért vontam le egyetlen pontot az értékelésnél.

Kakushigoto

-Idő: 2020

- Stúdió: Aija-Do

- Rendező: Murano Yuuta

- Műfaj: Slice of Life, Comedy

- Opening: Chiisana Hibi by flumpool

- Ending: Kimi wa Tenneniro by Eiichi Ootaki

- Hossz: 12 rész

Ami Tetszett:

- Egyszerű de magával ragadó és aranyos történet

- Egyszerű de szépen kidolgozott látvány

- Szerethető, kedvelhető karakterek

- Remek hangulat

- Fergeteges humor

- Zenék

- Opening és Ending

Ami nem tetszett

- Kapkodós befejezés

Értékelés:

- Százalékban: 96%- Kiváló

- Pontban: 9/10

Ennyi voltam mára, Sziasztok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr10015970376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása