Sziasztok!

Igen sajnos ezen a napon pontosan 20 évvel ezelőtt történt meg az animetörténelem és a magyar közmédia egyik legszégyenteljesebb eseménye ami nagyon sokáig meghatározta a magyar emberek hozzáállását az animékhez és úgy unblokk a legtöbb szubkultúrához egyaránt. Történetesen, hogy a mai napon "tiltották" be a Dragon Ballt de az okok a mai napig ködösítve vannak.

nerdist-1.jpg

 

Nem meglepő ha azt mondom, hogy a Dragon Ball képernyőre kerülésével lett az anime mint műfaj közismert Magyarországon is. Persze előtte is voltak animék itthon mint például az Alfréd a Kacsa, a Kimba, az Ezüst Nyíl de ezekről nem sokan tudták, hogy animék. Aztán jött a Dragon Ball és vele együtt jött a Sailor Moon, a Slayers illetve más animesorozatok is amikért a gyerekek szabályosan megőrültek és a nézettségük is jó volt.

 

A Dragon Ball-os kártyákat, matricákat, pólókat és egyéb dolgokat is úgy vették mint a cukrot, a gyerekek Son Goku-sat játszottak az iskolában és a játszótéren is. A Dragon Ball népszerűsége töretlen volt holott az ORTT-nek már az első sorozattal is voltak problémái a szerintük túlzottan is erőszakos harcjelenetei miatt de ekkor még nem borult a bili.

A bili akkor borult ki amikor képernyőre került a Z évad ami mint ahogyan már mi is írtunk és beszéltünk róla egy sokkal komolyabb, véresebb és harcorientáltabb évad tele mindenféle lényekkel közöttük is a nagyon emblematikus Dermesztővel akit Goku több részen keresztül hentelt mire sikerült legyőznie. Ezt már az ORTT nem tudta figyelmen kívül hagyni és már ezért is le akarta tíltatni a sorozatot ám az utolsó koporsószög az a bizonyos eset volt amikor is állítólag egy kisgyerek kiugrott a 10. emeletről remélve, hogy jön érte a varázsfelhő ami persze nem jött és a gyerek szörnyethalt.

Ez az eset ültette el a szülők fejében az "animék veszélyesek és károsak" felfogást és ez az ORTT-nek éppen kapóra is jött, hogy Goku-ékat végleg száműzze a képernyőről de betiltásról szó sem volt csupán a késő esti órákba száműzték a sorozatot vagyis este 9 és hajnali 5 közé amikor a célközönség közül senki sem néz tévét így nézettség hiányában a sorozatot végleg levették a képernyőről ami persze a sorozat rajongói között hatalmas felháborodást váltott ki.

1520365752_dragon-ball-super-meg-van-a-premier-dat.jpg

 

A gyerekek aláírás gyűjtésbe kezdtek az iskolákban, leveleket küldtek az RTL Klub-nak de nem sokra mentek vele holott addigra már az egész sorozatot leszinkronizálták. Ez az eset aztán hosszú időre meghatározta a magyarok hozzáállását az animék iránt , sokan a mai napig megvetéssel néznek rájuk, veszélyesnek és abberrált dolognak tartják őket de ez persze csak a felszín.

Hogy mennyi igaz ebből azt a mai napig nem lehet tudni pontosan hiszen az egész sztori tele van ellentmondásokkal. Vannak akik azt mondják, hogy nem is a ugrott ki az emeletről hanem a vonat elé ugrott a gyerek, mások szerint a szülők a felelősek az esetért, hogy hagyták a 10 éves gyereküknek, hogy egy 15 éveseknek való shounent nézzen de mindezeknél nagyobb hiba volt az emberek tudatlansága.

A legnagyobb probléma az volt, hogy a legtöbb szülőnek egyszerűen gőze sem volt arról, hogy mit néz a gyereke mert ha rajzolva van akkor az csak szép, aranyos,happy funtime sorozat lehet. Ez egy általános közhely holott addigra már rég ment hazánkban is a Simpson Család,épp csak indult a South Park illetve a Mesék a Kriptából rajzfilm is megsínylette a dolgokat hiszen azt is levetették a képernyőről, egy horrorsorozat ami a Minimaxon ment anno (hülyék ezek vagy mi van?)

De a lényeg, hogy mivel a szülők szartak arra, hogy mit néz a 10 éves gyerekük mert legalább addig is kussban van és nem kell vele foglalkozni a baj meg persze egyből jött is de már innét látszik az igazi probléma persze ez is lehet kettős hiszen ha egy gyerek képtelen megkülönböztetni a valóságot egy rajzolt világtól akkor a drágalátos szülő felelőssége lenne felvilágosítani a dolgokról és elbeszélgetnie vele arról, hogy a rajzfilm nem a valóság. De a lényeg, hogy az eset megtörtént, a Dragon Ball lekerült a képernyőről így az animék behozatala is parkolópályára került de persze aztán jött az internet ahol az animék újra teret nyertek és ezáltal Goku-ék i visszakerültek a magyar képernyőre azonban a magyarok még most is szkeptikusak a téma iránt de ugyanakkor nyitottabbak is arra, hogy beszélgessenek a témáról ami mindenképpen egy jó dolog szóval tapasztalható a fejlődés de az eset mind a mai napig beárnyékolja az egész animés szubkultúrát holott nem az volt az első eset, hogy a politika beleszólt a műsorba, emlékezzünk csak a híres Kacsamesék megszakításra.

 

De a Dragon Ball esete mind a mai napig a közmédia egyik állandó témája de szégyenfoltja is nem csak a médiának hanem a szülői tudatlanságnak és tömeghisztériának és annak amikor a gyerekeket senki nem akarja meghallgatni mert őket senki sem veszi komolyan. Az igazság pedig odaát van....

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr6314795066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2020.12.05. 20:20:38

@E_Zsolesz: Érdekes és jó cikk! Köszönjük! :)
süti beállítások módosítása