Sziasztok!

Ma a 2012-es Nerawareta Gakuen című animefilmet fogom nektek kivesézni amit egyszer már megbeszéltünk, hogy így hármasban megnézünk Mangival és Ragnával de aztán valahogy elfelejtődött az egész és úgy gondoltam,hogy most itt az ideje bepótolni. Lássunk is neki.

43807l.jpg

A Nerawareta Gakuen egy 2012-ben készült animefilm amit a Sunrise stúdió készített Nakamura Ryousuke rendezésében aki ezelőtt olyan animéknél segédkezett mint a Death Note, Claymore, NANA stb. Az anime pedig az azonos című és hát meglehetősen rövid , alig két kötetes manga alapján készült ami szintén 2012-ben indult és 2013-ig futott.

 

A történet szerint egy Ryoichi nevű srác éppen átiratkozó diákként érkezik meg a történet főbb helyszínéül szolgáló iskolába ahol már az első nap levesz minden csajt a lábáról titokzatos és megnyerő külsejével ám vannak páran akik már az első naptól fogva sejtik, hogy valami nincs rendben a sráccal és ez az állításuk hamarosan be is igazolódik.

_gg_nerawareta_gakuen_bd_1080p_3c33c253_mkv_snapshot_00_21_26_2013_06_23_17_05_39.png

 

A srác először egy másik fiúosztálytársának Seki-nek lesz gyanús miután látta őt valami fura varázslatot végrehajtani és miután egyre több furcsa dolog történik körülötte illetve az iskola tanulói is kezdenek furcsán viselkedni elhatározza, hogy kideríti mi is folyik a srác körül és ebben két barátja Natsuki és Kahori lesz a segítségére.

nerawaretagakuen30.jpg

Mert mint kiderül a srác egy Esper vagyis egy telepatikus képességekkel rendelkező egyén aki a jövőből érkezett vissza, hogy minél több magához hasonló Esper-t teremtsen , hogy megmenthessék a Földet a teljes pusztulástól mivel a jövőben az emberiség már a Holdon él de Seki megjelenése nagyon belekavar Ryoichi terveibe.

A történetről nagyjából ennyit érdemes tudni mivel max én is csak ennyit tudtam kihámozni az egészből mert a készítők nem azt a módszert választották, hogy szép lassan lépésről-lépésre magyaráznak el mindent hanem gyakorlatilag mindent a szerencsétlen nézőnek kell kitalálnia de ez nem olyan egyszerű lévén a történet egy iszonyatosan nagy katyvasz, ennek az időutazós  és Esper srácok sztoriszálnak az égvilágon semmi értelme sincs és még normálisan sincs lezárva az egész. Ennek pedig a legfőbb oka, hogy az anime egyszerűen semmiféle választ nem ad egyetlen kérdésre , semmi sincs rendesen kibontva vagy megmagyarázva ezzel a jövőbeni technikával vagy a telepátiával kapcsolatban ami azért is szomorú mert ez a film majdnem két óra hosszú ami alatt azért ki lehetett volna fejteni bővebben de nem helyette mire megy el a filmből olyan jó 1 óra? Na? Kitaláljátok? A ROMANTIKUS SZÁLRA!

xi8cf.jpg

De-de a romantikus a szálra de az is ne tudjátok meg mennyire csapnivalóan van előadva, egy tizedmásodpercig sem hiteles az egész mert max annyit látunk az egészből, hogy random tsundere 10 percenként veri a balfasz hülyegyereket  vagy hogy Kaho és Seki egyszer beszélgetnek egymással kettesben és ezt adják úgy elő mint a nagy szerelmet. Ez egyszerűen borzalmas!  És ez megy a film első 3/4 órájában meg, hogy mindenki azon szenved, hogy nem lehet mobilt vinni a suliba és ebből csinálnak egy akkora problémát olyan felvetésekkel amiket úgy adnak elő mintha minimum valami hatalmas filozófiai kérdés volna holott az egész nem több csak konyhafilózófia feleslegesen túljátszottan előadva sőt az anime első 20 perce mintha konkrétan valami mobil és internetellenes propaganda lenne. Lehet, hogy ez a történet papíron jól hangzott de az, hogy konkrétan a fő szálat ami még úgy érdekes is lehetne le se  szarják nagyívből csak megint karácsonyfadísznek van az már több  kettőnél és mindehez párosul az, hogy minden szereplőnek olyan vérciki mondatokat írtak a szájukba amiket épeszű ember ki nem mondana. Tehát történetvezetés téren a készítők beírhatnak maguknak egy k@ott nagy karót.

De ugyanúgy a látványfelelősök is. Az anime komolyan úgy néz ki mint a tömény hányás egy aktívan sikerült pride buli  után. Olyan mértékű giccsparádét kapunk a képükbe amit max a Shaft-tól várna az ember mert még a legkisebb fűszál is állandóan csillog, minden fénylik, állandóan sakura virágok hullanak mindenhol......

mm_psw2.jpg

Jó azért a korrektség jegyében megjegyzem, hogy van pár pillanat amikor nem annyira zavaró a túlzott giccs, ezek főleg a sci-fi részeknél vannak mert ott ezek jól állnak az adott jelenetnek.

i-at-least-have-to-show-a-psychic-something-or-other.jpg

De amúgy ez az egész nem több egy vásári effekt parádénál és egyszerűen nem tudom elhinni, hogy nem volt senki a stúdióban aki szólt volna a látványterezőknek, hogy "EMBER EZ MÁR EGY KICSIT SOK LESZ, VEGYETEK VISSZA MAGATOKBÓL!"

De amennyi energiát beleöltek a CGI-ba azt mind a karakterdizájnon spórolták ki. A szereplők hótátlagosan néznek ki de Seki......jézusom

6748.png

Atyaég mi ez? És szerencsétlen gyereknél ez megy az egész film alatt mert olyan elcseszett fejeket rajzoltak neki amiktől az embert azonnal elfogja a röhögés ha meglátja. Na de csak, hogy valami pozitívumot is említsek van azért pár érdekes jelenet, Natsuki tárgyalása például egyértelműen a film legjobb pillanata és Seki ottani közbelépése és ahogyan leoltja a teljes bagázst az a maga bizarr módján de rohadt jól sikerült jelenet lett.

lol.jpg

 

Csak sajnos nagyon kevés ilyen jelenet van, a drámai él pedig annyi , hogy mindenki szinte óramű pontossággal bőgi el magát kb 20 percenként.

Viszont akkor lássuk is azokat a mindenkiket akik olyan eredetiek, hogy csak na.Seki a tipikus lúzer balek gyerek aki egy lépést sem tud elesés nélkül megtenni de akiről persze kiderül, hogy neki is van speckó képessége mert miért ne sőt csak, hogy az se maradjon kiderül, hogy már a családjában is voltak más telepaták ( érzitek ahogyan pofán csap az eredetiség?) de ezt a szálat se bontják ki sehogysem így megint csak értetlenkedünk az egészen.

Natsuki a gyerekkori barát / tsundere girl aki állandóan veri főhősünket de persze csak azért, hogy észrevegye őt és az ő gyerekkori száluk az amit a legtöbbször a képünkbe tolnak a drágalátos készítők de egyébként is Natsuki karaktere már Kugimiya Rie szinteket üt meg irritálóság téren mert mindenen képes felcseszni az agyvizét akármit is mond neki a szerencsétlen főszereplő srác.

suzuura-natsuki.jpg

Aztán ott van Kahori a szende shy girl aki igazából csak azért kellett, hogy legyen még egy csaj , hogy meglegyen a szerelmi háromszög mert amúgy a karakterének más értelme nincs az biztos.

psychicschoolwars.jpg

 

Ryoichi pedig ....hát nem tudom. Mint misztikus karakter jól működik de nála a készítők max addig jutottak, hogy legyen misztikus bishounen aki állandóan fenkölten és filozófikusan beszél és mindennek megkérdőjelezi az értelmét de ez egy idő meg mocskosul fárasztóvá teszi a karaktert mert akárhányszor megszólal már lehet tudni, hogy megint valami konyhafilozófiát fog túlkomolykodottan előadni. Ja és van egy Pokemonja is akiről semmit semmit sem tudunk meg szóval vele ne is foglalkozzunk.

279804.jpg

 

Végül pedig ott van Yuriko akit a film úgymond egy gonosz karakternek próbál beállítani aki megrészegül a kapott hatalomtól viszont nála meg egy jókora pofonnal el lehetett volna intézni a dolgokat. Vagy egyszerűen csak hagyják leugrani és kész merthogy azt se tudjuk meg, hogy mi baja van és ,hogy mi köze van hozzá a mobiloknak az is biztos.

vlcsnap-2016-05-21-18h02m04s699.png

Vagyis megkapjuk a dekára kimért sablonszereplőket akik mindenféle jellem vagy karakterfejlődés nélkül mennek végig a filmen.

 

Már csak a zenékben láttam némi kapaszkodót de azok sem érnek sok mindent. A supercell OP zenéje kiábrándítóan unalmas és semmilyen, a Natsuki-nak hangot ado Watanabe Mayu meg úgy vernyákolja végig az ED-et mint egy macska akit éppen nyúznak.

Ez lenne tehát a Nerawareta Gakuen egy kiábrándítóan semmilyen film ami próbál nagyon mélynek látszani azzal, hogy 10 percenként feldob egy érdekes gondolatot amit aztán egyáltalán nem bont ki és végül csak az marad meg az egészből, hogy a tsundere veri a hülyegyereket majdnem 2 órán keresztül.  Olvastam olyan dolgokat is róla, hogy fel lehet fogni egyfajta műfaj paródiának is a filmet de az a baj, hogy még annak sem jó és én erről nem tudom elhinni, hogy paródiának szánták. Nem érdemes próbát tenni vele mert a végeredmény csak egy elpocsékolt 2 óra lesz az életedből.

Nerawareta Gakuen

- Idő: 2012

-Stúdió: Sunrise

- Rendező: Nakamura Ryousuke

- Műfaj: Sci-fi, Romantikus

- Opening: Giniro Hikousen by supercell

- Ending: Sayonara no Hashi by Watanabe Mayu

- Hossz: 106 perc

Tetszett

- Érdekes alaptörténet

- Néhol egész jó látvány

-  A sci-fi rész néhol egész jól működik

Nem Tetszett:

- Semmi sincs megmagyarázva benne

- A romantikus szál semmilyen és hiteltelen

- A karakterek

- A hányingert /epilepsziás rohamot okozó látványvilág

- A túlkomolykodott konyhafilozófiai felvetések

- Zenék

- OP és az ED

Értékelés:

-Százalékban: 51% - (nagyon gyenge) Közepes

- Pontban: 5/10

Nos ennyi voltam mára Sziasztok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr314181977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása