Sziasztok! Tudom, hogy a Shinobi no Ittokit ígértem és ez az utolsó halasztás. Viszont ennek a kritikának a megszületését négy tényező okozta:
1. Jelen pillanatban úgy érzem, hogy valami jóról kell írnom, mielőtt nyakig belemerülök a pöcegödörbe, amit kibasztak nekünk az őszi szezonban.
2. Már rég terveztem rajzfilmsorozat bemutatót, de fogalmam sem volt róla, hogy miről.
3. Nem árt a változatosság.
4. Velma. Igen, erről is tervezek írni egy bemutatót, de még csak hat rész ment le. Annyit mondhatok, hogy remélem kamu, hogy már berendelték a második évadot.
Ennek tükrében vágjunk bele a témába. A Scooby Doo rajzfilmeket remélem senkinek nem kell bemutatni. Az 1969 óta tarol, igazi pop kulturális ikon lett. Viszont, a Warner Bros 2010-ben már szabadulni (és főleg lezárni.) akart a brandtől, így kiadták hát az ukázt: Ideje megcsinálni az utolsó Scooby Doo sorozatot, aminek alcíme: Rejtélyek Nyomában, vagyis Mystery Incorporated. Mellékesen megjegyzem, hogy muszáj volt itt nagyot villantani, mivel előző spinoff szériájuk, a Bozont, Scooby Doo: Nagyágyúk oltári nagy pofára esést csinált (hazánkban a második évadot be sem rendelték.). Lássunk, milyen lett.

16100_1_large.jpg

Először magáról a Scooby Doo szériáról néhány szót. 1969-ben indult a Hanna-Barbera stúdió keze által (csak pár nevet hozzáadjunk még a híresebb rajzfilmjeikből: Flinstones, Jetson Család, Flúgos Futam stb.), írói Joe Ruby és Ken Spears. A széria kolosszális sikert aratott. Mire az említett szériánkhoz érünk, addigra számtalan egész estés rajzfilm, élőszereplős filmek és további sorozatok készültek el. Persze mindenki maga válogatja, melyik jött be és melyik nem, van miből válogatni. A sorozat főbb központja, hogy Fred, Daphne (Diána), Velma (Vilma.), Shaggy (Bozont) és Scobby Doo sorban oldják meg az eléjük kerülő kísértetetek és szörnyek rejtélyeit, aminek a végén mindig kiderül, hogy csak kamu az egész és valami alávaló életű volt az, akinek megvolt az alapos indoka spandexbe szorítania a hátsóját (vagy nem.). Nos, a Rejtélyek Nyomában sem lóg ki a sorból a maga két évadával (52 részt takar összesen.), ám mégis sikerült új ötletekkel feldobni a megunt sémát.

main-qimg-1d240727abe7a1d646f598c117929cfa-pjlq.jpg

Crystal Cove városa híres a szellemjárásairól. Legalábbis az lenne, ha nem lenne a Rejtély Rt., akik sorra buktatják meg a szellemeket, kísérteteket és derítik ki, hogy mindvégig egy vagy több ember van mögötte. Tagjaik a következők: Ifjabb Fred Jones, aki a csapdaépítésben profi, Daphne/ Diána Blake, aki a női dolgokhoz ért jobban, de megérzései által is jól rakja össze a nyomokat, Velma/Vilma Dinkley, a csapat esze és technikai zsenije, Norville „Shaggy/Bozont” Rogers és jó barátja, Scooby Doo, a folyton zabáló és szellemek elől menekülő páros. Ők a csali szerepét szokták betölteni az esetek legtöbbjében. Ez eddig a szokásos felállás, de jönnek a meglepetések.

 

Az első részben Diána talál egy titokzatos medált, ami láncreakciót indít el. Egy titokzatos alak, Mr. E. folyton kapcsolatba lép velük így vagy úgy (Legtöbbször segít, de van, hogy csak fenyeget.). Továbbá, amikor Scoobyt megvádolják randalírozással, akkor találkoznak egy papagájjal, Periklész Professzorral, aki csak még jobban alájuk akar tenni. A részek előrehaladásával kezd el komolyodni a helyzet. Megannyi apró részlet a múltból, a Rejtélyfejtő Szakkör és azoknak az elődei, a Planiszférikus Lemez nevű eszköz és lehetséges világvége egy olyan entitás által, ami nem minden józan logikát mellőz. Vilmának is be kell látni a végjáték előrehaladtával: Amibe benne vannak, az már messze nem a szokványos rejtély. Ugyanis, egy régről visszanyúló átoksorozat megtöréséről van szó. Semmi sem a véletlen műve, annyit elmondok, de többet nem akarok spoilerezni a kelleténél.

scooby-doo-4.png

Igen, itt észre lehet venni az első változást: Van egy teljesen átnyúló történeti szál, ami teljesen átfedi mind az 52 részt… többé-kevésbé. Ez nem volt annyira jellemző az epizodikus felépítésű Scooby Doo szériákra nézve. Emellé a tónus is gyakran váltakozik. Ahogy a második évadba lépünk, úgy kezd el igazán sötétebb irányokat venni (persze megtart egy határt. Elvégre ez nem felnőtteknek szánt rajzfilm.). Ehhez persze remek csavarok is dukálnak, amit itt bőven megkap az ember. Nem fog teljesen átmenni eldurvulni a helyzet, de tény, ami tény, a Scooby Doo és a Zombik Szigete óta nem volt ennyire komor. Viszont, lássuk a technikai részeket.

mv5bmzjjzdc2ndqtzmi4ys00odlllwe1zmetnti3ywiyogzhzthixkeyxkfqcgdeqxvynju5mzgwmdm_v1.jpg

Látvány terén felemás. A kézzel rajzolt részek igencsak szépek és hangulatosak (Az 51. részben lévő hátterek valami eszméletlenek.), de a CGI alaposan beleköp a levesbe. Az, hogy a Csodajárgány és minden más autó és motor ezzel a trehány technológiával van megoldva egy dolog. Ám, amikor egy csordányi mutáns tehénszörny elől kell menekülni és azok élettelenül és sterilen mozognak, már joggal húzogattam a szemöldökömet. Ellenben zenei téren néha abszolút brillírozik. Az intro zenéje kellemes, és a háttérzenék is képesek hozzáadni a helyzethez. Ami viszont betalált, az a Hex Girls szerepeltetése. Miattuk érdemes a zenei részeiket megnézni eredeti nyelven, mert azon a metál számok igazán fülbemászóak. Főleg, amikor Diána Crush művésznéven adja elő a Trap of Loveot. Módosítom: Muszáj végignézni a szériát eredeti nyelven is, ugyanis igazi sztárparádét kapunk. Legmeglepőbb a síró bohóc volt a második évadból, akinek Mark Hamill adja a hangját és érezni benne a Joker hanglejtését.

 

Karakterek terén haladjunk sorjában. Fred túlságosan megszállottja a csapdáknak, emiatt nem veszi észre Diána szerelmét. Ugyan a csapatért mindent megtesz, de nagyon hamar összetörik, ha csapdája tönkremegy és/vagy Dianát elrabolják. Ráadásul, ő kapja a széria során a legtöbb lelki gyomrost (Bár nem akkorát, mint amit leműveltek vele a Velmában, de ennek is eljön az ideje.) Diána eléggé sértődékeny ugyan, de próbál Fred kedvére tenni. Kapcsolatuk eléggé hullámvölgyes és bizony meglesznek a mélypontok. Vilma az esetek nagy részében higgadt marad, viszont nem bírja Bozont azon idegesítő baromságát, hogy nem képes Scoobytól elszakadni (Ez életem legfurább szerelmi háromszöge. Csak viccelek, tudom, hogy ez a túlzott barátság vagy szerelem felvetése.). Amikor Bozont kijelent egy kapitális baromságot, akkor már csak a rejtélyek miatt marad a csapatban… legalábbis úgy látszik. Noha megbocsájt Bozontnak, de esze ágában sincs vele újra összejönni. Extra, hogy morálisan ő a legmegkérdőjelezhetőbb, de érthetőek a szándékai. Bozont és Scooby olyanok, mint a testvérek, ám azért köztük is beakad egy-két balhé. Főleg, amikor egy másik kutya, Nova is bekerül a képbe Scooby esetében. Igen, innét látszik, hogy drámát is beleraktak a nagyobb célközönség végett.

unnamed2.jpg

Mellékszereplők tekintetében is el leszünk látva. Bronson Stone seriff testesíti meg az összes negatív rendőrviccet. Ugyanis, agyi felfogása a lajhárral egyenértékű, emellé állandó jelleggel beleszarik a problémába vagy gyengén lép fel ellene. Idősebb Fred Johnson, Fred nevelőapja kezdetben ignoráns és rideg mostohafiával szemben. Ám, elég hamar megmutatkozik, hogy az önzősége ellenére szerette őt és próbálta a múltbeli dolgokat eltakarni. Tulajdonképp, ő volt a kisebbik rossz, aki később segít a csapatnak. „Hot Dog Water/ Hot Dog Víz” Marcy is érdekes figura. Elsőre kattosnak látszik, de valójában zseni és egy ponton része volt a csapatnak. Viszont, kidobása után is segített nekik (még ha a végén az életével fizetett. Noha ez képernyőn kívül történik, nem kell hozzá sok fantázia.). További érdekes szereplő (és az utolsó, akit kiemelek.) Angel Dynamite, a helyi rádiós. Noha igencsak szimpatikus figurának tűnik, eléggé sok titkot rejt magában (kezdve azzal, hogy az igazi neve Cassidy Williams.). Emellett nagyon sok mellékszereplőt kezel a széria, akik nemcsak egyszer fognak felbukkanni.

unnamed_11.jpg

A gonosz oldalon viszont meglepett a Rejtélyek Nyomában. Leszámítva az álarcosokat, megkapjuk E-t, vagyis Rickyt. Kezdetben nem tiszták a szándékai, emellett nagyon gátlástalannak tűnik (Ő alapította a Destroido nevű céget, amivel gyakorlatilag szétbarmolja a környezetet.). Ám a végére számára is betelik a pohár és próbál ellenállni, csak későn. Brad és Judy, Fred valós szülei szintúgy erkölcsi zülledékek, csak ellentétben Rickyvel számukra semmi sem akadály (még a fiúkkal és barátaival való kitolás és gyilkosság sem. Fred számlájára legyen írva, ő is gyanakodott a feltűnésük esetében.). Periklész Professzor pedig a Scooby Doo leghidegvérűbb és legzseniálisabb főgonosza. Nem humorizál, helyette olyan lépéseket tesz meg, amik mindenféle etikai gátat átlépnek. Számára az emberi életek semmit nem érnek és nem riad vissza attól, ha a társait kell a busz alá lökni a győzelem érdekében (Vagy éppen kiírtani Crytal Cove lakosságát.). Ráadásul a szinkronhangja, Udo Kier olyan rideg és hátborzongató hangot adott neki, amit a magyar változat Rosta Sándora messze nem tudott visszaadni.

maxresdefault_45.jpg

A pozitívumok közé tudom még sorolni a hangulatot, utalásokat és humort. Haladjunk is ebben a sorrendben. A hangulat közel tökéletesre lett belőve, amit gyerek, tinédzser és talán még felnőtt is tudja élvezni. Ahol kell, ott könnyed és laza, de képes feszült vagy ne adj isten hátborzongató lenni. Nem megy abszolút horrorba, de az eddigi szériáktól teljesen idegen. Utalások szempontjából van rajzfilmes és azon kívüli darabok egyaránt. Már az első részben Vilma körbevezetése a múzeumban egy referenciagyűjtemény az eredeti szériára. Vincent Van Ghoul (Scooby Doo és a 13 szellem állandó szereplője, itt viszont csak színész.) nem egy részben tiszteletét teszi, de más Hannah-Barbera karakterek is kapnak szerepet (évadonként egy ilyen rész van.). Erre példa Dynomutt, a szupererős kutya (Minden mást meghagyok arra, aki nekiáll ezekután nézni.). Ami viszont a komolyabb utalás, azokkal szintúgy bőkezűen bánt a széria. Van itt Carrie, Fűrész, Twin Peaks, Ragyogás, Hellraiser, Dungeon and Dragons, Bárányok Hallgatnak stb. Viszont, ami még engem is meglepett, az Periklész robotjai, akik a Wolfeinstein videójáték sorozat ÜberSoldatjaira hajaznak (Ehhez még az is ad plusz tippet, hogy Periklész németül beszél hozzájuk.). Humor tekintetében vannak a Scooby Dooból megszokott szituációs poénok, illetve a maró, cinikus megjegyzések. Előbbihez nem szorul magyarázat, utóbbi esetében felnőttfejjel jobban nevet az ember. Erre jó példát tudok hozni. Mikor a csapat családnak álcázzák magukat, Fred és Diána lesz a férj és feleség. Diána romantikusan odabújik Fredhez és mondja, hogy milyen romantikus a naplemente. Mire Fred: Házasok vagyunk. Nem szabad boldognak látszanunk. Ám Vilma viszi itt a prímet. Egy alkalommal, mikor Bozont flörtöl a kínai cserediákkal és ezért számonkéri. Azt a választ kapja, hogy udvarias akar lenni, mire csak annyit mond: Amikor a legutóbb udvarias voltál, akkor egész nap hallgattam a 16 számból álló szakítási zenegyűjteményemet. Szóval igen, ezen a téren is sokat fejlődött.

vlcsnap-2023-01-26-00h28m35s744.png

Nos, akkor már csak a negatívumok maradtak hátra. Eddig ugyanis nagyban dicsértem, de nincsen rózsa tövis nélkül. Már egyet elárultam, mégpedig a ronda és totál idegen CGI-t, viszont itt nem állnak meg a problémák sora. Ahogyan a szériákban lenni szokott, vannak hibák. Az egyik ilyen a gyengébb részek. Nem egy alkalommal le lehet lőni azt, ki van a maszk mögött, hála a szinkronhangoknak. De azért sem voltam hálás, mikor a második évadban, amikor már félúton voltunk a vége felé, beraknak egy ostoba szuperhősös filler részt. Oké, az első évadban ott volt Scooby álma és hasonló kaliberű volt, az legalább a nyomozásról szólt. Amit még ide tudok sorolni, az a felesleges seriff- polgármester asszony szerelmi szál. Ellentétben Fred és Diána szálával annyira összecsapott volt, hogy nem lehetett elhinni. Továbbá, a főszereplők néha nagyon pengeélen táncolnak az elviselhető és az unszimpatikus között. Továbbá, a dráma kicsit azért túl lett tolva. Ám ezek annyira nem zavaróak, hogy elvegye bárki kedvét a széria megnézésétől.

Értékelés.

Pozitívumok:
- Történet.
- Főszereplők mélyítése.
- Legtöbb mellékszereplő.
- Utalások.
- Látvány, ami nem CGI.
- Zenék
- Gonosz karakterek.
- Csavarok.
- Hangulat.

Negatívumok:
- Ronda CGI.
- Unalmasabb és lassabb epizódok.
- Néha túl kiszámítható.
- Kicsit túltolt dráma.

Végső értékelés: 90% Nagyon jó.

A Rejtélyek Nyomában az egyik legerősebb Scooby Doo széria, amit teljesen jól sikerült frissíteniük és minden célközönség felé tudott szórakoztató darabot nyújtani. Bátran tudom ajánlani azoknak, akik Scoby Doo fanok, de lemaradtak a szériáról és az újonnan belépőknek is. Hogy mi lett a Warner döntése? Hát, megmásították, mikor elkezdték a Csak lazán, Scooby Doo-t, amit nem láttam. Viszont, 2023-ra olyan mélyen a földbe döngöli a Warner, mint a Space Jamet az Új Kezdettel. És bizony arról is írni fogok. De következő darabunk a Shinobi no Ittoki lesz immáron tényleg. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr9918036338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása