Kulisszák Mögött - Madhouse

2010.07.23. 13:50

Szegasztok!

Ez az első cikk a "Kulisszák Mögött" rovatnak, melyben egy-egy anime stúdióról vagy animékat mutató csatornákról írunk.

És melyik anime stúdió bemutatásával is lehetne kezdeni ezt a rovatot, mint a legjobb anime stúdióval a világon, a Madhouse-al!

 

 

 

 

 

 

 

A Madhouse-t 1972 alapította meg Masao Maruyama, Osamu Dezaki és Yoshiaki Kawajiri, akik eredetileg a Mushi Pro nevű anime stúdióból származtak, melyet Osamu Tezuka Nagymester teremtett. És úgy látszik, hogy a tanítványaik is lehettek, mert a Madhouse nem véletlenül a világ legjobb anime stúdiója! Tény, nem ők csinálják a "nagy hírességek" anime adaptációit, de rengeteg olyan animét teremtettek, melyek jobbak bármely "neverending shonen"-nél! Csak nézzétek meg pl a Pierrot stúdiót, akiknél hiába van ott a Naruto és Bleach anime-adaptációk, látszik, hogy ők csak a pénzért csináljál, ráadásul marhára trehány munkát csinálnak - fórumokon olvasgatom az anime rajongók anyázásait, hogy miért nem tudják normálisan megcsinálni.

Székhelye Noncho, Nakano és persze Tokyo, elnöke Masao Maruyama.

A Madhouse abban volt mindig más a többi anime stúdiótól, hogy mindig megpróbálnak a minőségre menni. Mindig megpróbálnak valami újdonságot belevinni az animéikbe, mint például a Kaiba című műremeknél:

Elborult látvány világ, mely szépen ábrázolja mind a szereplők lelkivilágát, mind pedig magát a világot, melyben játszódik a történet. A zene valami iszonyat szép, főleg az opening-je, mely VÉGIG angolul van. Olyan társadalmi kritikákkal, melyektől még egy politológus és egy vélemény-elemző is hanyatt dobja magát! Ráadásul úgy, hogy még csak nem is 100-200 epizód hosszú (mint a Bleach és Naruto), hanem mindössze 12!

 

 

 

 

 

 

 

Már a Kaiba-nal is látható, hogy a Madhouse-t nem érdeklik a mai elvárások, ők még mindig hisznek abban, hogy az anime nem az, ahol sz*rrá verik egymást Kamehameha-kal meg Rasengan-okkal.

Ha már Naruto, akkor itt leírom kerek-perecben (figyelem minden Naruto fanatikusnak és Sakura-chan otaku-nak): A NARUTO NEM EGY NINJA ANIME/MANGA, HANEM EGY SZÉPRE MEGRAJZOLT NAGY RITKÁN EGY PÁR SHURIKENT ELHAJÍTÓ HÜLYEGYEREK CSETEPATÉJA, AKIK SONGOKUNAK ÉS VEGETA-NAK HISZIK MAGUKAT! Mert a ninják élete k**vára nem ilyen! Higgyük el, hogy van a ninjáknak tévéjük, a magyar egészségügy gépeinél is modernebb orvosi gépek, halálcsillagok, rádiójuk, meg hogy a ninjáknak rangjaik vannak meg hogy saját falukban élnek, mint a normális polgárok?! Ráadásul pokemon csatákhoz hasonlóan elnevezni a jutsu-kat, amiknek jó, ha 40%-uk hasonlít egy kicsit is az igazi ninják képességeire? NEM! Látszik, hogy az egész csupán egy Dragon Ball klón osszt annyi! Hogy ezt miért írtam? MERT A MADHOUSE IS TUDTA EZT! És ezért bár a Naruto előtt megcsinálták, de egy híres filmjükben, a Ninja Scroll-ban be is mutatták az IGAZI NINJÁK életét és hogy milyenek is:

Nincsenek chidori-k, nincsenek rasengan-ok, de mégis eszméletlenül pörgős (márt az első 10 perc olyan, mintha legalább 10 shonen animét néztél volna meg), kiválóan bemutatja mind a ninják életét és feladatait, a Kunoichi-kat is úgy mutatja be, hogy egy igazán félelmetes és veszélyes gyilkosokat (nem pedig mint egy gyenge, káromkodó, nagyszájú, pattogó tsundere lányt, aki csak azért van, hogy legyen egy női főhős - lásd "Sakura-chan"-t), emelet bemutatja, hogy a normális emberek mennyire megvetik vagy lenézik a shinobikat, akikre csupán eszközökre tekintenek, és mindezt szép látvánnyal, pörgős akciókkal és bármilyen szájbarágás nélkül!

Ha már filmekről beszélünk, akkor érdemes a Ninja Scroll mellett megemlíteni, hogy ők csinálták meg az olyan filmeket is, mint a Perfect Blue, a Tokiói Keresztapák, és egy másik kedvencemet, amit még Sorter is bemutatott, a Vampira Hunter D Bloodlust.

De természetesen nem csupán saját produktumokkal, hanem adaptációkkal is foglalkoznak, mint például a nagyszerű Death Note, a Needless, a DNA2, a Galaxy Angel, a Trigun, a Paradise Kids és Master Keaton. De talán a legjobb mind közül kétségtelenül a világ legjobb animéje, a legendás mangaka, Naoki Urasawa mesterműve, a Monster anime-adaptációja:

Igaziból nem is kell írjak semmit, hiszen azt megtettem már jóval előtte is, de hogy egy anime stúdió ilyen tökéletes adaptációt csináljon, hogy elrontsa bármivel, hihetetlen: nincsenek fillerek, mesterien adják vissza a manga hangulatát, mesteri zenék és még a látványt is megbírták tökéletesre csinálni!

 

 

 

 

Persze mielőtt bárki rám förmedne, hogy csak dicsérni tudom a Madhouse-t, természetesen vannak nekik is béna animéik: Beyblade, Chaos Head. De míg pl a Pierrot stúdiótól tudok mondani 2 jó címet (Bleach és Midori Days), addig a Madhouse-tól legalább 10-15-öt.

Ráadásul a Madhouse talán az egyetlen japán stúdió, mely összedolgozik más, például amerikai cégekkel, és úgy csinálnak közös produktumokat, mint például a Marvel-el a Hulk Vs, vagy a Warner Bros.-al az Animatrix.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A végére csak annyit tudok mondani, hogy a Madhouse valóban a világ legjobb anime stúdiója, és hogyha valaki egy igazán jó minőségi animét akar megnézni, akkor tőlük nézzen animéket!

Ajánlott animék tőlük:

- Monster

- Death Note

- Ninja Scroll

- Vampire Hunter D Bloodlust

- Kaiba

- Needless

- Tokyo Godfathers

- Trigun

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr802170960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kristinka 2010.07.23. 15:13:27

Madhouse annyira nem dobogtatta meg a szívem. A munkái között szerepel 2 régebbi nagy kedvencem, meg egy mostani. :D
Az én kedvenc stúdióm a Production I.G., mostanában kattantam rá úgy finoman szólva. Blood: The Last Vampire, Ghost in the Shell, FLCL, az animés részek a Kill Bill-ben, és még sorolhatnám...persze itt is vannak kivételek, pl. Blood+
süti beállítások módosítása