"Három cimbora úgy határozott, hogy este animét néznek! Elhatározták, hogy megnézik a 2022-es Bastard animét. Valamikor a második rész közepén az egyikük megszólalt.

Ferenc: Ti! Nem láttuk már ezt az animét korábban?
János: Ne hülyülj már! Most jött ki 2022-ben alig pár napja! Hogy láthattuk volna korábban?
Ferenc: Már pedig nekem valahonnan ismerősek ezek a snittek!
Zoltán: Azért, mert már láttuk.

János és Ferenc egymásra néznek, majd értetlenkedve ránéznek Zoltánra.

Ferenc + János: Hogyan, ha még csak most jött ki?

Zoltán ekkor elővett egy VHS dobozt.

Zoltán: Úgy, hogy már volt belőle 1992-ben egy hat részes anime! Tudjátok, amikor a Slayers és a Berserk is aranykorukat élték!
Ferenc: Ja, amíg el nem k*rták a folytatásokkal és a remake nevezetű bőrlenyúzásokkal, hogy szakadjanak meg ott Japánban!
János: Ó, már emlékszem! Hűen követte a mangát?
Zoltán: Sajnos nem, mivel 45 fejezetnyi történést akartak eredetileg 8 részbe sűríteni, melyből végül csak 6 rész lett.
Ferenc: No, akkor majd a 2022-es verzió hű lesz az eredeti mangához!

Ekkor néma, síri csend lett úrrá a szobán.

Ferenc: .... Legalább jobb lesz, mint a 30 évvel verziója, ugye...?

Véglegesen síri csend lett, miután megjelent a Netflix logó."

Szegasztok!

A Netflix és a LIDENFILMS jóvoltából újra rivalda fénybe került a Bastard franchise. Viszont én inkább az első anime változatról szeretnék írni nektek, ami még anno az "aranykorból" származik. 

Ma az 1992-es Bastard!! Ankoku No Hakaishin animéről írok nektek!

(Az eddig megjelent írásos kritikáinkat itt lehet elolvasni)

bastard_ankoku_no_hakaishin_1992_aic_ova.jpg

Sziasztok!

Ha van animeműfaj amiből szerintem a legtöbb igényesebb nézőnek mára már piszkosul elege van ,az az isekai. Ha csak az utóbbi évek felhozatalát nézzük akkor minden szezonban nagyjából 3-4 ilyen sorozat van és ezeknek a többsége nem szól másról minthogy főszereplő srácunk átkerül egy basic fantasy világba ahol győzedelmeskedik a gonosz felett és viszi a nőt, vagy más esetben mondjuk vezet egy gyógyszertárat, esetleg boszorkányoskodik slime pusztítás közben stb. . Ezek nem is szolgálnak másra minthogy az elhanyagolt lelkű otakuk újra és újra beleképzeljék magukat a főhős helyébe és egy olyan világról és életről álmodjanak mint amilyet a képernyőn látnak.Az ilyen felszínes hozzáállás szülte az olyan animéket mint az Isekai Smartphone , az Arifureta vagy a Dog Days. Persze ha nem akarunk ennyire felületesek lenni akkor ott van az Inuyasha,a Digimon szériák vagy ha mindenképpen a felszínes változathoz akarunk ragaszkodni akkor a No Game no Life , a Drifters , az Otome Game no Hametsu Flag vagy a Cautious Hero mindenképpen a jobban sikerült darabok közé tartozik, de nyugodtan ide sorolhatnám például a  Mob Sekai-t is bár azt egyedül a főhős vitte el a hátán.

Mostani alanyom is egy isekai mű, ugyanakkor a műfaj egy másik alfajából, a reverse isekai-ból vagyis mikor a főszereplő nem egy mesés világba kerül át,hanem a modern korba. Lássuk is,hogy ilyen téren milyen élményt nyújt a Paripi Koumei című anime!

 

large-8d999832e75813d9a9ce79ef4022f0bf_1.jpeg

Sziasztok!

Az évek során rengeteg féle animével volt már dolgunk. Voltak köztük jók és rosszak, átlagosak, mesterművek és nagyon rosszak is, de olyan animével nem sűrűn találkoztunk ami már a legelső képkockájával közli a nézőkkel Dante híres mondatát:

" Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel! "

Igen, mai kritikám alanya a Baraou no Souretsu ,és előre szólok,hogy ez a kritika borzasztóan spoileres és fröcsögős lesz, de máshogy nem tudom érzékeltetni azt a már-már transzdimenzionális élményt amit ez a sorozat okozott. Szálljunk is alá a pokol bugyraiba!

118527l.jpg

 

Szegasztok!

Vannak animék, melyek ugyan nem váltották meg a világot, még is van bennük valami, ami miatt örökké emlékezetesek maradnak az emberek számára. Művek, melyek egyfajta "rejtett kincsként" léteznek arra várva, hogy valaki megtalálja őket.

Mindenesetre van nekem egy régi kedvencem, mely ma is megálja a helyét szerintem, hiába tartom objektívan nézve közepes műnek. Hiszen vannak animék, melyek hiába "középszerűek", van bennük valami különleges, ami miatt megérdemlik, hogy a többi közepes animével ellentétben emlékezetes darab maradjon, kiemelkedve a többi közül.

Ma az 1988-as Kujakuou animéről írok nektek!

(Az összes eddig megjelent írásos anime kritikáinkat itt lehet elolvasni)

kujakuou_peacock_king_1988_aic_studio_88_ova.jpg

Elhunyt Kazuki Takahashi!

2022.07.07. 15:33

Sziasztok!

A mai napon ismét szegényebb lett nem csak az anime hanem a játékipar is,ugyanis sajnálatos módon elhunyt Kazuki Takahashi, a legendás Yu-Gi-Oh manga illetve  játék megalkotója!

vgc-social-split-template-2.jpg

 

Ahogy sokunknak , úgy az én gyerek illetve tinédzserkorom egyik meghatározó sorozata volt a Yu-Gi-Oh a Pokémon mellett, szinte az egyetlen olyan mellette amit fanatikusan gyűjtöttem és a játékkal is viszonylag sokáig játszottam.  Takahashi műve 1996-tól 2004-ig futott, majd pedig elsőnek a Toei készített egy 26 részes sorozatot a művéből , a mindenki által ismert szériát viszont már a Gallop stúdió készítette míg az utóbbi 2 évadot már a Bridge stúdió készítette illetve készítette, és mára világszíntű játékfranchise-á nőtte ki magát, és nem csak  a mindenki által ismert gyűjtögetős játék ,hanem videójátékok is készültek hozzá.

Halálának oka még ismeretlen, a férfit búvárfelszerelésben találták meg Nago város tengerpartjának a közelében.

Nyugodjon békében!

 

Injuu Alien kritika.

2022.06.28. 16:25

Sziasztok! Dübörög a nyár, pörög a strandszezon, hosszúak a nappalok és olyan meleg van, hogy a hűtőben az egyik söröm megitta a másikat, majd befalta a mélyhűtőből a fagyimat. Ilyenkor szokott előjönni az a szokásom, hogy ilyenkor még egy hentait mutatok be (pl. Bible Black széria.). Eredetileg hanyagoltam volna, de olyan darabot találtam, amiről kár lenne nem írni. Volt még idő, amikor egyes hentai forgalmazók nagyon jól játszottak a cenzúra megkerülésével. És voltak olyanok, akik meg azt hitték, hogy feltalálták a spanyolviaszt. Ezen utóbbi csoporthoz tartozott a PP Project, akik úgy csináltak hentait, hogy elnevezték erotikus sci-fi horrornak. Ha ennek annyi célja volt, hogy kijátsszák a cenzúrát, akkor ez totál felesleges, mint tengeralattjáróra vészkijárat. Lényegre térve, eddig is szókimondó voltam a hentaikkal szemben. Az Euphoriát szétszedtem azon baromság miatt, hogy minden részben más befejezést szuszakoltak bele, a New Testament meg totál felesleges volt, mint Bible Black folytatás. Így sem teszek másként mai alanyunkkal, az Injuu Aliennel.

a2051-2567625335_1323119950.jpg

Szegasztok!

Hatalmas mérföldkőhöz érkeztem:

Hivatalosan is túl vagyok az 1000-ik (!!!!!!!!!!) animén! Igen, hosszú anime rajongói utam 1000-ik animéje is meg lett! Eme alkalomból úgy döntöttem, hogy eme "szerencsés" animéről fogok írni nektek!

Ma az 1985-ös Kinnikuman Haresugata! Seigi Choujin animéről írok nektek!

(Itt olvasható az összes eddigi írásos anime kritikáink)

kinnikuman_haresugata_seigi_choujin_1985_toei_animation_movie_1000th.jpg

Sziasztok!

Az elmúlt pár hétben sikerült pótolnom egy igencsak nagy hiányosságomat animék terén: Végignéztem a  My Hero Academia eddigi 5.évadát (na jó az elsőt nem mert azt már korábban láttam) és ezáltal megvilágosodtam. Nem egy mindennapi élményben volt részem és a sorozatok nézése közben egy valamire rájöttem: Erről muszáj kritikát írni! Ebben pedig Ragna kolléga lesz a segítségemre így ebben a cikkben mindkettőnk véleményét hallhatjátok. Fenáll a spoilerveszély és mint minden esetben a leírtak most is csak a személyes véleményünket tükrözik. Vágjunk is bele!

my-hero-academia-i58328.jpg

Szegasztok!

Pár fontosabb hír:

Az első ég legfontosabb, hogy technikai problémák miatt egy új felhasználói címről kell bejelentkezzek "Mangekyo024" néven a blog.-hu felületére, de ez ne tévesszen meg senkit, én vagyok az Mangekyo022 és eme néven is fogok publikálni tovább az AMP blogra. 

Második hír:

Elhunyt Takizawa Kumiko japán seiyuu, aki anno sok, főleg idősebb karakternek kölcsönözte hagját. Nyugodják békében.

Harmadik hír:

Hivatalosan érkezik a Trigun reboot 2023-ra, mely a Trigun Stampede néven fog majd futni mindenbizonnyal. Alig várjuk!

Ennyi lenne!

Mangekyo022.

Sziasztok! Mint ahogy azt mindannyian tudjuk, vannak emberek, akiket ha isten nem ver bottal, maga keresi a botütést. Ez mit jelent jelen alanyunkra nézve? Egyszerű a válasz. A Pierott Stúdió 2010 óta teljesen meg van hibbanva. Amióta teljes mértékben belekurvultak a Narutoba, azóta sorra hozták meg a rossz döntéseket. Ezek nagy vonalakban a következők voltak:
- Pofonbaszták a Bleach rajongókat azzal, hogy összecsapták az egészet, Kubot pedig lapátra baszták. A látszat indok mögötte az volt, hogy „nagyszabású projektet csinálnak és emellett a Bleachet nem tudják csinálni.”. A valós ok, hogy a Bandai Namcoval karöltve csinálták az akkor igazi kultsikernek örvendő Ultimate Ninja Storm szériát négy részen keresztül (Generations, 3 Full Burst, Revolution és 4.) A végén kiderült, hogy a „nagyszabású projekt.” a Rock Lee Shippuden paródia anime volt, ami azzal a lendülettel ment a középlangyos kategóriába. Minimális mértékben még talán az is az oka hazai mértékkel, hogy ez idő tájt az Egy Akatsukis Élete mérföldekkel kreatívabb és szellemesebb volt.
- Nem hagyják békében nyugodni a Naruto franchiset (mert aki azt mondja, hogy nem franchise, az hazudik magának vagy szimplán vak.) és kiszartak magukból 2017-ben egy semmitmondó folytatást Boruto címen, ami inkább a botrányos látványú sírás jelenetéről és elnyújtott, gyerekbarát hangvételéről hírhedt. Mi? Hogy én eleve utálni akartam és emiatt mondom ezt? Tévedés! A Shippudenbe mindent lezártak, így teljesen felesleges volt a Kinnikuman Niseit majmolni.
- Kis híján a leggyalázatosabb adaptálással kinyírták a Black Clovert (csak hála a Spike Chunsoftnak és a lelkes rajongóknak, éppen hogy fennmaradt. Sőt, még némileg sikeres lett.). Bár, itt nemcsak a látvánnyal voltak gondok, hanem úgy szétbaszták Yuki Tabata történetét, hogy ketté lett választva az anime és a manga cannonja. Szerintetek ok nélkül purcant ki a Quartet Knights játékadaptáció? Kohei jól megérezte ezt egy évvel előtte ezt a szarhullámot, amikor minden követ megmozgatott, hogy ne a Pierott csinálja a BnHA adaptációt, hanem a Bones Stúdió.
- És ha ezek nem lennének elég, akkor a Tokyo Ghoul RE 2018 legnagyobb bukása volt rengeteg TG fan szemében. Jogos, hiszen te hol fogsz 181 fejeztet belegyömöszölni 26 részbe úgy, hogy az még érthető és logikus maradjon? Sehol. Noha nem vagyok rajongó, de mélyen támogatom az ötletet, hogy kapjon egy reeboot szériát a Mappa vagy bármelyik, körökkel jobb stúdiótól.

Lám, mégis van számukra remény, hiszen tavaly jelentették be: Elkészítik a Bleach utolsó arcját. Ám, a Pierott Stúdió már iszonyatosan a Marianna árok szintjét feszegette, ha pénzről és animátorokról van szó (ezt jól bizonyítja, hogy a Borutonak egyáltalán nem csináltak mozifilmet. És nekem senki ne jöjjön a Naruto érában kijött darabbal, mert az már régen fel lett dolgozva a sorozatban.), így erre hitelt kellett felvennie a Funanimationtól. Ez bizony veszélyes vállalkozás, mert ha sikerül is kielégíteni a Bleach fanok körét, akkoris csak éppen hogy eléldegélnek, de legalább több munkát kapnak, mivel a kiadók immáron látják azt, hogy a Pierott jó irányt vesz. Így logikusnak tűnt, hogy kell valamit kezdeni a pénzzel, hiszen messze még az október. És szerintetek mit csináltak? Kiadtak 12 új részt a Black Cloverhez, ami már hoz valamennyit vissza? Esetleg elkezdték a Black Clover mozifilmet készíteni, amivel már több, mint egy éve ígérgeti a rajongókat és még még mindig bejelentés alatt van? Mert ez az egyetlen logikus lépés, hiszen a kiadók nem adnak a kezükbe új mangák feldolgozását, hiszen iparon belül a Pierott neve felér egy káromkodással. Francokat, csak még jobban elmerülnek az amúgy is nyakig érő ülepítő tartályban és megnyitják újra az ARMS Stúdiót (ami a mellékágú stúdiójuk és az Elfen Lied után semmi érdemlegeset nem tettek le az asztalra.) és feltámasztani a kutyát nem érdeklő Ikkitousen sorozatot! Gratulálok eme zseniális húzásért… lássuk milyen lett. Utólag megköszönöm Mangekyo022 segítségét, lévén nélküle ez nem készülhetett volna el.

122517l.jpg

2022-es tavaszi animenapló

2022.05.29. 11:10

Sziasztok!

Amint láthattátok a téli szezonból nem volt beszámoló cikk. Nos ennek az egyszerű oka az volt, hogy az a szezon olyan mérhetetlenül unalmas és semmilyen volt,hogy talán 2-3 sorozatot néztünk belőle így folyamatosan. Viszont most szerencsére eljött a tavaszi szezon ideje ami már sokkalta érdekesebb címeket tartalmaz, sőt volt pár olyan széria is amiknél igencsak meglepődtünk mikor elkezdtük nézni együtt vagy egyenként. Lássuk is,hogy mik ezek az animék!

etgdjpfwsaa8jcz.jpg

 

Sziasztok! Remélem nem mondok azzal újat, hogy zsigeri horror animében olyan ritka, mint a fehér holló. Ha a MAL-on rákeresünk a horror címre és megnézzük a felhozatalt, akkor nyugodtan kijelenthetjük: A legtöbbjüknél a Micimackó is keményebb horror, mivel csak max. az elemeket használják fel benne. Ez azt jelentené, hogy nincs horror anime? Tévedés, mert a Gakkou no Kaidan (Bújj Bújj Szellem.), Petshop of Horrors vagy a Mononoke hozzák azt, amiért lehet horrornak hívni őket. A most következő darab is ezt a vonalat szeretné erősíteni… lássuk a végeredményt. Spoileres lesz, hogy rendesen kivesézzem.

15762.jpg

süti beállítások módosítása