Sziasztok! Manapság a szuperhősök korát éljük, ahol már egy zsák használt zsepit is lazán el lehet adni, ha rátosszák valamelyik MCU vagy DC karaktert. Érdekes módon még azon felnőttek is nagyban imádják a szuperhősös filmeket, akik még gyerekként vagy tiniként az eme téma iránt rajongókat nem éppen szép és okos jelzőkkel illette (gyakran a képregényeiket megtépve.). Ám, most vonatkoztassunk el ezen témától és utazzunk vissza az időben. Ha bármelyik rajongót megkérdeznél, ki az első valódi szuperhős, az Supermant fogja mondani. Ez első hallatra igaznak tűnik, de ha lejjebb merülne a mozifilmek által generált pocsolyában, akkor a végeredmény meglepné. 6 évvel Superman előtt már létezett egy legendás figura és Superman róla mintázódott (ahogy más hős is.). Akik továbbá is velem tartanak, azoknak megmutatom hát a legendás Ōgon Bat megszületését, karrierjét és jövőjét a mai világban.

golden_batto.jpg

Sziasztok!

Az Uchuu Senkan Yamato című animét gondolom nem kell senkinek sem bemutatni. Matsumoto Leiji űroperája egy mai napig élvezhető , elgondolkodtató elemekkel bíró , igazi kultklaasszikus sci-fi anime, bár szerintem nem mestermű és közel sem a mester legjobb műve mint ahogy azt sokan hangoztatják de kétség sem fér hozzá, hogy megérdemli azt a megbecsülést és hírnevet amit a mai napig birtokol. Talán egyedül csak a Gundam szériák tudnák felvenni vele a versenyt.

Na és akkor a 90-es években egy akkor még újoncnak számító  stúdió vezetői előálltak egy zseniális ötlettel: 'Csináljuk meg az Uchuu Senkan Yamato, meg úgy az egész mecha műfaj paródiasorozatát!"

És így született meg mai alanyunk, a Kidou Senkan Nadesico című anime!

kidou-senkan-nadesico.jpg

Üdvözlök mindenkit! A mai nap ismét összehasonlító írást hoztam el nektek, akárcsak a Godzilla esetében. Ám, ebben az esetben vannak hasonlóságok, nem is kevés. Mindkettőnek valaghosszú címe van, kategóriájában isekai vígjáték akcióval és drámával, eredetileg Light Novel szériák ugyanattól az író és rajzoló párostól (Tuchihi Light és Toyota, Saori.). Innentől viszont hatalmas különbségek fognak fogadni. Kategóriákat nézve az alábbiakban fognak megmérkőzni: Látvány, Zene, Történet, Karakterek, Humor, Akció és Hangulat. Az egyszerűség kedvéért (lévén Japánban már legális sportnak számít a minél hosszabb címeket adjanak produktumaiknak.) maradok a Cautious Hero és a Full Dive RPG mellett, ezzel elkerülve a zavart. Aki meg olvasta a korábbi posztomat, az már sejtheti, hogy a spoiler lesz benne (Ígérem, próbálok minél kevesebbet kinyögni.) Akkor a hosszú bevezető után lássunk is hozzá.

shinchou_yuusha_kono_yuusha_ga_ore_tueee_kuse_ni_shinchou_sugiru_2019_white_fox_series.jpg

"2001. július 7., valahol egy japán büfében...

Toshifumi Takizawa: Hallod-e, Hisaya komám! A Squaresoft csinált egy CGI animút!

Hisaya Takabayashi: Dik! Dehát ők nem videojátékokat csinánák?

Toshifumi Takizawa: Höh, azt hiszik ezek, hogy jobb CGI animút tudnak készíteni, mint mi, hivatásos animú gyárosok? Tudod mit komám! Dobjunk össze mi is egy CGI animút s mutassuk meg ezeknek a lúzer gémereknek, hogyan kell csináni!

Hisaya Takabayashi: Oszt mennyi idő alatt hozzuk össze tesó? 1 év? 2 év?

Toshifumi Takizawa: Ranmaru tökét! Profik vagyunk! Egyetlen egy hónap alatt összedobjuk! Az lesz a címe, hogy Blue Remains! Meglátod komám, zabálni fogják!

2001. augusztus 23., egy nappal a Blue Remains megjelenése után...

Riporter: Most pedig tudósítunk egy Blue Remains című kínzó eszközről, melynek megnézése után mentőkkel szállítják kórházba az anime film áldozatait, akik a szemrák és agysejt pusztulás tüneteit produkálják. Bárkik is készítették eme animét, tuti, hogy bajba fognak kerülni.

Toshifumi és Hisaya kétségbe esett arca, miközben a tévét nézzik.

Toshifumi és Hisaya: Ó, vazze... mit tettünk."

Szegasztok!

2001 júliusában jelent meg a Final Fantasy The Spirits Within (magyarul a "Harc Szelleme") című animációs film, melyről sokáig nem tudtam, hogy animeként tartották számon. Bár lehet a film tartalmán vitázni, az kétségtelen, hogy egyike azon CGI filmek terén, ami szépen öregedett. Nem úgy, mint mai alanyom, a 2001 augusztusában megjelent "Blue Remains".

Ma a 2001-es Blue Remains anime filmtől írok nektek!

(Az eddigi összes írásos anime kritika itt olvasható)

blue_remains_2001_digital_media_factory_daac_corporation_movie.jpg

Sziasztok!

Kétség sem fér hozzá, hogy az Öngyilkos Osztag mellett az Örökkévalók ígérkezett az év legnagyobb dobásának képregényfilmes fronton, ugyanakkor már az első előzetesek is képesek voltak kellően összezavarni a Marvel rajongókat hiszen már azok is azt sejtették, hogy ez a film merőben más lesz mint az eddig ismert Marvel cuccok , és az utóbbi időben kiszivárgott Rotten Tomatos értékelések is inkább negatív visszhangot keltettek a filmnek és szinte minden  hozzászólás nem csak, hogy az év legrosszabb hanem általában a Marvel legrosszabb képregényfilmjének kiáltotta ki az Örökkévalókat letaszítva a Captain Marvel-t erről a trónról. Persze azt azért érdemes tudni, hogy ezeket a kommenteket javarészt olyan felhasználók írták akik anno azért képesek voltak kiverni a hisztit, hogy a 2016-os Öngyilkos Osztagot negatívan értékelték más felhasználók, éppen ezért érdemes ezektől elvonatkoztatni, nem kis részben azért mert  így a film megtekintése után világossá vált,hogy azért keletkeztek ezek a kommentek mert a butthurt és toxic Marvel fanok nem azt kapták mint eddig. Hanem egy tényleg, már alapjaiban is másabb filmet. Jöjjön tehát az Örökkévalók kritikája!

mv5bmtexzmvjy2itytazyi00mddllwflowitntjhmdrjmzq5zgy0xkeyxkfqcgdeqxvyodiyoteymzy_v1.jpg

 

"Japán Védelmi Minisztérium, valamikor a távoli jövőben...

Korrupt Maruya: Emberek! Nő a korrupció a rendőrségben, miközben a társadalmat egyre jobban terrorizálja már nem csak a bűnbandák, hanem a katonaság egyes frakciói is! Veszélyben a luxus fizetésünk! Tennünk kell valamit! Ötletek?

Agyhalott Kazuya: Mi lenne Uram, ha fognánk néhány veszélyes elítéltet és az életükkel zsarolva végeztetnénk el a piszkos munkát?

Korrupt Maruya: Kitűnő! Ellenvetés?

Erkölcs Hachi: Igen Uram! Szerintem ez egy hülye ötlet, ami max egy képregény rajzoló fejéből pattanna ki! Ráadásul ezzel nem hogy a korrupciót nem állítanánk meg, de még a jó hírünket is elveszítenénk!

Korrupt Maruya: Szóval nincs ellenvetés! Akkor beiktatjuk az Oedo Tervet!

Erkölcsös Hachi: Utálok itt dolgozni..."

Szegasztok!

Elnézést kérek, hogy megint nem voltam egy hosszú ideig, de sajnos valamiért igen sok technikai problémával kellett küzdenem. De most már itt vagyok, s egy igazi kis retro csemegét hoztam az akció műfaj rajongóinak!

Mai kritikámban az Oedo City 808 animéről fogok írni nektek!

cyber_city_oedo_808_1990_madhouse_ova.jpg

Sziasztok!

Pár évvel ezelőtt csináltam egy 5 részes videósorozatot amiben bemutattam Hosoda Mamoru addigi filmjeit és azok elkészülte után realizáltam is, hogy a rendező úr pályafutása egy egész szép karrierívet ír le. A kezdeti szárnypróbálgatásai után a Wolf Children és a Bakemono no Ko már sokkal biztosabb kézzel készült filmek voltak , ráadásul míg előbbi egy nagyon éles mondanivalóval bírt addig utóbbi egy vegytiszta mester és tanonc szintű fantasy volt két olyan karakterrel akik a szó szoros értelmében senkiben sem bíznak meg önmagukon kívül. Aztán jött a Mirai amivel nem tudom, hogy a fenét akart közölni a rendező de az a vegytiszta utálat amit az iránt a film iránt érzek még mindig nem múlt el.

Na és akkor bejelentették, hogy a rendező úr új animefilmen dolgozik. Egyrészt örültem neki, de azért a Mirai okozta kétkedés még mindig ott volt bennem és nagyon reméltem, hogy ezúttal a rendező úr odateszi magát a szó legszorosabb értelmében. Aztán nemrég megnéztük és azt kell mondjam, hogy Hosoda Mamoru nagyon odatette magát ezúttal!  Következzen a Ryuu to Sobakasu no Hime avagy más néven Belle című film kritikája!

unnamed_7.jpg

Sziasztok!

A mai napon érkezett a hír, hogy Takao Saito, a legendás Golgo 13 manga mangakája hasnyálmirigyrákban elhunyt. 84 éves volt.

00.jpg

Looney Tunes, vagyis a Bolondos Dallamok. Egy ikonikus rajzfilmsorozat, aminek minden része különálló szegmensekből állt más karakterekkel és helyszínekkel... többé-kevésbé. Gyerekkorom egyik legimádottabb sorozata marad. Aztán 1998 környékén láttam a Space Jam, magyarul a Zűr az Űrben című egész estés filmet, ami kilóra megvett. Aztán jött a Bolondos Dallamok: Újra Bevetésen, ami ismét hatalmas sikert aratott nálam. Mindkét filmet kazettára még fel is vettem, hogy állandóan megnézzem. Számomra viszont akkoris a Michael Jordan féle Space Jam maradt meg örök klasszikusként. Úgy voltam vele, hogy felesleges az élőszereplősdit erőltetni a Looney Tunesra, mert végleg kiaknáztak belőle mindent.

Aztán eljött 2020. Hollywood márcsak a nosztalgia gyalázások földje lett, mert annyi eredeti ötletük sincs már, mint a shounen iparnak. Ezt a hullámot a Space Jam se kerülte el és bejelentették, hogy jön a következő kosárlabdás darab, az Új Kezdet néven. Már akkor sejtettem, hogy a film egy raklapnyi aszott rohadt vizihulla lesz, amikor kijelentették, hogy Lola nyusziból deszkát csinálnak (mert nehogy már a gyerek egy rajzfilmes nyúlra reszelje a répát. WTF?) és Pepe le pici ki lesz vágva (ezt azzal indolkolták, hogy a nemi erőszak megtestesítője. Megintcsak WTF?!). Ám látva a filmet... szerintem a rendezőt és a forgatókönyírókat kéne kivágni a filmiparból lehetőleg örökre! Ez itt a Space Jam: Az Új Kezdet kritika, amivel egyáltalán nem leszek gyengéd és ízekre szedem. Spoileres lesz, de nem érdekel, mert ez a remek példája a filmszennyezésnek.


_315x420_fe83c77d1d195a5276688a990f702722ae6672590228f7f6d37b8eef8391b4ca.jpg

Sziasztok!

Mint ahogy már pár hasonló témájú animénél kifejtettem , én alapból kicsit szkeptikusan állok a romantikus vígjáték animékhez. Na nem mintha rossznak tartanám a műfajt de ezeknek az animéknek a minőségi felhozatala elég vegyes. Ezt a jelzőt ugyanis simán rá lehet aggatni az olyan tucat ecchi meg hárem animékre is amik másról sem szólnak minthogy a főhőst a köréje gyűlő 4-5 lány folyamatosan az ágyába akarja vinni. Az utóbbi 2-3 évben viszont mintha az alkotók rájöttek volna,hogy lehet ezt jól is csinálni hiszen az elmúlt időkben sorra jöttek ki a minőségi alkotások is a témában mint például a Tonikakuu Kawaii , a Wotaku Nii vagy a Horimiya , és persze ezelőtt is voltak jó animék a műfajban csak éppen azokat nagyítóval kell keresni. Mai alanyunk, a Shinigami Bocchan to Kuro Maid című anime is ezen műfajt képviseli. Lássuk is, hogy egy gyöngyszeme lesz-e a műfajának vagy egy orbitális bukása!

shinigami-bocchan-to-kuro-maid-visual-oficial.jpg

Sziasztok!

Köztény, hogy a 2016-os Suicide Squad nem jó film. Egy össze-vissza foltozott és toldozott videóklippre hasonlít leginkább amiben nincs egyensúlyban a humor és a komolyabb dráma,a főgonosz unalmas és komolyanvehetetlen és úgy általában semmi súlya és komolyabb tétje nincs az egész cselekménynek. Persze ezt ugyanúgy lehet mondani például a Halálos Iramban filmekre is, viszont itt mégiscsak arról a filmről beszélünk aminek az egyetlen feladata az lett volna, hogy visszaadja a DC rajongók hitét a franchiseban a BvS katasztrofális minősíthetetlensége után, de nem sikerült neki. Az egyetlen dolog amit viszonylag jól csinált az a szereplőgárda összeválogatása volt és nem mellesleg ott láthattuk először élőszereplősen Harley Quinn-t is, de ez sajnos keveset segített az összképen. A film hatalmas kritikai bukta volt, és így a Wonder Woman-re hárult a hit visszaadás feladata.

Aztán szakadás történt az univerzumban. James Gunn-t kirúgta a Disney, a Warner pedig azonnal lecsapott rá és felajánlotta neki azt a lehetőséget, hogy olyan filmet csináljon amilyet csak akar, és ő pontosan tudta, hogy mit akar és le is forgatta a saját verzióját a szuperbűnözőkből álló csapat kalandjáról ami idén mozikba is került. Hogy mennyire sikerült neki az ami 5 évvel ezelőtt beleállt a földbe? Hát így! Itt a Suicide Squad kritikája.

 

687474703a2f2f7777772e6b657066656c746f6c7465732e65752f696d616765732f323032312f30382f30352f323934417a5f6e6779696c6b6f735f4f737a7461672e6a7067.jpg

Sziasztok!

Ismét egy mangakritikával jövök nektek,méghozzá egy olyannal ami eredetileg nem is szerepelt a tervezett elolvasandó művek között, viszont mindenképpen muszáj volt pótolnom ugyanis egy már régóta tervezett videó alapkövetelménye volt ennek az elolvasása, ugyanis csak így lehet majd teljes véleményt alkotni a bemutatásra szánt műből.

Nem is húzom tovább az időt, jöjjön a Yakusoku no Neverland, avagy ismertebb címén a The Promised Neverland manga kritikája.

the-promised-neverland-vol-1.jpg

süti beállítások módosítása