Szegasztok!

Eredetileg csak holnap akartam írni egy kritikát, de felbukkant egy jelenség, melyen én és Ragna kollégám is igencsak felnéztünk.

Történt ugyanis, hogy kiderült, hogy nem is olyan régen a My Hero Academia egyik negatív karakterének a nevére fény derült, s nem volt benne köszönet, ugyanis a karakter neve utalás a második világháború során kegyetlenül megkínzott és emberi kísérleteknek alávetett, japánok által megölt kínaiakra, mely azért lehetett főleg groteszk, mert a karakter egy gonosz tudós.

Mivel a bunyós shonen mangakák 90%-a valamilyen séma és a karakter személyiségjegyeire való utalás útján nevezik el karaktereiket (lásd pl Hinata = napsütés, Rock Lee = Bruce Lee, Kurosaki nevében ott a fekete szó, Midoriya nevében ott a zöld szó), így nem tudom elképzelni, hogy Kohei véletlenül adta volna pont ezt a nevet neki.

Viszont a felháborodás nem csak a "rajongók" irányából jött, ugyanis a Kínai kormány betiltotta a My Hero Academia mangát és levetett az online polcokról emiatt. Kohei és a Weekly Shonen Jump vezetősége ugyan bocsánatot kért, de a tiltás fenn maradt.

 

Az ilyenek sajnos előfordulnak, valamint a mai politikailag igencsak érzékeny társadalom is igencsak érzékeny az ilyenekre. Habár a tiltást erősnek tartom (bár Kínában tiltottak be más terméket kevesebbért is), valamennyire megérthetőnek találom. A lényeg az, hogy Kohei és a kiadó bocsánatot kértek, megváltoztatták a karakter nevét is, szóval elméletileg mindennek helyre kellett volna jönnie... de sajnos nem. Az úgymond "rajongók" bebizonyították, hogy lehet még mélyebbre süllyedni hülyeség terén, s újra elkezdtek belerúgni Kohei bácsiba, mert.... néhány karakter születésnapja egy napra esik Hitler és más második világháborús személyekkel... s ezért egész nap támadják a mangakát twitter fiókján!

 

Az ember azt hinné, hogy nincs lejjebb a NaruSaku outrage eseménynél, ahol egy "szerelmi szál" miatt lángolt fel a fél internet, de nem, jön a következő hullám, mely elsodorja a józan észt!

Gondolkodjunk reálisan! 365 nap van egy évben, ebből csak az elmúlt 20-30 évben biztos van vagy volt legalább 3-4 millió ember a kb 7-8 milliárdból, akiknek ugyanarra esett a születésnapja, mint egy diktátornak vagy bűnözőnek, akkor ők most mit csináljanak? Aztán alapból ott a tény, hogy egy hosszú bunyós cuccban kb 200-500 szereplő van, szóval persze, hogy minimum egynek vagy kettőnek egy-egy ilyen napra esik a születésnapja. 

Arról nem beszélve, hogy ezek kitalált szereplők egy kitalált történetben, miért kell ilyenbe belekötni?! Valamint miért pont a My Hero Academia cuccnál? Miért nem rúgnak bele a Kinnikuman mangába vagy a JoJo's Bizarre Adventure mangába ennyi erővel? Mert nem mainstream cuccok?

Szóval habár a néven való felháborodást megtudom érteni valamennyire, de hogy már ilyenekbe kössünk bele, mint kitalált karakterek szülinapja, az már nem kicsit groteszk.

S nektek mi a véleményetek? 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr9015486244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balázs Szentpéteri 2020.02.22. 17:20:04

Hát igen. Ha hülyeségről van szó akkor az ember nem talál magának riválist a világon. Klasszikus esete egy mindenkinek megfelelni akarásnak és itt az eredménye. Úgy gondolom van némi igazságmagja az egésznek, de pontosan ettől veszélyes. Egyre csak rakják rá a rajongók a maguk hülyeségét és a viszonylag jó kezdeményezésből egy torzszülött valami lesz.

Ragnafan1992 2020.02.22. 19:35:13

Kifejtem a véleményem és ezzel egy időben felvállalom az ügyeletes seggfej szerepét, aki a frankót mondja meg, de kegyetlenül.
Ebbe mindkét fél hibás. Kezdjük a "fanokkal" (Azért van idézőjelben, mert ezeket inkább élettelen gyökereknek hívok.), akik kitalálták ezt a dátumos dolgot. Ezen agyatlan mocskok nem szeretik a művet, hanem csak meghallották a botrányt és még jobban ki akarnak baszni szerencsétlen alkotókkal. Ez nem egyedi eset, a Narutonál pl. sokan posztolták a közösségi oldalakra, ahogy a mangákat kidobják a kukába vagy égetik el csak amiatt, mert nem a hőn áhított kapcsolatuk jött össze. Kiábrándulni valamiből természetes eset, ám az, hogy ezt ennyire nyíltan és bunkó módon teszik, azzal csak magukat járatják le. És ez a neves dolog is csak arra enged következtetni, hogy az alkotók kezéből elveszik a szabadságot... ha az engedi.
És itt jön Kohei hibája, ami az Endeavoros balhénál is látszott, ám itt csúcsosodik ki: SOHA NE KÉRJ BOCSÁNATOT! Tudom, ez geciség a részemről meg az énkurvaanyámat stb., de töröld le a szádról a nyálat és gondolj bele: Ha nem kérsz bocsánatot, nem tudnak rajtad fogást találni. Ha tényleg bocsánatot kérsz, akkor folyton fognak baszogatni meg már a legkisebb köhintéseden is felháborodnak. Mielőtt bárki felháborodna ezen, van egy hírem a számára: A média mindig is ilyen volt. Én is kapom a művemmel kapcsolatban a negatív véleményt, de ez nem foglalkoztat. Az én írásom, az én döntéseim! Koheinek is ezt kéne követnie szerintem.

Frederick2 2020.03.21. 17:52:22

@Balázs Szentpéteri: @Ragnafan1992: Én meg azt látom, hogy egyre hiszterizáltabbak lesznek ezek a modern társadalmak. Ami nálam kiverte a biztosítékot, az a Stephen King körül legyártott műbalhé.

24.hu/kultura/2020/01/15/stephen-king-oscar-twitter-sokszinuseg-diverzitas-ava-duvernay/

24.hu/kultura/2020/01/28/stephen-king-oscar-dij-2020-jeloltek-feher-ember/

Azért szomorú, hogy a politika ílyen drasztikusan benyomult a művészet területére. S művészeknek kell Canossa-t járniuk, mea culpa-t nyomatniuk, csak hogy továbbra is alkothassanak, mint művész!

Szép Új Világ! :P :(
süti beállítások módosítása