Szegasztok!

22 év után, 2019 szeptember 15-én megtörtént a "lehetetlen".... Ash Ketchum, eredeti nevén Satoshi, megnyert egy pokemon ligát...

... és habár a fél fandom örül, a fandom másik része nem igazán tud teljes szívből örülni, ahogyan én sem tudok. Hogy milyen érzésem van? Kb mint az Angry Vide Game Nerd-nek a Nintendo World Championship videójában, mint amikor majdnem megkapta amiért évekig várt, csak hogy egy "utángyártott" változatot kapjon.

"- De Mangekyo! Ash Ketchum végre megnyert egy rohadt ligát! ÖRÜLJÉL MÁR!"

Próbálok, de nem tudok! Ugyanis hiába nyerte meg ezt a ligát, sajnos rengeteg ok van, amiért ez a liga egy szinten van az Orange ligával.

Hogy mik ezek az okok, ami miatt nem tudok örülni Ash eme győzelmének 22 év után sem? Nos, egy hosszú elemzésben fogom megírni, melyben természetesen maga a liga is górcső alá lesz vetve.

watch_pokemon_sun_moon_episode_139_english_subbedat_gogoan_0005_masolata.jpg

 

Maga a liga előtt lásuk magukat a tényezőket, melyek alapból gyengítik a liga iránt érzett hype vonatot.

1.Már maga a Sun & Moon széria is gyötrelmesen gyenge.

Bárkit, akit megkérdezel, hogy melyek a legjobb szériák a Pokemon animében mind az "Original", "Diamond & Pearl" és "XY & XYZ" szériákat fogják emlegetni. Az "Original" természetesen azért, mert az volt a legelső, az úgymond "alapkő". A "Diamond & Pearl" és "XY & XYZ" szériákat meg azért, mert eme szériákban voltak a legjobb történetszálak, a legjobban kibontakoztatva a karakterek, a humor is jó volt, ahogyan a csaták is és sok emlékezetes pillanatot tudtak adni a nézőknek.

Ezzel szemben mit kaptunk a Sun & Moon szériától? Túl sok és gyengén megírt karaktert, egységtelen történetszálakat amiknek sokszor értelmük nem volt, kevés csatát melyek többsége csapnivaló volt és a humor nagyon gyerekes volt, melyen sokszor a "vicces fejek" és a "paródiák" - nevezzük inkább utalásoknak - sem segítettek.

Eme hibák ismerősek lehetnek az anime rajongóinak, hiszen a "Black & White" széria is ugyanezekkel a hibákkal küszködött, s meg is lett az eredménye.

2.Ez az Ash Ketchum unszimpatikus és hatalmas visszalépés az előzőekhez képest.

Gondolom mindannyian emlékszünk még az "XY & XYZ" szériában látható Ash Ketchum karakterére. Vicces volt, ugyanakkor felnőttesebb is, karizmatikus volt és rendkívül tapasztalt, aki mindig törődött a barátaival és a pokemon társaival is. Végre elhagyta az alpári poénokat, mint az "Ashely" nevezetű lánynak való beöltözést és a gyerekes humort. Ennek ellenére megvoltak a dilemmái, amiket a barátaival együtt sikerült megoldani.

Ehhez képest milyen lett Ash a "Sun & Moon" szériában? Nos...

watch_pokemon_sun_moon_episode_6_english_subbedat_gogoanim_0001.jpg

watch_pokemon_sun_moon_episode_32_english_subbedat_gogoani_0001.jpg

05b.jpg

Szóval igen, EZ az Ash Ketchum nem csak elfelejtett mindent, de még újra elő is kerültek olyan idegesítő és kínos "viccek", mint az "Ashely" féle lánynak öltözés, a fenékcsóválás és ezt még megdobták olyan "apróságokkal", hogy EZ az Ash eleinte csak azért lógott együtt Sophocles nevű osztálytársával, mert fagyit akart enni, valamint amikor édesanyja jön meglátogatni az iskolába, akkor Rotom segítségével csalni próbál...

Ugye milyen szimpatikus ez az Ash? Nyilván olyan, aki megérdemelne egy liga győzelmet.

A pokemon csapata meg igencsak szegényes: egy Rowlett, egy Pikachu, egy Lycanroc, egy Torracat és persze kap egy legendás pokemont Melmetal képében pont a liga döntője előtti napon, csak hogy elsőnek vérezzen el. Ez a csapat valami nagyon gagyi!

3.Gyengén felépített riválisok.

Eme szériában Ash barátunknak három riválisa volt... melyből kettővel, Guzma-val és Hau-val egyetlen egyszer találkozott a liga előtt, ami valljuk be, igencsak gyenge. Paul (Diamond & Pearl) riválisával legalább 20-30 részben találkozott a nagy összecsapásuk előtt. Sawyer és Alain az "XY & XYZ" szériákban pedig szintén olyan 10-20 részen át találkoztak Ash-el a nagy Kalos Liga előtt. Gladion ugyan sokszor megjelent, de akkor is inkább a kishúga, Lilie miatt.

Emelet egyikük sem volt túl nagy fenyegetés Ash-re nézve. Hau és Gladion simán gyengék voltak, Guzma viszont egy hazugságra építette a "karrierjét", ami önmagában sokat elárul.

Szóval a Sun & Moon animében vannnak a leggyengébb riválisok, akikkel Ash valaha is megküzdött.

No de most, hogy megtárgyaltuk az "előzetes" dolgokat, nézzük magát az Alola ligát, melyről csak annyit, hogy nagyon alulmaradt az előző ligákkal szemben, kivéve talán az Unova ligát.

Jöjjön maga az Alola Liga

watch_pokemon_sun_moon_episode_129_english_subbedat_gogoan_0005.jpg

A ligára bárki jelentkezhetett, még azok is, akik semmit sem tettek le az asztalra.

Már itt elvérzett nálam az egész, mert most komolyan: hogy vegyem ezt a ligát az régiekhez hasonlóan komolyan, ha semmilyen kikötés nincsen? Itt akár Magdi Anyus is simán jelentkezhetett volna, ami valljuk be, igazságtalan nem csak Ash-el aki a játék Grand Trial kihívásait végigvitte, hanem azokkal is, akiknek soha nem sikerült bejutniuk egy ligára, mert pl nem tudták megszerezni mind a nyolc jelvényt, lásd a "névtelen tréner" a Kalos Ligából az "XY & XYZ" szériából.

A második csapás, hogy a Top 16-be kerülésért a 151 résztvevőnek egy Battle Royal harcban kellett megküzdeniük, ami több ok miatt is förtelmes volt:

1.Lehetett szövetkezni, így Ash és 5 haverjának sikerült úgy bekerülni a Top 16-ba, hogy csapatban dolgoztak, ami elég unfair azokkal szemben, akik nem tudtak szövetkezni.

2.Akkor is bekerültél a Top 16-ba, ha nem csináltál semmit csak meghúztad magad valahol, így került be a Rakéta Csapat is.

3.Az egészből nem lehetett semmit sem látni, max egy-lövéseseket, ami eléggé lehervasztó.

4.Tele volt ostoba viccesnek szánt dolgokkal, mint hogy valaki egy Magikarp-ot hozott, vagy a "Boruto" utalás.

Érezhető volt, hogy ez a "Battle Royal" ötlet a Dragon Ball Super "Tournament Of Power" koppintása akart volna lenni, csak sokkal gyengébben kivitelezve, hiszen ott valóban erős karakterek csaptak össze és jobban is volt kivitelezve. Itt viszont ostoba gag poénok, robbanások és követhetetlen akciók voltak, mindez egyetlen egy epizódba sűrítve.

Természetesen Ash - a haverokkal való összefogásnak köszönhetően - bekerültek a Top 16-ba.

watch_pokemon_sun_moon_episode_129_english_subbedat_gogoan_0007.jpg

Őszintén? Ilyen "Top 16" legjobb esetben is max egy fanfic író hozna össze! Hogy mi a problémám ezzel?

Kezdjük azzal, hogy Faba, Alolan Oak, James és Jessie comic relief karakterek, szóval az ő jelenlétük már alapból egy erős kérdőjel. Aztán ott van Sophoclas, Kiawe, Mallow, Lana és Lilie, akik az egész széria alatt (ez ugye olyan 130 rész a ligáig) jó, ha fejenként volt 4-5 komolyabb harcuk, azok többsége is unalmas volt.

Ezután kezdődtek a "főbb küzdelmek", ahol a Top 16-ban és Top 8-ban kizárólag egy az egy elleni küzdelmek voltak, majd a Top 4-ben kettő a kettő elleni harcok voltak, végül a döntőben három a három elleni harc volt. Igen, NEM VOLT FULL, AZAZ HAT A HAT ELLENI HARC EBBEN A LIGÁBAN! A legtöbb rajongó már itt ki volt akadva, hiszen régebben a Top 16-ban már teljes csapattal kellett harcolni, azaz hat pokemonnal.

De lássuk magukat a küzdelmeket kronológiai sorrendben.

Top 16

 I.Ash VS Faba

watch_pokemon_sun_moon_episode_130_english_subbedat_gogoan_0001.jpg

 Hogyan indítsunk egy liga Top 16 küzdelmet? Természetesen egy gag poénnal!

Faba csalással egy másik pokemont hívatott elő Ash csapatából - amiért szerintem már alapból ki kellett volna zárni Faba-t, főleg, hogy négy bíró is volt, szóval nem nagyon volt mentségük, hogy miért nem vették észre, ahogyan egy pokemon támadással csalnak.

Ezután jött a nagyon viccesnek szánt gag, ahol is Ash Meltan pokemonja megeszi Faba Hypno pokemonjának a hipnotizáló vackát, majd amíg az sírdogál, addig egyetlen ütéssel kiüti Ash.

WOW! Ugye milyen csodás küzdelem volt? Johto Liga, ahol a Top 16-ban Ash-nak az akkori legnagyobb riválisával, Garry-vel kellett megküzdenie? Hol van az már! 1/5

II.Guzma VS Ilima

Ez már egy jó harc volt, főleg a Mega Evolution és Guzma sötét stratégiája miatt. 5/5

III.Hau VS Alolan Oak (én csak így hívom)

Egy középszerű harc, amit gyorsan összecsaptak. 3/5

IV.Mallow VS Lana

watch_pokemon_sun_moon_episode_130_english_subbedat_gogoan_0006.jpg

 Nyugodtan ítéljetek el.... de életemben először éreztem olyan késztetést, hogy egy női anime szereplőt minden áron vaginán rúgjak úgy, hogy belerepül a Napba!

Mallow alapból ezüst tálcán kapott mindent az egész anime ideje alatt anélkül, hogy bármiért megdolgozott volna! A pokemonja a semmitől fejlődött tovább nulla edzéssel, a semmiből kapott egy legendás pokemont Shayim-t és bekerülhetett egy ligába anélkül, hogy érdemben csinált is volna valamit.

VISZONT! Csak azért, mert kiderült, hogy Lana pokemonja tud jég típusú támadást használni, fogja azt az elkényeztetett seggét és felakarja adni... ezzel a lépésével most nem csak a saját pokemonját és Lana-t (aki btw a legjobb barátnője) alázta meg, hanem mindenkit, akinek soha nem sikerült bekerülniük egy pokemon ligába, pedig többet tettek érte, mint ez a kis zöld mimóza virág életében valaha!

Természetesen nem adja fel, majd veszít Lana ellen, miközben megy az opening zene, mert valamiért úgy gondolták az alkotók, hogy ez egy kolosszális küzdelem... kár, hogy nem volt az. 1/5

V.Sophocles VS Mina

Semmi különös. Nem volt rossz, de ennyi. 3/5

VI.James VS Jessie (persze álnéven)

Még egy unalmas és siralmas, viccesnek szánt gag csata, ahol előre megbeszélték, hogy ki nyer, de James meggondolta magát és bealázza Jessie-t. Ezért fölösleges volt. 1/5

VII.Kiawe VS Acelora

watch_pokemon_sun_moon_episode_131_english_subbedat_gogoan_002_0002.jpg

 Újabb pillanat, amikor kiderül, hogy mennyire NEM követik az anime készítői az eredeti játékok mechanikáját!

Ugyanis a "Thief" az csupán a pokemonra külön ráaggasztott tárgyakat tudja ellopni, mint a gyógyító Item cuccokat meg hasonló, de semmi mást. Marowak csontja meg nem Item cucc, szóval ez amit itt csináltak nem kicsi átvágása a játékoknak.

A harc amúgy nem volt rossz, csak nagyon sokszor újrahasználtak ugyanazt a néhány animációt. 4/10

VIII.Gladion VS Lilie

"Bátyus, ne fogd vissza magad!" -> "Ok, ahogy akarod!" = REKT kishúg. Egy teljesen egyoldalú küzdelem, melyet egy olyan testvérpár vívott, ahol az egyiknek nulla harci tapasztalata volt. 1/5

IX.Ash VS Hau

watch_pokemon_sun_moon_episode_132_english_subbedat_gogoan_0001.jpg

 A legundorítóbb része nem csupán ligának, de az egész pokemon anime történelemnek.

Hau gyakorlatilag pépé verte Ash pokemonját, majd miután az padlóra került, jó sokáig a földön feküdt, s ugye ha az egyik fél áll a másik nem, akkor kiszámolják és vége a harcnak. Hau ezt a harcot meg is nyerte, amelytől Ash szégyenében lehúzza a kalapját...

VISZONT.... Hala, aki amúgy Hau nagyapja, kitalálja, hogy Ash nem kapott ki, mert habár ki lett számolva, Rowlett (Ash pokemonja) csak szimplán aludt, s csúnya dolog lett volna, ha csak ezért ki kap... s ezt egy olyan embertől jön, aki ugyanezért a saját Grand Trial idején kitiltatta ugyanazt a pokemont, mert elaludt....

Ez bárhogyan is nézem nem volt más, mint egy gusztustalan és unfair része, hogy a főhős nyerhessen! Ez után én már nem tudtam szívből szurkolni Ash-nek, hiszen itt is csak azért tudott tovább jutni, mert Hala-nak hála megváltoztatták a csata eredményét. 1/5, de szívem szerint 0/5

X.Gladion VS James

Gladion hülyére veri James-t. 1/5

XI.Sophocles VS Kiawe

Nem volt rossz csata. 3/5

XII.Guzma VS Lana

Guzma hülyére veri a kék hajú lolit. Ennyi. 2/5

XIII.Gladion VS Kiawe

A második legjobb harc az Alola ligában, itt a stratégiák is jók voltak, voltak benne jó ötletek és hangulata is volt. 4/5

XIV.Ash VS Guzma

watch_pokemon_sun_moon_episode_136_english_subbedat_gogoan_0001.jpg

 Ez a harc már akkor eldöntődött, mikor Guzma Golisopod-ja minden ok nélkül aktiválta a képességét, s Guzma másik pokemonját használta emberi pajzsnak az amúgy ő rá nem túl effektív tűz támadást... ami viszont szuper effektív volt a társára nézve, így az ki is dőlt...

Egy kis fact lecke: Golisopod képessége, hogy ha túl sok sérülést kap be, akkor az utolsó sérüléskor helyett cserél egy másik pokemonnal a csapatból. Nos, ezt valahogyan itt az animében Golisopod csak úgy aktiválta még azelőtt, még mielőtt a képesége aktiválásának a feltétele meglett volna... azaz a készítők megint tettek a játék mechanikájára, csak hogy ezüst tálcára rakhassák Ash újabb győzelmét. Elvégre így csak egy pokemont kellett legyőznie kettővel.

Itt kezdtem érezni, hogy Ash ezt a ligát ezüst tálcán fogja megkapni, mert ennyi mentőövet még soha senki sem kapott egyetlen animében sem.

Maga a harc már csak a fentiek miatt is elvesztette az értékét. 1/5

XV.Ash VS Gladion, avagy a döntő harc

A döntő! A harc, melynek a legepikusabbnak kellett volna lennie... ehhez képest abszolút alulmaradt nem csak a Kalos liga Ash VS Alan és Ash VS Sawyer harcaival szemben, de a többi fő rivális összecsapással is.

Itt már három pokemont használtak. Az első küzdelmet Gladion nyeri azzal, hogy legyőzi Ash "szupi" legendás pokemonját. Ezért kár volt adni neki. Ezután pikachu kiütti Gladion pokemonját, majd a következővel egy döntetlen lett. Így a végső harc egy Lycanroc VS Lycanroc lesz, ahol Ash egy olyan "trükkel" nyer, ami véglegesen fenékbe rúgja az eredeti játékok szabályait.

watch_pokemon_sun_moon_episode_139_english_subbedat_gogoan_0001.jpg

 S így lett Ash bajnok... szerencsével.... mentőövekkel... az eredeti szabályok felrúgásával és az ellenfél ostobaságának.... eléggé antiklimalitkus lett.

Szerettem volna, ha Ash valaha nyer egy komolyabb ligát, de nem ilyen áron. Úgy éreztem, hogy ezt a ligát csak azért kapta meg Ash, mert így akarták kiengesztelni a rajongókat, akik csalódtak Ash Kalos Liga veresége miatt, illetve mert így akarják a rajongókat visszanyerni. Mert hogy ez az Ash tuti veszítene korábbi riválisai és önmaga ellen, az biztos.

A liga amúgy igencsak megosztotta a rajongókat is. Sokan örülnek, de hozzáteszik, hogy jobban szerették volna, ha a Sinnoh ligát vagy a Kalos ligát nyerte volna meg. Vannak pletykák, miszerint itt akarják befejezni Ash kalandjait, s az új sorozat már új főszereplővel rendelkezne... de tényleg ez volna Ash útjának méltó vége? Egy gyerek liga, ahol Ash-nek bohócok, amatőrök ellen is csak úgy nyert, hogy segítették a készítők az útját?

gdsf.png

 Szerencsére a szériát nem kezdték el csak emiatt hülyére pontozni, elvégre attól még a széria bűn rossz.

Itt van pár komment, illetve reakció, leginkább angolul:

"Ash finally won the league but sadly it was the weakest league he ever participate. I'm still salty about him losing Kalos league when he had so many great pokemon..."

"LOL, what kinda league is this?? 3v3 in finals????? Anyone can enter??? It’s a bunch of 10 year olds fighting each other... even the girl with ONE Pokémon made it to top 16. After 22 years, this is the league that ash wins in? Lmao"

"Even if more than half of the contestants of the league were just average trainers, i still feel like ash's win is undeserved. Hau's fight was clearly bullshit, and to be honest also this last one was a bit forced ( i mean, twilight form lycanroc is supposed to be squishier than night form and yet it survived 4 counters and managed to defeat gladio's one with the tip of his fur). I understand that ash is meant to fight kukui again, but at this point i would have preferred seeing guzma win the league and then "redeem" himself against kukui"

"This solidifies this season as the worst generation of its timeline! God this whole SM thing was a disgrace! don't mind me, I'm just hella pissed when it would have been better if he won in the Kalos league which had more about Ash being a challenger from the get-go unlike here where it was mostly SoL school shiz.

Like others have said, this feels forced because they just wanted him to win the big one because the Pokemon series will take a huge turn for the next one and he may possibly be not the MC for it too so there's that, they had to let him win after all this time."

"He finally did it, but it feels empty........... Dunno the orange league felt more like an achievement than this. With the announcement of Shin Pokemon, I really hope that they didn't just give him the league as a way to end this. Because as much as Pokemon Sun and Moon has been a breath of fresh air, it's a horrible place to end the show.

I'm happy but at the same time feel empty and unsatisfied"

Szóval a liga maga szörnyű, ostoba és gyenge volt, mely eltörpül az előző pokemon ligákhoz képest.

De remélhetőleg ez a győzelem talán valaminek a kezdete lesz, mely változást fog hozni.

watch_pokemon_sun_moon_episode_139_english_subbedat_gogoan_0005_1.jpg

  

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr8115110782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ragnafan1992 2019.09.17. 17:18:59

Íme az én véleményem: Amikor azt hiszed, hogy ez a liga nem lehet gyerekesebb és szánalmasabb, akkor a ezen történet írói képesek megmutatni, hogy mindig van lejjebb. Pofátlan plot shieldek? Pipa!
A játék szabályainak teljes figyelmen kívül hagyása, amikor kritikus pontok vannak? Pipa!
Most komolyan, a Kalos Liga után már nekem fájt ez a szar és én még rajongó se vagyok.

Balázs Szentpéteri 2019.09.18. 08:35:00

Sziasztok!
Kimondottan élvezetes volt olvasni a kritikát.Bevallom én régen néztem a Pokemont de soha a büdös életbe nem akart sehova sem haladni,ezért rá is untam. Hála nektek rengeteg olyan animét néztem meg amik kifejezetten igényesek voltak.
Javasolhatom esetleg az Initial D kritikáját? Nemrég fejeztem be és értem miért egy kultikus darab.
Minden jót kívánok!
Tisztelettel:
Balázs

Mangekyo22 2019.10.23. 16:09:16

@Balázs Szentpéteri: Nagyon szépen köszönjük. :)
Az Initial D franchise darabjaival (manga, anime) már régóta szemezgettem, szóval nagy az esélye, hogy belekezdek, de nem tudom, hogy ha lesz belőle kritika, akkor mikor, mert egy kicsit szét vagyok csúszva. XD
süti beállítások módosítása