Kritika by xx18Rolandxx- X

2016.12.12. 14:38

Sziasztok!

Biztosan nem újdonság az a helyzet amikor csak úgy böngészitek mások animelistáit és aztán ránézünk egy random címre majd a borító és a sztorileírás alapján elhatározzuk, hogy megnézzük elvégre egy ilyen sztori elég kell, hogy legyen egy ütős kis anime végigviteléhez. Aztán elkezdjük nézni és valahol már kezdjük érezni,hogy ez nem egészen az amire számítottunk és a vége után felemás érzésekkel gondolunk vissza a látottakra. Nos mai alanyom az X esetében is ez a helyzet állt elő.

kamui-shirou-and-fuuma-monou-x-1999-28964948-1074-1600_1.jpg

Nagyon figyeljetek mer nem sok olyan anime van aminek ilyen összetett háttérsztorija van. Szóval volt anno egy Tokyo Babylon nevezetű Fantasy-Shounen Ai-Shoujo manga amit a CLAMP ( jaaaaajjjjj ne) csapata készített egészen 1990-től 1993-ig és összesen 7 kötet jelent meg belőle. Mivel a manga nagyon sikeres lett ezért készült belőle egy  2 részes  OVA sorozat a Madhouse jóvoltából illetve a mangának is lett egy folytatása X/1999 címmel ami 1992-től egészen 2003-ig futott és összesen 18 kötetet számlál. Mivel ez is nagyon sikeres lett így a manga 1996-ban kapott egy másfél órás és állítólag nagyon rossz filmadaptációt és egy OVA részt is 2001-ben. Aztán valakik úgy döntöttek, hogy ha már ennyi mindenen keresztül ment ez a szerencsétlen manga akkor kapjon egy sorozatot is. És BUMM! Így született meg az X anime amit szintén a Madhouse készített Yoshiaki Kawajiri rendezésében és 2001-től 2002-ig futott. A rendező úr neve nem ismeretlen hiszen anno ő rendezte a zseniális Ninja Scroll-t és a Vampire Hunter D animéket is.

A történet szerint két sárkányfaj vívja kegyetlen háborúját a földön. Vannak a Földsárkányok akik el akarják pusztítani az emberiséget és ezáltal megmenti a földet míg a másik oldalon az Égsárkányok az emberek megmentéséért küzdenek, a két faj vezetője pedig a Kamuik elrendelt végzetük szerint csodakardjaik segítségével fognak megküzdeni egymással.

Első számú főszereplőnk Kamui éppen visszatér szülővárosába, hogy megszerezze az egyik legendás kardot amelyet egy szentélyben őriznek és aminek vezetője a srác két gyerekkori barátjának Fuumának és Kotori-nak az apja.

x_081.jpg

Kamui ugyan nem kapja meg a kardot ám ekkor feltűnik a többi kiválasztott sárkány is illetve pár segítő is mindkét oldalról, hogy megkezdjék a háborút a föld sorsáért illetve Kamui akármennyire is szarik az egészre ( ez most halálkomoly) nem kerülheti a harcot a másik Kamui-val aki nem más mint gyerekkori barátja Fuuma.

x_069.jpg

Dióhéjban ennyi a történet ami azt kell mondjam, hogy első hallásra egy fantasy sorozatnak egyáltalán nem rossz. Van itt minden ami kell:

- Jó és rossz kiválasztott

- Mágikus erővel rendelkező társak

- Mágikus háború

- Csodafegyverek

Ezekből azért már ki lehet hozni valamit és így visszatekintve a készítők nem is végeztek annyira rossz munkát hiszen azok a részek amik a tényleges cselekménnyel foglalkoznak nagyon ütősek lettek ráadásul a két tábor érdekei és érvei nagyon jól árnyaltak és azért lássuk be, hogy erről a témáról nagyon hosszan el el lehet gondolkozni. A baj mindössze annyi, hogy erre a A 12. RÉSZIG KELL VÁRNI! Halálkomolyan ugyanis a sorozat nem 12-13 hanem 24 részes és a feléig kell várni arra, hogy a tényleges cselekmény beinduljon. Persze-persze az 1. felében is vannak azért a cselekményhez tartozó részek de a sorozat első fele egyrészt iszonyatosan időhúzó másrészt az egész arra megy ki, hogy Kamui-t vagy 10 részen keresztül sajnáltassák amiért az anyja meghalt. Ráadásul a történetvezetés is elég vegyes hisz mint már mondtam a cselekményhez tartozó részek érdemesek a figyelemre de a többi vagy csak arról szól , hogy mindkét oldal kizavar egy-egy embert megmurdelni vagy nyomatják a slice-of life-ot ezerrel és ha mindez nem lenne elég még romantikát is kapunk ami szerintem annyira hiányzott ide, hogy semennyire. 5-6 részt így simán ki lehetett volna vágni az egészből és így a sorozat sem lett volna annyira hullámzó. Mondjuk azért jó ötlet volt, hogy nem csak a rossz oldalon halnak a szereplők hanem a jó oldalon is.

A grafikáról csak annyit mondok, hogy CLAMP. Oké-oké én elfogadom ha valakinek tetszik a CLAMP-es karakterdizájn én személy szerint még mindig úgy vagyok vele, hogy ki tudnám kaparni tőlük a szememet mert itt is mindenki úgy néz ki mint egy anorexiás hernyó. De őszintén megmondva a látvánnyal nekem ez volt a legnagyobb bajom mert a karaktereken kívül minden más eszméletlenül jól néz ki a baj csak az, hogy egy-egy jelenetet annyiszor ismételtek meg, hogy olyan érzésem volt,hogy a Madhouse-nál lusták voltak új jeleneteket rajzolni így pedig amikor már 20-ik alkalommal láttam az álomjelenetet már a fejem vertem az asztalba tőle pedig grafika terén a sorozat hozza a Madhouse színvonalát.

x_013.jpg

A csaták is egész jók igaz olyan nagyon epic csaták nincsenek benne viszont ami nagyon szíven üti az embert, hogy a részeken át beharangozott és epicnek bejelentett főcsatát lerendezik kevesebb mint 10 perc alatt és egy olyan szájbarágós és elcsépelt véget írtak, neki, hogy attól köpni-nyelni sem tudtam igaz ez felírható annak, hogy a manga akkor még nem ért véget de akkor is.

Aztán a szereplőgárda. Na itt ugrik a majom a vízbe. Ugyebár két Kamui-t kapunk főszereplőnek. Az 1. Kamui..... anyám borogass. Olyan irtózatosan irritáló és idegesítő karaktere van neki,hogy az nem igaz. A 12.részig folyamatosan nyomja az emo műsort és folyamatosan vágja a  Batflack fejet ami önmagában is rossz lenne de mindezeket állandóan olyan epic pózba vágva csinálja mintha csak arra várna, hogy valaki lefotózza.  Kb Milla kisasszonyhoz tudnám hasonlítani az Ultraviola filmben. De ha mindez nem lenne elég ott van a jelleme és a háttérsztorija ami nem más mint:

bc76a415ef1d2a7909d659a0ebfbb63c88453abe5afc334c389da33d173bac1d.jpg

Igen! Ez a háttérsztorija! ( nyugodtan adjátok ki magatokból a dühötöket) És ha még ez se lenne elég kijelenti, hogy szarik az egész világra , ő csak a kardot akarja. Ez aztán masszív jellem. Igaz a sorozat 2. felére már fejlődik a jelleme de akkor is egy ilyen emós kreténnel kelljen szimpatizálniuk a nézőknek? Gimme a break..... A másik meg,hogy  igen ő a kiválasztott de semmiféle utasítást vagy képzést nem kap, hogy hogyan csinálja csak így yolozzon bele az egészbe és mentse meg a világot. Szóval Kamui olyan mintha a készítők egyszerűen megrajzolták volna de karaktert nem írtak volna hozzá. A másik Kamui azaz Fuuma se sokkal jobb az állandó " a végzet elkerülhetetlen" dumájával. De ez azért is gáz mert ha ezek a karakterek nem lennének ennyire egysíkúak akkor simán meg lehetett volna ezt csinálni úgy is, hogy érdekes legyen ez a felvetés. Aztán a mellékszereplők, na ott azért már egy fokkal jobb a helyzet.

x_049.jpg

Vannak köztük nagyon is szerethető karakterek mint például Sorata egy fiatal szerzetes vagy éppen Yuzuhira ak ugyan csak azért van,hogy legyen egy édességmániás csaj akit mindig meg kell menteni és úgy néz ki mint Natalie Portman a Leon a Profi-ban illetve beleszeret az ellenségébe aki egy majdnem 40 éves faszi aki az apja lehetne......

x_192.jpg

De mégis a legérdekesebb karakter Karen a tűzgyűjtó volt.

x_098.jpg

Miért is? Nos egyrészt mert a háttérsztorija egy jó kis ötvözete a Stephen King féle Carrie és Tűzgyújtó filmeknek másrészt meg...... ő egy hívő keresztény prostituált!  És ezzel ő lett a sorozat legérdekesebb karaktere is egyben  de most komolyan mert ezek ellenére is egy nagyon szimpatikus karakter az övé ellentétben Arashi-val aki a tipikus hideg,érzelemmentes csaj akibe Sorata szerelmes.

x_002.jpg

Kotori szerepeltetése szerintem teljesen felesleges volt igaz nem is szerepel sokat, Subaru szintén csak pofázik állandóan illetve ott van még Hinoto az álomlátó aki voltaképp az információs pult szerepét tölti be és a nővére akinek a karaktere állandóan kimerül a féltékeny picsa módban.

x_070.jpg

Az ellenfelek közül meg egyedül a cyberterrorista csaj volt az érdekes, a többiek mint csak 12+1 tucat emberkék. Tehát a főszereplő páros rettenetesen idegesítő és egysíkú míg a legtöbb mellékszereplő egész szimpatikus lett.

Az OST is elég elfogadható bár semmi extra akárcsak az ED viszont az OP nagyon fülbemászó lett és klippileg is nagyon jól néz ki.

És ezzel el is mondtam mindent. Igazából így azt tudom, mondani, hogy ez a sorozat  a csalódás kategóriába tartozik hiszen a történet adta magát és láthatóan a készítőknek is voltak ötleteik és a mondanivaló is megvolt de a baromi fárasztó időhúzás , a sótlan és idegesítő főszereplőpáros és a rettenetesen rossz töltelékrészek teljesen taccsra vágták az egészet, hogy az iszonyatosan összecsapott befejezésről ne is beszéljünk. Persze még ettől függetlenül is egyszer meg lehet nézni hiszen nem vérlázítóan rossz sorozat de sokkal jobb is lehetett volna.

X

-Idő: 2001-2002

- Stúdió: Madhouse

- Rendező: Yoshiaki Kawayiri

- Műfaj: Fantasy, Shoujo, Drama, Action

- Opening: ex Dream by Myuji

- Ending: Secret Sorror by Koizumi Kohei

- Hossz: 24 rész

Tetszett

- Átlagos de elfogadható a sztori

- A háttérgrafika és a csaták is jól néznek ki

- Karen , Sorata és Yuzuhira

- Nagyon árnyalt és érdekes mondanivalója van

. Zenék

- Opening és Ending

Nem Tetszett

- A történetvezetés iszonyatosan csapongó

- A 12. részig kell várni, hogy beinduljon végre a cselekmény

- A Főszereplő Kamuik idegesítőek és sótlanok

- A CLAMP-es karakterdizájn

- A nagyon összecsapott és iszonyatosan szájbarágós befejezés

Értékelés:

- Százalékban: 72%- Közepes

- Pontban: 7/10

Mára ennyi voltam Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr1912042557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása