Sziasztok!

A mai animét amit hoztam nektek nagyvonalakban úgy lehetne jellemezni, hogy fogjuk a Cowboy Bebop világát és szereplőgárdáját csavarjunk rajtuk egy tisztességeset és és végül szórjuk meg az egészet randomabbnál randomabb poénokkal és tálaljuk 24 részre vágva. A végeredmény pedig az Outlaw Star címre hallgató csoda lesz!

1209793-the-wintermute-hd-outlaw-star-picture.jpg

Az Outéaw Star eredetileg manga formában jelent meg 1997 és 1999 között a Young Jump magazinban Itou Takehiko illusztrálásában majd később 3 mangakötet formájában adták ki. Az animét pedig a Sunrise stúdió készítette 1998-ban Hongou Mitsuru rendezésében aki a Deltora Quest és a Tenkai Knights animéket is levezényelte. Műfajilag Komédia-Sci-fi műről van szó.

Az anime egy futurisztikus cyberpunk világban játszódik ahol is az emberiség meghódította az űrt, a különböző bolygókon mindenféle különös lények élnek és az emberek űrállomásokat építenek ki a különböző bolygókra . Főszereplőnk Gene Starwind minden álma, hogy profi űrhajós lehessen de egyenlőre ő csak egy átlagos szerelőmunkás ugyanakkor kis mellékesként fejvadászatokat és testőrséget is szoktak vállalni a segédjével Jimmel.

outlaw_star_084.jpg

Életük akkor fordul hatalmasat amikor egy rejtélyes nő bérli fel őket testőrnek nagy fizetség reményében ám hamar kiderül, hogy a nő egy hírhedt számkivetett Hilda és egy csomagot keres amit előzőleg egy csapat űrkalóztól ellopott.

hilda_melancholy.jpg

Meg is találják a csomagot amiben nem más van mint egy android lány Melfina aki képes egy nagy erővel rendelkező űrhajó irányítására.

outlaw_star_048.jpg

A szedett-vetett csapat menekül a kalózok elől miközben nagysokára meg is találják az űrhajót amit Melfina irányítani képes ám Hilda életét veszti így Gene megtartja a gépet és belőlük is számkivetett válik.Innentől kezdve a csipet-csapat különféle megbízásokat vállal el a nagy fizetség reményében mert éppenséggel egy szép kis adósságot is törleszteniük kell és ha ez még nem lenne elég akkor meggyűlik a bajuk a hírhedt Macdougall testvérekkel is illetve a kalózbandával is akik mindenáron vissza akarják szerezni Melfinát miközben a bandához csatlakozik egy hírhedt bérgyilkosnő és egy macskalány is. Na ez a szép vegyessaláta mit ne mondjak! Van itt minden ami egy jófajta kis sci-fi animéhez kell: Űrkalózok, Tökös főhős páros, Bazi nagy mechák, Droidok, Űrversenyek meg minden ami szem-szájnak ingere és meg kell hagyni a sorozat kezdése nagyon jól sikerült de aztán nagyon epizódcentrikus vagy éppen periódusos lesz vagyis a fősztori mellet kapunk 3-4 kisebb történetet amiket szintén amolyan 3-4 részben zavarnak le  és azok közt is vannak jobbak meg rosszabbak persze de ezek a mellélszálak sokszor annyira elborultak, hogy a főszál is már-már komolyanvehetetlennek tűnik mellette. Ugyanis a sorozat sokszor már-már átmegy paródiába sőt néha mintha önmaga paródiájába menne át és ez nem feltétlenül rossz de amikor a főszálra terelődik a hangsúly akkor meg iszonyat komolyan veszi magát és pont ezért hangulatilag a sorozat eléggé a 2 szék közé esik. Ez pedig baj mert így a sorozat abszolút nem tudja eldönteni, hogy most komolyan magát vagy sem. Persze el lehet szórakozni az időhúzó részeken mert a többsége nagyon szórakoztató de nagyon érződik a különbség a főszál és a mellékszálak között.

A grafika illeszkedik a 90-es évek stílusához , nagyon szépek a hátterek és csaták terén is kapunk 1-2 látványosabb akciót és nem csak az űrcsatákra gondolok itt, a bérgyilkosnő harca a végén igazán kellemesre sikerült. A karakterdizájn sem rossz igaz ami igaz itt is a Slayers 1.évadának hibája áll fennt vagyis, hogy a dizájn még a 90-es évekhez képest sem egy túl nagy eresztés de semmiképpen sem rossz.

outlaw_star_006.jpg

A humor meg külön megér egy misét. A humort főleg a mellékszálak szolgáltatják illetve a karakterek közti veszekedések amik nem feltétlenül rosszak de egy idő után már baromi fárasztóak. Viszont a paródiahumor egész jól működik ez főleg a pankrátoros részekben érződik nagyon.

60da685b0c60f34c9256b93a7bd34db6.jpg

Meg persze azért a fanservice humort sem szabad kifejteni bár szerencsére azokból nincs sok és azok sem Eiken Club szintű förmedvények.

640px-outlaw_star_23_39.png

Szóval igen a humor eléggé random tud beütni és nem is mindegyik jó de a többsége nagyon szórakoztató.

És akkor lássuk a szereplőket. Nos hát......., hogy is mondjam?  Nem feltételül azzal van a baj, hogy a karakterek eléggé egysíkúak hanem , hogy a többségük vagy totálisan nincs kihasználva pedig nagyon érdekes dolgokat ki lehetett volna belőlük hozni vagy pedig totál érdektelenek. Gene igazából a tipikus vagány ám aranyszívű rosszfiú karakter akinek el lehet nézni a hülyeségeit ám a háttérsztorijára kár volt időt pazarolni mert annyira sem érdekes, hogy beszéljünk róla. Jim teljesen az ellentéte, fiatal kora ellenére roppant okos és felelősségteljes ráadásul annyira pontosan kezelték a karakterét, hogy éppen nem csúszik át az idegesítő vonalon ami főleg a szinkronjának köszönhető (Matsumoto Rica ) .

outlaw_star_080.jpg

Aztán a mellékszereplők. Na itt esik bele a sorozat abba a bizonyos hibába amit az előbb is említettem. A mellékszereplők többsége ugyanis egyrészt rettenetesen egysíkú másrészt a nagyrészük totál kidolgozatlan marad. Ez főleg Melfinára igaz ugyanis ebből az érző android dologból semmit nem hoztak ki az égadta világon pedig a főszál voltaképp erre épül , a karaktere mindössze csak űrhajóüzemanyagként funkciónál. Aztán ott van Suzuka a bérgyilkosnő aki mondhatni a legkedvelhetőbb szereplője a gárdának de nagyon érződik rajta, hogy a sorozat nélküle is tudott volna működni és semmi szükség nem volt az ő karakterére. Igaz ami igaz az ő hátteréről meg semmit sem tudunk meg szóval ő csak úgy van min befőtt a spájzban.

outlaw_star_034.jpg

Mondjuk ha csak arra ment ki az egész, hogy a beleerőltessenek egy japán karaktert akkor az sikerült. Aisha pedig hát......a kép magáért beszél:

outlaw_star_027.jpg

Igen Aisha leginkább a comic relief karakter a sorozatban és voltaképp a szerepe is nagyjából ugyanannyi mint mondjuk Martinának a Slayers Next-ben vagyis, hogy legyen egy ellenség-barát karakter is (mondjuk arra ott volt Suzuka is ) akit baromi viccesnek szántak csakhát nagyon nem jött össze mert a csaj halálosan idegesítő jó azért legyünk korrektek 1-2 badass pillanata van. A többi mellélszereplő meg említésre sem méltó mert vajmi keveset szerepelnek. A gonoszok meg ahhhhhh......

ci_83570_1389208476.jpg

Az idősebbik Dougall tesó nagyon vagány meg minden de a másik abszolúte komolyanvehetetlen mint gonosz mert a 2. felére átmegy egy szerelmes pszichopatába és a szerepe onnantól kezdve ki is merül. A főgonosz meg.....

hazanko-03.jpg

Hát ez a dizájn.......a karaktere igazából 12+1 tucat de az istennek se akar megdögleni a sorozat folyamán.

A zenék se nem jó de szerencsére nem is rosszak. Az Opening kellemesen hallgatható míg az Endingek inkább semmilyenek.

Nos ez volna az Outlaw Star és így visszanézve eléggé felemás érzéseim vannak ezzel kapcsolatban. Maga a sorozat nem rossz, el lehet nézegetni a hülyéskedéseit meg a komoly részek is jók de minden egyes percben érződik rajta, hogy ebből jóval többet is ki lehetett volna hozni ha mondjuk el tudták volna dönteni, hogy komoly animét csinálnak vicces elemekkel vagy vicces animét komoly elemekkel. Egyszer azért mindenképpen érdemes megnézni mert azért el-elszórakozik rajta az ember de az értékelésénél még így is bajban vagyok.

Outlaw Star

- Idő: 1998

- Stúdió: Sunrise

- Rendező: Hongou Mitsuru

-Műfaj: Akció, Sci-Fi, Komédia

- Opening: Trough the night by Masahiko Arimatsu

- Endingek: Hiru no Tsuki by Akino Arai

                 Tsuki no Ie by Akino Arai

- Hossz: 24 rész

Tetszett:

- A történet maga nagyon érdekes

- Egész kedvelhető a szereplőgárda

- A látvány

- A csaták is egész jók

- A humor nagyobbik része nagyon jól működik

- Zenék

- Opening és Endingek

Nem Tetszett:

- A sorozat nem tudja eldönteni, hogy komolyan veszi magát vagy nem

- A fillerrészek miatt a főszál nincs rendesen kibontva

- A mellékszereplők nincsenek rendesen kidolgozva

- Az erős kezdés után hamar visszavesz magából a sorozat

- A karakterdizájn is elég suta

Értékelés:

- Százalékban: 75% - Közepes

- Pontban: 7.5/10

Nos ennyi voltam mára Sziasztok!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr8911733713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mykola · http://megosztanam.blog.hu/ 2016.10.10. 21:46:27

Szinte teljesen egyetértek. Én nem néztem végig mert nekem nem tetszik a főszereplő és nagyon sajnáltam hogy Hilda olyan hamar meghalt. Igazából számomra ő volt az egyetlen karakter aki érdekelt.
süti beállítások módosítása