Sziasztok!

Maffia. Ha csak említésre kerül ez a név akkor majdhogynem mindenki a Keresztapában látott dolgokra gondol először. Ez a dolog egyszerre rémiszti meg az embereket de ugyanakkor ott a bűnös kíváncsiság is az egész felé ami mindenkiben ott lapul hiszen az ember pont az olyan dolgok iránt tud a legjobban érdeklődni amit nem igazán ismer. Nem egy nagyszerű és zseniális film illetve sorozat készült már a témában, elég csak az előbb említett Keresztapára gondolni de ott van még a szintén zseniális Nagymenők vagy a Sebhelyesarcú vagy pedig ott van a Maffiózók című sorozat is. Az animék is hozzányúltak párszor a témához, ott van például a Hitman Reborn (bár az is tucat shounen)  a zseniális Black Lagoon  illetve a mostanában befejeződött Gangsta.

És hogy miért hoztam ezt fel? Nos azért mert a mai anime amiről írni fogok nektek szintén ezzel a témával foglalkozik, ráadásul egész jól...... az elején. Ez a Gungrave!

item127332_1.jpg

A Gungrave egy 2003-2004-es anime amit a Madhouse stúdió készített és ez nem egy manga vagy novel hanem egy játék adaptáció, ráadásul amennyire utánaolvastam egy nagyon sikeres játéknak az adaptációja. Az animét Tsuru Toshiyuki rendezte akinek mind a mai napi ez az egyetlen önállóan rendezett sorozata. Műfajilag Akció-Dráma-Seinen sorozattal van dolgunk.

A történet két fontosabb főszereplője két gyerekkori barát Harry és Brandon akik egy lepusztult városban élnek a barátaikkal és pitibb bűntényekből élnek és rendszeresen szétvernek egy-egy másik bandát.

fe94253634120055b836c4c5be5396ae1409955510_full.png

Életük akkor fordul nagyot mikor barátaikat az egyik rivális banda főnöke megöli és a bosszújuk után a két fiatal lehetőséget kap,hogy bekerüljön a Millenion nevű hatalmas maffiaszervezetbe amit a nagy tiszteletnek örvendő Keresztapa irányít. Mindketten be is jutnak ám teljesen más okokból: Harry hatalomvágyból míg Brandon egyetlen szerelme Maria miatt lép be.

love.png

Idővel mindketten egyre feljebb jutnak a ranglétrán , még a legszűkebb családba is bekerülnek ám Harry a hatalomvágya és a hirtelen jött pénz miatt egyre jobban kifordul önmagából, ez éket ver a barátságukba mígnem Harry teljesen elveszti az eszét és megöli Brandont és a Keresztapát is , illetve majdhogynem mindenkit aki az útjában van. És ha csak eddig tartana az anime akkor azt mondanám, hogy ez k@va jó. Egy tipikus de jól összerakott maffiás anime ez  ami jól használja fel a sablonokat. De sajnos itt nem áll meg a partivonat. Ugyanis évekkel később egy tudós feltámasztja Brandon-t aki újdonsült erejét és fegyvereit használva bosszút esküszik a szervezet és Harry ellen és ebben segítségére lesz Maria és a Keresztapa lánya Mika is.

500px-ggmika_srev.jpg

Igen innentől kezdődik magának a játéknak az adaptációja is. A történet nagy része ugyanis Brandon és Harry múltját mutatja be és láthatóan a készítők ebbe fektettek több energiát mert a 2. fele játékadaptációnak majdhogynem csapnivaló. Olyan az egész mintha szóltak volna a készítőknek, hogy gyerekek mi most egy játékadaptációt csinálunk, gyorsan legyen benne pár lövöldözés a játékból. Igen ennyi a játékrésze. Ami azért is szomorú mert a játékban az akciók bitangjók de erről majd később. Visszatérve a történethez , amint bejön a játékszál az egész így elkezd csapongani az egész és láthatóan nagyon nem tudja eldönteni, hogy mi is akar lenni igazából: Maffia anime, Szörnyölős anime vagy pedig Bosszúállós anime. Ezért is nagy csalódás ez a sorozat mert ha megmaradnak a maffia szálnál akkor alkothattak volna egy majdhogynem tökéletes animét ebben a témában , de az Orcmen-ekkel és Hellsing-es sztoriváltással olyan szinten cseszték el az egészet amire nem találok szavakat. És ez fáj de ugyanakkor nem lehet elmenni az mellet,hogy még így is baromi szórakoztató az egész.

A látvány ugyan kicsit javít a helyzeten. A háttérdizájn egy az egyben 10/10-es mert nagyon visszaadja mind a lepusztult város kilátástalan és veszélyes hangulatát mind a szervezet felszínes csillogását és pompáját. A karakterdizájn sem rossz bár néhányszor elég durván el vannak rajzolva a karakterek főleg Brandon. Viszont a harcok háááááát..........

gt_supernatural_being_capable_of_picking_up_and_throwing_a_car_5616938c9daace19f8e9c0cf874eeed2.png

Azt mindenképp  a javára kell írni a sorozatnak, hogy az emberek közti leszámolós harcok illetve a bérgyilkos akciók egész valósághűre sikerültek és még viszonylag izgalmasak is.Az Orcmanek elleni harcok viszont siralmasak. Olyan szinten dögunalmasak és semmilyenek, hogy azt elmondani is nehéz. Ha mondanom kéne egy ellenpéldát akkor azt mondanám, hogy a Hellsing 1. változatának bármelyik csatája übereli az összeset ami itt van. Az egész annyi,hogy jön Brandon Alucard féle változata és lepuffantja őket holott ezek a lények úgy voltak beharangozva, hogy OMG összasz@od magadat tőlük mert legyőzhetetlenek ( Ja legyőzhetetlenek mint Pain a kidobósban ) . Ráadásul csak úgy random módon van ellenük ellenszer. Ráadásul, hogy néznek már ki?

vlcsnap-2013-09-20-08h53m18s182.png

Ezeknél még a titánok is ijesztőbbek könyörgöm. Plusz teljesen komolyan vehetetlenek mert amint megjelennek mindenki tudja, hogy meg fognak dögleni előbb-utóbb. Szóval semmi értelme nem volt ezeket behozni.

Aztán a karakterek. A főbb karakterek annyira nem szörnyűek, igazából aki engem a halálba idegesített az Brandon volt méghozzá azért mert a sorozat 3/4-ben meg se szólal. Komolyan a teljes szövegkönyve elfért 3 db A4-es lapon. Helyette a körülötte lévő emberek közlik velünk, hogy ő most pontosan mit is akart volna mondani. És ez ne tudjátok meg, hogy mennyire irritáló tudott lenni. Harry az elején nem volt vészes, jópofa és vicces karakter volt az övé de aztán ahogy elkezd bekattanni egy már-már Yagami Light szintű jellemváltozást figyelhetünk meg. És pont ez az aminek történnie kellet, hiszen ez kb a valóságban is így működik. Ha valaki túl nagy hatalomhoz jut akkor előbb-utóbb beleörül az egészbe és Harry-n ez jól megfigyelhető ezáltal ő lett a sorozat egyetlen olyan karaktere akinek van jellemváltozása. Azért a mellékszereplőket is érdemes megemlíteni. Aki elég meglepő volt az a Keresztapa.

movingonup_zps3f62ec33.jpg

 

Nos milyennek is kell egy maffiavezért elképzelni?  Okos, agyafúrt, keménykezű és kegyetlen. Nos az itteni Keresztapa meglepően szimpatikus  figura. Végig úgy viselkedik mint egy gazdag nagybácsi de még így is a megjelenése igazi Don-os és végig árad is belőle ez az érzés és pont ez teszi nagyszerűvé a karakterét. Aztán ott van a főbb bérgyilkos Bunji, ő se rossz szereplő de a végére már nagyon nem tudtak mit kezdeni vele ezért csak úgy van. Aztán az igaz feketeleves.... a többiek.

gungrave_077.jpg

Harry emberei annyira röhejesek, hogy az elképesztő. Van itt egy elhízott TinTin, egy talpnyaló és baromi idegesítő kínai és Bunji. Ennyi. De mindegyikük annyira semmilyen jellemmel bír , hogy egy lepkének több személyisége van mint ezeknek. Aztán Maria a szerelmi szálat hivatott életben tartani, Mika pedig.... Mika annyira felesleges a sztoriban, hogy az elképesztő. Süt róla, hogy motivációs szálnak van itt, a szereplési idejének a 80%-át végigrinyálja és Brandon-t a családjának tartja. WTF. Egyszóval van itt 2-3 értelmesebb szereplő a többi mind kuka.

A zenék többsége nem rossz viszont az OP zene leginkább olyan mint amiket a liftben szoktak játszani felvonáskor. Az ending már ugyan egy fokkal jobb de az se nyerte el különösebben a tetszésemet.

Végső értékelésképpen azt tudom mondani a Gungrave-ra, hogy valamilyen szinten csalódtam ebben. Ha megmaradtak volna az első felében látott maffiaszálnál és hanyagolják az Orcmen-et és a többi marhaságot akkor fényévekkel jobb lett volna. Játékadaptációnak úgy pocsék ahogy van, és így már maga az anime sem tudja eldönteni, hogy mi is akar lenni. De mindezek ellenére unalmasnak egyáltalán nem az, egyszer érdemes megnézni de szerintem csak nézzétek Brandon haláláig. Utána már csak a lejtmenet van.

Gungrave

-Idő: 2003-2004

-Stúdió: Madhouse

- Rendező: Tsuru Toshiyuki

- Műfaj: Akció-Dráma-Seinen

- Opening: Family by Imahori Tsuneo

- Ending: Akaneiroga Moerutoki by Scoobie Do

- Hossz: 26 rész

Tetszett:

- A maffiás történetszál nagyon jó

- Szép a látvány

- A bérgyilkos akciók és a pusztakezes harcok is jól néznek ki

- Harry jellemváltozása

- A Keresztapa

-  Zenék

- Maffia animének az 1. fele majdhogynem kiváló

Nem Tetszett:

- Játékadaptációnak csapnivaló

-  Csapongó 2. fél

- Jellemtelen mellékszereplők

- Brandon

- Erőltetett szerelmi szál

- Az Opening és az Ending

Értékelés:

- Százalékban: 76% - Közepes

- Pontban : 7.5/10

Szerencsére 3 évvel később a kijött a Black Lagoon és ezáltal a Gungrave el is felejtődött. Ennyi voltam mára SZIASZTOK!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr78070502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása