Szegasztok!

Megérkezett negyedik nyereményjátékunk írásos manga kritika versenyének negyedik lelkes versenyzője, Bütyökkapitány, aki az érdekes nevű "I can't Understand What My Husband Is Saying" mangáról fog írni nektek.

(Pontosítás: végre kitudtuk rakni, s elnézést is kérünk a késésért, csak történt egy pár technikai gubanc, remélem nincs harag ;) )

Jó szórakozást az olvasáshoz, valamint továbbra is várjuk további lelkes versenyzőinket! ;)

"

Sziasztok, Bütyökkapitány vagyok!

            Az I Can’t Understand What My Husband Is Saying (旦那 が 何を 言っている か わからない 件) című seinen manga kerül most bemutatásra. 2011-ben adták ki az első számot, és eddig összesen négy készült el, az utolsó 2014 nyarán. Ugyanebben az évben indult útnak az anime adaptáció is, mely tavasszal kezdi második évadát. Írója Cool-kyō Shinja, műfaját tekintve pedig slice of life comedy. Interneten kerültek bemutatásra a számok, majd nyomtatásban az Ichijinsha jóvoltából jelentek meg. Maga a manga úgynevezett yonkoma manga, ami annyit tesz, hogy egy történetet négy panelen mesél el. Ilyen formában készült mangák például a Neko Rahmen, a Kill Me Baby, vagy a K-On!. Nem vagyok kimondottan nagy mangaolvasó, így az elemzésükhöz sem túlságosan értek, de megpróbálok valami kerek egészet összedobni.

kep_01.jpg

Szóval a történet egy fiatal házaspár körül zajlik, Kaoru, a 25 éves irodai dolgozó, és Hajime, a 23 éves otaku blogger körül (otaku: anime/mangafanatikus). Mivel négy képkockás történetekről beszélünk, kimondottan összefüggő sztorit nem tudok bemutatni, de az anime és manga alapján megpróbálok összerakni egy értelmesebbet. (Előre is elnézést, előfordulhat, hogy egyes elemek kimondottan csak az animében szerepelnek!)

            Hajime és Kaoru egy vak randin találkoznak először. Két teljesen eltérő karakter, egyikük a fanatikus, második gyermekkorát élő otaku, akit még nem csapott meg a felnőtté válás szele, az a típus, akinek nem sok barátnője volt, inkább a maga kis komfortzónáján belül élte eddigi életét. (Tegye fel a kezét, aki máris azonosult a karakterrel.) A másik pedig a már-már felnőtt, érettebb gondolkodású, láncdohányos, és enyhén alkoholista, de szorgos nő, aki képtelen megérteni (ekkor még leendő) férje rajongását, és mintha érezné, hogy nem illenek össze, mégis kellemes melegség árasztja el, mikor együtt vannak. Pár hónap randizás után megtörténik a lánykérés, amit a lány nagybátyja, Tadashi, aki egyébként olyan, mintha apja lenne, nem néz jó szemmel. Mégis megköttetik az életre szóló kapocs, és a két ember egy különös pár lesz, akik bár különböző világokban élnek, elképesztően szívmelengető módon egészítik ki egymást. Mellesleg hogy lehet Hawaiion tölteni úgy a nászutat, hogy effektíve csak d*gtok?!?

kep_02.jpg

A két fiatal belecsöppen a nagybetűs életbe, ahol mindennapi megpróbáltatásaikat immáron közös erővel igyekeznek legyőzni, még ha ez sokszor az egymáson való eligazodást is jelenti. Nehéz lenne leírni azt a kémiát, ami a két szereplő között van, de az biztos, hogy papíron ilyen erős zsigeri szerelmet még sosem láttam, de megkockáztatom képernyőn sem. Nem túlzok, ha azt mondom, egy álompár, olyan amilyen mindenki szívesen lenne élete párjával, és mindezt nem a cukormázas agyonidealizálással érték el, egyszerűen azzal, hogy szinte tökéletesen hétköznapin ábrázolták a kapcsolatot. Aki olvasta/látta már a mangát/animét, pontosan tudhatja, hogy miről beszélek. Minden férfiasságomat összeszedve jelentem ki, hogy egy végtelenül aranyos történet, végtelenül aranyos szereplőkkel, és személy szerint ilyen kapcsolatot kérek most azonnal, ide a kezembe, plíz. :D

            A többi szereplő karaktere messze nem ilyen erős, és ennyire kidolgozott, mint a két főszereplő, bár nyilván ez a történetek rövidségéből kifolyólag érthető is. Azért pár mondat erejéig fussunk át rajtuk is.

            Első körben itt van Hajime fiútestvére, Mayotama. Kora ellenére meglehetősen érett, és perverz gondolkodású fiú, és persze menthetetlenül meleg. Szabadidejében BL mangákat rajzol, szeret lánynak öltözni, és eskü mikor először megláttam az animében, meg nem mondtam volna, hogy fiú (BL: Boys Love). Nagyjából mint Haku a Narutoban. Mayo előszeretettel járkál testvéréhez, és langyi beütése ellenére Kaoruért mégis oda van. A Hajime vonalon tovább haladva itt van még Miki, aki szintén otaku, és ő intéz munkát Hajime-nek, mikor az felhagy a blogolással, és rendes életet próbál kezdeni, hétköznapi munkával. Kaoru részéről itt van a már korábban említett Tadashi, a nevelője, aki profi séf, és kimondottan jól bánik a késekkel, amely tudományát nem fél fitogtatni. Két volt iskolatársa is fellép olykor a színen, amikor lelki, vagy erkölcsi tanácsadásra van szüksége.

            A következőkben jöjjön egy kis ízelítő a mangából. Szám szerint két képnégyes.

kep_03.jpg

kep_04.jpg

 

Ahogy már említettem, nem sok mangát olvasok, így a technikai részletekhez kimondottan hozzászólni nem tudok. A rajzok szerintem rendben voltak, külön tetszett, hogy a szereplők ugyanúgy néztek ki, mint az animében, ami néhány mangában, melyekbe belekezdtem, kimondottan zavart. Olyasmi érzés lehet ez, mint egy sorozatot szinkronizálva elkezdeni, majd felirattal folytatni. Nehéz átállni, de az emberben mégis ott pislákol az a kis öröm, mikor a két szinkronhang szinte megszólalásig (értitek) hasonlít.

            A következő gondolat némi SPOILERT tartalmazhat azok számára, akik szeretnének ezzel a remekművel közelebbi kapcsolatba kerülni!

            Az animében megszellőztetik a gyerekvállalás gondolatát az utolsó részekben, a legutolsó rész pedig konkrétan arról szól, hogy Kaoru terhességi tesztjei sorra pozitív eredményt mutatnak, így nem csodálkoznék, ha a második évadra új szereplővel bővülne a „stáb”. Ezzel azonban a mangában nem találkoztam, meglehet azért, mert a negyedik számot még nem volt érkezésem elolvasni, minden esetre kíváncsian várjuk a fejleményeket.

            Minden korosztálynak, fiúknak és lányoknak egyaránt tudom ajánlani mind a mangát, mind az animét. Előbbit mindenestől nagyjából negyed óra alatt ki lehet olvasni, utóbbi pedig 13 darab, egyenként 2-3 perces részből áll eddig, szóval akár a kettő egyszerre is simán fogyasztható. Még a mangáktól és animéktől ódzkodóaknak is bátran ajánlom, sőt, barátnővel, baráttal kimondottan értékes és hangulatteremtő időtöltés lehet.

            Szeretnél egy könnyed kikapcsolódást? Esetleg letört vagy? Szerelmi bánatod van, vagy magányosnak érzed magad? Szimplán unatkozol, és nem tudsz mit kezdeni magaddal? Mire vársz még? Kapd elő az internetet, és ess neki ennek a kis ékkőnek az animék és mangák tengerében! Ígérem, feltöltődött lélekkel, és boldogabban fogsz felkelni az ebook olvasó, vagy a számítógép elől!

kep_05.jpg

Végezetül pedig az elmaradhatatlan „pontosítás”:
Rajz: 8/10
Történet: 10/10

Köszönöm a figyelmet!
2015.01.14.

"

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr177163563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

butyokkapitany 2015.02.12. 17:45:46

Köszi szépen, semmi gond :D Bár ha olyan jellegű volt, írhattatok is volna nyugodtan :D Ha meg nem, akkor örülök hogy sikerült megoldani ;)(Hah, itt jól írtam a dátumot xD)
süti beállítások módosítása