Sziasztok!

Most, hogy már szinte mindenki kiheverte a karácsony és a szilveszter fáradalmait ideje visszatérni a dolgos és szürke hétköznapok világába. Na dehogy jobb kedvre derüljetek elhoztam nektek a Pandora Hearts című animének a kritikáját.

pandora_hearts_412520.jpg

A Pandora Hearts az azonos című manga alapján készült, amit Mochizuki Jun írt és rajzolt 2006-2014-ig és ami a Gfantasy magazin hasábjain jelent meg. A manga isszonyat népszerű lett, ezért 2009-ben képernyőre is került az anime, amit a Xebec stúdió alkotott meg ,akiknek a listájában főképp minőségtelen fanservice animék szerepelnek, de volt egy fogyasztható Shaman King-ük, egy egész jó kis Negima franchise és a tavalyi év egyik legbénább adaptációja, a Tokyo ESP is. A rendező személye pedig Kato Takao volt, aki a Busou Renkin, az Upotte! és a Rockman. EXE sorozatokat is levezényelte. Műfajilag az anime egy fantasy-shounen akarna lenni. Előljáróban ennyit, lássuk az animét.

A történet valamikor a viktoriánus 19-ik században játszódik egy olyan országban, amelyet a 4 Hercegi Család irányít. Főszereplőnk Oz a Bezarius család legidősebb gyermeke történetünk elején tölti be a 15-öt és egy ceremónia keretén belül készülnek őt felnőtté avatni, ám a ceremóniát nem várt események zavarják meg.

latest.jpg

Beteljesedik egy régi jóslat, megjelenik néhány csuklyás alak akik, az Abyss legaljára taszítják a srácot, ahol találkozik egy különleges lánnyal, Alice-el (igen ha már viktoriánus kor akkor miért ne lehetne Alice a neve ), aki egy úgynevezett Chain, azaz egy Abyss-beli szörnyeteg, aki csakhamar szerződést is köt a sráccal, így mindketten kijutnak az Abyss-ból.

pandora_hearts_006.jpg

Némi kis bemelegítő harc után egy másik család tagjai, Sharon és különös szolgálja Break, befogadják a furcsa párt, akikről kiderül, hogy egy Pandora nevű szervezet tagjai, akik az Abyss-t és a Chain-eket tanulmányozzák és innentől indulnak be úgy igazán az események, amik elég sok szálon futnak. A Főbb szál az Abyss-ből szökött és emberekkel szerződést kötött Chain-ek levadászása, a 2-ik szálon Alice akarja az emlékeit megtalálni és a 3-ik szál pedig azon dolgok kiderítése körül zajlik, hogy mi is áll egy 100 évvel ezelőtti tragédia mögött.

Igen, ez maga a keretsztori, egy több szálon futó történet, amik időnként kapcsolódnak ugyan egymáshoz és elsőre még érdekesen is hangzik, de aztán pár rész után nagyon beüt a krach. Merthogy annyira túlbonyolítják és szerteágaztatják az egészet, hogy szinte lehetetlen követni az eseményeket. Plusz habár a történet elsőre nem tűnik rossznak, nagyon hamar rájöhetünk, hogy voltaképp ez is az a bizonyos fantasy anime, amiben egy magát átlagosnak tartó srác egy misztikus erővel rendelkező csajt kap, társul és együtt harcolnak, ilyen például a Fate/Stay Night vagy a Shana is. De ebből még így is ki lehet hozni egy tisztességesnek mondható animét nem? Nem? Nos a végeredmény elég felemás, ugyanis a sorozat annyira misztikus és titokzatos akar lenni, hogy végül ebbe fullad bele, van benne pár egész érdekes fordulat, de a legtöbb fordulat inkább az animeklisék totál hülyéknek című könyvből van összeollózva. De e téren inkább a stúdió a hibás, mert alig a negyedét dolgozták fel a mangának és ezt kellet 25 részbe belerakni, de így viszont pont ott ér véget, ahol végre válaszokat kapnánk a legtöbb miért-re. Pont ezért ilyen téren az anime elég nagy űrt hagy saját magában és a nézőben is. Ez az egyik ok amin elhasal anime, a másik pedig a látvány.

pandora_hearts_022.jpg

Gyerekek, POCSÉK. Nem is pocsék, egyszerűen minősíthetetlen. Ennél szebb animék készültek a 2000-es évek elején. A Love Hinának szebb látványa van, mint ennek, pedig az 9 évvel korábbi Xebec termék. Jó, azért a korrektség jegyében elmondom, hogy az Abyss nem néz ki rosszul, de valszeg azon se agyalhattak sokat, inkább csak kitaláltak valamit, amibe beledobtak egy csomó ijesztő babát. Nem hittem volna, hogy a Black Rock Shooter-t még fel fogom hozni pozitív példaként. Az ottani Sötét Világ rohadt jól lett megcsinálva, szürreális, sötét hangulatú és az ott jól is nézett ki. Viszont nem csak a háttérgrafika okoz csalódást, hanem a karakterdizájn is. Annyira semmitmondóan néz ki mindenki hogy az már fáj. Jó, azért Alice B-Rabbit módja tényleg jó lett...

pandora_hearts_004.jpg

Most nem azért, de egy kaszás fekete nyúl önmagában halálian néz ki. Sajnos rajta kívül a többi szörny kinézete is elég silány....

pandora_hearts_037.jpg

Mindegyikük el van intézve nagyra nőtt hernyókkal, pókokkal meg sünikkel. Ez minden csak nem ijesztő kérem szépen.Sajnos a csaták sem épp leblilincselőek annak ellenére, hogy jól meg vannak csinálva. Azt meg ugyebár meg se kell említenem, hogy a férfi szereplők olyan szinten bishik, hogy ha elmennék egy melegbárba akkor  tuti 3 numerát összehoznának 1 estére.

Ezenkívül még a szereplők is mind oltári nagy klisék, az egyetlen szereplő, akit tényleg meg lehet kedvelni, az Alice, már csak a jelleme miatt is, ami elsülhetett volna rosszul is, de végül ő lett a sorozat egyetlen szerethető karaktere. Na de akkor milyenek a többiek?

667f0f009b28a5571f1df8f08c77224b.jpg

De mennyire, hogy azok. Oz egy totál életképtelen gazdag kölyök, aki részenként legalább 10 percet mély lelkizős drámával tölt ki és ezek ne tudjátok meg mennyire idegesítőek, aztán ott a szolgája Gilbert, aki ha nem akarta volna a 25 rész alatt kb 10-er ki@ni őt akkor egyszer sem, Sharon-nak alig van jelentősége, Break még az érdekesebb karakterek közé tartozik, de sokszor ő is átlépi azt a bizonyos határvonalat. Aztán ott van a főgonosz jelölt is Vincent, na ő volt az akivel totálisan nem tudtak mihez kezdeni, pedig többet is ki lehetett volna hozni a karakteréből.

sad_vincent.jpg

Van még 1 fontosabb szereplő a Chesire Cat ( erre még visszatérek ), na ő is a jobb karakterek közé tartozik annak ellenére, hogy a háttérsztorija elég száraz, de a kinézete is tényleg nagyon jó lett.

cheshire-kun89.jpg

Persze nincsenek szereplők háttérsztorik nélkül ugyebár. Azt már nem is ecsetelem, hogy mekkora klisé mindegyik, de az velük a baj, hogy nincsenek kihasználva, de ez ugyanúgy vonatkozik a töredék információkra is. Például megemlítik, hogy a 100 éves tragédia felbujtója nem halt meg, de ezzel a ténnyel semmit nem kezdenek később, akkor meg mi értelme volt megemlíteni? De amúgy ez a Pandora szervezet sincs rendesen kihasználva, de annyira, hogyha időközönként nem említenék meg, akkor meg is feledkezhetünk róluk. Az anime topzódik a kihasználatlan infórmációkban, ezért amúgy megint a stúdió a hibás, mert ismétlem, ott hagyták abba az egészet, amikor végre kezdene érdekes lenni az egész.

Akkor visszatérve az Alice és a Chesire Cat nevek miértjére. Nos alighanem a mangaka az Alice Csodaországban című könyv hatására írta meg ezt a művet és ültette át a mű jellegzetes karaktereit és vonásait. Beismerem, hogy ezt nem tartom rossz ötletnek, hogy egy népszerű könyv szolgáljon egy anime vagy manga alapjául, de akkor azzal kezdeni is kéne valamit nem csak beleültetni az egészet egy oltári nagy kliséhalomba. Már maga a könyv is egy nonszensz drogos látomásra hasonlít leginkább, ami nem meglepő, elvégre állítólag Lewis Caroll erős ópiumos befolyás alatt írta meg a regényét. Egy ilyen mű megéri, hogy alapjául szolgáljon egy mangának és animék, de nem ilyen keretek között.

De azért nem kell elkeseredni, egy dolog van ami megmenti az animét azok pedig a zenék. Amik egytől egyik 10/10-ek. A háttérzenékért Kayiura Yuki felel aki már nem egyszer bizonyította a tehetségét és itt sem okoz csalódást, a Bloody Rabbit song messze a legjobb theme dala a sorozatnak, még ha túl sokat is használják. Az Openinget Yuki egyik bandája a FictionJunction adja elő és egy nagyon is az animéhez passzoló dalt adnak elő, az első Ending is kifejezetten jó, de a 2-ik az csapnivalóan rossz.

Hát ez volna a Pandora Hearts és őszintén megmondom, hogy amennyit szemeztem vele akkora fiaskó lett a vége. Sokkal többet vártam tőle és mindössze a felét hozta annak. Egyszer nézhető, de felejthető darab, inkább ajánlom a mangát, mert az legalább mindenre választ ad (az más kérdés hogy milyen módon).

Pandora Hearts

-Idő: 2009

-Stúdió: Xebec

- Rendező: Kato Takao

-Műfaj: Fantasy-Shounen

-Opening: Paralell Hearts by FictionJunction

-Endingek: Maze by Savage Genius

                Watashi wo Mitsukete by Savage Genius

-Hossz: 25 rész

Tetszett:

-Nem rossz az alaptörténet

-Alice és Chesire Cat

-A látvány néhol egész jó

- Van benne 1-2 jó csata

- Zenék

-Opening és az 1. Ending

Nem Tetszett:

-A történet nagyon túl van bonyolítva és túl szerteágazó

-A többi karakter rettenetesen idegesítő

- Nagyon hamar megy át kliséhalomba

- Úszik a töredékinformációkban és a kihasználatlan lehetőségekben

- Borzalmas a látvány

- 2. Ending

Értékelés:

-Százalékban: 67%-Közepes

- Pontban: 6.5/10

Mára ennyi voltam SZIASZTOK!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr297037383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Near93 2015.01.05. 20:06:36

http://vs.hu/magazin/osszes/scarlett-johansson-lesz-a-ghost-in-the-shell-szexi-kiborgja-0105#!s1

A blog számára egy kihagyhatatlan közlendő. Igazából nem tartozom azok közé, akik szerint egy animéből nem lehet filmet csinálni. Ebből lehetne egy fasza filmet, csak ne kúrják el.

xx18Rolandxx 2015.01.05. 22:48:52

@Near93:

Köszi hogy szóltál, holnap majd írok róla egy-két gondolatot.

LinSeymour 2019.07.02. 10:56:35

Nyilvánvalóan tudni kell, mi kinek való. Aki a harc jelenteket szereti és csak azok éltetik ez az anime nem nekik való. Viszont! Akik esetleg képesek átérezni a mondatok vagy történések mögötti érzelmeket, azok rájöhetnek, mennyire fantasztikus animéről, illetve mangáról van szó. Az animét egy évvel a manga elolvasása előtt néztem meg, szóval kijelethetem, ha nem is a mai fiatalságnak szól, ez az egyik legzseniálisabb anime a földön. (Csak nem a "legmenőbb" jeleneteket kell benne keresni, hanem lelkileg felérni a történethez, hogy az átadhassa a mondanivalóját.)

Köszönöm a kritikádat!
süti beállítások módosítása