Szegasztok!

Ma Tomlion toppan be hozzánk hosszú idő után, hogy beszámolót tartson nekünk egy újabb Detective Conan filmről! ;)

Jó szórakozást!

"

Conan a detektív - Az évszázad utolsó varázslója
 
Angol cím: Detective Conan - The Last Wizard of the Century
Német cím: Detektiv Conan - Der Magier des letzten Jahrhundert
 
 
Köszöntök minden kedves olvasót, én TomLion vagyok. Hosszabb szünet után után végre elkészültem a 3. Conan filmnek a kritikájával, aminek a címe "Az évszázad utolsó varázslója". Ezt a filmet kisebb áttörésnek is nevezhetjük, mert itt szerepel először Hattori Heiji, Kazuha Toyama, Haibara Ai és Kaito Kid. (Néhány perc erejéig még Takagi nyomozó is feltűnik.) A film 1999 április 17-én jelent meg a Japán mozikban.

Film_03-Cover.jpg

A történet ott kezdődik hogy Kaito Kid egy híres gyűjtemény egyik darabját szeretné ellopni a Romanov család egyik ritka értékes darabját, az "Emlékek tojását”. Állítólag valamilyen titok lappang a tojás elkészítését illetően, mert a gyűjtemény többi darabjától eltérően ezen a tojáson nem értékes gyémántok vannak, hanem üvegek. A fő kérdés az, hogy miért készült el ez a tojás? Mivel a tojás a Suzuki család tulajdonában van, a védelmére kell Mouri Kogoro, így Ran, Conan és Sonoko társaságában Oszakába mennek, hogy megvédjék az értékes műkincset. Itt csatlakozik hozzájuk Heiji és Kazuha is. Eljön Kaito Kid ideje, de lopás közben a rendőrségen kívül másik ellenfele is akad, aki egyszerűen lelövi a tolvajt. Kid eltűnik, a tojás szerencsére épségben marad, s a kutatócsoport újabb nyomokat találva igyekeznek végérvényesen megfejteni a tojás rejtélyét. Arra nem számítanak, hogy egy titokzatos idegen, a Skorpió is köztük van, s sorra öli meg a számára nem kívánatos személyeket, mégpedig úgy, hogy az áldozatainak a jobb szemére céloz. Az események közepette Ran erősen gyanakszik arra, hogy Conan nem más, mint Shinichi és kérdőre is vonja a fiút. Mi van Kaito Kiddel? Kideríti Ran Conan titkát? Mi az "Emlékek tojásának" a titka?

Film3_1.jpg

A történetre egyáltalán nem lehet panaszunk. Alapból nagyon szeretem az ilyen rejtélyes kincsekről és kastélyokról szóló történeteket, amik tele vannak titkokkal és (bizonyos esetekben) csapdákkal. Szóval maga a rejtély, ami a tojás körül forog nagyon jóra és érdekesre sikerült. Mivel Kaito Kid is szerepel a filmben ennek köszönhetően még érdekesebb az egész film. Az animáció nagyon sokat fejlődött az előző filmekhez képest, de leginkább az effektek terén. Például a fényjátékok, és az árnyékolások amik a filmben előfordulnak nagyon szépre sikerültek. Sőt (!) tettek kísérleteket a 3d-s látvány kihasználására is. Ez nem fordul elő sokszor, mégis jó nézni azokat a néhány másodperces 3d-s jeleneteket. A karakterek kinézete is kezd egyre karakteresebb lenni. Már nem annyira kerek az embereknek az arca, mint korábban. Látszik, hogy a látványra már több időt fordítottak a készítők.

Film3_2.jpg

Most jöjjenek a negatívumok. Sajnos a Detektív Banda itt is semmilyenek. Természetesen a végére is segítenek (egy kicsit) a nyomozásban, de ez még mindig nem elég indok arra, hogy szerepeltessék őket. (Szerencsére a következő filmekben már tényleg  fontos karakterek lesznek). A másik negatívum pedig az, hogy Heiji és Kazuha csak a film első fél órájában szerepelnek, utána pedig egyszerűen a semmiből kiírták őket. Nincsen semmilyen búcsúzkodás, vagy csak egy sima elköszönés sem. Természetesen lehet azt mondani, hogy nem akarták a búcsúzkodással húzni a filmet, de ez szerintem akkor is egy baromság, hogy többet nem hallunk felőlük semmit.
 
Végül pedig a komolyabb hiba (ami szerintem az én hibám, bennem lehet a gond), hogy Conan egy kicsit óvatlan a filmben. A hajón, amivel Conan-ék mennek haza Tokyo felé egy gyilkosság történik és Conan egyből segít a rendőrségnek. Ezzel nincs is semmi gond, mert mindig szokott a rendőrségnek segíteni, de most talán egy kicsit TÚL sokat, mert már majdnem megoldotta egyedül az ügyet, és csak későn veszi észre, hogy valaki alaposan megfigyeli őt. A sorozatban sokkal óvatosabb szokott lenni. Ha én ott lettem volna alaposan kérdőre vontam volna, hogy Conan honnan tud ennyi mindent. Természetesen ez másnak nem számít nagy hibának, szerintem csak nekem nem tetszett ez a megoldás, de akkor is lehetnél egy kicsit óvatosabb Conan!

Film_3-8.jpg

Még egy kis érdekesség. Az első, hogy Megure felügyelőnek a ruhája (ami szerintem nagyon hasonlít Columbo ballonkabátjára :D), most nem a megszokott narancssárga, hanem szürke. Szerintem kifejezetten illik Megure felügyelőre ez a szürke szín. Ezt a kabátot még gyakran viszontlátjuk a későbbi filmekben. A másik, hogy ez az első film, ahol Agasa professzor felteszi a Detektív Bandának a (szörnyen fárasztó) kvíz kérdését, amik mindig Japán szójátékokon alapulnak és minden filmben szerepel legalább egy. Az előző filmekben is voltak ezekhez hasonló találós kérdések, de azokat nem Agasa professzor tette fel.
 
Végül a film vége. Ebben a filmben szerencsére most nem bombákon van a hangsúly, hanem a tojásnak a titkát fejtik meg és persze leleplezik a gyilkost. Végre egy kis változatosság az előző két filmhez képest. A film legvége, amiben Conan megússza a dolgokat nagyon jóra sikerült. A nagyon szép zenét ezúttal a B'z nevű együttes adta elő One című számával.
 
Összességében:
Összességében egy nagyon jól sikerült Conan filmről van szó. Nem hagyott bennem akkora nyomot, mint az előző filmek, mégis nagyon jól elszórakoztam rajta. Igaz nincsen sok emlékezetes része, amik miatt sokáig emlékezni fogunk a filmre, de akinek van fölösleges másfél órája, az nyugodtan felhasználhatja ennek a filmnek a megtekintésére. Minden Kid és Heiji rajongónak tudom ajánlani és azoknak akik szeretik a titokzatos kincsekről szóló történeteket. Egy jó kis délutáni Conan film unaloműzésre. Többszöri megtekintésre is alkalmas!
A film kap tőlem 8/10-et.
 
 
Detective Conan - The Last Wizard of the Century:
 
- Idő: 1999 április 17.
 
- Rendező: Kodama Kenji
 
- Műfaja: Krimi, Kaland, Vígjáték
 
- Stúdió: Tokyo Movie Shinsha 
 
- Hossz: 95 perc
 
Ami tetszett:
 
- Az animáció sokat fejlődött, leginkább az effektek terén.
 
- A sorozatban később debütált szereplők itt szerepelnek elsőnek.
 
- "Emlékek tojása". (Pontosabban annak a titka.)
 
- A bűnügy itt is egész jó lett.
 
- Megint a film vége. 
 
Ami nem tetszett:
 
- A Detektív Banda MEGINT fölösleges volt!
 
- Heiji és Kazuha hirtelen tűnnek el.
 
- Conan annyira figyelmetlen, hogy még egy vak is észrevenné azt, hogy ő nem egy átlagos gyerek.
 
Értékelés:
 
- Rajzolás: 4/5 
 
- Karakterek: 4/5
 
- Egyediség: 5/5 
 
- Humor: 3/5
 
- Mondanivaló: 4/5
 
- Hangulat: 4/5 
 
- Történet: 4/5
 
- Karakter fejlődés: 4/5
 
Pontban: 32/40 = Kiváló 
 
(1-14 Szar, 15-19 Rossz, 20-24 Közepes, 25-29 Jó, 30-35 Kiváló, 36-40 Király)
 
Köszönöm, hogy elolvastátok a kritikámat, remélem tetszett. Tartsatok velem a következő Detective Conan Animefilm kritikámnál is. Köszönöm a figyelmet! Sziasztok!
 
TomLion
 
A korábbi filmekről készített kritikáim:

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr295780249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása