Szegasztok!

Úgy gondoltam, miután megírtam a Naruto Shippuuden-ről a véleményemet, érdemes lenne akkor már a másik "nagyérdemű kult-animét" is bemutatnom.

Igen, a Bleach anime adaptációjáról beszélek, mely érdekes módon sokkal igényesebb lett a "Szőke farok Shippuuden"-el ellentétben.

Mivel már írtam a Bleach mangájáról, ezért egy kis emlékeztetőül ide rakom a mangájának a kritikájának a linkjét: bleach manga kritika.

És akkor most beszéljünk a Bleach animéről.

Figyelem: ez a kritika csak egy kritika. Mint mindig, most is elfogadom, ha valakinek nem tetszik a véleményem, és nem is célom mások véleményét megváltoztatni kedvencéről. DE, ez a kritika csak az anime adaptációról szól, tehát a kritika nem az "egész bleach"-ről szól, hanem csak az animéról.

(Hogy miért írtam ide ezt úgy, mint a "Szőkekóla Shippuuden"-nél? Mert ez a két anime igen túl hype-olt, és a "fan"atikusokat szeretném lenyugtatni, hogy nem kell felkapni a vizet, mert vagy egyetértenek a véleményemmel, vagy nem.)

Ja, és hogy össze lehessen hasonlítani a "két nagyérdeműt": Naruto Shippuuden Kritika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Bleach eredetileg egy 2001 óta, a Weekly Shonen Jump magazin oldalain a mai napig megjelenő manga, melyet Tite Kubo ír és rajzol. A manga olyan sikeres lett (kezdetleges bizonytalansága ellenére), hogy később a Pierrot Studio felkarolta a Bleach-et a Naruto  és "Barátok közt Shippuuden" mellé.

A Bleach anime adaptációját 2004-től egészen 2012-ig folyamatosan vetítették számos országban (köztük Magyarországon az Animax műsorán). Rendezője nem más volt, mint Noriyuki Abe, aki olyan animék rendezői székében ült, mint a Yu Yu Hakusho, a Tokyo Mew Mew és Ghost Stories. Talán ez is ok lehet, hogy miért sikerült jobbra a "Fehérítő" anime adaptációja, mint a "Fan-aruto Shippuuden"-é....

 

 

A történetről nem kell mondanom semmit, úgyis mindenki ismeri. De aki mégsem, annak leírom egyetlen mondatban: Kurosaki Ichigo egy véletlen folytán egy "shinigami" erejét megszerzi, aki arra használja újdonsült erejét, hogy megvédje barátait és városát a gonoszoktól, miközben a barátai szadista "jó fej" módon minden sz*rba belerángatják a szerencsétlent (pl Rukia leromboltatja vele a shinigamik világát, míg Orihime a Hollow nevű szörnyek világát).

Az anime követi a manga eseményeit. De mivel a "mindenkit-nézzünk-hülyének" stúdió áll a Bleach anime mögött, ezért a "Barátok közt Shippuuden" fanok nyilván tudják, mit jelent... filler filler hátán. Igen ám, DE itt jelentkezik az első különbség a "Sz*ruto Shippuuden" és a Bleach között, mely a Bleach oldalára dönti a mérleget.

1.A Bleach-ben nincs annyi filler, és ha van, azok soha sem az eredeti történet rovására mennek, hanem külön epizódként jelennek meg az eredeti történet szétbarmolása nélkül.

2.A Bleach-ben sokkal igényesebb a fillerek. Míg a "Shippuuden"-ben "komoly nindzsa anime" ellenére telerakják magical girl fillerekkel, addig a Bleach-ben a Bleach hangulatához illő és hasonló fillerek vannak (pl a Zanpakuto Kardok filler évad, mely tényleg nagyon jóra sikerült, még a fillert gyűlölő Bleach rajongók is dicsérték, pedig azok a "Shippuuden" fanokkal ellentétben imádják oltani a fillereket).

3.Néhány filler-t maga Tite Kubo talált ki (pl Kon Kurasaki-ként szuper hősködik a városban).

De persze hiába jobb a Bleach fillerek terén a Shippuuden-nél, a filler filler.

 

 

 

Akkor térjünk át a vizualitásra. Sokkal igényesebben van megrajzolva, mint a "Barátok közt Shippuuden"! A színek sokkal szebbek, a karakterek jobban ki vannak dolgozva, a hátterek is szebbek.

És mondanom sem kell, hogy az igényesebb látványvilággal a harcok sokkal szórakoztatóbbak! Már a mangában sem voltak semmik, de az animében tényleg hihetetlenül szépek (a Sajin VS Tosen harcot kötelező megnézni!)!

Tehát még egy + pont a Bleach javára... lenne, ha nem lenne egyetlen picike probléma. A szájak. Aki figyeli a szájukat, az láthatja, hogy amikor "normálisan" beszélnek, akkor fehér(!) a szájuk belseje. Azért erre odafigyelhettek volna! Nem igaz, hogy csak ordibálásnál lehet náluk rendesen megcsinálni! Nem hiszem, hogy egy száj belsejét olyan nehéz lett volna megrajzolni... De ennek ellenére azért így is szebb "annál".

 

 

Zenék terén megállja a helyét a Bleach, opening-ek és ending-ek terén néha jobb, mint a Shippuuden, pedig ha ott valami pozitívat kellene felhoznom, akkor az pont az op/end zenék.

De a sima zenék is nagyon jók lettek, nagyon jó hangulatot adnak az animének.

 

 

És akkor gondolom most joggal kérdezhettek, hogy ugyan miért mondom azt, hogy csak egy fokkal jobb a Shippuuden-nél, amikor szinte majdnem mindenhol pozitívat írtam (és nem csak "ahhoz" képest). Az ok egyszerű: Arrancar Arc. Sajnos habár az Arrancar arc-ban nagyon jó szereplők és jó harcok vannak, hihetetlenül sablonos és lassú. És nem csak a mangához viszonyítva, hanem amúgy is. A Bleach anime kb 150-200 része csak ebből az egy arc-ból áll. Tény, ez nem az anime hibája, de azért felgyorsíthatták volna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bevallom, nem vagyok Bleach rajongó, de egyet azért bátran állíthatok: a Beach 1000-szer igényesebb és jobb anime lett, mint a "Naruto Shippuuden",és talán ez Noriyuki Abe érdeke is lehet.... hoppika, csak kimondtam ;).

Sajnos vagy nem sajnos, a Pierrot a "Lost Shinigami Agent Arc"-al befejezte az animét 366 résszel, de nem azért, mert nem volt nézettsége, hanem mert Kubo az új arc-al olyan lassan haladt, hogy úgy döntöttek, inkább adnak 1-2 évet, majd azután kezdik el újra adni. Nem ritka az ilyen, hiszen emlékezzünk csak, mi volt anno a Kinnikuman-al és Inuyasha-val...

És akkor egy kérdésem lenne, amire remélem valaki majd választ ad... mindkét animét (Bleach és Naruto Shippuuden) ugyanaz az anime stúdió készíti (Pierrot Studio), és mégis... miért szebb és igényesebb a Bleach, mint a Naruto Shippuden? És itt most azt nem értem, hogy miért van jobban megcsinálva a Bleach, amikor a Naruto Shippuuden-en 14 anime stúdió dolgozik, és a Naruto Shippuuden a Naruto mangájának Part 1-nek köszönhetően már megvolt (és megvan) a megfelelő hype szint, míg a Bleach még mindig nem olyan népszerű, mint az? Mert erre sehol nem találom a választ! Remélem majd egy Bleach rajongó megírja nekem....

[Igen, az értékelőben "jó"-t írtam, de szívem szerint "közepes"-t akartam írni (24/40, 75% és 7.5/10), de mivel tényleg nem sok negatívumot írtam, ezért gondoltam, hogy plusz-mínusz 1 pont nem számít. Úgy hogy azt a "jó"-t egy "kegyelem plusznak" nézzétek, mert nálam így is közepes.]

Bleach

- Idő: 2004-2012

- Rendező: Noriyuki Abe

- Stúdió: Pierrot Studio (Naruto, Midori Days)

- Műfaj: Neverending Shonen, Fantasy, Vígjáték, Akció

- Hossz: 366 rész és 4 mozifilm                                                                                    

Ami Tetszett:        

- Szép rajzolás.

- Ütős opening és ending számok.

- Igényesebb és jobb fillerek.

- Bivaly jó harcok.

- Epizódok végén lévő omake-k.

- Jók a zenék. 

Ami nem tetszett:

- Arrancar Arc (bár ez nem 100%-ig az anime hibája).

- Filler az Filler (még ha nem is rossz).

- "Fehér szájak" beszélés közben, és csak akkor normális, ha ordibálnak... fail.

- Nehéz elhinni, hogy ugyanaz az anime stúdió áll mögötte, mint a Naruto Shippuuden mögött..

Értékelés:             

(Táblázat Értékelés: 15 alatt szar, 15-19 között rossz, 20-24 között közepes, 25-29 között nagyon jó, 30 felett király anime.)                                           

Táblázat szerint: 25/40 = Jó

Százalék szerint: 80%

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 8/10

Mangekyo022

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr423133232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.08.08. 12:50:53

1. Bazisok filler volt a Bleach-ben, és sokaknak fájt, hogy a Bount-sensor-ok pl. bele lettek szőve a mangát követő történetbe, jelenleg pedig Ichigo erejének elvesztését nyújtják a fillerrel. :)

2. A kardos filler jó volt az elején, de aztán Kubo beleszólt a forgatókönyvbe és onnantól shitload of fuck. :) Azt nem tudtam, hogy a borzalmas Kon-Power Ranger részek Kubo agyförtelmei.

Az arrancar-FKT arc valóban lassú volt, sokszor logikátlan és idétlen (Tousen-t még egy magamfajta Tousen-rühellő sem tudja megbocsátani), a végére meg eldragonball-osodott, mintha egyes fordulatokat Kubo az utolsó pillanatban szülte volna meg.

Amúgy valóban úgy készült Kubo, ha nem elég népszerű a manga, akkor Aizen vereségével vége. De aztán nem jött be a jóslat.

zoliboy94 2011.08.08. 15:27:11

Én szeretem a Bleach-et bár Aizen legyőzésen után abba hagytam a nézését. A kritika remek lett. Kivéve a fehér szájas dolog. Abba felesleges volt belekötni. De a többi dolog rendben volt.

Loxe [Henteles] 2011.08.08. 20:04:27

Nagyából egyetértek veled, még így is hogy nagy blícs fannak tekintem magam, aki hótra elfogult az egész művel illetően. :D
Ami nem tetszett, vagyis nem az hogy nem tetszett csak szerintem is "felesleges volt belekötni" a fehér szájas dologba, mert annyira egy lényegtelen hogy már röhejes ilyet kiemelni, de igaz, hibának ez hiba!
-
És választ adva a "miért szebb és igényesebb a Bleach, mint a Naruto Shippuden?" kérdésre...
Hát talán csak megint az elfogultságom beszél belőlem, de alapból jobb maga a bleach (anime/manga) mint a "fartúró sárgapöcs" és ezért jobb a bleach minden téren, szóval alapból igényesebb a sztorija, és ami a legfontosabb! nem gyerek animenek van beállítva és nem is annak készült, nem úgy mint a "retardált hülye gyerek" meséje ahol csak a happy meg a nyál van, példa, én végig néztem az eddig megjelent összes részt mind 2 animeből, de csak az alap, a narutonál egyik op se tetszett (jó, egyetlen egy, az is shippuuden op6), ellentétben a bleach, ott egy-kettő kivételével mindegyik op tetszett, zeneileg és képileg is, ergo, igényesebb a bleach.
Harcok, narutoba 2 harc volt ami tetszett, na jó csak 1 az is Itachis volt, na az jó volt (am is egyetlen értékelhető karakter benne ő volt, ezért kedvenc), a másik meg a paines volt, ami nem volt nagy szám de egy fokkal jobb volt a sorozat összes harcjelenetéhez képet, amit nem neveznék dicséretnek, de az Itachis harcot meg sem közelíti!
Bleach, itt szinte mindegyik harc tetszett, egyedül a lényegtelenebb karakterek harcai nem érdekeltek, de nem, nem tetszetek, csak pl fojt egy másik harc és inkább azt néztem volna, szóval mind tetszett, ezért kiemelni se tudok mit, ami rossz lett volna (a fillerekben lévőket leszámítva, mert abban 1-2 szar, de azok is csak a szar fillerekben van, pl a mostani filler nagyon jó [szerintem] kicsit hasonlít is a rukia kiszabadítós archoz is, mert ott is volt egy pár kapitány akik egymásnak estek, az marha jó volt, de itt a mostani fillerben, az összes shinigami harcol a többi shinigamival, jó talán egyes harcok túl rövidek lehetnek, de semmiféle képen nem rosszak!, arról nem is beszélve hogy a mostani filler óta, megváltoztatták a rajz stílust és ha ez megmarad akkor csoda szép lesz a bleach kb dbkai op szintű a graf [aki nem nézné a mostani fillert])
Na ennyit akartam most írni ezzel a cikkel kapcsolatban, amivel nagyrészt egyet is értek, és jó is lett a felépítése az egésznek! :)

Cinnamon88 2011.09.04. 15:54:19

Hát, én hiper-szuper Bleach fannak tartom magam, de egyetértek. Mondjuk a fehér szájas dolog felesleges volt; tudjuk, hogy FAIL, de akkor sem kell nagy dobra verni. :)
Azt, hogy a Naruto miért híresebb /szerintem/azzal lehet magyarázni, hogy jobb a története. Az egy incuri-pincurit, de jobb. Én mondjuk animét nem nézem (mert borzalmas, de azt hiszem ezt nem kell részletezni...), de a mangát rendszeresen olvasom, a történet miatt. Szerintem más is így van vele; mondjuk nagyon sok szereplőt unszimpatikussá tettek, mind a mangában, mind az animében, míg a Bleach-ben inkább még szimpatikusabbak lettek.
Igazából mindkettő jó manga (Bleach-ből az anime is.), csak az egyik valami miatt híresebb, mint a másik, de hogy miért azt talán soha nem fogjuk megtudni.

Sylvanor 2014.05.02. 14:20:37

Röviden: Az, amit a neked nem tetszett részhez írtál, az mind nagyon fölösleges, erőltetett és semmitmondó negatívum.

-Arrancar Arc... A teljes animében innentől indulnak el a fő szálak. Előtte mi történik? Igazából majdnem semmi. Rukiát akarja megmenteni. Ez igazából csak a bevezetés, semmi több. Megismerjük a szereplőket, a képességeiket. Tény, hogy elnyújtották és túl sok harc ment egyszerre, mikor inkább csak 1/2-őt nézne az ember szívesen, de az Arrancar Arc egy nagy mérföldkő a Bleach története szempontjából.

-Filler az filler... Ebbe majdnem kár belekötni. Minden hosszabb animéban van filler, ennyi erővel minden egyes animébe bele lehetne kötni, hogy vannak benne fillerek.
De hogy mégis legyen negatívum. A Bleach fillerei... őszintén szólva... nem jók. Egy-kettő van, ami jó, az összes többi hanyagolható. Vagy ha nem hanyagolható, de a legrosszabb helyeken tudják félbeszakítani az animmét.

-A szájakba is kár belekötni, a Bleach nézők 90%-a nem veszi ezt észre szerintem, én sem. Tökre nem foglalkoztat, hogy milyen a száj színük, mert helyette minden más leköti a figyelmem.

- Nehéz elhinni, hogy ugyanaz az anime stúdió áll mögötte, mint a Naruto Shippuuden mögött... ...nehéz? Nehéznek lehet nehéz, de ez miért negatívum? Én inkább pozitívumnak tartom, hogy ugyanaz a Stúdió tanult a hibáiból és a Naruto Shipuuden után csináltak egy mérföldekkel igényesebb animét.

Összefoglalva: Néhol tényleg elhúzzák fölöslegesen, ez egy negatívum, de történet szempontjából lényeges. A másik negatívum, hogy bár vannak jó fillerek, vannak mellette nagyon szar fillerek is, amik nagyon komolytalanok azokhoz a depressziós, lélekig hatoló drámákhoz, és a lélekben lezajló harcokhoz, amiken Ichigo keresztül megy.

Nem tökéletes, egyet értünk, de fölösleges dolgokat tekintesz negatívumnak, úgy vélem.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2014.05.04. 13:56:37

@Sylvanor: "Ebbe majdnem kár belekötni. Minden hosszabb animéban van filler, ennyi erővel minden egyes animébe bele lehetne kötni, hogy vannak benne fillerek. " ez nem teljesen fedi a valóságot. Rengeteg neverending shounen vagy seinen van amibe filler részt nem raktak. Natsume Book of the Friends, Hunter X Hunter, Hajime no Ippo, Great Teacher Onizuka, Kenchi,Black Lagoon stb.. .stb.. stb.. ezeknél az animéknél bevállalják, hogy ha kell éveket várnak a folytatással, amíg lesz elég manga fejezet, hogy a minőségen ne rontsanak.

Amúgy meg a többi dolog mindenki egyedi ízrésére van bízva én itt Mangekyo kritikájával értettem egyet, bár én sohasem voltam Bleach fan nálam amolyan átlagos anime marad mindig is és nem is követem figyelemmel amióta nem vetítik a tvben.
süti beállítások módosítása