Szegasztok!

Ma a Bleach kerül a terítékre, mely kb egy színvonalon van a Naruto-val (bizonyos szempontokból még jobb is), de (a Naruto-hoz) hasonlóan messze alulmarad az olyan mangákkal szemben, mint a Monster, a Kinnikuman, a Dragon Ball és egyéb mangákkal. De mivel Shonen műfajba tartozik, ezért ugye a fiatalabb olvasók (kb 13-tól 18 évig) sokkal szívesebben olvassák ezt a megemészthetőbb mangát, mint bármelyik másikat.

Tehát akkor ma a Bleach mangájáról írok nektek, mely 15 év után, 2016 augusztusában véget ért!

(Frissítve 2016.08.18-án)

 

A Bleach manga 2001-től 2016-ig virított a Weekly Shonen Jump magazin oldalain a Naruto és One Piece mellett. Írója és rajzolója Tite Kubo. Kezdetben a Weekly Shonen Jump magazin elutasította őt és a Bleach mangát, mondván hogy szart sem ér. De Toriyama Akira, a "legendás Dragon Ball" írója és rajzolója felbátorította Tite Kubo-t, hogy ne adja fel, s ez oda vezetett, hogy nem csak, hogy a Weekly Shonen Jump elfogadta végül Tite Kubo mangáját, de olyan híres lett, hogy sokak szerint van olyan jó, mint a Dragon Ball. Szinte az egekig dicsérték (s most is) a Bleach-et.

Olyannyira népszerű lett, hogy 2005-ben megnyerte a Shogakukan Manga Award díjat is, amit még a Naruto-nak sem sikerült, de a Monster-nek igen!

Az esett tanulsága, ne ad fel soha..... ;)

 

A történet 3 fő nagy szálból, azaz saga-ból áll.

Kuchiki Rukia-t, egy Shinigami-t a földre küldenek egy Hollow elkapása érdekében, de amikor találkozik Kurosaki Ichigo-val, akkor elveszíti minden erejét, s a fiúba szál - így a fiúból halálisten lesz. Rukia kénytelen kiokítani a fiút: a Shinigami-k a holtak szellemeit viszik a túlvilágra, hogy Soul Soceity-ben békében "éljenek" tovább. De ha valamilyen ok miatt nem kerül valakinek a lelke oda, elemészti a szerencsétlen lelket a gonoszság, így egy Hollow szerű szörnyé változik, aki az idők végéig az élők lelkeire vadászik. A Shinigami-k feladata tehát az élők védelme és a Hollow-ok legyilkolása. Ennek érdekében a Shinigami-knak van egy-egy kardjuk, a Zanpakuto, melynek van neve is. Ezek a Zanpakuto-k hatalmas erővel bírnak, ráadásul mindegyiknek más ereje van.

Később a történet bonyolódik. Rukia-t elhurcolják a többi Shinigami-k, hogy kivégezzék, de Ichigo utána megy barátaival, hogy megmentse. Később kiderül, hogy egy nagyon gonosz Shinigami, név szerint Aizen, manipulálta a szálakat, hogy megszerezzen egy szörnyű erőt, a Hyogu.... basszus, még leírni is lehetetlen! Mindegy, szóval egy nagy erejű kristályt - ami egész eddig Rukia-ban volt elrejtve, és Aizen ezzel a kristállyal istenné akar válni.

Tehát a feladat adott: segbe rúgni Aizen-t, megmenteni a világot, és tejet venni a boltban...

Illetve később bonyolódnak a dolgok! Miután legyőzte Ichigo Aizen-t, elveszíti minden Shinigami erejét. Viszont később megjelenik egy Ginjo nevű titokzatos alak, aki szívesen visszaadná a shinigami erejét cserébe egy kis szívességért. Közben egy Tsukishima nevű őrült vadászik Ichigo-ra és a barátaira.

Végül jön a Bleach legsötétebb történet szála, ahol Ichigo egyik őse, Yhwach hatalmas Quincy seregével meghódítja Soul Society-t, s célja nem más, mint minden élet elpusztítása. Vajon sikerül-e Ichigo-nak legyőznie azt, aki a Gotei 13 legerősebb tagjának, Yamamoto-nak a haláláért is felel?

 

Rajzolás terén a Bleach nagyon jó! Szépen megvannak rajzolva a karakterek és a szörnyek is. A szörnyek valami bitangul jól néznek ki! De sajnos a manga vége felé lesznek igen erőltetett dolgok, mint például egy hatalmas kéz....

Karakterek terén nagyon jól megállja a Bleach. Rengeteg ötletes és szerethető karakter van. A főhős Kurosaki Ichigo nem egy retardált hülyegyerek, hanem egy komoly, de mégis vicces, a barátaiért bármire hajlandó, menő, intelligens srác. Rukia egy szintén komoly, mégis vicces, szerethető karakter - aki szerencsére abszolút nem egy hülye "Tsundere girl főhősnő", aki semmire sem jó, s csak azért van, hogy legyen (lásd Haruno Sakura [Naruto] vagy Kirie [Girls Bravo]).

Ráadásul ami tetszett, hogy Tite Kubo majdnem mindenki hátterét megmutatja, legyen akár a jó vagy rossz oldalon álló.

 

Ami tetszett még, hogy Tite Kubo abszolút nem akar egy nyáladzó mangát csinálni a Bleach-ből, mint Kishimoto a Naruto-ból. Itt tényleg csak nagyon ritkán kapunk utalásokat, hogy ki mennyire vonzódik kihez. Az egyetlen kivétel az Kurosaki Ichigo és Inoue Orohime esete, ahol már majdnem volt csók, de Tite Kubo inkább nem tette meg, s inkább kimondatta Orihime-vel a lány érzéseit. Tehát aki arra vágyik, hogy minden lány szerelmet vall a főhősnek, legyen az akárki, az olvassa a Naruto-t.

Ami még tetszett, azok a poénkodások. Még a legkomolyabb harcban is poénkodnak egy kicsit, ami nem elvesz, de hozzá ad a manga hangulatához. Amúgy is jók a poénok.

 

A harcok is jók. Főleg hogy mindenki abból él, amiből tud. Mindenkinek van saját harc stílusa, még úgy is, hogy majdnem mindenkinek szamuráj kard az alapfegyvere. Ráadásul itt még vannak varázslatok is, melyek szintén dobnak a harcokon.

De ami a harcokat megdobja, azok a Zanpakuto-k és Resurrecion-ok. A Zanpakuto-k képesek új alakot felvenni, és az erejük is változik (például Byakuya Senbozakura-ja képes a kardot több millió virágszirommá változtatni, amik olyan élesek, hogy a sziklát szétvágják, és ezeket irányítani - vagy Toshiro, akinek a kardja manipulálja a jeget és a vizet is). A Zanpakuto-knak 2 alakjuk van az alap mellett: Shikai és Bankai - a Bankai rohadt durva képességekkel bír! A Ressurecion a Hollow-oknál (azon is belül az Arrancar-ok) egy szuper átváltozás, mely még erősebbekké teszik a Hollow-okat (van aki megnő 200 méterre, van akinek savas csápjai lesznek). Szóval rengeteg képesség van itt!

 

De ennyi volt a pozitívumok, jöjjenek a negatívumok. A történet nagyon összekuszálódik, néha nehéz érteni, hogy mi-minek a következmény.

Sajnos a sok rohadt jó karakter mellett sok sablonos karakter is van. Például Byakuya, aki joggal indulhatna a "legjobb Sesshoumaru utánzat" díjáért.

Maga a fő gonosz: Aizen! Jó, ha egy fő gonosz erős, de könyörgöm... ANNYIRA ERŐS, HA SONGOKU ÉS LUFFY ÉS NARUTO ÁTJÖNNÉNEK A SAJÁT MANGÁJUKBÓL MEGKÜZDENI AIZEN-EL, AKKOR IS RÖHÖGVE TÚLÉLI AZ EGÉSZET! Ennyire egy fő gonoszt nem szabad erőssé tenni!

A legnagyobb hibája a Bleach-enk.... HOGY DÖG LASSÚ! Értsétek úgy, hogy nagyon lassan halad a cselekmény, van amikor az ember kihagy 1-1 fejezetet, mert úgy gondolja hogy még mindig ugyanaz a rész megy lassabban.

Ráadásul valamiért a mangakának nagyon gyorsan be kellett fejeznie a mangát a 686-ik fejezettel, s ez az utolsó 3 fejezeten nagyon, ismétlem nagyon meglátszik!

 

A Bleach bevallom egyszerre jó és rossz. Egyszerre lehet rá mondani, hogy a Dragon Ball méltó utódja, és hogy szart sem ér. De egy valamit biztos eltudok mondani: Toriyama Akira nem hiába mondta Tite Kubo-nak, hogy ne adja fel. Toriyama Akira látja a tehetséget Tite Kubo-ban, és valóban van benne tehetség, de még nem tudja, hogyan használja ki. Remélem, hogy a következő 100 fejezetben kitárja Tite Kubo a szárnyait, mert a Bleach szerintem akár a One Piece-nél is jobb lehet! (nálam a Naruto a 453-ik fejezetnél ért véget, és amiket hallok a barátaimtól róla mostanában, még épp időben álltam le vele)
 

[Én még olvasom a Narutot, de már tényleg kezd halálgáz lenni az egész. A Bleachről mint mangáról nem tudok sokat mondani, de az anime szerintem frusztrálóan rossz- Wan]

Bleach

- Idő: 2001-től 2016-ig.

- Író & Rajzoló: Tite Kubo

- Magazin: Weekly Shonen Jump

- Műfaj: Akció, Vígjáték

- Hossz: 74 mangakönyv

Ami Tetszett:

- Nagyszerű és szerethető karakterek.

- Ötletesek a Zanpakuto és Resurrecion képességek.

- Jó hangulat.

- Bitang jól néznek ki a szörnyk, Hollow-ok.

- Nagyon jók harcok.

- Jó poénok.

- Sok csavar és fordulat a történetben és a harcokban.

- Mellőzve van minden fölösleges dolog, ami egy Shonen mangában nem kell (pl nyáladzás).

- Szépen van megrajzolva.

Ami Nem Tetszett:

- ROHADT LASSÚ A SZTORI.....

- Aizen még Songoku-t is leveri egy pöcköléssel!

- Néhány sablonos karakter.

- A történet úgy kavarodik, mint a ringlispíííííííírrrr....

- A végén látszódik, hogy sietették a mangakát.

Értékelés:

- Rajzolás: 5/5

- Karakterek: 3/5

- Egyediség: 3/5

- Humor: 5/5

- Mondanivaló: 3/5

- Hangulat: 4/5

- Történet: 3/5

- Karakter Fejlődés: 4/5

- Pontban: 23/40 = Közepes

(1-14 Szar, 15-19 Rossz, 20-24 Közepes, 25-29 Jó, 30-35 Kiváló, 36-40 Király)

- Százalék: 61%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király) 

Mangekyo022

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr271983376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása