Szegasztok!

Úgy nézz ki, hogy eme "Isekai" műfajban nem nagyon tudnak az anime stúdiók remekelni. Hol az alapanyag rossz, hol meg maga a stúdió rontja el.

Eme animét, melyet röviden csak "Dearh March"-nak neveztem el, nem rég néztem meg Ragnafan1992-vel, s úgy döntöttem, megér egy rövid véleményezést.

Szóval ma a 2018-as Death March animéről írok nektek!

88911.jpg

A Death March egy hivatalosan 2013 óta futó Light Novel sorozat, melynek írója Hiro Ainana. Idén 2018 telén készült belőle egy 12 részes anime adaptáció, melyet a Silver Link stúdió készített Shin Onuma rendezésével. Műfaját tekintve fantasy, kaland, akció.

A történet szerint Ichirou Suzuki egy 29 éves játékfejlesztő, akinek szemszögéből egész hűen adják vissza a japán munkavilág sötét oldalát, hiszen gyakran kell több napot is bent aludnia munkatársaival az irodában és a túlhajszolás egyes jelei is megfigyelhetőek főhősünkön. Mindez viszont megváltozik, amikor egy elalvást követően egy, az általa és cége fejlesztett videojáték világához hasonló helyen ébred... 15 évesen... majd miután egy ritka hülye "játékos barát" eszközzel sikerül több millió tapasztalati pontot szerezni és felmennie 130+ szintre, megkezdődik a kalandja az új világban.

Tipikus Isekai anime. Viszont az Isekai Smartphone-al ellentétben itt vannak valódi történeti csavarok, mint amikor rájön, hogy az egyik rabszolga szintén egy ember a saját világából, illetve amikor megtudja, hogy eme világban vagy reinkarnáció útján, vagy meg "átkerüléssel" lehet csak eljutni. Viszont sokat ne várjatok így se, mivel 12 rész alatt éppen hogy csak addig jut el a történet, hogy jön néhány aktuális rossz bácsi, majd felpattannak egy szekérre és kezdődik az utazás. Az utolsó néhány rész meg egy mellékszállal fejeződik be, ami ugyan nem rossz, de elégé kiszámítható.

13986671_f520.jpg

Jöjjenek a karakterek. Nos, a főhős, Ichirou, aki a "másik világban" Satou-nak hívja magát, tipikus anime főhős, akinek az Isekai Smartphone Touya-jához hasonlóan szintén egy Kirito klón. Vannak dolgok, amikben határozottan jobb, mint említett két Garry Stue, például, hogy Satou nem képes szó szerint mindenre egyedül, illetve hogy nem képes megtanulni, ellopni mások egyedik képességeit. Sőt, vannak dolgok, melyeket több nap alatt tud csak megtanulni vagy elsajátítani. Amúgy mint írta, tipikus, kedves anime hős... ha nem számítjuk bele azt, hogy k*rvázni jár. NEM, nem vicceltem, a főhős szó szerint eljár örömlányokhoz illetve bordélyházakba, hogy még véletlenül se rosszkor törjön rá a szükség, főleg, hogy a körülötte lévő hölgyek többsége vagy más fajba tartoznak, vagy meg koron aluliak számára. Na ez egyszerre volt vicces, illetve durva. Oké, hogy nincs szexjelenet, de hogy egy főhős eljárjon máshova "örömködni"? Nem lesz ettől eget rengető a karakter, de ad némi érdekességet a karakteréhez. Illetve egész okos és jó vezető is egyben.

A többi karakter már viszont... jaj... vagy nincs karakterük, vagy meg a "cukik vagyunk" szerepből áll a személyiségük. Kivéve talán Arisa-t, aki szimplán csak rámenős. Ennek ellenére nincsenek elnyomva, mindegyiküknek van szerepe és jelenete, bár ehhez az kellett, hogy Satou nyomja őket előre. Gondolok itt Liza-ra és a két rabszolga kislányra, akiket Satou tulajdonképpen maga képez ki és utasít, ahogyan tud. Viszont ahogyan nő a szintjük, úgy okosodnak és fejlődnek.

Jöjjön a látvány és a zenék. A látvány... ritka ronda. Nem nézhetetlen Pierrot Studio vagy Polygon Pictures minőség, de 2018-ban ilyen látvánnyal jelentkezni bűn. Amikor meg CGI-t is használnak... remélem megértitek, hogy a ti védelmetek érdekében nem vágok be CGI-al készült jeleneteket. Ellenben a zenék egész jók lettek, főleg az anime Soundtrack albuma dicsérendő, de az opening és ending páros zenéi is kellemesek.

Akkor jöjjön a hangulat, ami sajnos az anime legnagyobb gyengesége. Ugyanis az anime nagyon unalmas, melyet főleg a rengeteg expozíciónak és magyarázkodásnak köszönhet. Ami jól áll egy regényhez, könyvhöz, az nem biztos, hogy jó áll egy 20 perces animének. Pedig igyekeztek mindent megtenni, van benne néhány jó poén, egy pár korrektnek mondható akció jelenet illetve pár igencsak érdekes történeti csavar is, de a rengeteg kibeszélés és magyarázkodás miatt az akció-orientált nézők gyorsan bealszanak majd.

Mint említettem, Ichirou, azaz Satou egy videojátékra hasonló világba került, ami RPG elemekre épít. Nos, hiszitek vagy sem, de eme aspektusa nem is rossz. Nem egy Overlord szint, de a Sword Art Online-nál határozottan jobb. Vannak egyedi skill-ek meg varázslatok mellett buff-ok, tárgyak, ezsközök és egyebek is, illetve van benne egyfajta "achivement" rendszer is, amin sokszor mosolyogtunk Ragna-val. Mint írta, messze nincs az Overlord szintjéhez, de a Sword Art Online-t keresztben lenyeli.

Amit viszont nagyon nem tudok elfogadni, azaz anime hossza. Ugyanis látszik, hogy a Silver Link eredetileg egy 10 részes animét akartak csak kihozni belőle, mely a történet elejét mutatná be, s úgy ahogyan még sikerült is. Viszont valamiért fontosnak volt még néhány részt hozzáadni, pedig a 9 kilencedik rész végén beraktak nekünk egy "to be continued" szegmenst is (a tizedikben meg egy speciális ending is volt). Szóval látszik, nem akartak itt 12 részt, de erőszak a pénzes disznótól.

renttvseries_death_march_kara_hajimaru_isekai_kyousoukyoku_2018_anime_1522676112_f296b3b33.jpg

Őszinte leszek, a Death Marc nem egy jó anime. Jobb, mint az Isekai Smarthphone nevű hulladék - melynek Light Novel alapanyagát a Death March röhögve leelőzte -, de ez nem dicséret, csak vigasz, hogy van rosszabb.

Talán egy megnézést megér, de még az sem biztos.

Death March Kara Hajimaru Isekai Kyousoukyoku

- Idő: 2018

- Rendező: Shin Onuma

- Stúdió: Silver Link

- Műfaj: Fantasy, Kaland, Akció, Vígjáték

- Hossz: 12 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- A Zenék.

- Egy pár poén.

- Satou "kiruccanásai".

- Van benne pár jő történeti csavar.

Ami nem tetszett:

- Ritka látvány.

- Unalmas karakterek.

- Látszik, hogy csak 9-10 részesre tetvezték.

- Nagyon, de nagyon UNALMAS.

- Hasonló "Isekai" anime problémák.

- A történet még így sem egy nagy cucc.

Értékelés:              

Százalék szerint: 43% = Rossz

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 4/10 = Rossz

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr3814036318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hunterbey 2018.06.10. 15:26:44

Látványról elég lett volna az a kép, ahol Ichirou azzal a szőke csajjal van, mert totál elvannak csúszva a szemek.

AnimeKritikus 2018.06.17. 09:29:48

Köszi szépen én is sokat gondolkodtam azon hogy készítsek e valami gondolatot de inkább meg hagytam magamba, így viszont tökéletes és köszönet érte , Nekem vegyes érzéseim vannak ezzel kapcsolatba az SAO istenítése után valami újra vágytam ami talán a ( Death March Kara Hajimaru Isekai Kyousoukyoku ) lehetett volna de sajnos teljesen unalmas sablonos és egyszerű a karakterek teli lányokkal férfi szemel nézve én merészebbnek gondoltam a Főszereplőt e helyet mint egy ki herélt kutya póker arccal nem csinál semmit.
Szerintem lehetett volna még eszt fokozni de sajnos a harci jelenetek is olyanok hogy volt de senki nem látta.
süti beállítások módosítása