Szegasztok!

Habár youtube videó nézés terén eléggé visszahúzódtam (akiket/amiket aktívan követek videózás terén kollégákat nem számítva simán elférnek egy kezemen), azért voltak olyan anime témájú videók, amik terén igen erősen megkérdőjeleztem annak hitelességét.

Eme listában a Watchomojo néhány megkérdőjelezhető anime témájú videójáról írok. Nem lesz rangsorolva, szóval a számozás csupán a követhetőség jegyében lesz jelen.

index_4.jpg

I.Top 10 Best Anime Series Of The 2010s (Top 10 Legjobb Anime Sorozat A 2010-es Időszakból)

A cím téveszthető lehet, ugyanis az összes ilyen "s"-sel végződő évszám egy adott évtizedet ölel fel, pl ha "90s" van írva, akkor az a "kilencvenes évekre" utal.

A probléma eme videóval már a címben ott van. "2010s"... 2017-ben ilyen listát írni kb olyan, mint kritikát írni egy két órás filmről úgy, hogy a film fele még el sem készült. Azt nem zavarta a Watchmojo-t, hogy még hátra van kb 3-4 év 2020-ig? Vagy úgy gondolták, hogy 2017 után már úgy sem jön semmi jó anime sorozat?

Szóval a videó hitelessége pont ott hasalt el, hogy egy olyan korszakról akartak listát írni, melyből még évek voltak hátra.

Maga a lista is elég érdektelen. Seven Deadly Sins meg Attack On Titan mi a francot is keresnek a listán? Az egyik egy szórakoztató de semmi különleges shonen, a másik meg egy túlértékelt látványpornó olyan "titánokkal", melyeket a God Of Wars játékok titánjai körbe állnának és halálra röhögnének.

II.Top 10 Shonen Anime Series (Top 10 Legjobb Shonen Anime Sorozat)

Ez még érdekes is lehetett volna, ha nem sejtettem volna előre, hogy nem a valódi gyöngyszemeket, hanem a hülyeség szintjére túlértékelt gagyi tucat shonen-ek lesznek. Szóval aki Fist Of The North Star-t, Flame Of Recca-t meg Ushio To Tora-t várta legalább említés szintjén, az már most kifog ábrándulni.

Már a tizedik hely is szörnyű... Fairy Tail... komolyan? Aztán Nyolcadik helyen My Hero Academia, melynek egyetlen nagy szerencséje, hogy a 2012 óta tartó Marvel szuperhős filmeknek köszönhetően ma már akármilyen gagyi szuperhősös cuccot ellehet adni, még akkor is, ha az semmit nem tett le az asztalra, ami akár említést is érdemelne. Aztán jönnek a "törpiek": Bleach, Naruto, Dragon Ball Z és persze legelső helyen a One Piece. Igaz, ezeknél még a legrövidebb shonen mangák többsége is mélyebb, összetettebb és szórakoztatóbb volt, de hé, miért is kéne beleásnunk magunkat egy szubkultúra mélyebb rétegeibe, amikor elég a közismertebb, felszínes salakokat kiárusítani? De legalább a Fullmetal Alchemist fent volt a listán, de ez kevés vigasz.

III.Top 10 Anime Of 2017 (Top 10 Anime 2017-ben)

Anno még Újévkor elkészítettem a saját 2017 Top Anime listámat, melyben a jók, rosszak és csalódások egyaránt fent voltak.

A legtöbbje még úgy ahogyan elfogadható lett volna... ha nem rontották volna el a listát azzal, hogy:

1.A jobb, minőségibb darabokat leértékelik a divatosabb animék javára.

2.Nem bűzölgött volna a divat hipnózistól.

Kezdjük azzal, hogy az Attack On Titan Second Season (második évad) mi a francot keres ezen a listán? Legfeljebb egy Top 30-ba lehetne rakni a látvány miatt, de ne azért legyen harmadik (!!!) egy top listán, mert szép a látvány! Aztán ott van a "megunhatatlan" Gintama, melynek mindenképpen fenn kell lennie egy éves top listán, mert hiába csak egy paródia, ha egyszer lehagynák már összedőlne a világ. A fekete leves meg... az abszolút "bullsh*t"... My Hero Academia 2nd Season... mint első................ megelőzve olyanokat, mint a Mahoutsukai meg a Made In Abyss.......... mintha megint a Naruto rémálmot élnénk át újra, amikor túlértékelt, tucat shonen sorozatokat teszünk piedesztálra, csak most még annyiban rosszabb, hogy a szuperhős "külleme" miatt kb 5-10 évig szent és sérthetetlen lesz, különben megismerik a szuperhős fanok kegyetlen haragját!

IV.Top 10 Anime Romances (Top 10 Anime Szerelmek)

A romantika műfaj az egyik legszubjektívabbnak számított műfajt, ami létezik, mert ugye tökéletes szerelem nem létezik, nincs térkép, cheat kód vagy útmutató a szerelemhez és annak működéséhez.

Viszont vannak szempontok, mely alapján eltudjuk dönteni, hogy az adott romantikus cucc érzelemmel teli, megható, vagy csak egy felszínes, túldrámázott vacak. Sokan sajnos összekeverik a romantikát a "shipping fanservice-"el, ami nem ugyanaz, mivel míg előbbi valóban foglalkozik a romantikával és annak valamennyi változatával, lehetőségével és fejlődésével, addig a "shipping fanservice" egy a rajongók romantikusnak hitt, de valójában felszínes hülyítése, hogy ki-kivel jöjjön össze.

Mi kell egy jó romantikus cucchoz? Nos, mint írtam, tökéletes szerelem nem létezik, de vannak fontos szempontok, mint:

1.Legyenek maguk a karakterek is szimpatikusak és fejlődő képesek

2.A cucc valóban a romantika és annak minden szegmensével foglalkozzon, s nem csak "sóhajtás" meg "pirosodás", illetve "név be kiabálás" legyen a romantikus pillanatok 98%-a.

Nos, eme videó szemmel láthatóan szépen szembeköpte eme szempontokat, s úgy döntött, hogy menjen minden romantikusnak kikiáltott vacak át a rostán!

Nem hiányozhat a Fairy Tail, amiben annyi a romantika, mint a Naruto-ban meg a Bleach-ben, azaz nulla. Jöjjenek a gyengébb de felkapottabb "romantikus művek", mint a Toradora, melyben a főhős érdektelen a "főhősnő" meg egy idegbeteg kis dög, aki simán betör este hozzád hogy szétverjen téged meg a lakásodat csak mert "dehát tsundere vagyok". Jöjjön a Clannad, amit a kevés rajongói istenítenek, de legtöbb emberben csak az Air és a 2006-os Kanon animék szellemei kísértik vissza csak a neve hallatán! S persze a legelső helyen A Sword Art Online "álom párja", a japán otakuk ideáljai, "Sir Kirito Cheater" és "Lady Asuna Von Marry Sue" állnak.

V.Top 10 Worst Girlfriends In Anime (Top 10 Legrosszabb Barátnő Animékben)

Eme videóval még nem lett volna baj... ha nem rontják el.

Igazából eme videót ott rontották el, hogy szemmel láthatóan nem voltak tisztában a készítők a "barátnő" szó jelentésével. Ugyanis ide berakták még Chi Chi-t is, aki ugye soha nem volt Son Goku barátnője, találkoztak szó szerint 2-3 napot egyetlen egy eset során, majd évek után találkozva egyből összeházasodtak, mert anno a pár napos első találkozás után Son Goku tudtán nélkül eljegyezte őt. Nem azért, de akkor őt már nem egy "legrosszabb feleségek" listájára kellett volna rakni?

A listának kb a felével értek egyet, de másik felével abszolút nem.

VI.Top 10 Cliches In Anime (Top 10 Klisék Az Animékben)

Sokan úgy gondolják, hogy zsigerből gyűlölök mindent, ami klisés. Ez nem így van, mivel tudtában vagyok annak, hogy minden ötletet legalább 5-ször elsütöttek már valahol, ha nem is animékben, videojátékokban, filmekben vagy regényekben biztos találkoztam már vele. Vannak klisék, melyeket szívből gyűlölök, de amíg a klisék jól vannak kezelve, ne ad Isten érdekesen vannak elő adva és kezdenek is vele valamit, akkor jöhet! Na ezért röhögök a My Hero Academia, Black Clover, Naruto, Bleach meg úgy a legtöbb Weekly Shonen Jump terméken, mert azokban nem csak a legrosszabb vagy legunalmasabb kliséket sütik el, de olyan falhoz vágottan van kezelve, hogy sírni tudok minden egyes videón meg "anime kritikuson", akik zseniálisnak meg eredetinek adják be, sőt, 9-10 videót meg cikket írnak arról, miért is zseniális egy béna klisé csak azért, mert beletudunk magyarázni amit akarunk.

Nos, eme videóban olyan kliséket vártam, amik tényleg érdekesek, amikből sok mindent kilehet hozni és meglehet őket írni érdekesre! Erre meg a legunalmasabb, legtipikusabb kliséket gyűjtötték össze, amit lehet! Megkaptuk az "orrvérzést", az "iskolás setting-et", a "barátság minden legyőző erejét" és a többit hasonlót. Tehát aki olyan klisék után kutat, amik jók és érdekes ötleteket lehetne kihozni belőle, azok most elfelejthetik!

VII.Top 10 Absolute Worst Anime Of All Time (Top 10 Minden Idők Legrosszabb Animéi)

A végére azt a listát hagytam, amiben a legnagyobbat csalódtam. Eme videó 2017 márciusában készült, s nagyon felkeltette az érdeklődésemet, hogy vajon hány általunk írt vagy bemutatott borzalmas animéről fognak beszélni.

Nos, a helyzet az, hogy egy vagy két kivétellel olyan animékről beszéltek, melyek vagy csak középszerűek voltak, vagy csak rondák, holott egy ronda anime lehet jó is.

Tehát sehol nem volt egy Coppelion, egy Blood The Last Vampire, Hidan No Aria, Big Order, Gyo, Mahou Sensou, de még a School Days és a Platonic Heart is lemaradtak... a PLATONIC HEART NINCS A LISTÁN?!

Nos, eme videóik voltak azok, melyek szerintem a leggyengébbre sikerültek. Szerintetek mely videók voltak a legellentmondásosabbak?

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr9114006810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hunterbey 2018.05.28. 19:12:37

Nem is tudtam, hogy szereted a Flame of Reccát! Egyszer elkezdtem, nem volt rossz, csak lusta vagyok folytatni. Mondjuk legjobb shounennek berakhattam volna a Slayerst meg a Capetát is, habár elvileg előbbit később light noveleket seinennek adták el. Capeta olyan, mintha a Giant Killinget összekevertük volna a Haikyuuval. Vannak jó drámák, csak néha eltúlozzák, vannak jó karakterek benne, de Monami és Capeta apja irritáló, gradika szép, de gyakran vannak elrajzolva a karakterek, mégis egy szerethető sorozat, habár az a legnagyobb hibája, aki nem ért az autósporthoz, az unalmasnak fogja találni.
A shipping fanserviceről egyből a Greenhouse Academy moslék jut eszembe, mert ott a történet gyakran a "romantika" miatt annyira kapkod, mert ugye nem egy érdekes törtlnetre kell koncentrálni, hanem arra, hogy Alex vagy Hayley rinyál, mert nem dughatnak az aktuális szerelmükkel és sokan nem tudják eldönteni, hogy most kibe is legyen szerelmes.

Mangekyo22 2018.05.31. 20:33:43

@Hunterbey: Számomra a Flame Of Recca egy érdemtelenül elfelejtett shonen széria, melyet kár, hogy animében soha nem fejeztek be, de ugye a Pierrot-nál vannak a jogok, ő róluk meg tudjuk, hogy csak aktuális cuccokkal foglalkoznak és az "addig üsd a vasat amíg meleg" hívei.

Greenhouse Academy-ba belekezdtem kíváncsiságból... vannak dolgok, melyeket soha nem kellene megismerni, s ez a sorozat dettó eme frázist erősíti!

Hunterbey 2018.06.01. 13:58:31

Boldogítalak: Lesz még "jobb" is. Mint írtam, a romantikára túl sok a hangsúly, így a történet rohan, egyedül Marcus, mint szereplő nem idegesítő, meg Daniel kap egy kis jellemfejlődést, de a többieknek a logikája meg egy igazi pofon. Ott van rajtuk a baj a nyakukon, össze kell dolgozniuk, ehelyett Daniel és Leo Haylen veszekednek... Végtelenségig lehet szidni a logikáját. Az eleje meg még nem annyira vészes.

silly3200[Spyrofan] 2018.06.10. 13:59:17

A WatchMojo legötbb listája ilyen sajnos....
süti beállítások módosítása