Szegasztok!

Emlékeztek még, amikor beígértem februárra az Isekai Smartphone nevezetű anime szemetet? Nos, van egy mondás: "jobb később, mint soha"... bár az én helyzetemben a soha valamiért sokkal kegyesebb lett volna...

Ma 2017 egyik legrosszabb animéjéről, az "In Another World With My Smartphone", azaz Isekai Wa Sumatofon To Tomo Ni animéről írok nektek!

86794l.jpg

Az Isekai Wa Sumatofon To Tomo Ni (röviden Isekai Smartphone) egy 2015 óta futó Light Novel, amit Patora Fuyuhara ír. 2016 óta manga is van belőle, 2017-ben meg a Production Reed készített egy 12 részes anime adaptációt Takeyuki Yanase rendezésével. Az anime műfaját tekintve fantasy, hárem, ecchi, akció, vígjáték, mely az utóbbi években divatossá vált "Isekai" cuccok között van.

A történet.... na már most itt kezdődnek a gondok, ugyanis olyan, hogy történet nincs. Van egy kezdő képsor, mely alapján Touya nevű strici ruhás Kirito klónunkkal közli Isten, hogy véletlenül megölte őt... amit "főhősünk" olyan nyugodtan fogad, mintha egész életében napi 50 kilónyi Xanax meg Rivotril nyugtatóval tömték volna. Igaz, hogy a családját meg a szeretteit hagyta maga mögött, de ez nem nagyon zavarja főhősünket. Isten persze jó fej, nem elég, hogy egy középkori világba dobja be főhősünket egy olyan telefonnal, ami mágiával töltődik, de persze Isten felruházza emberfeletti érzékekkel, instant fekete öves karate és kardforgató tudással és akkora mágikus erővel, mellyel senki más nem rendelkezik - és ha ez nem elég minden képességet használhat amit akar, még mások karakter, személyre szabott képességeit is...

Oké, én már itt dobni akartam az animét, mert ha azt hiszitek, hogy ez csak túlzás, akkor rossz hírem van, már az első részben ez mind megtörténik. S persze ahhoz képest, hogy egy európai középkori országra dobja le Isten főhősünket tökéletesen beszéli és érti a nyelvet (még más országokét is), s az egyetlen problémája az olvasás. Persze hamar beindul a móka, első dolga megmentenie egy bajban lévő testvérpárt, akik egyből szerelmesek lesznek belé. Majd jön egy szamuráj csaj akit szintén megment... persze hogy egyből szerelmes lesz belé... jön aztán egy 12 éves lány, akinek az apját menti meg egy olyan eredetileg más varázsló varázslatával, amit még csak nem is látott... ő lesz a fő waifu... s ennyi az anime. Mert ezután rengeteg sehova sem futó dolog történik, random cselekmények és egyedül az utolsó 2 epizódra jöttek rá a készítők, hogy kéne ide egy történet is, szóval jön a retcon meg a belemagyarázás, hogy itt mindennek volt értelme.

Csak egy tanács kedves készítők: ha a rengeteg fanservice helyett inkább foreshadowing-ra meg történetépítésre koncentráltatok volna, akkor talán sikerült volna egy "sz*r, de legalább próbálkoztak" szintet megütni. Mert így viszont csak egy béna, összefüggéstelen szutykot sikerült csak "történet" címszó alatt csinálnotok, amiről még egy elvakult Naruto meg My Hero Academia fanboy sem hinné el, hogy előre megvolt írva. Elhiszem, hogy az eredeti Light Novel-nek van rendes, felépített története, de az animéből ebből semmi nem látszódik! Mert mint írtam, "történet" szerűséget csak az utolsó 2 részben kezdenek adni retcon-nal meg ferdítésekkel, s az opening-ben lévő misztikus fehér hajó srácot is akit annyira mutogattak is egyedül az utolsó rész stáblista utáni 2 percben látjuk.

watch_isekai_wa_smartphone_to_tomo_ni_episode_5_english_sub_0008.jpg

"Az anime története dióhéjban".

Jöjjenek a karakterek, amik nem léteznek!

Touya mint említettem egy Kirito szintű Garry Stue, akinek minden az ölébe esik amit szeretne, senki sem tudja legyőzni - egyedül az utolsó részben Elze és Yae de még ők is csak akkora előnnyel, mellyel még Son Goku ellen is simán nyerhettek volna -, s persze minden varázslatot tud használni, még az olyanokat is, amiket nem látott soha életében (Recovery) vagy amik eredetileg egy másik szereplő saját skill-je volt. Ennek ellenére hülye mint az ülepem, sokszor úgy viselkedik, mint aki harmadszintű amnéziában szenved. Gondolok itt a sárkányos részre, ahol a sárkány előtt még simán használta 28 banditán bénító varázslatot, de a sárkányon eszébe sem jut használni, pedig a sárkányon is hatnak a varázslatok (szóval még csak alibije sincs a logikátlanságra).

A "hárem hölgyek" meg szót sem érdemelnek, ugyanis szó szerint nincs személyiségük! Nem viccelek, a "négy" hölgyből 2-nek ugyanaz a dandere személyisége van, míg a másik kettő tsundere két fajtája (Elze és Yae). Komolyan, néha nehéz volt megkülönböztetni őket, mert egyiküknek sem volt semmilyen önálló személyiségi jegye, mivel az egyetlen dolog, amiről a karaktereik szólnak, hogy legyenek "erősek" meg "cukik".

Egyedül a Kohaku nevű "legendás fehér tigris" familiárisnak volt valami személyisége, de ő meg Stain szindróma: vagyis személyisége volt, de közben meg egy "legendás lúzer". Papíron ő a 4 legendás állat egyike, de nem bírt el egy tucat közönséges takony szörnnyel az ötödik részben...

A többi karakter már szót sem érdemel.

Látvány az tipikus tucat moe anime. Amik viszont tetszettek és jó volt, azok a zenék. Azok valóban jók voltak.

watch_isekai_wa_smartphone_to_tomo_ni_episode_11_english_su_0003.jpg

S most, hogy az egyetlen jó dolgot tisztáztuk az animével kapcsolatban, nézzük, mik is a legfőbb problémák az animével a gyenge történet és a nem létező, üres karakterek mellett.

Kezdjük ott, hogy minden létező kategóriában megbukik!

Akció jelenetekből nincs sok, s ezekből van egyedül 2, amit "harcnak"/"akciónak" lehetett nevezni (a 4-ik rész mágia elnyelő szörnye meg a sárkányos rész), mert amúgy meg miden "akció" abból áll, hogy vagy először a csajok majd a főhős egyetlen ütéssel legyőznek mindenkit 20 másodperc alatt, vagy meg Touya előveszi a telefonját és bedarál mindenkit vagy meg "Slip". Amikor a 9-ik részben a több ezer fős élőholt sereget mindenféle harc nélkül lenyomta a telefonjával ott már sírtam a fájdalomtól. Tehát már annyit sem engedtek a készítők, hogy a hárem csajokkal együtt az első esetben lévőhöz hasonlóan tömegével szedjék le őket, neeeeem, 2 kattintással a telefonon kinyírta mind a 8000 élőholtat. Tehát mint akció anime siralmas!

Vígjáték anime létére a 12 rész alatt volt szó szerint 9 (!!!!!!!!!) értékelhető poén! S ezt úgy képzeljétek el, hogy újra meg kellett néznem és Ragnafan1992 kollégámmal számoltuk a poénokat! 9 "értékelhető" poén 12 huszonnégy perces animében pofátlanul kevés! De ecchi animeként is megbukott, mert egyrészt ritka gyengék, másrészt meg nem viccesek, mivel egyikük sem valami abszurd helyzetben történik.

Hárem animeként bukott talán meg a legjobban, mert nem elég, hogy a "háremhölgyeknek" nincs semmi önálló személyiségük, de még csak rivalizálás, versengés vagy akár komolyabb galiba sincs a szerelmi sokszögből, mind behódolnak annak a gondolatnak, hogy egyszerre pörögjenek egyetlen egy "túró rudin".

A legnagyobb műfajbeli probléma mégsem ezek... hanem az "Isekai". Eme "műfajnak" az lenne a lényege, hogy fogjuk a főhőst és tegyük egy olyan számára ismeretlen világba, ahol mind tudás, mind kulturális és logikai akadályok ezreivel kell szembenéznie, ezzel egy izgalmas felállást adva a történetnek. Na most a gond már ott kezdődik, hogy főhősünk perfektül beszéli és érti a beszédet, telefonjának hála tökéletesen eligazodik mindenhol, Istennek hála fekete öves harctudással és Voldemort szintű varázserővel rendelkezik, valamint akármilyen varázslatot tud használni, akár sokszorosára is erősítve azt.... vagyis pont az ölték ki, amit egy "Isekai" animét érdekessé tudott volna tenni.

A legbosszantóbb mindezek után mégis a logikai hülyeségek végtelen folyója. Csak pár példa. Touya akárkit megtud találni telefonjával, de a nyolcadik részben megmentett kislány apjára eszébe sem jut rákeresni, pedig előtte is így segített kétszer is másoknak megtalálni a hozzátartozóit és persze a kilencedik részben Yae bátyját. Lyon, akinek ott van egy kard az oldalán megakar állítani egy csapat banditát, de mivel kés volt náluk, ezért Touya "nem hagyhatja", hogy Lyon, egy elnyomott mellékszereplő érvényesülhessen, ezért maszkban szétveri a késes banditákat... mert ugye a bicskakés erősebb a kardnál, főleg ha egy lovag kezében van. A főhős akármilyen elemet és varázslatot tud mesterien használni, mégsem használ víz varázslatot a sárkány ellen vagy hogy azzal közlekedjen a víz alatt. A kilencedik rész "evil of the week" karaktere egyetlen egy anti-mágia totemmel rendelkezik... és persze, hogy egyetlen egy őrrel sem őrizteti/védi azt. S ezek messze még csak a sz*rkupac csúcsa!

S még mindig nem ez a legnagyobb baj az animével! Hanem az, hogy UNALMAS! Mint írtam poénokból van kb 9 a 12 rész alatt, akciók nincsenek, az ecchi gyenge, a szerelmi szálak meg mintha a "Little King's Story" játékok rossz fanfiction változata lenne!

watch_isekai_wa_smartphone_to_tomo_ni_episode_5_english_sub_0002.jpg

Összefoglalva ez az anime katasztrófálisan rossz! Írták, hogy a Light Novel köröket ver rá, de mivel nem olvastam ezért az animét csak önmagában tudom értékelni. Mindenesetre a hitegető hazug opening, a gyenge történet, a lelketlen üres karakterek, a logikátlanság és az identitás zavar komolyan rányomta nálam a bélyeget. Nem ajánlom senkinek!

Végére: eredetileg lehetett itt kommentelni, de mivel egy Tomoya8 kaliberű személy annyira rajongott eme animéért, hogy egyszeri kitiltás ellenére sem volt hajlandó megérteni, hogy a rendes vitázás és kritizálás nem személyeskedésből és "parasztozásból" áll, ezért Ricz szerűen letiltottam itt a hozzászólásokat. Tiszteljük a kritikát és az érvelés alapú vitákat, de nem tudjuk hova tenni a "te paraszt" meg hasonló személyeskedő kommenteket. Sajnálom, hogy ezt kellett tenni, mivel gyűlöljük a tiltásokat, viszont van egy határ, amit nem lehet átlépni. Megértéseteket köszönjük.

Isekai Wa Sumatofon To Tomo Ni

- Idő: 2017

- Rendező: Takeyuki Yanase

- Stúdió: Production Reed

- Műfaj: Fantasy, Hárem, Vígjáték, Akció, "Isekai"

- Hossz: 12 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- A zenék.

Ami nem tetszett:

- Gyenge, erőltetetten felépített történetnek nevezett valami.

- Megbukott, mint vígjáték és szerelmi anime.

- Üres, személyiség nélküli szereplők, élükön "stricis Kirito"-val.

- Zéró akció.

- Borzasztóan unalmas.

- Logikátlanságok végtelen folyama.

- Gyenge látvány.

- Komoly identitás zavarral küzd.

- Fanservice.

Értékelés:              

Százalék szerint: 14% = Nagyon Rossz

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 1.5/10 = Nagyon Rossz (avagy Szar)

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr113799044
süti beállítások módosítása