Szegasztok. Mai nap egy igazi csemegét mutatok be nektek. A Capcom 1998-ban kiadta a Stardust Crusaders saga történetét feldolgozó játékot a játéktermekbe. Egy évvel rá megjelent a JJBA: Heritage of the Future című bővítést több játszható karakterrel, több pályával és sztori móddal. Ugyanebben az évben viszont megkapta két konzolra is a portolást: A Playstationre és a Sega Dreamcastre. Ma a PS1-es konzolportót veszem górcső alá.

 jojo-s-bizarre-adventure-ntsc-u-slus-01060-playstation.jpg

Kezdjük azzal, hogy ez a változat a Heritage Of Future-t tartalmazza több karakterrel, mozdulattal. A játékban van egy komplett sztori mód, arcade móka (csak nem kell zsetonokat dobálni a konzolba.), beállítások és az egyelőre lezárt galéria, amit a sztori mód kioldásával kapunk meg. A sztori a Stardust Crusaders Saga-t veszi alapul, ami a legkorábbi JoJo anime (1993-tól 1994-ig készült 6 részes Ova széria). Dio Brando feltámadt hamvaiból és miatta létrejöttek a Standek, amik lényegében spirituális entitások. Jotaro Kujo a börtönben rohad addig, amíg az idős Joseph Joestar és Muhamed Avdol rá nem beszélik, hogy segítsenek Dio legyőzésében. Ekkor kezdődik meg közös kalandjuk a kezdetektől egyenesen Egyiptomig, ahol Dio-t és embereit le nem győzzük.

 playstation-31529-41312673624.jpg

A játék története teljesen hűen követi a manga eseményeit. Ennek érdekében nem mindig a meg szokott egy az egy elleni harcot kell vívnunk. Van, amikor átmegy Beat’em up-ba, Shoot’em up-ba, van ahol QTE (Quick Time Event) van és D’arby ellen még pókereznünk kell. Ez már bőven elég arra, hogy változatos legyen. Ami még rátesz egy lapáttal a játékra, azok a zenék és a hangeffektek. A zenék nagyon hangulatosak és a karakterekhez illőek. A hangeffektek is remekül lettek eltalálva. A hangalámondás az OVA szériából van átültetve, ami még egész jó (kicsit recseg, de nem fog zavarni.). A látványvilága is nagyon jó. Vegytisztán retro 2D-s látványvilág a legvégső határáig kifeszítve. A karakterek teljesen részlet gazdagok, a hátterek nagyon szépen lettek megcsinálva. A karakterek számában sem lehet panasz. 22 karakter, ebbe beletartoznak a rejtett karakterek is. Hát igen, a játékot a Capcom csinálta, akik beleadták szívüket-lelküket.

 playstation-71711-31519921881.png

Ám ez nem fogja elfedni a játék hibáit. Az irányítás reszponzív, de a legtöbb karakternek gombra megegyezően ugyanaz a gombkiosztása kombókat nézve. A sztori mód egy idő után nem kegyelmez. Nagyon sok esetben amint elkezdődik a meccs, szinte azonnal támad, nem hagy kombózásra lehetőséget. Könnyítés ugyan, hogy ugyanazt a taktikát használja ellened, de nem lett volna egyszerűbb, ha a játékban beállított nehézséget veszi figyelembe? Easy fokozatra vittem, de a játék sztori módja ezt teljesen figyelmen kívül hagyta. És nem lehet arról szó, hogy abszolút béna vagyok, amikorra harmadszor is Jean Pierrel kellet volna győznöm és már ismertem a kombóit. A változatos részeknél is rezgett néha a léc. A QTE szegmensek néha nem is hagytak reagálásra időt. Bár, a sztori rövid (2-3 óra alatt kivihető), úgyhogy megértem, hogy nehézzé kellet tenni. Ám mégse ez volt a legnagyobb bajom a játékkal, hanem a karakterek kiegyensúlyozottságával. Oké, hogy vannak erősebb harcosok, de Hol Horse Spammerkedését semmivel nem ellensúlyozták. Továbbá Pet Shop, mivel sólyom, repülni tud, ezzel viszont rengeteg támadást ki lehet védeni vele. Valahol azon a ponton értettem meg, hogy Iggy miért szenvedett annyit a legyőzésével.

 maxresdefault_22.jpg

Értékelés:

Jojo’s Bizarre Adventure

Kiadó: Capcom

Platform: Plyastation

Műfaj: Verekedős

Pozitívumok:

  • Remek látványvilág
  • Zenék
  • Sztori mód
  • Karakterek

Negatívumok:
- Nehéz

  • Nehéz
  • Rövid a kampány
  • Egy kaptafás kombók
  • Karakterek közötti nem létező egyensúly.

Értékelés: 94% Kiváló

Minden hibája ellenére kötelező alkotás a Jojo’s Bizarre Adventure rajongóknak. Említést kell tennem, hogy digitálisan le lehetett tölteni a HD remakejét Ps3-ra és Xbox 360-ra még anno 2013-ban.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr5313752840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zriff 2018.03.22. 15:26:28

Ha akartok írni valami érdekeset, tudom ajánlani a the holy pearl című kínai sorozatot, ami gyakorlatilag az inyasha élőszereplős változata. Ott van a massan japán sorozat ami azért érdekes mert az egyik főszereplője nem japán és mégis híres lett.

Ragnafan1992 2018.03.24. 20:09:33

@zriff: Köszönjük az ajánlatodat. Viszont ezzel azt szeretnéd mondani, hogy szerinted senkit nem érdekel az, amiről írunk? Csak érdeklődök.

zriff 2018.03.25. 09:19:14

@Ragnafan1992: Nem, csak azért írtam az érdekeset, hogy a művekre értettem, hogy nem szokványosak. A pearl egy japán manga kínai élőszerelős verziója, a massan meg a szereplője (nem japán) miatt, meg a témája is miatt (vegyes házasság japánban)nem szokványosak.
süti beállítások módosítása