Szegasztok!

2 éve írtam utoljára manga kritikát, s gondolom szeretnétek tudni, hogy miért. Nos, azért, mert szimplán elfelejtettem. Igen, hülye érv, de a helyzet az, hogy rég megfogadtam, hogy futó sorozatról nem írok rendes kritikát, legyen az anime vagy manga. S habár rengeteg mangáról írhattam volna, valamiért inkább animékről vagy videojátékokról szerettem volna írni. Nos, a jó hír, hogy a közeljövőben újra fogok írni mangákról, nem heti szinten, de hogy legalább 1-2 havonta mangáról is írok, már tartható lesz!

Újrakezdésként legyen egy rövid életű, de a legtöbb shonen-t messze maga alá gyűrő 2012-es manga, melynek címe, Hungry Joker!

volume_1_cover.png

A Hungry Joker egy 2012-es shonen akció, fantasy, sci-fi manga, amely 2013-ig futott a Weekly Shonen Jump oldalain. Írója és rajzolója Tabata Yuki.

A Hungry Joker egy érdekes ötlettel indít, miszerint mi lett volna, ha Newton, Gregol Mendel és minden tudós valamilyen tárgynak köszönhetően szerezték volna meg a tudásukat, amikkel világhírűekké váltak, valamint eme tárgyak feleltek volna a történelem során történt valamennyi katasztrófáért is. Eme tárgyak neve "Eureka". Vannak, akik megakarják szerezni eme tárgyakat és jóra használni. Vannak, akik csak elakarják zárni őket. S végül vannak ugye azok, akik rosszra akarják használni.

Történetünk központjában egy fiatal zseni feltaláló srác áll, akinek Heidi a neve. Habár egy született géniusz, nem emlékszik semmire 6 évvel korábbról. Az egyetlen nyom a múltja felé egy furcsa alma, melyet hosszú ideig tanulmányozott. Amikor ő és segédje, Chitose bajba kerülnek, beleharap az almába, melynek köszönhetően képes lesz a gravitáció manipulációjára. Egy rossz fiúval való harc után megismerik az Eureka tárgyak létezését (és hogy az alma, amibe beleharapott Heidi, valójában Newton almája volt), mely után elhatározzák, hogy felkutatják valamennyi Eureka tárgyat. Persze nem lesz könnyű, mivel sok szervezet keresztezni fogja az útjukat.

v006.jpg

A történet egész jó, tipikus shonen történet, de pont jó arra hogy az ember érdeklődését felkeltse. Sajnos azonban mivel a mangát a Weekly Shonen Jump 24 fejezet után lelőtte, így rengeteg minden maradt megválaszolatlanul.

A karakterek egész jók lettek, főleg a főhős, Heidi. Heidi olyan, mint akit kereszteztek volna Hitsugaya-val és Mayuri-val a Bleach sorozatból. Törpe, a tudomány megszállottja, aki faképpel osztja magából a humorosabbnál humorosabb hülyeségeit. A segédje, Chitose nagyon aranyos és jól társul bolond főnökéhez. Vannak még más karakterek is, de ők általában elég klisések, akiket a háttértörténetük az, ami érdekessé teszi őket, mint Vivian, a tsundere hölgy, akit egyedül a háttértörténete tett érdekessé. Illetve van még egy karakter, akit egy valami tesz "hírhedté". Ez pedig Nacht, az egyik fő gonosz, aki arról lett híres... hogy valami olyan ritka hülye, mémbe illő fejeket vág, amiket még a Gintama mangakája sem merne meglépni.

p017_masolata.jpg

A rajzolás egész szép, a manga "üteme" elég gyors.

Térjünk rá az történet gerincét képző Eureka tárgyakra. Eme tárgyak mindig egy tudós nevét képviselik és a hozzájuk kötődő tudományos felfedezésükhöz kötődő erővel rendelkeznek. Például Mendel babjai segítségével a használója képes mind a saját, mint mások genetikai kódját úgy változtatni, ahogyan akarja, akár szörnyszülött mutánsokat is létrehozva. Természetesen nem mindenki tudja használni eme tárgyakat, mindnek megvannak a saját feltételei.

A manga hangulata is jó, melyet a humor és a tudományos hátterek tesznek érdekessé. A csaták nem rosszak, de láttunk már jobbat is.

Mik a manga negatívumai? Nos, habár már az elején utaltam rá, újra kifejtem: a manga nem volt túl népszerű a Weekly Shonen Jump szerint - valszeg mert a főhős túl sötét volt és nem volt egy "I wanna be Pokemon Master" álma, mint Midoriya-nak, Luffy-nak vagy Naruto-nak. Ezért a Weekly Shonen Jump lelőtte a sorozatot, még mielőtt eljutott volna akármilyen irányba is. Ennek köszönhetően a befejezés nagyon cliffhanger szagú lett. Oké, hogy Tite Kubo Zombie Powder mangájával ellentétben kapott egy felemás befejezést, de nagyon érződik rajta, hogy a mangaka jóval tovább szerette volna írni.

volume_3_cover.png

Én szerintem eme mangát érdemes elolvasni, mert szórakoztató és érdekes egy shonen manga, mely szerintem egy kiváló sorozat is lehetett volna, ha a Shonen Weekly Jump nem újabb Naruto-t és újabb Bleach-et akartak volna.

Hungry Joker

- Idő: 2012-2013

- Író & Rajzoló: Tabata Yuki

- Magazin: Weekly Shonen Jump

- Műfaj: Akció, Fantasy, Shonen, Sci-Fi

- Hossz: 3 mangakönyv

Ami Tetszett: 

- Érdekes világ és történet.

- Szép rajzolás.

- Heidi az egyik legérdekesebb shonen főhős.

- Jó a humor.

- Egész korrekt csaták.

- Tudományos háttér infók.

Ami nem tetszett:

- Cliffhanger lezárás.

- Nacht mém fejei.

- Egy pár klisé és sablon karakter.

Értékelés:

- Rajzolás: 4/5

- Karakterek: 3/5

- Egyediség: 4/5

- Humor: 4/5

- Mondanivaló: 3/5

- Hangulat: 4/5

- Történet: 3/5

- Karakter Fejlődés: 4/5

Értékelés:

Százalék: 86%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király)

10/10-es skála szerint: 8.5/10

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr813530033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása