Szegasztok!

Ahogyan arra már jó sok utalás volt a blogon, hatalmas Ys rajongó vagyok, aki a létező összes (angol nyelven beszerezhető) Ys játékkal játszott. Ahogyan minden rajongó, nekem is vannak kedvenc részeim, nem annyira kedvenc részeim és olyanok, amik a kettő között vannak. A mai alanyom pont az a rész, ami az utóbbi kategóriát erősíti.

Ma a szuper nintendo-ra (SNES) megjelent 1995-ös Ys V Kefin The Lost City Of Sand játékot mutatom be nektek!

138410-ys-v-ushinawareta-suna-no-miyako-kefin-snes-front-cover.jpg

Az Ys egy 1987 óta tartó videojáték franchise, mely a Falcom japán videojáték cég egyik legnagyobb zászlóvivője lett. 2017-ig bezárólag rengeteg folytatás és remake készült hozzá, melyeknek főhőse, Adol Christin. A játékok alapjából véve RPG szerű környezettel rendelkeznek, de sokkal inkább akció-rpg játékok, mintsem valós rpg-k.

A történet kronológiailag a negyedik részek, azaz a "Ys IV Memories Of Celceta" játékok után játszódik, melyben Adol-nak sikerült elérnie Xandria partjait. Adol ezúttal egy 500 éve eltűnt ősi város után, Kefin után kutat, miközben egy Dorman nevű úriembernek segít összegyűjteni néhány érdekes kristályt, amik Kefin-hez kapcsolódnak. Persze nem lenne Ys, ha nem lennének fordulatok  történetben, s habár a történet nem az eredetiség atyja, így is szórakoztató.

775437_masolata_2.png

A Ys V játékmenete ezúttal az akció-rpg játékok és a Zelda szerelemgyereke lett, melynek köszönhetően Adol tud csapni a kardjával, védekezni a pajzsával (már ha felszereltünk neki egy pajzsot), ugrani, illetve az alkímia segítségével varázsolni is. Utóbbihoz az kell, hogy a Fluxstone menüben a játék során összegyűjtött elemi köveket összeolvasztva készítsünk egy új varázskövet, melyet felszerelünk aktuális fegyverünkre (Final Fantasy VII, te sunyi kis plagizátor - just kidding ;) ), majd a "recharge" gombbal 100%-ra vigyük az energiát és a támadás gombbal elsütni a felszerelt varázslatot. Igen, kicsit macerás a varázslat használata a "recharge"-al, simán lehetett volna az a varázslat elsütő gomb, illetve 3-4 varázslat kivételével a többi inkább látványos, mintsem hatékony.

775437_masolata_3.png

A játék zenéi továbbra is zseniálisak, hozzák a Ys sorozat magas zenei elvárásait. A játék grafikailag rendben van, de persze vannak nála szebb SNES játékok bőven. Az irányítás is egész jó, kivéve egy vízesés helyen (amit én elneveztem az "agyf*sz vízesésnek", ahol tű pontosan ki kell mérnünk, hogy hová hogyan ugrunk, különben kezdhetjük előröl az egész szakaszt (nem, nem halunk meg, csak kb 3 képernyőnyit essünk vissza).

A főellenfelekből sok van, de nem mindegyik emlékezetes, és kettő kivételévek mind egész könnyű, ha elég sok szintet léptünk. Amúgy meg a varázslatoknak saját szintjük van, szóval aki varázsolni akar az használja azokat sokszor. Pénzt szerezni tárgyak eladásával, illetve az ellenfelek által hátrahagyott ékszerek (gyémántok, topázok stb) pénzre való becserélésével lehet csak, szóval a "farmollás" elengedhetetlen.

775437_masolata_6.png

Már eddig is említettem pár negatívumot, mint a varázslatok túlbonyolított használatát, de ami igazából problémás a játékkal, az a rövidség és a nehézség. Ugyanis az Ys V rövid, s nem csak Ys játékhoz képest rövid, hanem még retro videojáték szempontból is, ami sokaknak ugyan kedvező lehet, de a játék időt lényegesen lerövidíti a tény, hogy nincs választható nehézségi szint és a játék elég könnyű lett. Farmollással meg tárgyak keresgélésével együtt is kb 6 óra mindössze.

Illetve, ami még kicsit problémás volt, de ez erősen az én szubjektív véleményem, hogy a játékból hiányzik az Ys érzés. Talán a túl könnyű nehézségi szint, vagy a tipikus SNES korlátok, nem tudom, de úgy éreztem, mintha egy spin-off résszel játszottam volna.

775437_masolata.png

Én ajánlom a játékot, mert habár nem a legjobb Ys játék, de így is egy korrekt SNES játék lett belőle.

Ys V Kefin The Lost City Of Sand

Megjelenési Év = 1995

Fejlesztő = Nihon Falcom

Kiadó = Koei

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr313519693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása