Szegasztok!

2013... amikor azt hitte mindenki, hogy nem lehet a 2011-es évet animék terén jobban elrontani, az hatalmasat koppant 2013-ban! Olyan animék jelentek meg ebben az elátkozott évben, mint Sekai De Ichiban Tsuyoku Naritai, BlazeBlue Alter Memory, valamint Rescue Me...

Persze jelentek meg jó animék is (Kill La Kill, Log Horizon), illetve elfogadható alkotások (Attack On Titan látványpornó).

Viszont volt egy anime... egy anime, ami már olyan sz*r volt, hogy majdnem letaszította a trónjáról a Platonic Heart nevezetű istenkáromlást! Egy anime, mely totálisan hülyét csinál a kultikus poszt-apokalipszis rajongóiból és a seinen rajongókból, akik egy jó kis seinen animét akartak aztán meg egy ótvar shonen-t kaptak.

Ma 2013 legrosszabb animéjéről írok nektek: Coppelion.

75543l.jpg

A Coppelion eredetileg egy 2008 és 2016 között futott manga sorozat volt, amit Inoue Tomonori írt és rajzolt. Habár már a mangát is eléggé megvetette a közönség, valamiért a GoHands (akiknek idén a Hand Shakers nevezetű borzalomnak mondhatunk "köszönetet") látott benne annyi fantáziát, hogy egy 13 részes promóciós animét készítsenek 2013-ban.

S az eredmény?

Nos, mielőtt belekezdenénk a pokoljárásba, jobb, ha már most előre szólok, hogy a kedves készítők 13 részbe akartak szó szerint beleerőszakolni 81 fejezetet! Nem, nem írtam el, igen, 81 (!!!) fejezetet erőszakoltak bele 13 részbe! Ezért sem értek egyet a mai trenddel, miszerint minél több fejezetet erőszakolnak bele egy epizódba, annál jobb. Ez nem egy verseny, hogy ki mennyi fejezetet tud beleerőszakolni egy anime évadba! Ez volt a baj a Renai Boukun-al is, hogy ott is egy részbe több fejezetet akartak beletuszkolni, mint amennyit belelehetett. Az eredmény? Kimaradt jelenetek/magyarázatok/események a mangából, kapkodás, követhetetlenség.

No de akkor lássuk magát a történetet.

2016-ban egy kisebb nukleáris katasztrófa történt Tokióban, melynek köszönhetően 20 évvel később szellemváros lett. Egy kis cég kifejlesztett egy klónozási eljárást, mely során Coppelion nevű "mesterséges embereket" gyártanak, akik ellenállnak a sugárzás veszélyeinek és őket küldik be, hogy Stalker módjára bejárják az elhagyott várost túlélők után kutatva...

Jól hangzik mi? Nos, ennyi alapján még nem is lenne probléma, de jaj, a magvalósítás! Kezdjük ott, hogy a főszereplők egytől egyig iskolás kislányok, akik olyan jól felszerelve mennek be egy radioaktív veszélyes településre, amitől nem hogy egy STALKER, de még Vazul néni is rákérdez, hogy "normális". Oké, hogy ellenállnak a sugárzásnak, de ez akkor is olyan hülyén nézz ki, hogy iskolás ruhás kislányok mászkálnak fel és alá egy sugárveszélyes helyen mintha csak turistaként piknikeznének, hogy nem jelentősen ront a hangulatból és az összképen. De legyen, ez a japános hülyeség legyen a legkisebb probléma! Sokkal nagyobb bajok jönnek ezután.

Ami a legszembetűnőbb, az a látvány és a zenék. Kezdjük a látvánnyal, ami annyira ronda, hogy el sem hiszem, hogy egy 2013-as animét nézzek! A hátterek néha csak-csak, a CGI ronda de oké, legyen, jobb mint a Geneshaft vagy a Skelter Heaven gusztustalan CGI látványa - bár ez még így sem dicséret. Ami viszont nagyon szembetűnő, az a karakterek, akik úgy néznek ki.... mintha kiollózták őket és a gyerekek számára fenntartott hurkapálcán mutogatnák őket a hátterek elől! Annyira rondán lógnak ki, hogy az már fáj a szemnek!

coppelion-3418-1.jpg

Ha már szereplők... olyanok nincsenek is. Annyira, hogy a Versus filmhez hasonlóan saját neveket kellett kitalálnom nekik, de nem azért mert nincs nevük, hanem azért, mert személyiségük nincs egy darabka sem!

Az első "főhősnő", akinek a neve Ibara, de én csak "Simonkának" hívok, annyira kemény, hogy még akármelyik pillanatban darabokra esik! Folyton keménykedik, persze "segítőkész" is, de érzelmi és értelmi intelligenciája annyira a béka segge alatt van, hogy azzal már ölni lehet! Jó példa, amikor egy másik szereplő arról regél neki, hogy csak kihasználják őket és eldobják őket mint a szemetet, "Simonka" azzal válaszol rá, hogy: "Egyszer mindenki meghal"......... W.... T..... F?!? Ez most mi akart lenni? Tök mindegy, hogy a másik lényegesen más dologról beszélt, "Simonka" gondol egyet és beszól egy keményet.

A második főhősnő Takeo, akit csak "Miss Pápaszemű-Miyazaki"-nak hívtam, mert a karaktere leírható azzal, hogy az állatokért jobban aggódik, mint az emberekért, valamint hogy az állatok sokkal magasabb rendűek, mint az emberek. Aha... és egy ilyet küldenek embereket megmenteni. S ebből áll az össz karaktere.

A harmadik és utolsó főhősnő Aoi, fedőneve "Kék Sakura". Névadójához hasonlóan totál használhatatlan, minden viccesnek szánt hülyeségével csak a bajtársainak okoz több bajt, de nem kell félni, ugyanis szintén névadójához hasonlóan a sorozat vége felé hirtelen kap a semmiből egy power up-ot, mellyel ő lesz a jani. Kár, hogy személyisége még nem lesz.

Vannak a felesleges random mellékszereplők, illetve a gonoszak, akik bár ne lennének. Ott vannak először a Green Wars, akik csak poénból (s persze bosszúból) föl akarják robbantani a Tokiói erőműből, ami megmaradt. Hogy ez nekik miért jó, ne kérdezd, de az öngyilkos ötletet végül maguk is elvetik mert mégsem akarnak meghalni - na ennyire gerinces gonoszokat nem látni mindig. Végül vannak az Ozu nővérek, akiket csak "Hormon Zavaros Tojásfejű Nővéreknek" neveztem el, mert úgy néznek ki, mint két hormon zavaros tojás. Ja, és egy pszichopata sorozatgyilkos klónjai, mert miért ne, lehet, hogy az egyik tudós egy Mirai Nikki Yuno fan volt aki szeretett volna magának 2 kicsi "Yuno"-t.

Szóval mint látjuk, az úgymond szereplőgárda annyira felejthető, mint a Marvel Moziverzum gonoszai, akiknek már a nevére sem emlékszel. A zenék szintén semmilyenre sikerültek az Opening kivételével, de csak egy jó opening zenével nem lehet eladni egy animét.

Szóval ronda látvány, unszimpatikus szereplők, gyökér megvalósítás, 81 fejezetet 13 részbe való "belenyomás", semmilyen zenék... mit hagytam ki. Ja igen, logika és hangulat.

A logikai hülyeségekről már írtam, s ne féljetek, van még belőle dögivel (a saját gyerekét simán kifingató de egy vadidegen gyereket tiszta szívből szerető nőtől a "klónozunk egy tömeggyilkos pszichopatát kétszer is" ötletig bezárólag)! Ami viszont fontos lenne, az a hangulat. Ugyanis az anime hangulata szó szerint silány. Van egy jelenet, ami vicces is lehetne, de a baj, hogy annyira halál komolyan veszik, hogy már csak a Yu Yu Hakusho Yusuke Power Up zenéje hiányzott volna alatta ahhoz, hogy ténylegesen röhejes legyen.

No megannyi rugdosás után kellene mondanom valami jót is, hogy miért nem olyan rossz, mint a Platonic Heart. Hát........... van benne egy nagyon ronda, de legalább jól koreografált autós üldözés.

coppelion_screenshot_2.jpg

Őszintén, kellene még valamit mondanom? Egy anime, amit senkinek sem tudok ajánlani, még mazochisták számára sem! Tartalmilag nulla, látványilag randa, logika a tengerszint szintjén. Egyszerűen több szót nem érdemel szerintem. Ha mindenáron a GoHands-től akarsz egy animét akkor inkább a "K"-t mint ezt, ha pedig a 2013-as évből akarsz egy jó animét, akkor ott vannak a már fent említett alkotások.

Coppelion

- Idő: 2013

- Rendező: Kanazawa Hiromichi

- Stúdió: GoHands

- Műfaj: Akció, Kaland, Sci-Fi

- Hossz: 13 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Opening zenéje.

- Van egy ronda de legalább tisztességes autós üldözés.

Ami nem tetszett:

- Taszító látvány hála a hurkapálcikás/kivágott karakterekkel.

- Személyiség nélküli karakterek, élükön "Simonkával".

- Idióta monológok és párbeszédek.

- Béna megvalósítás és agyhalált okozó logikai bukfencek.

- Kapkodás, hogy ki nyerje a "ki tud minél több manga fejezetet beletuszkolni egy 20 perces anime részbe" versenyért.

- Gyenge hangulat.

Értékelés:              

Százalék szerint: 16% = Nagyon Rossz

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 1.5/10 = Nagyon Rossz

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr7413400855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hunterbey 2017.11.28. 20:15:42

Ez tényleg rosszabb, mint a Vízcsepp Mester?

Inzon 2017.12.03. 13:55:06

Nem néztem, de 18 fejezetet bele lehet sűríteni 13 epizódba. De 81 fejezethez legalább 24 epizód kell. Szóval képzelem, hogy milyen lehetett.
süti beállítások módosítása