Szegasztok!

Gondolom nem csak engem ért váratlanul, amikor a Studio Deen bejelentette kb 9 év után, hogy készül az új Jigoku Shoujo évad. Itt az AMP-nál mindenkinek megvolt a maga reakciója - az enyém az, hogy kb annyira hiányzott, mint egy pofon a sz*rnak.

Jöttek a hírek, amiket próbáltam ignorálni, mert frissen akartam nekiülni az animének. S most, miután végignéztem az új évadot, itt az idő, hogy írjak nektek!

Ma a Jigoku Shoujo Yoi No Togi animéről írok nektek!

86962l.jpg

A Jigoku Shoujo egy elég híres japán anime, mely 2005-ben jelent meg a Studio Deen gondozásában Omori Takahiro rendezésével pont egy időben az azonos nevű mangával. A sorozat olyan népszerű lett, hogy az első széria után kapott még két új évadot 2006-ban Futakomori néven és 2008-ban Mitsuganae néven. Ezután a franchise 2017-ig némán eltűnt a feledésbe, amíg a Studio Deen úgy döntött, hogy 9 év után egy új évaddal hozza vissza az egyik legjobb alkotását a köztudatba.

Sajnos a problémák már ott jelentkeztek, amikor kiderült, hogy a szokásos 26 rész helyett most csak 12 részt készítenek el, aminek a fele..... nos, azt hiszem az lesz a legjobb, ha sorjában megyek.

Kezdjük a történettel. A történet szerint Enma Ai és csapata szépen végzi a dolgát, amíg egy Michiru nevű lélekbe nem botlanak, akiről kezdetben nem lehet tudni, hogy ki ő és mit akar, viszont később kiderül, hogy ő egy tévedés által bekövetkezett, örültek által lemészárolt család egyetlen gyermeke volt, aki bosszúból halála után hamuvá égette családjának gyilkosait és az egész települést, ahol élt. Miután ez kiderült, Enma Ai közli vele, hogy azért nem tudott a másvilágra menni, mert Enma Ai főnöke őt akarja az új Jigoku Shoujo-nak.... amit kevés idő után, de végül elfogad.

És ez volt az első hat epizód, gyakorlatilag fogta az előző évadok ötleteit, egybegyúrta és kiadták valamivel jobb tálalásban, amivel nem volt nekem gondom, mert Michiru családja nagyon szimpatikus volt... de akkor mi a probléma? Az, hogy ennyi volt a történet! De akkor mi van a hetedik résztől az utolsó, tizenkettedik részig? Filler? Nem... rosszabb! RECAP! Igen, ahelyett, hogy készítettek volna egy 6 részes OVA-t, annyira mindenképpen 12 részes évadot akartak, hogy fogtak az első három évadból véletlenszerűen 1-1 részt és egy az egyben, semmilyen változtatás nélkül berakták ide... most erre mit mondjak? Ez nem csak fölösleges volt, de még pofátlan és hazug is! Akkor inkább csináltak volna egy pár részes OVA-t vagy egy filmet és akkor nem kellett volna ezzel az undorító megoldást meghozniuk! Mert ezzel csak azt érték el, hogy az anime értékelése rosszabb legyen, mert ki akar recap epizódot nézni?

watch_jigoku_shoujo_yoi_no_togi_episode_3_english_subbedat_g_002_0001.jpg

A szereplőkről nem tudok sokat beszélni, mivel ugyanazt a csapatot kaptuk, mint eddig, ezúttal Michiru-val kiegészítve, aki egy egész szerethető figura is lehetne... de az ütős háttere ellenére elég sótlan. Amikor meg a végén Jigoku Shoujo-ként tevékenykedik, akkor csak az járt az eszemben, hogy nála még Yuzuki Mikage is jobb Jigou Shoujo volt a Mitsuganae sorozatból!

Az mellékszereplők viszont egész korrektre és jóra sikerültek szerintem, bár voltak köztük olyanok, akik ráérdemeltek volna az "erős érv az abortusz mellett" díjra.

watch_jigoku_shoujo_yoi_no_togi_episode_4_english_subbedat_g_002_0001.jpg

A rajzolás és a zenék... tök ugyanaz, mint az előző három évadban. Ami nem lenne rossz, ha nem 2017-es animéről lenne szó. Már pedig az eredeti trilógia 2010 előtt készült. Nem ronda, a zenék is jók, de ez megint csak a lustaság legújabb szintje!

Ami pozitívra sikerült, az a hangulat - legalábbis az első hat résznek. Ugyanis a harmadik rész család drámája, a negyedik részben lévő szociális otthonban lévő történet - ahol a vén Wanyuudou még egy kisebb szerepet is kapott -, és Michiru története hangulatosra és egészen drámaiak lettek.

A halálok valahol az első széria és a második széria halálai között vannak, ami jobb mint a Mitsuganae-nál, de sajnos mivel ezúttal keveset kapunk belőle, ezért nem annyira ütnek.

watch_jigoku_shoujo_yoi_no_togi_episode_4_english_subbedat_g_002_0002.jpg

Mit kell mondjak végül a Jigoku Shoujo Yoi No Togi szériáról? Sajnos nagyon, de nagyon meglátszik rajta, hogy a Studio Deen magasról tett az egészre! Hiába volt ott annak a hat résznek a hangulata jó, ha még azon is látszik a spórolás minden formája, recap-et meg ki akar nézni az internet korában, ahol bármikor újra tudják nézni azokat? S mivel a 12 részből csak hat eredeti a maradék meg recap epizód, ezért ha szeretném sem tudnék neki adni közepesnél jobbat, s akkor még ott vannak a felsorolt hibák is. Sajnos, nem sajnos, fölösleges volt!

Aki mégis beleakar nézni, annak ajánlom, hogy kizárólag az első hat részt nézze meg, mert a hetedik résztől kizárólag recap.

Jigoku Shoujo Yoi No Togi

- Idő: 2017

- Rendező: Omori Takahiro

- Stúdió: Studio Deen

- Műfaj: Fantasy, Dráma, Horror

- Hossz: 12 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Az első hat rész hangulata egész jó.

- Enma Ai és haverjai.

- Opening.

Ami nem tetszett:

- A hatodik rész után kizárólag recap részek az első három évadból, amire már a kutya sem kíváncsi.

- Nagyon érezhető a lustaság és a hanyagság szaga.

- Ending.

- A zenék hiába jók, 9 év után már nem ütnek annyira. 

Értékelés:              

Százalék szerint: 40% = Rossz

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 4/10 = Rossz

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr1512935489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xx18Rolandxx 2017.10.07. 07:10:49

Számomra is iszonyat nagy csalódás volt. Az 1.és a 2, széria a mai napi nagy kedvencem a 3. viszont már nem. És sajnos ez sem. Pedig itt lett volna a lehetőség, hogy visszahozzanak egy olyan klasszikust amin animerajongók tucatjai nőttek fel de elkúrták. Nem kicsit nagyon.

Amúgy én is egy csalódásról tervezek írni ^^

butyokkapitany 2017.10.11. 00:57:40

Nagyon jó kritika lett :)
Az első évad számomra egy meghatározó anime volt, még mondhatni fiatal koromban néztem az akkor még létező Animax-en, a második anime hullámom alatt. Az első - mint kb mindenkinek gondolom - még kicsi gyerek koromban a DBZ volt. Akkoriban nagyon tetszett ez a soft-horror megvalósítás, a nyomott hangulat. Kiváló érzékkel mutatták be az elnyomás és csendben tűrt erőszak különféle fajtáit, és az ezekből való menekülést és elégtételt. És sosem volt egypólusú, nem egyszer előfordult, hogy a megoldásnak tekintett "gyilkosság" igazából nem hogy nem oldott meg semmit, de még csak rontott tovább a helyzeten. Meg hát gyanítom azzal sem vagyok egyedül, hogy sokszor éjszakákat gondolkodtam, kiket és miért írnék be a weboldalra... Majd pár éve újranéztem az animét, és meglepően tapasztaltam hogy ez még mindig k*va jó. Egészen addig, míg el nem jött a harmadik évad, ahol is méhecskeruhába öltözött Emma van, meg leszbülés meg miegymás. A 4-5. rész körül fogtam magam, bezártam az egészet, és soha többé nem voltam hajlandó egy részt se tovább nézni abból a förmedvényből. Az új évad láttán is kb ez a fajta rossz szájíz jött elő bennem, és eldöntöttem hogy ha tehetem, azt is messze elkerülöm. És ezek szerint nem is jártam rosszul :)
süti beállítások módosítása