Sziasztok!

A Ginga Nagareboshi Gin az egyik legjobb shounen anime amit valaha készítettek ez tény. Remekül megírt történetével, jól időzített csavarjaival, szerethető-néha utálható karaktereivel és egy olyan opening zenével rendelkezik ami mindörökre belopta magát annak a szívébe aki akárcsak 1x-er is látta. Egy ilyen magas színvonalú műnek folytatás csinálni eleve rizikós dolog de mindezt majdnem 20 évvel később megtenni pedig felér egy lehetetlen küldetéssel.Lássuk is akkor anno, hogyan teljesít a folytatás azaz a Ginga Densetsu Weed!

3cd434b4385798dfcf0b3a0b560af176.jpg

A Ginga Densetsu Weed először manga formában jelent meg 1999-ben és több mint tíz éven át futott  és 60 kötetet azaz 500 fejezetet ért meg mire 2009-ben befejeződött. A mangát mivel folytatásról van szó így ugyanaz a Takahashi Yoshihiro írta és rajzolta mint elődjét műfajilag pedig szintén shounen animéról van szó. Az animét pedig ezúttal nem a Toei hanem a Studio Deen ( Vampire Knight, Kore wa Zombie desu ka , Higurashi franchise stb....) készítette Toshiyuki Kato rendezésében aki a Fullmoon wo Sagashite, a Level-E és a Mission-E sorozatokat is készítette összesen 26 rész hosszan és ami 2005-2006 között futott.

A történet főszereplője ezúttal nem az első évad főhőse Gin hanem annak fia Weed aki a történet elején jön rá, hogy ő a nagy fejedelem fia ezért édesanyja halála után néhány újdonsült barátjával együtt felkerekedik, hogy megkeresse édesapját az Ou hegységben ahol anno az 1.évad végén legyőzték Akakabutót a nagy medvét és azóta Gin uralkodik a hegységben.

ginga_densetsu_weed.jpg

Igen ám csakhogy időközben a hegységet egy hatalmas mutáns kutya Kaibutsu támadta meg aki bosszútól fűtve akarja elfoglalni a hegységet, hogy végezhessen az emberekkel ám az igazi főellenség egy Hougen nevű kutya aki magáénak akarja tudni az egész hegyi birodalmat. A feladat tehát újra adott, Weed vezetésével csapattagokat toboroznak,hogy megmentsék Gin-t illetve a hegységet az elmebajos Hougen uralma alól.

hougen001.jpg

Nem ismerős a sztori? Ha igen akkor ez azért van mert ez a történet dettó ugyanaz mint az 1.évad története csak más szereplőkkel elmesélve. Ez önmagában nem lenne baj és én látom is, hogy mi volt itt a szándék: Próbálták az egészet egy ilyen Dragon Ball Z-szerű folytatásként eladni vagyis, hogy most az előző évad főhősének a fia a főhős amivel alapjaiban szintén nem is lenne gond csak a drága készítők azt az egy dolgot nem vették észre, hogy kvázi ezen kívül minden más ugyanaz lett. Ugyanaz a történet, ugyanaz a történetvezetés vagyis, hogy az első 6 rész egy más történetet mesél és az igazi zúzás csak ezek után jön és még a karakterek is teljesen ugyanazok maradtak és szinte semmi sem változott. Értem én, hogy folytatás meg próbáljunk megmaradni az 1.évadnál de ez nem több mint egy pofátlan átírat ami csak azt tükrözi, hogy se a mangakának se a készítőknek nem volt  semmi ötletük nem volt így aztán megcsinálták újra ugyanazt csak milliószor rosszabb színvonalon és olyan logikai baromságokkal amiket egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni például, hogy:

- Miért csak ketten mennek a főgenya ellen ha elméletileg 300-an vannak?

- Mi szükség volt a tirpáskodásra a mutánnsal ha egyszer sem utalnak rá vissza később?

Kis érdekességképpen megemlíteném, hogy az anime csak a manga első 2 arc-ját dolgozza fel így a befejezés is egy akkora marhaság amitől Mangekyo szivárványt hányt én meg ki akartam dobni a laptomomat az ablakon de azt nem spoilerezem el mert az látni kell különben nem fogjátok elhinni.

Amiben némileg változott a sorozat a látvány. A Deen-től láthatunk egész szép és színvonalas látványvilágot ( Shouwa Rakugo, Sakamoto Desu Ga, Jigoku Shoujo ) és olyan látványt amitől az ember retinarákot kap ( Vampire Knight, Higurashi, Dragon Crisis ) nos az itteni látvány eléggé felemás minőséget produkál. A háttérgrafika elég szép és végül is itt is jól rajzolták át a különböző fajta kutyákat és szerencsére a csaták itt is megmaradtak a véres színvonalon csak itt már sokszor mennek át fanservice vérengzésbe vagyis addig vérzik valaki amibe egy normál kutya belepusztulna de ezek még akkor sem hajlandóak rá. Viszont a csaták borzalmasak. Az egy dolog, hogy mindegyik szinte ugyanazt a koreográfiát követik de itt már többször vetik be Gin és Weed különleges támadását aminek már neve is van de ezzel csak még jobban lesüllyedt az egész az átlag shounenek szintjére.

e668d7947a44bcfb7ccacc2528bad77f--role-play-gin.jpg

Na de milyenek a karakterek kérdezhetitek? Nos? Ugyanaz mint a látvány azaz borzalmasak. Az egy dolog, hogy küllemben a kutyák nem rosszak csak éppen karaktere az egyiknek sincs mindenki csak az első évad szereplőinek a másolata.

1280x720-gjq.jpg

Vagyis Jerome az új John, Reika az új Cross GB az új Smith és még sorolhatnám. Ja amúgy Jerome.....

318-3-f.jpg

Elméletileg ő egy jól kiképzett bérgyilkos kutya és igen az elején tényleg badass volt de aztán átvedlik egy unalmas talpnyalóvá aki végig úgy viselkedik mint valami héttekercses idióta de unblokk az összes többire is elmondható. Karakterfejlődés egyáltalán nincs amiket meg annak akarnak prezentálni azok csak sima pálfordulások amiket olyan random módon raknak be, hogy időnk sincsen feldolgozni őket mint például Rocket pálfordulása ami nem viccelek 5 perc alatt van lezavarva.

rocket56ta.jpg

Aztán persze feltűnnek az idősek is de ők is csak azért vannak, hogy benne legyenek mert nem csinálnak valami sok mindent. A feleslegesen behozott karakterekről meg ne is beszéljünk mint például Mel vagy Reika.

reika7.jpg

A negatív karakterekben sincs igazából semmi különleges ami azért kár mert Kaibutsu háttere és motivációja teljesen megérthető és elfogadható és főgonosznak simán megfelelt volna erre 6 rész alatt kinyírják.

tumblr_mdgyabbf4a1rexna3o1_1280.jpg

Viszont a legrosszabbak azok egyértelműen Hougen és Weed. Hougennek egy igazán badass karakternek kellett volna lennie aki válogatás nélkül öl le mindenkit aki az útjába kerül és igazán okos stratéga és harci vezető erre kapunk egy gyáva férget aki csak lapul az erődben és másokon vezeti le a saját idegbaját. Oké, hogy nem lehet ismét medvéket tenni gonoszoknak ( bár a legutóbbi Gin mangának ismét medvék a gonoszai amik kapcsolódnak is az első Gin mangához szóval ennek sehogysem látom az értelmét) de akkor legalább próbálkozzanak egy hozzájuk hasonlót megcsinálni. De viszont Weed!  Na most Gin miért is volt jó karakter anno? Azért mert rajta és John-on kívül senki sem tudta, hogy ő Riki azaz a fejedelem fia hanem önnön erőből vívta ki mindenki elismerését és a karaktere is szépen fejlődött és nem mellesleg esze is volt. Na most Weed karaktere ennek a karaktertípusnak a koporsóján szeretkezik. Attól a perctől, hogy megjelenik soha be nem áll a szája, folyamatosan pofázik és üvölt mint a fába szorult féreg a Gin-él is idegesítőbb szinkronhangján, és veri magát a nagy egójára. Mert ugye mit is kapunk 26 részen keresztül?

- Weed a fejedelem fia így ő sosem téved, neki mindig igaza van, Weed-et követni kell, amit ő mond az úgy is van és nincs vita, ha ő azt mondja lapos a Föld akkor lapos a Föld, ha Weed utálja a Gintamát akkor mi is utáljuk a Gintamát, Weed legyőzhetetlen mert ő a fejedelem fia......

Vagyis szimplán 26 keresztül nyalják a seggét és ő erre veri az mellét holott szinte minden harc során megdöglött volna ha Jeroma vagy más valaki nem menti meg. De a legrosszabb mégis az amikor nekiáll pofázni a barátságról, a szeretetről és a többi nevetséges eszméjéről amik mind kvázi egy szerencsesüti mondanivalójával érnek fel és mindjárt bevágja a durcit ha valaki nem ért vele egyet és az az illető egyből mehet is a levesbe mint Jerome. Könyörgöm egy ilyen főszereplőt nem lehet komolyanvenni. Ez nem felnőttesebbé teszi őt hanem inkompetensé. Weed komolyanvehetetlen,elviselhetetlenül idegesítő és egoista mindenféle karakterfejlődés nélkül aki csak az adok-kapok módszert ismeri semmi mást.Egyszóval Weed az anime történelem egyik legrosszabb shounen főszereplője. De a többiek se nagy számok ugyanis mindegyik csak a szüleinevére képes verni a mellét, egyedül talán tényleg csak Kyoshirou kapott valamiféle jellemet és amúgy ő az egyetlen aki tényleg vissza mer pofázni a kis seggdugasz Anakin Skywalker-nek amiről van is egy nagyon jó jelenet a sorozatban.

vlcsnap-28017.png

De rajta kívül tényleg mindenki más kritikán aluli.

A zenék is sajnos rosszabbak lettek. Az Opening zene borzalmas és a klipp is egy merő döguanlom az Ending viszonylag elviselhető.

Ami miatt azonban mégsem sorolom a teljes csődtömeg kategóriába azok a tényleg helyenként jó poénok és az a néhány tényleg jó csatajelenet de a Densetsu Weed még akkor is csalódás lenne ha nem egy kultikusan jó anime folytatása lenne. Unalmas történet, unalmas látvány, unalmas és idegesítő karakterek és béna aláfestő zenék. Nyugodtan kihagyható.

Ginga Densetsu Weed

-Idő: 2005-2006

- Stúdió: Studio Deen

- Rendező: Toshiyuki Kato

- Műfaj: Shounen

- Opening: Ginga Densetsu Weed by Dohatsuten

- Ending: Tsuki Akari by Dohatsuten

- Hossz: 26 rész

Tetszett:

- Kyoshiro

- Néhány tényleg jó csatajelenet

-  Az a néhány tényleg egész jó poén

- Ending

Nem Tetszett:

- Unalmas és pofátlan történet

- Az egész az 1.évad átirata

- Unalmas látvány

- Unalmas és Idegesítő karakterek

- Weed az egyik legrosszabb shounen főszereplő

- Logikai marhaságok

- A befejezés egy akkora midfuck hülyeség mint a Mount Everest

- Zenék

- Opening

 

Értékelés:

-Százalékban: 48% - Rossz ( de közepesen rossz )

- Pontban: 5/10

Nos ennyi voltam mára Sziasztok!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr6112764684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2017.08.25. 09:37:24

Az eredeti mű volt életem első animéje 4-5 évesen, amiből nem tudom mennyit láttam, de az a rajz stílus, az a brutalitás mind a mai napig megmaradt az emlékezetemben. Utána a Dragon Ball miatt elfelejtettem, de az internetnek köszönhetően újra megtaláltam, de mind a mai napig nem mertem megnézni. ;)
Újra elő kellene vennem!
süti beállítások módosítása