Sziasztok!

2013-ban James Wan hatalmasat robbantott a kasszáknál a Démonok Között című horrorral. Nem volt benne semmi olyan dolog amit más szellemházas horroroknál ne láttunk volna már de a rendező már-már mérnöki precizitással pakolta olyan jól egymásra a sablonokat és töltötte meg hangulattal, hogy azon nem lehet nem csodálkozni és mindezekre rátett egy lapáttal a kitűnő színészi játék, a valós eseményeket feldolgozó történet amik mind-mind hozzájárultak a film sikeréhez. Ebben a filmben ismerkedhettünk meg először Annabellel-el a démoni babával aminek népszerűsége a film hatására hatalmasat ugrott így nem is volt kétséges, hogy ő is kap egy filmet ami azonban iszonyatosan retekszar lett így a kasszáknál is szépen elhasalt és ezt csak a Démonok Között 2. része tudta csak feledtetni. Aztán bombaként robbant a hír , hogy a pokoli Rozen Maiden baba filmje előzményfilmet kap vagyis kapunk egy előzményfilmet egy előzményfilmnek ( előzményseption ).  Ezt akkor mindenki az egyik legnevetségesebb ötletnek tartotta bár abból a tényből kifolyólag, hogy az Ouija is kapott előzményfilmet így annyira ez nem volt meglepő. És ugye mind tudjuk, hogy ha egy szar horrornak csinálnak folytatást akkor az is általában hagy kivetnivalót maga után igaz? Nos az Annabelle 2-re minden lehet mondani csak azt nem , hogy rossz!

 

962979_33.jpg

A történet szerint A Mullins család egy hirtelen baleset következtében elveszíti 8 éves kislányukat Bee-t aminek következtében az apa és az anya is lelkileg megtörik majd 12 évvel később úgy döntenek, hogy egy csapat árva kislányt és a rájuk figyelő apácát Charlotte nővért ( Stephanie Sigman ) fogadnak be a házukba.

annabelle-creation-2.png

 

A lányok azonban már az első éjszaka különös dolgokra lesznek figyelmesek a tiltott szobából ahova tilos bemenniük és kisvártatva az egyikük Janice ( Talitha Bateman ) be is megy a szobába ahol rátalál Annabelle-re és ekkor kezdődik csak az igazi erezd el a hajamat. Egyre több furcsaság kezd történni a házban illetve Janice is egyre furcsábban kezd viselkedni ám mire mindenki rájön az igazságra addigra már Annabelle kimutatja a foga fehérjét és lecsap mindenkire aki él.

annabelle-2.jpg

Szögezzük le: Ebben a fimben sincs semmi eredetiség amit ne láttunk már volna több másik 12+1 tucat horrorban de ahogyan a Démonok Között -ben úgy ez itt sem probléma. Ez a film ugyanis az eredeti Annabelle baba történetét veszi alapul ( ha valaki kíváncsi rá akkor a Creepyshake oldalon utánaolvashat) de mégis nagyon kreatívan írták át úgy, hogy passzoljon a filmbe de maradjon is meg az eredeti alapnál ami nagyon jól sikerült. De nem csak e téren vannak változások a filmben. A rendezői székben is csere történt. A filmet az a David F. Sandberg rendezte aki a szintén balul elsült Light's Out-ot és a zseniális Kung Furry-t is levezényelte . Egy ilyen filmográfiával rendelkező egyénnek nem szoktak sokan bizalmat szavazni de ő rászolgált ugyanis biztos kézzel vezényelte le az egészet. A filmben nincsenek üresjáratok, mindig történik valami így az ember egy percig sem unatkozik a film nézése közben de azért a történetvezetésnek vannak hibái amik a szokásos horror logikátlanságok vagyis, hogy miért megy vissza a kiscsaj a szobába újra az éjszaka közepén amikor egyszer már beijedt tőle meg ilyenek de mint mondtam ezek szokványos velejárói a műfajnak illetve a karaktereknél vannak még bajok de arról majd később. A történet tehát a maga nemében nagyon használja fel az alapokat és szintén egész jól kötötték össze az 1.résszel.

De ez mind csak mellékes hiszen a lényeg az a horrorfesztiválon van igaz? Na az kérem szépen: VAN! MÉGHOZZÁ DÖGIVEL! Olyan horrorfesztivált hoztak össze nekünk, hogy bugyi nem marad száraz. Már maga a várostól kívül eső ház látványa libabőrt okoz az embernek de amik utána következnek azok sem piskóták a vizuális alkotók is gondoskodtak arról, hogy felmenjen az adrenalinszintünk.

annabelle2-trailer-main.jpg

És mindezt olyan ijesztő hanghatások és látványos jump scare-ek kíséretében tették amiket moziban kell hallani és látni mert ott az igaziak és higgyétek el olyan dolgokat kapunk amiktől garantáltan kiakad a beszarás jelző. Igaz ezt sokan felhozták hibának, hogy túl sok volt az ijesztgetés de énszerintem nem volt baj elvégre egy horroron félni kell nem? És hála istennek nem lett az összes ellőve a trailerekben.

annabellecreationnewscreen-6.jpg

Egyszóval mind a látvány mind a vizualitás és a horrorrelemek terén jelesre vizsgázik a film. Na de mi van a szereplőkkel. Na itt van a film 2. elég nagy hibája.Persze nem a színészekkel van a gond. A Mullins házaspárt alakító Anthony Lapaglia ( akit a Nyomtalanul című sorozatból ismerhetnek sokan ) és Miranda Otto remekül hozzák a szerepeiket főleg Anthony hozza jól a lelkileg megtört édesapát, Miranda visszaemlékezése meg a film egyik legszebb jelenete. Az karakterük azért is üdítő mert az 1. rész főleg a főszereplő páros miatt volt rossz akik annyira agyonidealizáltak és cukormázasak voltak, hogy kirohadt tőlük a fogam plusz mivel ugye gazdagok voltak így ha bebaszott a gebasz akkor máris költöztek ez pedig kiölt mindenféle súlyt a filmből. Szerencsére itt visszahozták a " nem mehetünk el " sablont.

1502229514777.jpg

 A Charlotte nővért alakító színésznő is remekül helyt áll de az igazi érdekesség a gyerekszínészek. Na most mint minden horrorfilmben már szinte kötelező elem, hogy a gyerekek rohadtul idegesítőek és elviselhetetlenek. Na itt más a helyzet. Ugyanis a gyerekek nem, hogy nem idegesítőek hanem aranyosak főleg a Lindát alakító Lulu Wilson de még nála is aranyosabb Samara Lee aki Bee-t játszotta és aki olyan cuki volt, hogy belehalok. De a baj ott kezdődik, hogy megint túl sokan vannak. Mármint a gyerekek. Minek kell mindig6-7 gyereket becastingolni amikor 4-en úgyis csak sikoltozni fognak semmi több. Ide is elég lett volna csak a 2 fontosabb kislányt becastingolni és akkor a kapcsolatuk és az egymás iránti aggódásuk is több súlyt kaphatott volna.

De mindezek ellenére az Annabelle 2 egy tökéletes példa arra, hogy hogyan kell egy retekszar horrornak egy igazán merész és jó folytatást csinálni arra  meg pont nem számítottam,hogy 2017-ben sikerül ezt meglépniük. Aki szereti a jó horrorfilmeket azok mindenképpen moziban nézzék meg mert rohadtul megéri  a jegy árát és remélem, hogy a jövőre érkező a The Nun is hasonlóan színvonalas lesz és remekül be fog illeszkedni a Warren univerzumba ( amúgy kapunk is egy utalást erre a filmben) és habár az év horrorrjára még mindig az AZ a legesélyesebb de ez is maradandó élmény lesz az tuti. . A filmnek 8/10-et adok és aki kíváncsi a baba történetére az tényleg nyugodtan nézzen utána a Creepyshake oldalon mert ott részletesen le van írva minden róla.

Mára ennyi voltam és csak óvatosan a babákkal! Ki tudja mi rejtőzik bennük........

static1_squarespace_com.jpg

I'm watching you!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr1212745936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása