Szegasztok!

Amikor először láttam meg a Youjo Senki, ismertebb nevén Saga Of Tanya The Evil borító képét amin egy "dark loli" feszül, már tudtam, hogy ez az anime elsősorban az otakukat és a lolicon férfiakat célozza meg. Aztán miután megtudtam, hogy egy alternatív első VH (Világ Háború) anime, adtam neki egy esélyt. Amilyen ígéretesen kezdődött, olyan gyorsan is ment lejtmenetbe később.

Ma a 2017-es Youjo Senki animéről írok nektek!

U.I.: Íme Qtya Von Disznósajt véleménye is az animéről!

82890l.jpg

A Youjo Senki eredetileg egy 2013-ban indult Light Novel sorozat, amit Carlo Zen ír. Az animét egy friss stúdió készítette, akiknek ez a legelső munkájuk, rendezője pedig Yutaka Uemuna. Az anime műfaja "military", vagyis háborús.

Kezdjük a háttértörténettel. 2013-ban Japánban - hol máshol ugye - él egy farokházi ateista pöcsömöccse, aki a mai "munkahelyi pszichopata" jelenség büszke képviselője, s habár nincs ínyére kirúgnia kollégáját, végül megteszi. Hazafelé menet viszont a kirúgott kolléga bepipulva úgy dönt, hogy lelöki főhősünket a sínek közzé. Ekkor megjelenik Isten, illetve "Being X", aki közli főhősünkkel, hogy habár a világon számos ember nem hisz a természetfelettiben, valamiért őt mindenképpen megszeretné téríteni, ezért halála után egy alternatív európába küldi főhősünket, ahol természetesen kislányként születik újjá - mert kell a fanservice -, s ahol habár technológia nincs, van helyette varázslat, ami persze csak bizonyos személyeknek adatik meg - s persze, hogy főhősnőnk is a szerencsések közé tartozik -, ami ráadásul felerősödik, ha imádkoznak Istenhez. Kitör a háború, mindenkinek mennie kell, s habár főhősnőnk Tanya egy ütközetben tett agyatlan kamikaze akción kívül semmi sem csinált, már mindenki elkezdi őt sztárolni és minden magas rangú feletesse szó nélkül bólogat neki. Néhány csata után győzelmet aratnak, majd jön a váratlan fordulat: kiderül, hogy csak tűzszünetet kötöttek az ellenséggel, s így esélyük lett nem csak a gyarmataikra vinni a hadsereget, de a szomszédos országokat is főhősnőnk országa ellen fordítani. Tanya figyelmeztetné is a feljebbvalóit, de érdekes módon most már nem hisznek neki, s úgy kezelik, mint egy hülye gyereket, aki csak ne szóljon be a felnőttek dolgába. A hatása meg is lett, a háború tovább folytatódik, főhősnőnk meg csapata meg mehetnek homokozni a sivatagba.

watch_youjo_senki_episode_4_english_subbedat_gogoanime_0001.jpg

Nos, a történet nem lenne rossz, ha nem lenne benne rengeteg logikai bukfenc, hadászati tévedés és persze fanservice, amiket az anime stúdió még meg is fejelt egy anime-only event-el.

Először is oké, hogy Isten szeretné, hogy főhősnőnk higgyen benne, de miért pont ő, amikor ott van a világon még legalább néhány millió másik ateista is? Valamint ha az a célja, hogy főhősünk cinikus megjegyzései alapján szegény környezetben és szorult helyzetben éljen, miért egy olyan világba küldi, ahol varászerővel is simán a gazdagok és szerencsések közé juthat bárki? Abba már nem is megyek bele, hogy simán megcsinálhatta volna, hogy egyedül ő ne szülessen varázserővel, de ebbe most nem szeretnék bele menni. Valamint nem lehet érteni, hogy itt mit akar Isten, először csak Tanya-t szeretné megtéríteni, majd üzeneteket küldözget Tanya feljebb valóinak, majd egy anime-only történetszál keretében feltámaszt egy ellenséges mágust, hogy aztán leverjék... ennek így semmi értelme.

Aztán ott van a hadászati szál, amiről a Teazsúr Qtya Von Disznósajt tudna részletesen beszélni nektek. Én mindössze annyit tennék hozzá, hogy az anime nagyon keveri az első és a második VH eseményeit és hadi technológiáját, így rengeteg tévedés van az animében, melyet a hadtörténelem rajongók nem fognak jó szemmel nézni.

Végül ott van a fanservice, amely sajnos nem csupán a főhősnő kinézetében jelenik meg, hanem a történetben és a csatákban is. A varázslat látszik, hogy kizárólag azért van, hogy legyen a főhősnőnek egy Plot Armor-ja, de amúgy semmi más szerepe nincs. Nincs kiépítve köré társadalmi vagy egyéb ellentét a varázsolni tudók és a varázsolni nem tudók között, így a látványon meg a főhősnő plot armor szerepén kívül semmi más funkciója nincs.

A látványvilág nem rossz, pontosabban a csaták meg a hátterek szépek lettek, viszont a karakterek dizájnja valami ritka béna lett, főleg a mellék szereplőké! Míg a 2016-ban indult manga is erősen a Light Novel rajzaira hajaz, addig az anime eléggé "sajátosra vette" a szereplők kinézetét.

schugel_novel.png

 

victoria_ivanovna_serbiakof_vol1.png

A zenék jók lettek, viszont az opening zene nem nagyon jött be. Az anime hangulata sem rossz, de csak akkor, ha eltekintünk a történelmi fail-eken meg a hadtörténelem felrúgásától.

A szereplők nagyon semmilyenek lettek, egyetlen egy emlékezetes szereplő sincs a főhősnőn kívül. És akkor jöjjön a főhősnő, Tanya. Nos, amilyen ígéretesen indult, úgy ábrándultam ki belőle a vége felé. Milyen is egy jó ateista? Nos, egy ateista nem csupán az isteneket veti meg, de annyira görcsösen ragaszkodik igazához és saját képességeihez, hogy semmilyen "isteni ajándékot" nem hajlandó elfogadni az istenektől utazása alatt, melynek végén vagy felhagy ateista nézetével és elfogadja az isteneket, vagy meg tragikus, de a nézőben mégis hősi eposzi karakterré válik. Nos, Tanya úgy dönt, hogy ő saját magát kemény ateistának tekinti, de persze azért szívesen kér segítséget Istentől, úgy kb a harcainak a 65-70%-ban.... Na itt dől meg nálam a karaktere. Nem beszélve, hogy ahhoz képest, hogy "gonosznak", meg "emberinek" szeretnék ábrázolni, ehhez képest már-már Uzumaki Naruto féle szent beszédeket tart arról, hogy a háborúk kizárólag a gyűlölet miatt léteznek.... ami egy hatalmas nagy hülyeség, mert egy háború 1000 okból törhet ki, a gyűlölet meg max 1 közülük! De persze ezen mindenki átnéz, mert sokszor vicces helyzetbe kerül, ami hála a "dark loli" köntösnek "bizonyos személyek" ugyanúgy vakon követik, mint Viktoriya. Én azt vártam volna tőle legalább a végén, hogy letépje magáról az Isten Engine-t, mely ha imádkozik Istenhez erősebbé teszi őt, ezzel mutatva szimbólikusan is, hogy ő csak saját hitében hisz és csak saját erejével akar harcolni. De nem, helyette poénosra vették az egészet.

watch_youjo_senki_episode_9_english_subbedat_gogoanime_0001.jpg

Említettem, hogy az anime készítők voltak kedvesek anime-only szálakat rakni az adaptációba. Nos, a 7-ik rész végén egy férfi meghalt, akinek a lánya majd később a Light Novel-ben visszatér mint "Szuper Mágus". Az anime készítők viszont kitalálták, hogy miért ne hozzák vissza az apukát is egy "Zombi Mágusként", aki leveri Tanya csapatát, de a végén persze anti-klímatikusan eltakarítják, hogy aztán kiderüljön, hogy senki nem halt meg ellene... Ennek mi értelme volt, kedves NUT? A harc közte meg Tanya közt a 11-ik részben meg nevetséges volt:

 Még mit mondhatnék eme animéről? Talán a stúdió hibája, hogy ennyire negatívan állok eme animéhez. Ugyanis muszáj megemlítenem, de a manga sokkal jobb lett, mint ez. Ott még az Istenes szál sincs komolyan véve - Isten összefog Buddha-val és más istenségekkel, hogy kitalálják, hogyan nyerjék vissza az emberek szeretetét irántuk.

Ajánlom-e? Nem nagyon, rengeteg más, jóval szórakoztatóbb anime van, amit jobban ajánlanék mint ez. Esetleg akkor nézd meg, ha szeretnél egy akciódús fake VH animét látni, de amúgy meg csupán arra jó, hogy lás egy elszalajtott lehetőséget, melyben sok potenciál volt, de végül a részletek miatt purcant ki a lehetőség célvonala előtt.

Youjo Senki

- Idő: 2017

- Rendező: Yutaka Uemaru

- Stúdió: NUT

- Műfaj: Military

- Hossz: 12 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- A csaták akciódúsak

- A zenék

- Érdekes ötletek

- Jó a humor

- Szépek a hátterek

Ami nem tetszett:

- A megvalósítás

- Tanya kivételével minden karakter semmilyen

- A varázslat csak azért van, hogy legyen a főhősnőnek egy plot armor fanservice-e

- Nincs Tanya-nak karakterfejlődése, egy helyben áll elejétől a végéig

- Ész nélkül keverik az első és a második VH eseményeit és hadászatát

- Rengeteg logikai bukfenc

- Gyenge kivitelezés

Értékelés:              

Százalék szerint: 41% = Kiváló

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 4/10 = Rossz

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr9012404219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2017.04.06. 18:40:15

Szokásosan egy nagyon jó kritika!

Egyébként egy pár napja megkérdezted, hogy kirakhatod-e a két részes videómat. Nem tudom, hogy láttad-e a válaszomat, de ha nem, akkor itt válaszolok: "Igen. Sőt, inkább nekem lenne egy megtiszteltetés, ha publikálnátok!" ;)

ShiroYashaZsoZsoSenapi 2017.04.14. 19:45:10

"Először is oké, hogy Isten szeretné, hogy főhősnőnk higgyen benne, de miért pont ő, amikor ott van a világon még legalább néhány millió másik ateista is? Valamint ha az a célja, hogy főhősünk cinikus megjegyzései alapján szegény környezetben és szorult helyzetben éljen, miért egy olyan világba küldi, ahol varászerővel is simán a gazdagok és szerencsések közé juthat bárki? Abba már nem is megyek bele, hogy simán megcsinálhatta volna, hogy egyedül ő ne szülessen varázserővel, de ebbe most nem szeretnék bele menni. Valamint nem lehet érteni, hogy itt mit akar Isten, először csak Tanya-t szeretné megtéríteni, majd üzeneteket küldözget Tanya feljebb valóinak, majd egy anime-only történetszál keretében feltámaszt egy ellenséges mágust, hogy aztán leverjék... ennek így semmi értelme."
ez alapján is látszik nem értetted az animét nem élted bele magad , te csak a saját "Kívülálló" szempontodbol nézted és nem mertél vagy nem is akartál jobban belenézni....

ShiroYashaZsoZsoSenapi 2017.04.14. 19:56:15

@ShiroYashaZsoZsoSenapi: az első hibád :"de miért pont ő, amikor ott van a világon még legalább néhány millió másik ateista is?" egy kicsit beleélted volna magad már a beszéd modorán is látszik "istennél" ,hogy nem egy jó nap elé nézett ,Mint ahogy neked is van rossz napod neki is van vagy lehet hogy csak unalmában szórakozni akart egy kicsit de te ebbe nem gondoltál bele. Második hibád :" Valamint ha az a célja, hogy főhősünk cinikus megjegyzései alapján szegény környezetben és szorult helyzetben éljen, miért egy olyan világba küldi, ahol varászerővel is simán a gazdagok és szerencsések közé juthat bárki? Abba már nem is megyek bele, hogy simán megcsinálhatta volna, hogy egyedül ő ne szülessen varázserővel" ennél a résznél fogtam a fejem... miért adott varázserőt? mert ha nem adott volna neki akkor szegényen meg is halhatott volna és nem lett volna "isten" számára szórakoztató az egész amibe a fáradtságát ölte. Harmadik hibád :"Valamint nem lehet érteni, hogy itt mit akar Isten, először csak Tanya-t szeretné megtéríteni, majd üzeneteket küldözget Tanya feljebb valóinak, majd egy anime-only történetszál keretében feltámaszt egy ellenséges mágust, hogy aztán leverjék... ennek így semmi értelme."
egy az ha nem küldött volna a feljebb valóinak üzenetet , akkor gyorsabban kikerülhetett volna Tanya a háboróbol.. miért támasztotta fel adott erőt az ellenséges mágusnak ? egyszerű csak gondolkozni kellene egy kicsit , azért adott neki erőt ,hogy Tanya-nak ne legyen könnyű dolga. Jah még valami , Nem támasztotta fel hanem csak erőt adott neki , Tanya késelését túlélte.

Mangekyo22 2017.04.17. 05:16:01

@ShiroYashaZsoZsoSenapi:

Kedves Dark Loli rajongó!

Az oké, hogy nem bírod a negatív kritikát, de az érvelésed az nem az erősséged.

Először is, szemmel láthatóan te összetéveszted a Youjo Senki "Istenét" a Death Note Ryuk nevű halálistenével, ugyanis míg Ryuk-on valóban látszott, hogy csak unalmában és szórakozásból tett mindent, addig a Youjo Senki "Istene" vemhes komolysággal akarta bizonyítani Tanya-nak, hogy neki van igaza. Arról nem beszélve, hogy ezzel a "csak szórakozásból csinálta" érveléseddel öngólt rúgtál, hiszen ha nem megtéríteni akarta Tanya-t hanem csak "szórakozni" vele, akkor nem lett volna logikusabb megszívatni őt azzal, hogy pont ő lenne az egyetlen, akinek nincs varázsereje - vagy meg 2-3 csatájában hirtelen elvenné azt egy kis időre -?

További szép napot!

2017.04.29. 07:56:25

@Mangekyo22:

"az otakukat és a lolicon férfiakat célozza meg"

Az aranyos és cuki dolgokért rajongó lányokat mindig kifelejted a képből. :) Mikor az ilyen moe-s alkotásoknak a rajongótábora ugyanúgy tartalmaz nőket, mint férfiakat. A Rozen Maiden, a K-ON! és a Sister Princess-nek nem kevés a női rajongója.

Persze, mást hoz elő egy lányból, mint egy fiúból. Egy fiú valószínűleg a külvilág elől leplezett szexuális aberrációját éli ki így, míg egy lánynál a gondoskodó ösztön jön elő, ugyancsak elég egészségtelen formában (kb. egy ilyen moeloli karakter úgy működhet nála, mint egy plüssállat vagy egy kisállat).

Zoltan777 2018.09.06. 04:56:14

Nos nekem tetszett az anime, de nem ismerem a mangát és most nézzük a kérdéseidre a lehetséges válaszokat:

-"de miért pont ő, amikor ott van a világon még legalább néhány millió másik ateista is?"

Mert mondjuk a többi ember ha szembekerülne halálakor istennel, azonnal behódolna és nem kekeckedne vele. Több mint valószínű h ez az első eset.

-"miért egy olyan világba küldi, ahol varászerővel is simán a gazdagok és szerencsések közé juthat bárki? Abba már nem is megyek bele, hogy simán megcsinálhatta volna, hogy egyedül ő ne szülessen varázserővel"

1 nem biztos h van annyi hatalma h befolyásolja a folyamat ezen részét, hisz saját bevallása szerint ő kíséri a halandókat az élet kerekéhez v mihez h újjászülessenek, arról szó sincs h van beleszólása abba h ki milyen adottságokkal születik újjá.

2 Valamint az egy jól bevett módszer h úgy törsz össze valakit h megadod egy kis időre a siker izét, majd porrá zúzod.

-Egyébként itt szerintem nem arról van szó h hisz-e vagy sem. Egyszerűen a világ hibái miatt egyszerűen megtagadja a tiszteletet, mert úgy gondolja h nem érdemli meg az az isten aki ilyen világot teremtett. Persze lehet h nem is isten csak egy fejlett létforma. Az h imával aktiválja a felszerelését csak egy eszköz számára, nem pedig behódolás.

-" Tanya egy ütközetben tett agyatlan kamikaze akción kívül semmi sem csinált, már mindenki elkezdi őt sztárolni és minden magas rangú feletesse szó nélkül bólogat neki."

Mondjuk megírta a tanulmányt az egyetemen? Nem véletlenül figyeltek fel rá, hanem mert abban az írásban hasznos dolgokat írt le.

-"éle szent beszédeket tart arról, hogy a háborúk kizárólag a gyűlölet miatt léteznek...."

Hát nem tudom h ugyanazt az animét néztük-e. :D Arról beszél h milyen irracionális az h a békéért hadakoznak az emberek, és h az érzelemtől túlfűtött emberek mennyire ostoba döntéseket képesek hozni. Arról szó volt h a többi ország a tőlük való félelmük és aggodalmuk miatt be fog lépni a háborúba, de szó sem volt olyanról h a háborút a gyűlölet indítja el.

Persze lehet h csak a magyar sub miatt értelmeztem ennyire másként :).
süti beállítások módosítása