Szegasztok!

Szeretem a régi retro animéket, még annak ellenére is, hogy néha szerették mindig ugyanazt a jelenetet felhasználni.

Viszont nem rég találtam egy olyan retro kult animét, ami máig kimaradt valamiért az életemből, pedig 2013-ban készült is egy CGI film belőle - ami mondjuk volt inkább egy gyenge újra gondolás, mintsem az eredetihez köthető film. Pedig kora ellenére szerintem a mai napig megállja a helyét.

Ma az 1978-as Space Pirate Captain Harlock animéről írok nektek!

space_pirate_captain_harlock.jpg

A Space Pirate Captain Harlock eredetileg egy 1977 és 1979 között futó shonen manga volt, amit Leiji Matsumoto írt és rajzolt a Play Comic oldalain. Később 1978-ban a Toei Animation karolta fel és Rintaro (Shigeyuki Hayashi) rendezésével készített egy 42 rész hosszú anime adaptációt. Az anime műfaját tekintve "űropera".

watch_space_pirate_captain_harlock_episode_3_english_subbeda_002_0001.jpg

A történet szerint 2977-ben járunk, ahol az emberiség hála a technológiának annyira elpuhult, hogy a nihilizmus és a szórakozás között alig veszik észre, hogy valami nem stimmel körülöttük. Amíg a világ kormány azzal van elfoglalva, hogy mikor rendezzék a következő kutyaviadalt és hol építsenek golf pályákat, addig egy tudós és fia, Daiba, megtudják, hogy egy idegen faj, a Mazone egy hatalmas űr exodus keretében megakarja hódítani a Földet. Sajnos Daiba apját gyorsan megöli egy Mazone és majdnem vele is végez, amikor megjelenik Harlock, a szabadság harcosa, aki egy volt barátjának tett ígérete és annak kislánya miatt úgy döntött, hogy megvédi a bolygót a Mazone inváziójától. Daiba némi idő után csatlakozik, hogy bosszút állhasson az apjáért.

A történet már önmagában megér egy misét, később pedig olyan fordulatok jönnek, amiknek köszönhetően a néző nem fogja tudni abbahagyni az anime nézését.

watch_space_pirate_captain_harlock_episode_3_english_subbeda_002_0002.jpg

Látványilag egész jó az anime és 1978-as létére is bőven megállja a helyét. A zenék egyszerűen zseniálisok, már önmagukban is jó hallgatni, főleg a főcímdalt.

A karakterek nagyon jóra sikerültek. Harlock nem egy szent ember, de nagyon rokonszenves, mivel mindig azt teszi, amit a szíve diktál. Daiba kezdetben ugyan kicsit idegesítő lehet a bosszú mániája miatt, de később ez kezd visszahúzódni nála és egyre szimpatikusabb lesz. Yattaran egy szórakozott és vidám karakter, Miime pedig egy lojális de nem elvakult hölgy. A mellékszereplők is nagyon betaláltak, Kiruda például, aki kezdetben nagyon ellenséges Harlock-al, nagyon erős karakter fejlődésen megy keresztül az anime felétől, a végén pedig már hősként tekint rá a néző.

Az ellenséges Mazone fajnál kicsikét voltak problémáim. A királynő és egy tudós kivételével sajnos mindegyiknél érezhető volt a Sailor Moon manga jelenség, vagyis behoztak egy-egy érdekes minion-t, akiket aztán gyorsan elkukáztak annak ellenére, hogy rengeteg potenciál lehetett volna bennük. Gondolok például Maji "lányára" Midori-ra, akiből sok mindent kilehetett volna hozni, de jó példa Lola is, aki simán lehetett volna az anime végéi Daiba egyik főbb ellenfele, de sajnos már nagyon az elején elkukázták őt is. Az egyetlen Mazone-ok, akikből kihoztak bármit is, az Rafflesia királynő, Shizuka és talán a már említett tudós, de utóbbit sajnos szintén gyorsan elkukázták.

watch_space_pirate_captain_harlock_episode_18_english_subbed_002_0001.jpg

A csaták epikusak és teszik mindezt úgy, hogy nincsenek csillámporok, mint a mai "űr animék" többségében. A hangulat csillagos ötös, főleg, hogy nem csak a Föld körül játszódik a történet és rengeteg egzotikus bolygóra elkalauzolja a nézőt az anime.

Az anime témái pedig fantasztikusak. Mi is a "szabadság"? Milyen messzire mennél el a céljaid elérésében? Képes lennél szembemenni az elveiddel csak hogy elérd a célodat? Vajon megéri-e egyáltalán megmenteni az eltunyult és elfajzott emberi fajt, akik a szórakozásban még azt sem veszik észre, hogy lebombázzák őket és a kisujjukat nem emelnék fel mások megvédéséért? Van-e egyáltalán jövője az emberi fajnak?

watch_space_pirate_captain_harlock_episode_39_english_subbed_002_0001.jpg

Összefoglalva a Space Pirate Captain Harlock anime megérdemli a kult státuszt, amivel rendelkezik és szeretettel tudom ajánlani minden anime rajongónak, főleg azoknak, akik szeretik az űrben játszódó animéket.

Space Pirate Captain Harlock

- Idő: 1978

- Rendező: Rintaro

- Stúdió: Toei Animation

- Műfaj: Űropera, Sci-Fi

- Hossz: 42 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Zseniális és érdekes történet!

- Szerethető karakterek!

- Mai korban is szép látványvilág.

- Hatalmas és egzotikus "világ", illetve "űrvilág", rengeteg bolygóval!

- Nagyszerű és elgondolkodó témák!

- Jó akció jelenetek!

- Szép zenék!

Ami nem tetszett:

- Az ellenséges Mazone-ok 95%-ának túlkorai elkukázása.

Értékelés:              

Százalék szerint: 96% = Kiváló

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 9.5/10 = Kiváló

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr2212329147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása