Szegasztok!

Isao Takahata neve sokaknak ismerős lehet, hiszen ő volt az, aki a hatalmas Grave Of The Fireflies (Szentjánosbogarak Sírja) és a szintén egész jóra sikerült Only Yesterday (Yesterday - Vissza a gyerekkorba) anime filmeket rendezte.

Amikor megtudtam, hogy a Ghibli 2013-ban elkészített egy japán monda alapján készült egész estés animét, melyet Isao Takahata rendezett és amelybe nem több, mint 5 milliárd yen-t öltöttek, s ennek ellenére a Ghibli egyik (ha nem a legnagyobb) anyagi bukása lett, eldöntöttem, hogy megnézem, hogy vajon mi lehetett az anyagi bukás oka. Esetleg rossz lett volna?

Nos, jöjjön akkor a Ghibli 2013-as "The Tale Of The Princess Kaguya" anime filmjének kritikája!

the_tale_of_the_princess_kaguya.jpg

A The Tale Of The Princess Kaguya egy 2013-as anime film, melyet a Ghibli stúdió készített Isao Takahata rendezésével. A film egy nagyon régi japán történet alapján készült (The Tale Of The Bamboo Cutter), melynek legöregebb feljegyzései 1592-ig vezetnek vissza, s melyben egy rejtélyes leány, Kaguya kalandjait és életét kísérthetjük nyomon. A történet, illetve maga Kaguya személye sok más - általában japán mitológiai témával rendelkező - animében és mangában is szerepelt, mint például a Második Inuyasha Film, illetve sok különböző feldolgozása volt, melyek között egy Hello Kitty-s és egy hentai is megtalálható.

A film volt jelölve a 87-ik Oscar Díjátadón, mint "legjobb animációs film", de egy "Hős Hatos" című filmmel alulmaradt.

A történet röviden: a régi japánban egy bambuszvágó talál egy leánygyermeket egy bambuszágban, melyet ő és neje felnevelnek - aki nagyon gyors tempóban lesz kisbabából tinédzser. Később a bambuszvágó más dolgokat is felfedez szintén levágott bambuszokban, mint aranyat és selymeket, melyből az jön le neki, hogy a gyermek hercegnőnek kell válnia. Kaguya szomorúsága ellenére beköltöznek a városba, ahol Kaguya - főleg a többi nemes lekezelő magatartása miatt - identitás válságba kerül. Hogy fokozzák gondjait, megjelenik 5 udvarló, akik mind a kezére pályáznak. Mindegyikük kap egy feladatot, hogy hozzanak el neki egy-egy legendás kincset, mely végül egyikük halálával végződik (kettő csalni próbált, egy másik feladta, az utolsó pedig playboy módszerrel próbálkozott, limitált eredménnyel).

A végét nem akarom lelőni, mert aki ismeri az eredeti mű történetét az tudja úgy is, hogy mi lesz, aki meg nem, annak csak annyit, hogy nem lesz túl happy befejezés. A történet aranyos, megható és egyben szomorú is, de semmi extra, nincsenek hatalmas fordulatok vagy eget rengető pillanatok.

watch_kaguya-hime_no_monogatari_episode_1_english_subbedat_g_0001.jpg

Ami elsőre szembetűnő, az a látványvilág. Szerintem szép és a CGI korában egyszerűen felüdítő, hogy kapunk végre egy olyan animét, amiben mindent kézzel rajzoltak. Látszik, hogy nagyon a régi japán regények alapján akarták megcsinálni a rajzolást, ami végül egy ugyan minimalista, de annál szebb festményre emlékezteti a nézőt.

A karakterek egész jól betaláltak, mindenki olyan, amint a regényekben. Kaguya kezdetben vidámka a kis faluban, majd a városban komoly önkeresésbe kezd, miközben próbál megbarátkozni új életlével, s habár eszes, de érzékeny teremtés. A szülei kedvesek és viccesek, akik tényleg szeretik örökbe fogadott lányukat - főleg az anyukáról mondható el -. Az öt kérő is humorosra sikerült, aki valamennyire taszító, az Mikado, vagyis a császár volt, akiről csak annyit, hogy Kaguya-t csupán egy a sok feleségének szánta. Végül ott van Sutemaru, aki az egyszerű vidéki embert testesíti meg.

A zenék szépre sikerültek, főleg amikor a holdról jönnek, hogy hazavigyék Kaguya-t, akkor egy egészen szép kis zene szól. Ennek ellenére sajnos kevés van belőlük, ami valóban maradandó is.

watch_kaguya-hime_no_monogatari_episode_1_english_subbedat_g_0002.jpgwatch_kaguya-hime_no_monogatari_episode_1_english_subbedat_g_0008.jpg

"Kis cukiságból szemrevaló szépség."

Hangulattal sem volt semmi gond, rengeteg buddhizmus és shintóista szimbólumot és utalást raktak a filmbe, illetve rengeteg nagyon jól sikerült jelenet van az animében, mint például amikor nem bírta Kaguya tovább a pöffeszkedő nemesek szavait és mindent áttörve kiszaladt a palotából, maga mögött hagyva a ruháinak egy részét, illetve amikor az öt kérő pórul jár.

No de akkor nézzük, miért is nem tökéletes alkotás.

Kezdjük azzal, hogy hiába 137 perces a film, így is kimaradtak fontos sztori elemek a történetből, mint például a "halhatatlanság elixírje" történetszála. De még így is sokak számára nagyon hosszú lehet a film annak ellenére, hogy kivételesen megpróbáltak üresjáratok nélkül elkészíteni a filmet.

Aztán ott van néhány érdekes logikai bukfenc is, mint Sutemaru és Kaguya felnőtt kapcsolata, főleg az előbbi logikája, ugyanis habár Sutemaru-nak már van felesége egy gyermeke újratalálkozásukkor, simán Kaguya-val maradna.... mondanom sem kell, hogy semmi nem lett belőle.

Végül ott van a látvány, ami mint mondtam, nekem nagyon, de nagyon tetszett, viszont mivel minimalista, ezért hiába a festményszerű ábrázolás, nem nagyon lehet elhinni, hogy 5 milliárd yen-be került volna.

watch_kaguya-hime_no_monogatari_episode_1_english_subbedat_g_0003.jpgwatch_kaguya-hime_no_monogatari_episode_1_english_subbedat_g_0005.jpg

Összefoglalva a The Tale Of The Princess Kaguya egy jó film. Nem kiváló és nem mestermű, de így is jó szórakozást ad azoknak, akik szeretik a japán mitológiát és a jó dráma animéket, főleg az igényeseket. Nem hiszem, hogy a látvány vitt volna el 4-5 milliárd yen-t, de én sajnálom, hogy anyagilag megbukott a film.

Végszóként annyit, hogy szintén 2013-ban jelent meg a gagyi Dragon Ball Z Battle Of Gods nevezetű shonen szemét, ami tökéletes ellentéte a The Tale Of The Princess Kaguya-nak: igénytelen, olcsó vacak, de anyagilag sikeresebb is. Szóval ebből látszik, hogy animék terén nem az lesz sikeres, ami igényes és drága, hanem ami olcsó és igénytelen.

The Tale Of The Princess Kaguya

- Idő: 2013

- Rendező: Isao Takahata

- Műfaj: Fantasy, Dráma

- Hossz: 137 perc                                                                                          

Ami Tetszett:        

- Minimalista, de szép, igényes festményszerű látványvilág.

- Remek karakterek.

- Jó hangulat.

- Igényes feldolgozása a "The Tale Of The Bamboo Cutter"-nek.

- Szórakoztató humor.

Ami nem tetszett:

- Hosszú és ennek ellenére sem tudtak mindent adaptálni az eredeti történetből.

- Egy pár logikai bukfenc.

Értékelés:              

Százalék szerint: 82% 

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 8/10 = Jó

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr6912172470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása