Krampusz filmelemzés.

2016.12.20. 12:41

Sziasztok. Őszintén kifejtem a véleményem: Rühellem szinte az összes karácsonnyal kapcsolatos filmeket. Főbb oka, hogy nincs bennük kreativítás. Hollywood úgy döntött, hogy csak nyomja egymásutánban az idétlen karácsonyi filmeket, ahol a tanulság csak az legyen, hogy a karácsony fontos, mert a szeretett ünnepe. Ha mégis valami kreatívat vagy szórakoztatót kapunk, akkor meg unalomig kell nyomni. Ékes példa a Reszkessetek Betörők, aminek az első két részét unalomig nyomatják, a folytatásokról nem is beszélve, amik egyre rosszabbak lettek. Szerencsére 2015-ben megjelent egy halvány reménysugár: A Krampusz.

185072_1448883183_4853.jpg

A sztori egyszerű alapfelállásból indít. Egy hihetetlenül balhés család nyugodt ünnepre készülne, ám beállít a még rosszabb kedélyállapotú rokonság. A család legfiatalabb tagja, Max próbálja a karácsony szellemét megtartani, ám mindenki beletipor a lelkébe, ezzel elcseszve az ünnepét. Azt viszont nem is sejti, hogy amikor hátat fordít a karácsonynak, azzal magára és családjára szabadítva egy természetfeletti lényt, a Krampusz dühét. Megkezdődik a családnak az igazán kemény macska-egér játéka, ahol az életük a tét.

krampusz-2015.jpg

Kezdem a pozitívumokkal. A film első öt perce. Vegytiszta társadalomkritika. Nem burkolt formában, áh dehogy. EGYENESEN A KÉPEDBE! Hűen mutatják meg, hogy rengeteg család számára mit jelent a karácsony és hová képesek süllyedni az emberek a „karácsony szellemében”. További pozitívum a Krampusz és segédjei. Akár maszkírozták a őket, akár CGI-al készítették, kifogástalan munkát végeztek. Ez főképp a Krampuszra igaz, akit megpróbáltak a lehető legjobban az eredeti mitológiához igazítani. A parafaktor is elég jóra sikeredett (Néha emlékeztetett a Silent Hill első részére). De ami mindent vitt, az Dorothy Néni. A zsémbes, cinikus nagynéni olyan beszólásokat tartogat a nézők számára, hogy biztos nevetés lesz a vége. Végső pozitív pontom, hogy tényleg vérmentes horror. Az másik kérdés, hogy melyik szülő engedné ezt a filmet gyermekének, hogy megnézze.

Viszont akármennyire jó film, vannak benne negatívumok, mégha ez szőrszálhasogatásnak is hallatszik. A humor Dorothy néni beszólásain kívül nem igazán vannak. És a másik, hogy a színészek csak a kötelezőt hozták és páran még az átélés fogalmát sem ismerték. De igazából csak ennyit tudok negatívumként elmondani.

Értékelés:

Látvány: 10/10

Zene: 10/10

Színészi teljesítmény: 7/10 (Csak a kötelező, semmi több)

Hangulat: 8/10 (Kicsivel több humor lenne és megkapná a 10/10-et)

Végeredmény: 35/40

Ezúton kívánok minden Anime Manga Palota olvasónak Kellemes Karácsonyt.

78294-krampusz-2015-horror-vigjatek.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr9512062589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Inzon 2016.12.25. 13:04:16

Nem értettem a végét.
Most akkor megúszták, vagy a Krampusz bezárta őket?
Ne feledjük el, hogy olyanok is voltak a végén, akiket felfaltak. A gyerekekre gondolok, akiket láttuk, hogy lenyelnek. Persze lehet az egész csak egy illúzió, és a srácon + a csajon kívül, akiket a gödörbe hajítottak, mindenki más meghalt.
Szóval nem lehetett értelmezni...

Ragnafan1992 2016.12.25. 16:05:32

A Krampusz bezárta őket. Lévén, hogy a mitológiához közel áll ez a Krampusz. Eredetileg a rossz gyerekeket zárja be vagy veri meg. Itt csak megspékelték azzal, hogy az egész családra kihat.
süti beállítások módosítása