Szegasztok!

Akik ismernek, azok már tudják, hogy megfogadtam egy új szabályt, miszerint aktuálisan futó animékről és mangákról nem írok kritikát, mert az lesz a vége, hogy menet közben megváltozik az adott alany minősége, s írhatom újra a kritikát.

DE, természetesen valahogyan el kell mondanom, hogy mi a véleményem az aktuálisan futó művekről, szóval úgy döntöttem, hogy nem kritika, hanem "vélemény" formájában elmondom, mi a véleményem néhány aktuálisan futó animéről vagy mangáról.

Íme hát a lista!

77484l_masolata.jpg

1.3-gatse No Lion (March comes in like a lion)

82899l.jpg

A 2007-ben indult mangát a Shaft kezdte el adaptálni 2016 októberétől, s nagyon jó munkát végeztek! Maga a manga is nagyon jó, mely egy Rei nevű örökbefogadott fiúnak a felnőtté válását mutatja be, aki olyan lelki gondokkal küzd, mint hogy "ő csupán egy kakukk fióka egy másik család életében", vagy hogy "mindenáron független legyen az őt befogadó családtól".

A Shaft viszont ha lehet, akkor ezt még tovább tökéletesítette, főleg látványorgiával és nagyszerű zenékkel. Már maga az opening is nagyszerű, s akkor még maga az anime el sem kezdődött.

A karakterek is jó sikerültek, mindegyikükben érezni lehet azokat az emberi vonásokat és érzelmeket, amik minket is átszoktak járni.

Szóval pozitívan csalódtam benne.

2.Drifters

80271l.jpg

Szintén 2016 októberében indult a Hellsing mangakájának, Kouta Hirano-nak új mangájának anime adaptációja, melyet a Hoods Drifters Studio készít.

A történet alapból elég, hogy a nézőket a képernyő elé vonzza: egy csapat történelmi személy összecsap egy fantasztikus világban, amit egy sötét nagyúr fenyeget, s akinek az oldalán olyan történelmi alakok vannak, mint Jean d'Arc, Grigori Rasputin és még sorolhatnám!

A látvány nagyszerű, a zenékkel viszont annyira nem voltam kibékülve, ellenben a humor az nagyon odaver, sokszor fogtam a hasam a röhögéstől.

Jó darab!

3.Your name (Kimi No Na Wa)

77484l.jpg

Tudom, ez nem aktuálisan futó anime, sőt, igaziból ez egy 2016 nyarán bemutatott film, DE nem mehetek el mellette szó nélkül!

Hogy miért? Nos, azért, mert eme film nem rég több, mint 20 milliárd yen-t kaszált a japán mozikban, ezzel a második legsikeresebb anime film lett egész japánban, melyet egyedül már csak Miyazaki Spirited Away (Chihiro Szellemországban) filmje előz meg, miközben Miyazaki másik két filmjét, a Vándorló Palotát és a Vadon Hercegnőjét is lekörözte! Azért EZ nem kis teljesítmény!

A filmből még idén lesz kritika, s annyit elárulok, hogy megértem azokat a rajongókat, akik próbálják elérni az Oscar akadémiánál, hogy legalább jelöljék Oscar-díjra, mivel minimum azt megérdemli, hogy jelöljék!

4.Nanbaka

79874l.jpg

Egy friss, 2013-as manga anime adaptációja, melyet a Satelight készít. Nos, mit tudnék elmondani eme animéről azon kívül, hogy egész jó kis szatírát ad a mai, főleg európai börtönökről, keverve nagyszerű humorral, melyben minden shonen baromságot kiparodizál, illetve hogy a zenék egyszerűen zseniálisak?

Nos, az LSD látvány nálam annyiban negatívum, hogy kb 5 perc után fél óráig a szivárvány 50 árnyalatában láttam a világot...

5.Dragon Ball Super

74606l.jpg

A Dragon Ball anime, ami rávett arra, hogy visszasírjam a Dragon Ball GT-t!

Egyszerűen semmi szükség nem volt erre az úgy mond "canon folytatásra", már csak azért sem, mert mivel a történet Kid Buu legyőzése és Goku 10 évvel későbbi Uub-al való találkozása előtt (vagyis a manga végén látható 10 éves időugrás között) játszódik, így a GT NEM esik ki, mivel az a manga után játszódik.

A problémák már ott kezdődnek, hogy az anime első 30 része nem más, mint a 2013-as Dragon Ball Z Battle Of Gods és a 2015-ös Dragon Ball Z Resurrection Of F mozifilmek rétesként való elnyújtása! Igen, a drága alkotók voltak olyan olcsóak, hogy a két filmet hosszan elnyújtva újra lenyomják a torkunkon - mintha a két film alapból nem lett volna elég rossz!

No de ami azután kezdődik.... kitalálják, hogy léteznek alternatív univerzumok, s az egyikkel egy 5-5 fős bajnokságot vívnak, ahol nem elég, hogy Buu-t már az elején egy teszttel "kizárják" a bunyóból és ötödik harcosként egy neve nincs filler karaktert hívnak meg valamelyik ismert harcos helyett, de az ellenfelek.... kapunk egy Dermesztő klónt Frost néven, plusz egy feminim saiya-jin gyereket aki még a szuper csillag harcos formát sem ismeri, majd egy sárga gumimacit, ezután egy depressziós bádogembert s az egyetlen valóban jól kidolgozott karaktert Hit-et, aki viszont nem tudja felejtetni velünk, hogy másik 4 társa legjobb esetben is max egy Dragon Ball fan fiction-ben állnák meg a helyüket! Majd megjelennek az "óriás Sárkánygömbök", amihez tartozik egy "isten sárkány", aki akármilyen kívánságot tud teljesíteni, de csak egyetlen egyet..... vagyis azt tudja, mint az alap sárkány, csak nagyobb..... hát ez elég kiábrándító....

Ha már kiábrándulás, emlékeztek milyen badass-en néztek ki a Super Saiyan 4-es szintek? Nos, itt is vannak új átváltozások, amik sokkal kreatívabbak, mint a Super Saiyan 4! Konkrétan Super Saiyan God és Super Saiyan God Super Saiyan, amik nem más....... mint a Super Saiyan első szintje vörös, illetve kék hajjal..... igen, tehát ennyire kreatívak voltak, hogy az átváltozások már csak a hajszínben jelennek meg.

No de most ott tartunk, hogy véget ért a Future Trunks arc, ahol is megint a jövőbeli Trunks-nak kellett segíteni egy Zamasu nevű ürge ellen, aki egy alternatív jövőben ellopta Goku testét és "Black Goku" néven terrorizálta az embereket. S mit gondoltok, ki verte le a végén hatalmas, nevető fejekkel dekorált zöld felhő alakban röpködő Zamasu-t? Naná, hogy egy tök random új karakterrel, mert miért ne.... És akkor olyan apróságokba már bele se mentem, hogy miért lila a kicsi Trunks haja, miközben a jövőbeli énjének már kék? Nem kellet volna már a kicsi Trunks haját is kijavítani?

Szóval igen, ez az egész Dragon Ball Super valami ritka borzalmas, kb azonos szinten van a Dragon Ball GT-vel! S akkor még a "fillereket" meg sem említettem!

6.Boku No Pico Academia avagy Boku No Hero Academia

141381l.jpg

A 2014-ben indult shonen manga, ami bebizonyította, hogy nem kell kreatívnak, vagy akár jónak lenned ahhoz, hogy dőljön a pénz, elég, ha meglovagolod az aktuális hype vonatot, s már jön a pénz!

A My Hero Academy nem más, mint egy mindenhonnan összelopkodott, unalmas, már már kínos shonen manga, ami úgy kívánt sikeres lenni, hogy meglovagolta a Marvel Moziverzum és a One-Punch Man által megteremtett szuperhős témát, mely japánban eme alkotásoknak köszönhetően most aranykorukat élik.

Történet? Van egy tipikus shonen gyerek, aki Ash Ketchum gyermeke, tehát neki is egy "I wanna be" álma van, de szegényke ki van taszítva, mert neki nincs semmilyen szuper képessége.... ismerős? Naná, mert mindegyik más shonen manga már elsütötte! Van egy "barátja", aki olyan, mint egy szőkére festett Uchiha Sasuke, vagyis ott rúg bele a "barátjába", ahol tud. Ismerős? Igen, szintén "azért"! Ott van aztán a "főhős hirtelen nagy erőre tesz szert" klissé, majd a japánok által szintén imádott iskolás klissé, a tipikus "tournament arc" és még sorolhatnám tovább....

Ami nagyon kicsapta nálam a biztosíték a gyenge történet mellett, az a gonoszok, akiknek annyira nincs karakterük, hogy kizárólag fétis karakterekből állnak! Van egy véres csaj, van az izomagyú stb, de céljuk az nem nagyon van azon kívül, hogy gonoszkodjanak és leverjék a jó fiúkat.

Amin viszont nem tudok tovább menni, az a főhős idolja, All Might és ellenfele Sensei "végső harca", ami kb a Bleach "Byakuya meghal, most már tuti meg hal, vége meghalt, ja, mégsem halt meg" szinten volt, annyi különbséggel, hogy az úgymond "fő gonosz" Sensei valami ritka ripacs és erőltetett karakter: "Most megöllek All Might! - Később a börtönben a csata után - Nenenenene, nem is akartam nyerni. nenenenene, pont így akartam!"

A harcok kiszámíthatóak és unalmasak, a klisék már túl fájdalmasak, a mellékkarakterek 90% szintén csak fétis karakterek, s az egyetlen, ami megmentheti a mangát, az a humor.

Az anime, ami 2016 áprilisában ment már valamivel jobb, mint a manga, mivel ott egy hihetetlenül jó OST-t kapott az anime és a Brain's Base is szépen adaptálta, de egy közepesnél így sem érdemel többet.

Eme manga véleményem szerint amint eltűnik a szuperhős divat, megy vele együtt is, s amíg az emberek még emlékezni fognak pl a Devilman vagy a Monster mangákra, addig erre már senki.

1470016161136690.jpg

7.Black Clover

176433l.jpg

Amikor olvastam Anime News Network-on, hogy a 2016-os comic-con "szagértői" a Bleach mangát egy "nem elismert mesterműnek" mondta, fogtam a hasam a röhögéstől! Amikor meg azt olvastam, hogy egy Black Clover nevű mangát tituláltak minden idők legrosszabb mangájának, kíváncsi lettem, s elkezdtem olvasni.

Első fejezett tényleg egy merő nyúlás volt, de már az 1990-es évek óta nincs egy eredeti shonen "kezdett" első fejezet, szóval olvastam tovább.

Túl voltam az első 20 fejezeten.... Ez volna szerintük a legrosszabb? Tovább mentem az első 40 fejezetig.... ez rossz volna? Elértem a 88-ik fejezetig.... ez max annyira rossz, mint a Boku No Pico Academia, de legalább őszintébb.

Összefoglalva a majd fél évvel később kezdődött Black Clover sorozat semmivel sem rosszabb, mint divatmajmoló társa, csak a Black Clover viccesebb, kidolgozottabbak a karakterek, a történet is sokkal jobbá válik és ami a legfontosabb, hogy halad is valahova, a csaták nem annyira kiszámíthatóak (a főhős Asta 2-szer veszített), a gonoszknak meg van személyiségük és okai annak, hogy gonoszok legyenek a főhősökkel. Emellett van egy erős társadalmi háttere is: egy világ, ahol a varázserő határozza meg, hogy ki hova tartozzon, de ha a nemesek megtudják, hogy egy söpredéknek több varázsereje van mint nekik, azt vagy eltávolítják valamilyen háttérrel vagy lemészárolják. A főhős ennek akar végett venni.

Ami még tetszett, hogy a főhős legjobb barátja és riválisa a legtöbb Uchiha Sasuke és Vegeta klónnal ellentétben pont, hogy felnéz rá, testvéreként szereti, s jaj annak, aki egy ujjal hozzáér.

Ennek ellenére marad a Boku No Hero Academia szintjén eredetiség és egyéb dolgok terén.

8.Pokemon Generations

83210l.jpg

A Pokemon Generations egy youtube-on sugárzott, kb 5-5 perces "ONA" sorozat, amit valamiért néhányan, mint az Animegyetem is "felnőteknek szóló" pokemon animeként értelmeznek.... nos, ennél nagyobb ökörséget még nem is hallottam.

Az oké, hogy a fő sorozattal ellentétben itt inkább a játékok felnőtt karaktereire összpontosítanak, de tanuljuk már meg, hogy attól, hogy egy animében felnőttek a főszereplők vagy fröcsög a vér, attól az még nem lesz sem felnőttesebb, sem komolyabb. A Fist Of The North Star-ban is felnőttek voltak a főbb szereplők, még sem volt "felnőttesebb".

Vannak, akik azért vannak oda, mert a pokemonokat másra is használják, például egy zár feltöréséhez. Erről annyit, hogy már a fő sorozatban is sokszor másra használtak pokemon-okat, mint harcra. Ott vannak például a Magnemite-ok, akik egy kórháznak adták az elektromosságot, vagy a kerteket gondozó pokemonok a Johto saga-ból és még sorolhatnám.

Maradjunk annyiban, hogy a fő sorozattal ellentétben közelebb áll a játékokhoz és inkább egy költségtakarékosabb promója a játékoknak, mint a fő sorozat, mely a Pokemon XY és Pokemon XYZ szériáknál már átment egy komolyabb shonen szintre.

9.Pokemon Sun & Moon

81986l.jpg

A Pokemon XY és Pokemon XYZ animék vettek rá engem újra, hogy rajongjak a pokemon játékokért!

Nos, ezt a Pokemon Sun & Moon animének sikerült röpke 6 rész alatt lerombolnia. Az egy dolog, hogy a rajzolás annyira igénytelen, mint a legendás Naruto Shippuden 167-ik epizódja, ahol is hiába pörögnek a dolgok gyorsan ha közben a látvány ritka gusztustalan, de maga a történet is valami ritka gyér. Ash, aki már kb 6 kontinenst járt be és legalább 721 pokemonnal találkozott, iskolába megy..... az anime világ Adol Christin-je..... iskolába megy?! Már ide is erőltetik ezt a rohadt japán iskolás baromságot?!?

Aztán meg az úgymond "humor", amire az anime készítők építeni akarnak és ezt nem egyszer szóba is hozták, meg valami ritka undorító! Gyakorlatilag a fingós, hányós poénok szintjén mozog az egész! Amikor Ash lehányja Pikachu-t...... az már mindennek a legalja volt! Megfogadtam, hogy az első 10 részt megnézem, s ha addigra is ez lesz, akkor dobom a fenébe! S mennyire követi az anime a játék eseményeit? Semennyire! Szóval a játék zseniális történetét úgy elkukázták az iskolás baromság miatt, hogy az már bűn!

Ne nézzétek, mert főleg a Pokemon XY és Pokemon XYZ után nagy csalódás!

pokemon_sun_and_moon_episode_6_full_english_subbed_002_1_0001.jpgpokemon_sun_and_moon_episode_6_full_english_subbed_002_1_0002.jpgpokemon_sun_and_moon_episode_6_full_english_subbed_002_1_0003.jpgpokemon_sun_and_moon_episode_6_full_english_subbed_002_1_0004.jpg

"Hát ha ezt a grandiózus hányós poént nem sütik el a Pokemon Sun & Moon anime készítői, komolyan hülyén haltam volna meg..."

No, eme animékről és mangákról akartam elmondani a véleményemet! További szép napot!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr3512049145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zriff 2016.12.18. 16:55:49

Olvastam a genshiken mangáról, érdekesnek tűnt, gondoltam szólok.

Grayboy94 2016.12.24. 13:05:03

Nem vitatkozni akarok de néhány gondolatod eléggé szőrszálhasogatásnak tűnik.

Az tény hogy a dragon ball super eleinte
néhol bűn rondán nézett ki, és a szintek is érthetetlenek, de már kezd kiforrni a sorozat.. bár tény hogy sok idő kellett hozzá.És nem szabad elfelejteni hogy főleg a mostani gyerekek a célközönség, tehát változtatni kellett, már nem lehet leadni a TVben mint a 90es években hogy pl buu lerobbantja a mestere fejét, és nem lehet minden második karakter "badass". Érdekes hogy a future trunks arcot emelted ki, pedig az már elég részletesen kidolgozott történettel rendelkezett(egy dragonballhoz képest persze), és a harcok is nagyon jól voltak meganimálva. és hogy zamasu felhő lesz, mivel hallhatatlan, és itt már isteni hatalmakról beszélünk, nem lehet már összehasonlítani ezt az oldalát a supernek a Z-vel.

" S mit gondoltok, ki verte le a végén hatalmas, nevető fejekkel dekorált zöld felhő alakban röpködő Zamasu-t? Naná, hogy egy tök random új karakterrel, mert miért ne.... "

most itt kire gondolsz? Zenora? mert ő bizony nem egy random új karakter, szépen fel volt vezetve. ezt csak az nem értheti, aki csak úgy néha-néha belenézett egy-egy epizódba, és én úgy érzem az "egész" figyelembe vétele nélkül itélsz, ami azért egy anime/mangaközpontú oldalnalnál elég gáz.

és katsuki("barát") tényleg egy szőkére festett sasuke lenne? erős túlzás..igaz, csak az animét láttam, az alapján mondok véleményt, de már az 1.évadban nagyobb karakterfejlődésen ment át mint sasuke valaha.

sajnálom ha az jön le hogy valami habzószájú fan vagyok, és nem akarok gerjeszteni itt semmi negatívat, de járjunk már utána annak, amiről véleményt szeretnénk mondani.

Mangekyo22 2016.12.25. 21:01:49

@Grayboy94:

A Dragon Ball Super rajzolásával nem volt bajom, viszont az szerintem igenis gond, ha valamit lebénítanak, csak hogy "fiataloknak" adják el, viszont ez sem lehet válasz arra, amit írtál, mivel ma egy olyan világban élünk, ahol a már a gyerekek is South Park-on meg Happy Tree Friends-en nőnek fel, s akkor a Tom és Jerry rajzfilmekről nem is beszéltem.

Karakterfejlődésről annyit, hogy Yamcha-t, aki utoljára a sima Dragon Ball-ban csinált bármit is, nem hogy nem kapott semmilyen karakterfejlődést, de konkrétan már nem is engedik neki, hogy harcoljon, még Freeza fodder katonái ellen sem, míg Roshi-t nyugodtan engedik harcolni.

A Future Trunks arc-ban pont az volt a baj, hogy látszott rajta, hogy menet közben találták ki az egészet, s hogy kezdetben még a kreátorok sem tudták, hogy akkor most mi merre. S nem érdekel, hogy minek van titulálva az a felhő szerű "valami", attól még mindig nagyon hülyén nézz ki. Ennyi erővel egy Hokuto No Ken-ből szalajtott Unicron hibrid lényt is csinálhattak volna belőle, az még talán ki is nézett volna valahogyan.

Zeno kb egy arc-al a Future Trunks előtt debütált, majd azután találkozott egyszer Goku vele megint akinek adott neki egy vackot amivel megidézheti és ennyi. Kb ennyi volt az érdemi szerepe mielőtt leveri Zamasu felhőt. Azért ennél picivel jobb felvezetést érdemelt volna valaki, aki mindennek a királya, mert így elég volt azt a három epizódot (40 + 41 + 55)kihagyni ahhoz, hogy az emberek többségének semmiből jöttnek hasson.

Igen, Katsuki egy szőkére festett Sasuke, aki ugyanúgy sz*rként kezeli a főhőst, mint eredete (felsőbbrendűség érzése + mások lenézése), s a mostani manga részekben már meg is vívták a Halál Völgye harcot, amely hatalmas klisé szerűen persze, hogy Szőke-Sasuke nyert meg (mintha a "mentsük meg Szőke-Sasuke arc" nem volt önmagában elég kínos).

Semmi gond, igaziból én örülök annak, ha nem mindig egyetértő kommenteket írnak.

Ajánlom neked a The Promised Neverland-et.

mangafox.me/manga/yakusoku_no_neverland/c001/1.html

Erről elfelejtettem írni, pedig megérdemelte volna. Sajna még csak a 19-ik fejezetnél tart, de már a története miatt imádom.
süti beállítások módosítása